Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Η τροφοδοσία των μελισσιών μας


Συνεχίζουμε τις αναρτήσεις μας που έχουν σκοπό να δώσουν πληροφορίες στους νέους και άπειρους μελισσοκόμους μας.


Γιατί πιστεύουμε ότι αυτοί είναι το μέλλον της μελισσοκομίας, και γιατί ξέρουμε ότι αυτοί είναι που ψάχνουν πληροφορίες στο ίντερνετ, σε περιοδικά κτλ.


Όταν ξεκινούσα σαν μελισσοκόμος κι έψαχνα κι εγώ πληροφορίες, ρωτούσα παλιούς μελισσοκόμους.
Δυστυχώς αυτοί μου έδιναν την εντύπωση ότι με έβλεπαν σαν να πάω να τους πάρω το ψωμί μέσα από τα χέρια.


Έτσι όταν έμαθα τη δουλειά του μελισσοκόμου αποφάσισα να δώσω απλόχερα την γνώση μου σε όσους την θέλουν, και δημιούργησα την ομάδα του MELISSOCOSMOU στο Facebook αλλά και αυτό εδώ το Blog.

Ας πάμε λοιπόν στο θέμα μας.


Συνάδελφοι, η σύγχρονη μελισσοκομία απαιτεί και θυσίες από τις μέλισσες, εκτός φυσικά από την εργασία τους.

Λέει λοιπόν ένας άτυπος κανόνας της σύγχρονης μελισσοκομίας ότι οι μέλισσες πρέπει να μας δίνουν όλο το μέλι που παράγουν, και που σκοπό έχουν να τραφούν με αυτό, κι εμείς να τους δίνουμε φτηνή τροφή για να ξεχειμωνιάσουν.


Θα σας φέρω το παράδειγμα, αν ένα μελίσσι χρειάζεται 10 κιλά μελιού για να ξεχειμωνιάσει, αυτό το μέλι ακόμα κι αν το πουλήσουμε στον έμπορο η αξία του μαζί και με την επιστροφή ΦΠΑ είναι περίπου στα 40 ευρώ.

Ενώ αν το μέλι αυτό το πουλήσουμε μόνοι μας η αξία του μπορεί να είναι περίπου 100 ευρώ.

Δέκα κιλά βανίλια όμως αν την αγοράσουμε και την δώσουμε στα μελίσσια μας κοστίζει μόνο 12 ευρώ.


Άρα λοιπόν έχουμε μεγάλο όφελος να σκεφτούμε ότι πραγματικά μας συμφέρει να τροφοδοτήσουμε τα μελίσσια μας παρά να αφήσουμε μέσα το μέλι να το φάνε τον χειμώνα.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να δώσουμε απότομα 10 κιλά τροφής με την μια στο μελίσσι, γιατί αυτό δεν θα έχει τα καλά αποτελέσματα που θέλουμε.


..........................................................................................................................................................

Τροφοδοτώ πάντα σε πιατάκια που αγοράζω και τοποθετώ πάνω στα πλαίσια.

Αυτά είναι πιατάκια για γλάστρες, και στοιχίζουν 70 λεπτά το κάθε ένα.

Πολύ φτηνότερα δηλαδή από έναν τροφοδότη του εμπορίου που έχει από 2 έως 3 ευρώ.


Λίγα κλαδάκια μέσα είναι απαραίτητα για να μην πνίγονται οι μελισσούλες μας.

Χωράνε περίπου 700 γρ σιροπιού μέσα, ενώ υπάρχουν και μεγαλύτερα αν θέλετε.


........................................................................................................................................................


Πρέπει να δίνουμε περίπου 2 κιλά βανίλια τον μήνα σε κάθε μελίσσι μας, μια σακούλα δίκυλη δηλαδή ή 2.5 κιλά ανάλογα τη συσκευασία.

Αν δώσουμε περισσότερο, πχ 10 κιλά τότε το μελίσσι θα την αποθηκεύσει στις κηρήθρες του, και αν δεν την χρειαστεί όλη αυτή την τροφή, τότε μπορεί και να περάσει στο μέλι την άνοιξη και να έχουμε ένα νοθευμένο μέλι χωρίς εμείς να το θέλουμε αυτό.

Πρέπει να ξέρετε ότι η μέλισσα δεν παίρνει όση τροφή χρειάζεται για να επιβιώσει από τη σακούλα, αλλά προσπαθεί να την πάρει όλη προκειμένου να την βάλει στις κηρήθρες της και να την διαχειριστεί όπως αυτή ξέρει.


