Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ
Ήταν με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση που αντιληφθήκαμε την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία έχει δημοσιευτεί πρόσφατα στην «Μελισσοκομική Επιθεώρηση». Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι ο εκδότης ενός αξιόπιστου, κατά τα άλλα, επιστημονικού περιοδικού δίνει βήμα έκφρασης σε μια άποψη σαφώς λανθασμένη και παραπλανητική, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του εντύπου του ως πηγής πληροφόρησης και ενημέρωσης για τους μελισσοκόμους της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη επιστολή αποτελεί μια προσπάθεια παραπληροφόρησης και παραπλάνησης του ιδίου του Υπουργού και του μελισσοκομικού κόσμου γενικότερα. Είναι έκδηλο ότι ο συντάκτης της είτε ζει στο σκοτάδι, είτε δεν γνωρίζει τίποτα περί κανονισμών και νόμων της ΕΕ. Αγνοεί επίσης και τις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα (Balai Directive και GATT), αποδεικνύοντας ότι οι γνώσεις του περί μελισσοκομίας και της ιστορίας της στην Ελλάδα, δυστυχώς, παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κάθε συνειδητοποιημένος και διαβασμένος μελισσοκόμος διαβάζοντας το παρακάτω απόσπασμα της επιστολής:

“Επιπρόσθετα με τα προϊόντα μελισσών, η εισαγωγή ξένων φυλών μελισσών από γειτονικές χώρες έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα όπως υποβάθμιση του γενετικού υλικού των ελληνικών πληθυσμών μελισσών, αύξηση της επιθετικότητας  των μελισσών, μείωση των αποδόσεων και ασθένειες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η απαγόρευση εισαγωγής ξένων φυλών μελισσών στην Ελλάδα με σκοπό α) να διαφυλαχθούν οι εγχώριοι πληθυσμοί μελισσών από υβριδισμούς και β) να περιοριστούν οι ασθένειες που μεταφέρουν, είναι επιτακτική ανάγκη.”


Πρώτα από όλα, η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και όπως όλα τα άλλα κράτη-μέλη έχει κάποιες υποχρεώσεις όσον αφορά το ελεύθερο εμπόριο. Και είναι πραγματικά αδιανόητο κάποιος που δραστηριοποιείται σε ένα εμπορικό κλάδο όπως η μελισσοκομία να αγνοεί (ή να αδιαφορεί σκόπιμα) τις αρχές και τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου. Γιατί, παρόλο που δεν εξυπηρετούν τα προσωπικά μας συμφέροντα όλοι οι κανονισμοί και οι νόμοι, έτσι έχουν τα πράγματα κι εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε στους ρυθμούς που επιτάσσει η ελεύθερη αγορά… Είτε μας αρέσει είτε όχι! Δηλαδή, αν βασίλισσες εξάγονται από μια χωρά μέλος προς άλλη και τα πιστοποιητικά τους είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, τότε δεν μπορεί η υποδεχόμενη χωρά να μην τις δεχτεί. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για εγκεκριμένες τρίτες χώρες.
Για του λόγου το αληθές, κάθε χρόνο χιλιάδες βασίλισσες εξάγονται από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ευρώπης χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι ακατανόητο λοιπόν πως μια χωρά κάνει εξαγωγές και την ίδια στιγμή δεν θέλει να κάνει εισαγωγές της ίδιας κατηγορίας προϊόντων.

Είναι σημαντικό επίσης να σημειώσουμε ότι όλες οι επίσημες εξαγωγές γίνονται σύμφωνα με τους περί κτηνιατρικούς κανονισμούς της ΕΕ και συνοδεύονται με τα κατάλληλα πιστοποιητικά ότι είναι απαλλαγμένες από ασθένειες. Άρα πού στηρίζει ο «συνάδελφος» τον ισχυρισμό του ότι με τις εισαγωγές μεταφέρονται στην χώρα και ασθένειες; Και ποιες είναι οι ασθένειες που μεταφέρονται στην Ελλάδα από γειτονικές χώρες, όταν οι κανονισμοί περί ασθενειών ισχύουν σε όλα τα κράτη-μέλη; Μήπως τελικά οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες του «συναδέλφου», όπως εκφράζονται μέσα από την επιστολή του, αποτελούν σοβαρότατα υπονοούμενα σχετικά με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και γενικότερα του έργου των κτηνιατρικών υπηρεσιών;

Πέρα από τη «μεταφορά ασθενειών», εξίσου σοβαρή είναι επίσης η ανησυχία του συντάκτη της επιστολής σχετικά με τους υβριδισμούς. Υβριδισμός, με το “sensu stricto” νόημα τις λέξης, δεν προέρχεται από μείξη υποειδών αλλά από τη διασταύρωση δύο διαφορετικών ειδών. Για παράδειγμα, από τη διασταύρωση ενός γαϊδάρου με ένα άλογο, προέρχεται το μουλάρι που ως γνωστό, είναι ένα στείρο υβρίδιο. Επομένως, στην περίπτωση της μελισσοκομίας, θα ήταν πιο φρόνιμο να χρησιμοποιηθεί κάποια άλλη λέξη όπως «διασταύρωση» αντί υβριδισμός.

Είναι γεγονός ότι πριν το 1980, υπήρχαν αρκετοί ξεχωριστοί πληθυσμοί μελισσών στην Ελλάδα. Στα Επτανήσια υπήρχε η Apis mellifera carnica Pollman 1879, στη νοτιά Ελλάδα η A. m. cecropia Kiesenwetter 1860, στη βόρεια Ελλάδα A. m. macedonica Ruttner 1988, με κάποιους οικοτύπους όπως της Χαλκιδική και του πληθυσμού της δυτικής Θράκης. Στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου  φαίνεται ότι υπήρχε κάποια επιρροή από την A. m. anatoliaca Maa 1953, της Τουρκίας. Στην Κρήτη επικρατούσε η A. m. adami Ruttner 1975, εκλιπών υποείδος που δεν άντεξε στην πρόκληση της τραχειακής ακαρίασις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός απομονωμένου νησιωτικού πληθυσμού με χαμηλό επίπεδο γενετικής ποικιλότητας.
Η σημερινή εικόνα είναι εντελώς διαφορετική: Άμεικτοι πληθυσμοί δεν υπάρχουν πλέον λόγω του εμπορίου βασιλισσών, παραφυάδων και κυψελών εντός Ελλάδας και κυρίως από την άσκηση νομαδικής μελισσοκομίας. Επικρατεί η ανάμειξη πληθυσμών με πολύ χαμηλή παραγωγή, γιατί σχεδόν όλοι οι μελισσοκόμοι υπερταΐζουν τα μελίσσια τους για να μην χάσουν θέσεις. Πολλά μελίσσια χωρίς τάϊσμα δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν και δεν θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τα άχρηστα γονίδια τους στην επόμενη γενιά. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η συνεχής  ανάγκη για απόκτηση ολοένα και περισσότερων μελισσιών, χωρίς καμιά σκέψη για επιλογή και ποιότητα, οδηγεί στην αύξηση του αριθμού κυψελών, οι οποίες ωστόσο είναι μη παραγωγικές, ενώ επικρατεί μια σταδιακή υποβάθμιση του γενετικού υλικού και συνεπώς  μείωση στη παραγωγή ανά κυψέλη.

Μάλιστα ο Brother Adam, στο βιβλίο του “In search of the best strains of bees”, είναι πολύ σαφής ότι υπήρξε υποβάθμιση του γενετικού υλικού από το 1952 μέχρι το 1977. Σύμφωνα με τον ερευνητή αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη νομαδική μελισσοκομία και στην έλλειψη επιλογών ποιοτικού γενετικού υλικού. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε το χρόνο και την ιστορία πίσω. Είναι λοιπόν σαφές ότι η ζημιά στους εγχωρίους πληθυσμούς μελισσών έχει προκληθεί τα τελευταία 60 χρονιά από τους ίδιους τους μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και όχι από εισαγωγές βασιλισσών, όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης της υπό συζήτηση επιστολής...