Αν όμως δεν είναι μεγάλη η ποσότητα της τροφής τότε ούτε καν προλαβαίνει να πάει στις κηρήθρες, η και να πάει θα είναι μικρή η ποσότητα και θα την καταναλώσει κι αυτή σύντομα.

Ακόμα να ξέρετε από τον MELISSOCOSMO ότι μια τροφή καλής ποιότητας μένει περισσότερο μέσα στη σακούλα, ενώ μια τροφή μέτριας η και κακής ποιότητας οι μέλισσες την παίρνουν άμεσα από τη σακούλα να την επεξεργαστούν για να μην τους χαλάσει.

Αυτό που κρατάμε σαν συμβουλή λοιπόν είναι ότι 2 με 2.5 κιλά τροφής το μήνα χρειάζεται ένα μελίσσι το χειμώνα.

Έχω πει και θα το πω ξανά στους νέους μελισσοκόμους, γιατί και να το πω στους παλιούς αυτοί είναι κολλημένοι και δεν αλλάζουν γνώμη ότι.


Μην προτιμάτε, και μην ζηλεύετε τροφές που περιέχουν μέσα μέλι και γύρη.

Μην δίνετε τέτοιες τροφές στα μελίσσια σας.

Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό και θα εξηγήσω το γιατί.

Όταν μια τροφή περιέχει μέσα μέλι η και γύρη, είτε του εμπορίου είτε δική μας τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να είναι φορέας ασθενειών.


Ένα μόνο μελίσσι από αυτό που προήρθε το μέλι και η γύρη αν ήταν άρρωστο, είναι αρκετό για να μολύνει πολλούς τόνους τροφής.

Ασθένειες όπως ασκοσφαίρωση, νοζεμίαση, και αμερικάνικη σηψηγονία μπορεί να κολλήσουν τα μελίσσια μας εύκολα από μια τέτοια τροφή.


Η μόνη περίπτωση για να είναι ασφαλής το μελίσσι ότι δεν θα κολλήσει ασθένεια από τέτοια τροφή, είναι να βράσουμε το μέλι η το μίγμα όταν φτιάχνουμε το ζυμάρι, για να σκοτωθούν τα σπόρια των ασθενειών.

Αλλά τότε αν δηλαδή βράσουμε το μέλι, χάνει τα ένζυμα του και την θρεπτική του αξία, και δεν μας βοηθάει σε τίποτα για να το δώσουμε στα μελίσσια μας.

Φυσικά αν κάποιος φτιάξει τροφή που έχει μέσα και μέλι τότε το κόστος εκτινάζεται και πολύ ψηλά και δεν είναι μόνο 1.20 το κιλό που είπα πριν.

Θα ακούσετε πολλούς που θα σας πουν ότι, εγώ φτιάχνω μόνος μου τροφή με δικό μου μέλι και ξέρω ότι δεν έχει ασθένειες η τροφή.


Αυτό είναι λάθος, ποτέ δεν είμαστε σίγουροι αν υπάρχει ασθένεια στο μελίσσι.

Εμένα όπως και πολλών άλλων φαντάζομαι, μου προέκυψε πέρυσι ένα μελίσσι με ασκοσφαίρωση την άνοιξη, που ποτέ δεν είχε δείξει ότι έχει την ασθένεια, κι όμως την είχε.

Αν εγώ λοιπόν έφτιαχνα πέρυσι τροφή θα είχε μέσα μέλι και από αυτό το μελίσσι χωρίς να το γνωρίζω.

Γι αυτό συνάδελφοι σας λέω ότι, πρέπει να εμπιστεύεστε μόνο τροφές που γίνονται από ζάχαρη και νερό για τα μελίσσια σας, για να μην υπάρχει καμία περίπτωση να κολλήσουν κάποια ασθένεια, τροφές όπως η βανίλια, και μάλιστα εγώ θα σας πω να εμπιστευτείτε την Ελληνική βανίλια, και γιατί κάνει καλή δουλειά και γιατί είναι πολύ φτηνότερη από την εισαγόμενη και γιατί τα λεφτά που δίνουμε μένουν στην Ελλάδα μας.


Φυσικά βανίλια μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας κάποια στιγμή, όταν θα έχετε πολλά μελίσσια και θα θέλετε να μειώσετε το κόστος.