Εξάλλου, όταν οι βασίλισσες προέρχονται από ένα επαγγελματία βασιλοτρόφο που έχει ξοδέψει χρόνο και χρήμα ώστε να δημιουργήσει καλό γενετικό υλικό, η χρήση του γενετικού υλικού αυτού δεν μπορεί παρά να βελτιώσει και το αντίστοιχο στη μονάδα του μελισσοκόμου που το προμηθεύτηκε. Αποτέλεσμα; Μα φυσικά αύξηση της παραγωγής και ο ακόμα ευκολότερος και αποδοτικότερος χειρισμός των κυψελών.

Σχετικά με το θέμα της αύξησης της επιθετικότητας των μελισσών, μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν οι διασταυρώσεις… Ποιο είδος δηλαδή διασταυρώνεται με ποιο.  Στην μελισσοκομία, γενικά επικρατούν τα χαρακτηριστικά της βασίλισσας ενώ ο ρόλος των κηφήνων, με τους οποίους έχει ζευγαρώσει η βασίλισσα είναι πολύ μικρότερος. Επομένως ξέρουμε ότι οι βασίλισσές μας κρατούν τα καλά τους χαρακτηριστικά ακόμα κι όταν διασταυρώνονται με κηφήνες από μελίσσια με επιθετική συμπεριφορά.
 

Συμπερασματικά, με βάση όλα τα προαναφερθέντα, είναι ξεκάθαρο ότι ο συντάκτης της εν λόγω επιστολής νιώθει να απειλείται από τις εισαγόμενες βασίλισσες, όχι για τους λογούς που αναφέρει, αλλά επειδή είναι και ο ίδιος βασιλοτρόφος… Τι πιο προφανές λοιπόν από το γεγονός ότι σκοπός του «συναδέλφου» αυτού είναι να δημιουργήσει συνθήκες μονοπωλίου για το δικό του προϊόν, περιφρονώντας προκλητικά τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού…M E L I S S O C O S M O S
Η Παρούσα επιστολή μας ήρθε προς δημοσίευση.
Ο MELISSOCOSMOS πιστός στις δέσμευσης του περί ελεύθερης φωνής όλων των μελισσοκόμων την δημοσιοποιεί προς γνώση όλων των ενδιαφερομένων.

          

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω αν ο συγγραφέας του άρθρου έχει σπουδάσει σε Πανεπιστήμιο εσωτερικού η εξωτερικού, Γεωπονία ή Κτηνιατρική ή Βιολογία ή τέλος πάντων κάποια επιστήμη ωστε να έχει στοιχειώδεις γνώσεις περί του τι είναι υβρίδια και τι υβριδισμός,(διότι στα πανεπιστήμια στοιχειώδεις γνώσεις προσφέρονται, οι επιπλέον αποκτώνται με διδακτορικά και μετεκπαιδεύσεις) αλλά στην επιστημονική ορολογία και στην καθομιλουμένη οι όροι δεν συμπίπτουν πάντα, τους χρησιμοποιούμε όμως και όλοι καταλάβαμε τι εννοεί ο αρθρογράφος της Μ.Ε. Εννοεί "μπαστάρδεμα" των ανθεκτικών και προσαρμοσμένων στις Ελληνικές συνθήκες μελισσών.

Οι έλεγχοι ουδέποτε θα είναι τέλειοι, και μην τους επικαλείσθε! Η νοζεμίαση από nosema ceraneae που μαστίζει την μελισσοκομία μας, προέκυψε λόγω εισαγωγών. Και σε πολλά είδη ζώων οι εισαγωγές έχουν καταστρέψει την κτηνοτροφία μας, αφενός με τα "υβρίδια" -σε εισαγωγικά αγαπητέ αρθρογράφε- που εκτόπισαν τις ανθεκτικές σε ασθένειες και λιτοδίαιτες Ελληνικές φυλές αγελάδων, αιγών, προβάτων και πτηνών και αφετέρου παρά τους "ελέγχους" μας έρχονται με τις εισαγωγές ζώων από το εξωτερικό η BVD-MD (ιογενής διάρροια-νόσος των βλεννογόνων), ο κακοήθης καταρροϊκός πυρετός - γαγγραινώδης κόρυζα στις αγελάδες και ο αφθώδης πυρετός κατά καιρούς, η παραφυματίωση και ιδίως η προϊούσα πνευμονία στα αιγοπρόβατα,που έχουν καταστρέψει την αιγοπροβατοτροφία, ιδίως στις αποδόσεις.

Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί στο τι λέμε.

Ανώνυμος είπε...

καταρχήν ξεκινώντας να πω ότι είμαστε και θα είμαστε η τελευταία χωρα σε θέματα ανάπτυξης στην μελισσοκομία.

η αντιμετώπιση τον ελληνικόν κλιματολογικών συνθηκών από μια φυλη μελισσών γίνετε μονο στην φύση με την επιλογή τον γονιδίων από ταμελισσια που θα επιζήσουν μονα τους , και όχι ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ.

αν είναι δυνατόν!

τα μελισσια που φροντίζει ένας μελισσοκόμος μπορεί να μην είναι σε θέση να επιζήσουν μονα τους στην φύση , αλλα αυτό ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ.

σε όλα επιτρέπονται υβρίδια και ξένες ράτσες ,
οι μέλισσες πλέον τρέφονται από καλλιεργήσιμα φυτά που δεν θα υπήρχαν στην ελλάδα αν δεν τα καλλιεργούσε ο άνθρωπος. τα περισσότερα είναι εισαγωγής.
p.x. ακακία,ηλίανθος,βαμβάκι,ελαιοκράμβη,οπωρολαχανικά,καλαμπόκι,τριφύλλι,ευκάλυπτος,αρωματικά και αλλα πολλά.

οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει

Ανώνυμος είπε...

ο μελισσοκόμος ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΕΝΑ ΜΕΛΙΣΣΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΟΡΙΖΕΙ Η ΦΥΣΗ.
αν ήταν έτσι θα έπρεπε να απαγορευθεί και η βασιλοτροφια !

π.χ. ένα μελίσσι που συλλέγει από μακρινές αποστάσεις και δεν είναι επιθετικό , αλλα και δεν συλλέγει πρόπολη

θα εξυπηρετούσε τον μελισσοκόμο πολύ.

στην φύση μονο του αυτό το μελίσσι μπορεί να μην μπορούσε να προστατευτεί από τους εχθρούς του αν δεν είναι επιθετικό, δεν θα μπορούσε να μειώσει το άνοιγμα τις εισόδου του με πρόπολη.

αλλα δεν ισχύει το ίδιο στην κυψέλη του μελισσοκόμου .
με τους χειρισμούς του ένας μελισσοκόμος μπορεί να περιορίσει την είσοδο τεχνητά ,μπορεί να ταΐσει και να μειώσει τον χορό που καταλαμβάνει ένα μελίσσι κτλ.

ποιος είναι αυτός που έχει αποδείξει ότι φταίνε οι εισαγόμενες ράτσες για τα προβλήματα νοζεμιασης που έχουμε στην ελλάδα ?

τα ίδια προβλήματα που έχουμε στην ελλάδα τα έχουν και στο εξωτερικό .

έλεος!

με εκτίμηση
αγράμματος μελισσοκόμος

Ανώνυμος είπε...

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η σχετική παράγραφο από τις προτάσεις του πανελληνίου συνδέσμου κλπ που δημοσιεύθηκε στην σελίδα 455 της Μ.Ε. 2010 δημιουργεί τις λάθος εντυπώσεις και πολύ σωστά γράφει ότι γράφει ο άνθρωπος που σας έστειλε την επιστολή και ειλικρινά μπράβο σας που την δημοσιεύσατε. Δηλαδή ο σύνδεσμος έπρεπε να γράψει ποιες είναι οι ξένες φυλές που εισάγονται και να τεκμηριώσει το πως δημιουργούν πρόβλημα στην ελληνική μελισσοκομία. Η μετακίνηση μελισσών από την Χαλκιδική στην Κρήτη δεν αφάνισε την Απις αντάμι? Δεν λέω ότι δεν πρέπει να ελέγχουμε ότι εισάγουμε... να το ελέγχουμε με κριτήρια και σωστές τοποθετήσεις στις ανακοινώσεις προς τα υπουργεία, γιατί π.χ. ο όρος υβριδισμός είναι ένας και συγκεκριμένος και δεν είναι καθομιλουμένη μια επιστολή με προτάσεις προς Υπουργό. Γράφουν π.χ. για υποβάθμιση του γενετικού υλικού... και ρωτώ εγώ... σε ποιο επίπεδο είναι το γενετικό μας υλικό??? υποβάθμιση σε ποίους παραμέτρους, πόσο και πως μετρήθηκε αυτό και γιατί δεν γίνετε αντίστοιχα ελεγχόμενη αναβάθμιση του με την εισαγωγή νέου ελεγμένου υλικού… που υπάρχει τέτοιο και πιστοποιημένο μάλιστα σε αρκετές χώρες!!!