Εγώ ξεχειμωνιάζω χρόνια τώρα τα μελίσσια μου μόνο με Ελληνική βανίλια και δεν αντιμετώπισα ποτέ το παραμικρό πρόβλημα.


Πάμε τώρα στην άνοιξη.


Από τον Φεβρουάριο, ημερομηνία δεν δίνω γιατί εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, όταν θα κάνει καλό καιρό, πρέπει να κόψουμε τα ζυμάρια και να ταΐζουμε σιροπάκι.


Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκτιναχτεί η γέννα της βασίλισσας και να φτιάξουμε TURBO μελίσσια, τόσο δυνατά ώστε όταν έρθει Απρίλης, Μάης, στις καλές ανθοφορίες να γεμίσουν τις κυψέλες μας με μελάκια.

Πρέπει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να δίνουμε μισό κιλό σιρόπι στα μελισσάκια μας το λιγότερο.


Το σιρόπι αυτό πρέπει να είναι διεγερτικό, δηλαδή να είναι σε αναλογία 2 κιλά νερό κι ένα κιλό ζάχαρη.

Αν γίνει έτσι το σιρόπι και δίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τότε η βασίλισσα ξεγελιέται, πιστεύει ότι έξω υπάρχει μεγάλη ανθοφορία, κι αρχίζει να γεννάει πολύ για να βγουν πολλές εργάτριες και να φέρουν το νέκταρ της ανθοφορίας στην κυψέλη.


Έτσι έχουμε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού.


Η τροφοδοσία με σιρόπι είναι αναγκαία περίπου ως τις 20 Μαρτίου που ξεκινούν οι δυνατές ανθοφορίες.

Μετά δεν χρειάζεται καμία τροφοδοσία το μελίσσι μας, και απλός περιμένουμε δίνοντας του πλαίσια και πατώματα να τρυγήσουμε το μελάκι που θα φέρει.

Τέλος να πω ότι.


Όταν δίνουμε ζυμάρια δεν έχουμε πρόβλημα να τα δώσουμε όλες τις ώρες.

Ενώ όταν δίνουμε σιρόπι πρέπει να το δίνουμε αργά το απόγευμα για να μην προκαλέσουμε λεηλασία.


Αυτό το τελευταίο μην το λησμονήσετε ποτέ, και να το τηρείτε γιατί είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, που θα αναφερθούμε λεπτομερώς σε αυτόν σε κάποια άλλη μας ανάρτηση…

ΥΓ…  Το άρθρο αυτό γράφτηκε το 2011.
Φέτος 2012 ο καιρός είναι πολύ άσχημος.
Όσο είναι έτσι ΔΕΝ ταΐζουμε σιρόπι, αλλά μόνο ζυμάρι.
Σύντομα όμως όταν φτιάξει ο καιρός μπορούμε να ξεκινήσουμε διέγερση με σιρόπι.
Η Ανάρτηση αυτή γίνεται αυτή την στιγμή με στόχο να σας προϊδεάσει για το πώς θα κινηθείτε όταν φτιάξει λίγο ο καιρός.
Εννοείται ότι ο χρόνος που θα γίνει αυτό αλλάζει στις βόρειες περιοχές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Σύντομα θα γράψω άρθρο με γενικές οδηγίες για την φετινή χρονιά που είναι εξαιρετικά δύσκολη από πλευράς ξεχειμωνιάσματος, αλλά πιστεύω θα πάει καλά από πλευράς μελιών.MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
          

28 σχόλια:

Γιώργος Κ. είπε...

Βασίλη αν επιτρέπεις μια παρατήρηση.... Η βανίλια σε καμία περίπτωση δεν έχει τα θρεπτικά συστατικά του μελιού! Η βανίλια έχει μόνο υδρογοάνθρακες, ενώ ενα ζυμάρι έχει βιταμίνες-πρωτείνες-υδρογοάνθρακες-αμινοξέα, πολύ βασικά συστατικά για την ομαλή πορεία του σμήνους, και ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο όπως ο χειμώνας.... θα έχεις παρατηρήσει ότι πολλά μελίσσια χάνονται τέλος χειμώνα, πολλές βασίλισσες αντικαθίστανται και υπάρχει πρόβλημα με αρρώστιες εντονότερο... αυτό είναι κατα ενα μεγάλο μέρος απο κακή ποιότητας τροφής! Το μελίσσι τρέφεται με μέλι και όχι ζάχαρη, συνεπώς αν δεν αφήσουμε μέλια η τροφή που θα έχει πρέπει να είναι εφάμιλη, το ζυμάρι μπορούμε να το φτιάξουμε με σόγια, ιμβερτοποιημένο σιρόπι,άχνη μαγιά, βιταμίνες κ.α. Δεν χρειάζεται να βάλουμε μέσα μέλι-γύρη. Επίσης η διεγερτική τροφοδοσία για να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσματική πρέπει να είναι μικρές ποσότητες καθημερινά συνεχώς αυξανόμενες για 10 μέρες, όχι μισό κιλό μια μέρα την εβδομάδα και τέλος... Δοκίμασε και θα δείς...