Δηλαδή πάμε να πετύχουμε κάτι γράφοντας μια επιστολή και χάνουμε την αξιοπιστία μας αφού ο καθένας μπορεί να την μετατρέψει σε ένα κουρελόχαρτο με τα χαζά που αναφέρουμε σε αυτή.

Πρέπει να είμαστε σοβαροί για να μας πάρουν σοβαρά!!!

to.melissaki είπε...

«Υπάρχει η ετήσια αναφορά πού μελετά τα αίτια του Συνδρόμου Κατάρρευσης των Μελισσιών, η οποία κοινοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2009.
Στην αναφορά αυτή ευθαρσώς πια αναφέρεται κατ΄ αρχήν ότι «….κανένας όμως από τους παράγοντες που μελετώνται δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εμφάνιση του συνδρόμου.
Η κατάρρευση οφείλεται στη συνύπαρξη και συνεργιστική δράση πολλών διαφορετικών παραγόντων, όπως προσβολές από παθογόνα, υπερεκμετάλλευση, μεγάλες μετακινήσεις, χρόνια δηλητηρίαση από φάρμακα που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι η στον αγρό, μεγάλες περίοδοι «πείνας» η τροφοδότηση με τροφές που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του μελισσιού.
Μένοντας σ’ αυτό οι μελέτες έδειξαν ότι πολλές τροφές που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι με ισογλυκόζη (HFCS), φτάνουν μια υψηλή περιεκτικότητα σε υδροξυ-μεθυλο-φουρφουράλη (HMF), εξαιτίας της έκθεσης τους σε υψηλές θερμοκρασίες (κακές συνθήκες μεταφοράς και συντήρησης). Υψηλές συγκεντρώσεις HMF προκαλούν δηλητηρίαση στις μέλισσες.

Το 50% μελισσών σε κλουβιά που ταΐστηκαν με ισογλυκόζη πέθαναν την 17η ημέρα.
Το 38% μελισσών σε κλουβιά που ταΐστηκαν με σιρόπι ζάχαρης πέθαναν την 17η ημέρα…
Αυτά είναι μέρος των αποτελεσμάτων από την τροφοδοσία των μελισσών. Τα υπόλοιπα γνωστά.
Ας δούμε τώρα πέρα από τις ζημιές που προκαλεί η ζάχαρη και η ισογλυκόζη στον οργανισμό των μελισσών και την ζημιά που προκαλείται στην τσέπη του μελισσοκόμου από την τροφοδοσία με σιρόπι.
Σε ένα μελισσοκομείο 150 κυψελών, για την παραγωγή 15-20 κιλών μελιού, ο μελισσοκόμος θα χρειαστεί 1,5-2 σακιά ζάχαρης τον χρόνο για κάθε κυψέλη.
Το κόστος ενός σακιού ζάχαρης είναι περίπου 50,00 ευρώ.
Για την τροφοδοσία των 150 κυψελών θα δαπανηθούν περίπου:
• 225 -300 σακιά ζάχαρης Χ 50,00= 11,250.00-15,000.00 Ευρώ.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΝΑΣΑ Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ??????

Άς συγκρίνουμε τώρα το κόστος τροφοδοσίας των μελισσών με τα προιόντα Αλόης Βέρα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ, για ένα χρόνο για αυτές τις 150 κυψέλες.

to.melissaki είπε...

Υπολογίζουμε ότι κατά την διάρκεια του χρόνου, θα χρειαστούν 15 συνολικά εφαρμογές, οι οποίες θα καλύψουν πλήρως τις διατροφικές ανάγκες των μελισσών.
Για την τροφοδοσία αυτών των 150 κυψελών δυναμικότητος 1500 πλαισίων πληθυσμού το κόστος κάθε μιας εφαρμογής(τροφοδοσίας) με τα προιόντα μας, ανέρχεται στο ποσό των 126,00 ευρώ.
Επομένως στον χρόνο επάνω το συνολικό κόστος ανέρχεται :
• 15 εφαρμογές Χ 126,00 =1,890.00 ευρώ
Επειδή όμως σε πολύ άσχημες καταστάσεις, όπως κενά ανθοφορίας, θα χρειαστεί κάποια παραπάνω εφαρμογή, ίσως το κόστος αυτό ν’ ανέβει λίγο παραπάνω.

Με αυτό το κοστολόγιο παίρνουμε:
• -40-50 κιλά ανά κυψέλη μέλι εξαιρετικής ποιότητας
• -Διαρκή ευεξία του οργανισμού των μελισσών.
• -Συνεχή πολλαπλασιασμό του αριθμού των μελισσών.
-Εξαφάνιση των παθήσεων από τον οργανισμό των μελισσών.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα που έφεραν οι Μελισσοκόμοι από μερικά νησιά των Δωδεκανήσων, αλλα και απο άλλες περιοχές της Ελλάδας,οι οποίοι από τον προηγούμενο χρόνο, αντικατέστησαν το σιρόπι και τις άλλες τροφές, με τα προιόντα Αλόης Βέρα.
Ξόδεψαν για τα προιόντα 2,000 έως 3,000 Ευρώ τον χρόνο.
Εξοικονόμησαν από 9,000 έως 13,000 ευρώ τον χρόνο από την ζάχαρη.
Πήραν 20 έως 30 κιλά μέλι παραπάνω τον χρόνο από κάθε κυψέλη.

to.melissaki είπε...

to.melissaki είπε...
Αλέξανδρε δεν βλέπο κανένα σχόλιο από μελισσοκόμο γιατί? Τα δικά σου προιόντα με ζάχαρη δεν ταίζοντε?
7 Φεβρουαρίου 2010 6:07 μ.μ.

Αλέξανδρος είπε...
Αγαπητό μου "μελισσάκι", κατ' αρχή να σ' ευχαριστήσω θερμά για τον κόπο σου να βάλεις ενα σχόλιο στη σελίδα μου. Μακάρι και άλλοι να κάναν το ιδιο.
Να διευκρινήσουμε τώρα κάτι.
Εαν ενοείς οτι περιέχεται ζάχαρη στα προιόντα που δουλεύουμε και ταίζουμε στίς μέλισσες σε πληροφορώ οτι σε κανένα προιόν δέν υπάρχει ίχνος ζάχαρης.
Στη διάθεση σου πάντα
Φιλικά / Αλέξανδρος
7 Φεβρουαρίου 2010 9:33 μ.μ.

to.melissaki είπε...

ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΕΔΩ
Το μελισσάκι ρώτησε αλλά ο φίλος έκανε πως δεν κατάλαβε .
Το μελισσάκι βρήκε και το παρακάτω που έγραψε ο Αλέξανδρος.

Συμβουλευομενοι αρκετους συνεργατες μας-μελισσοκομους καταληξαμε στην εξης διαδικασια.
Να διακοπει αμεσως καθε μορφης υγρη τροφη. Να μην γινεται εφαρμογη του Χυμου Αλοης Βερα με ραντισμα, η εγχυση, η αναμιξη με σιροπι, αλλα η τροφοδοτηση των κυψελων να γινεται μονο με ζυμαρι με την ακολουθη συνθεση (Ανα 100 κιλα ζαχαρη+18 κιλα μελι+3 κιλα νερο, κατα προτιμηση απο πηγη και οχι απο το δίκτυο υδρευσεως)
Στο ζυμαρι να αναμιχθουν Χυμοι Αλοης Βερα Νο 15, Ταμπλετες Προπολης Νο 27, και ταμπλετες βιταμινων Β12.
Οι πιττες να κοπουν σε κομματια του ½ κιλου και να τοπθετουνται στις κυψελες. Να παρακουλουθειται η καταναλωση τους και να επανατροδοφοτουνται οι κυψελες με νεες πιττες οταν οι προηγουμενες εχουν καταναλωθει. Εαν οι κυψελες βρισκονται σε «βαρειά» ανθοφορια (πευκο-ελατο-θυμαρι) να επαναλαμβανεται κατα διαστηματα κατα την διαρκεια παραμονης των εκει.

to.melissaki είπε...

Τώρα να ξαναρωτήσω?
Αλέξανδρε τα προιόντα σου πως τα σερβίρης στα μελισσάκια μας?
Ευχαριστώ για την φιλοξενία και αν γίνομαι βάρος μην το δημοσιεύης.
Όσο για το περιοδικό το έχω . Μα νομίζω στο ξανα έχω πει .
Το περιοδικό και κάθε περιοδικό δεν εγγυάτε το περιεχόμενο της κάθε διαφήμησης
Αλλά απλά κερδίζει αρκετά από διαφημήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα απο όσα γράφουν...ποιος έγραψε τι και για ποιον;;

MELISSOCOSMOS είπε...

Μelissaki με καταμπέρδεψες, τι είναι αυτά που ανέβασες;
Το ένα σχόλιο σου το έκοψα γιατί είχε τηλέφωνα του Αλέξανδρου και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να τα βρουν οι μελισσοκόμοι εδώ.

MELISSOCOSMOS είπε...

Λοιπόν φίλε melissaki για να τα λέμε σιγά σιγά έξω από τα δόντια.
Κατ αρχήν είσαι της ΟΜΣΕ οκ;
Κάθε φορά που αγγίζω την ΟΜΣΕ μου απαντάς μόνο εσύ.
Λοιπόν άκου.
Δεν είμαι εχθρός της ΟΜΣΕ, απλός θέλω να τους ξυπνήσω.
Όπως ξέρεις κοιμούνται, και δυστυχώς κοιμούνται και με τα τσαρούχια.
Η ΟΜΣΕ πρέπει να γίνει πιο ενεργητική και να πρωτοστατεί στα προβλήματα μας, κι όχι να σέρνεται από τις εξελίξεις.
Οφείλει να ξετρυπώνει αυτούς που κατατρώνε τους μελισσοκόμους και να τους στέλνει στον εισαγγελέα, βλέπε εδώ http://melissocosmos.blogspot.com/2010/12/blog-post_8800.html η τουλάχιστον να ξεσκεπάζει τα λαμογια.
Να ελέγχει η να πιέζει για να γίνονται έλεγχοι στα μέλια που έρχονται απ έξω, να διεκδικεί κονδύλια για αναδάσωση των καμένων με μελισσοκομικά δεντρα, και τόσα άλλα που μπορεί.
Απ αυτά δεν κάνει τίποτα.
Το μόνο που κάνει είναι να πηγαίνει σε κάνα δικαστήριο αν δικάζεται κάνας μελισσοκόμος.
Τέλος έχει ένα περιοδικό, που φθίνει, γιατί φθίνει το περιοδικό της ξέρεις;
Φθίνει γιατί επειγόντως χρειάζεται ανανέωση κι αλλαγή γραμμής.
Το περιοδικό το θέλουν οι μελισσοκόμοι για βοήθεια προς το χώρο κι όχι για βοήθεια προς την ίδια την ΟΜΣΕ για δικούς της λόγους.
Δικαιούμαι να ζητάω ως μελισσοκόμος από την ομοσπονδία μου να κάνει περισσότερα.
Και την προκαλώ και θα την προκαλώ πιο πολύ στο μέλλον.
O MELISSOCSMOS τείνει να γίνει η φωνή του έλληνα μελισσοκόμου.
Άρα λοιπόν τα όσα ζητάει ο MELISSOCOSMOS στην ουσία τα ζητάει η φωνή των μελισσοκόμων και άρα οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι.
Βοηθήστε μας κύριοι της ΟΜΣΕ, ένα σωρό προβλήματα έχουμε, αυτό θέλουμε μόνο από εσάς.

Ανώνυμος είπε...

Τα έχετε κάνει ρημαδιό εδώ μέσα...δεν καταλαβαίνω τιποτα! Τι μελισσάκια και αηδίες είναι αυτα; Καλά κάνατε και βάλατε την επιστολή του ανώνυμου αναγνώστη αλλά θέλουμε και μια δική σας γνώμη...να ξέρουμε και πιο επώνυμα τι γίνεται! Τι ήταν αυτός που τα έγραψε αυτα; Και ποιοι είναι οι παραπάνω που σχολιάζουν; Και που κολλάει η ΟΜΣΕ τώρα ρε παιδιά; Άλλος φταίει άλλος τα ακούει; Ας σοβαρευτούμε λίγο...

to.melissaki είπε...

Γιατι μπερδεύτηκες? Εσύ είσαι γάτα. Ειλικρινά με εκανες και γέλασα.
Αυτά που ανέβασα ξέρης καλά ποιος τα γράφη όχι μόνο στο περιοδικό αλλά οπου βρη ακόμα και στο χαρτί υγείας σκεπτόμενος ότι μπορεί καποιος μελισσοκόμος να το χρησιμοποιήση και να τσιμπήση. Βλέπης εγω έβαλα και το ονομάτου και το τηλεφωνό του. Δεν ήταν για το παρόν θέμα αλλά για το προηγούμενο για να καταλάβη ο κοσμάκης πως δουλεύει ο τυπος και τι κόλπα χρησιμοποιεί να πουλήση χωρίς φυσικά να σκέπτετε αν δυσφυμίζει τους μελισσοκόμους. Εσυ πολύ σωστά απάντησες πως για να παραχθή μελι δεν χρειάζεται ούτε ένα γραμάριο ζάχαρι. Τώρα για την ΟΜΣΕ οπου νάνε θα εχουμε εκλογες ετοιμάσου να κατέβης υποψηφιος να σε ψηφήσουμε να κοιμηθούμε παρέα.
ΥΓ ο τύπος σε πληροφορώ πως μια φορά τη βδομάδα θα στήλη μήνυμα η mail με συμβουλές για τα μελίσσια μας η θα ρωτήση μ ενδιαφέρον πως πάνε.

MELISSOCOSMOS είπε...

Φίλε ανώνυμε όλα αυτά τα σχόλια που διαβάζεις από το melissaki έπρεπε να μπουν στην παρακάτω ανάρτηση για την συκοφαντία των μελισσοκόμων, εκεί κολανε.
Δυστυχώς το melissaki από την αγωνία του να απαντήσει τα έγραψε σε λάθος θέμα.

MELISSOCOSMOS είπε...

Φίλε melissaki παρεξήγησες.
Εγώ δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ ως υποψήφιος με τις εκλογές της ΟΜΣΕ.
Εγώ φίλε είμαι παλιόσκυλο, αν έμπλεκα σε αυτά και υποθέσουμε ότι έβρισκα ατασθαλίες η ότι χάθηκαν ευκαιρίες και προγράμματα που δεν διεκδίκησε η ΟΜΣΕ δεν θα μπορούσα να κρατήσω την οργή μου και θα με έβλεπες στα κανάλια.
Είμαι βλαχάκι εγώ μη το ψάχνεις.
Αυτά τα λέω και στους δικούς μου εδώ κάτω που με τριγυρίζουν για το μελισσοκομικό σύλλογο.
Εγώ εδώ θα είμαι φίλε μου, θα πω τη γνώμη μου από τον MELISSOCOSMO για τις εκλογές της ΟΜΣΕ και θα περιποιηθώ και τους επόμενους που θα εκλεγούν και θα τους ξυπναω πότε πότε.
Δε λέω κι εμένα μ αρέσει ο ύπνος αλλά εσείς το παρακάνετε.

Ανώνυμος είπε...

http://www.beekeeping.com/apiacta/managing_risks.htm

evangelos naxios είπε...

Βασιλη καλησπερα,εγω εγραψα την γνωμη μου στον Roger,κοιτα το μπλοκ του

MELISSOCOSMOS είπε...

Καλησπερα Βαγγελη, πιο ειναι το μπλοκ του Ροντζερ;

Ανώνυμος είπε...

http://rogersuperbee.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...