Ανώνυμος είπε...

Απο που κατάλαβες οτι το μελίσσι καταναλώνει αργά τις καλές τροφές? Έκανες επιστημονικό πείραμα? ο σκύλος μου όταν έχει καλό φαγητό το τρώει αμάσητο σχεδόν...και δεν παθαίνει και δυσπεψία! Αμα του δώσω παλιό φαί ή τίποτα έτοιμο να χαλάει το τρώει με τα χίλια ζόρια...
Αλέκος, Ηγουμενίτσα

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Βασίλη ένας πολύ παλιός σε χρόνια και πείρα μελισσοκόμος μου είπε ότι όσα χρόνια και να ασχολιέσαι με την μελισσοκομία δεν την μάθεις ποτέ, και όταν λες ότι την ξέρεις ξεγελάς τον εαυτό σου, τώρα πως εσύ μέσα σε τόσα λίγα χρόνια τα έμαθες όλα για να δίνεις και συμβουλές κανείς δεν ξέρει, αλλά η παροιμία λέει (το έξυπνο πουλί από την μύτη πιάνετε)

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη μην μασας!Καποιους φαινεται πως τους ενοχλει το οτι μας μαθαινεις καποια πραγματα!Γιατι ασχολουνται δεν καταλαβαινω!Συνεχισε την καλη δουλεια!Να'σαι παντα καλα και να τους γραφεις...!

Unknown είπε...

Χαλάρωσε ρε ανώνυμε, ο άνθρωπος δίνει 2 συμβουλές (και καλά κάνει) και όποιος θέλει τις ακούει όποιος δεν θέλει όχι. Εσύ που δε θες γιατί διαβάζεις το site?? Αλλά αυτή η κακία μας έφαγε...

MELISSOCOSMOS είπε...

Γιωργο εχω κατα νου να γραψω κι αλλο αρθρο για το πως πρεπει να γινεται η τροφοδοσια, εγω δεν διαφωνω οτι η προσθηκη μελιου στο μιγμα θα εκτιναζε το γονο, απλος φοβαμαι τυχον ασθενειες απο μολυσμενο μελι. Ανωνυμε 7.17 αλλο ο σκυλος κι αλλο οι μελισσες, αυτες μπορουν να διακρινουν με ποιο τροπο θα διασωσουν ωστε να μην τους χαλασει η τροφη τους.
Αλεκο συμφωνω την μελισσοκομια την ανακαλυπτει κανεις καθε μερα οσα χρονια κι αν περασουν μαθαινεις νεα πραγματα. Εγω καθε τι νεο που θα μαθαινω θα το γραφω εδω. Αν θες τοσο πολυ ελα να με πιασεις απ τη μυτη θα σε αφεισω.
Ανωνυμε 2.10 και Unknown σας ευχαριστω.

Ανώνυμος είπε...

βασιλη εγω σαν νεος προσωπικα μελισσοκομος περιμενω πως και πως να γραψεις κανενα αρθρο για να το διαβασω μεσα απο την εμπειρια που εχεις αποκτηση τωρα αν αυτο ενοχλει καποιους ας μην το διαβαζουν εσυ συνεχισε ετσι και μην πτοησε

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω με μεγάλη αγωνία να διαβάσω το επόμενο άρθρο σου...είμαι μεγάλη σου θαυμάστρια και ελπίζω να σε γνωρίσω κι απο κοντά κάποια στιγμή. Υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε κάποια στιγμή για καφεδάκι να τα πούμε? Μένω στην Πάτρα. Τασούλα

Γιώργος Κ. είπε...

Bασίλη δεν λέω για προσθήκη μελιού αλλά για ιμβερτοποιημένο σιρόπι και προσθήκη βιταμινών και αμινοξέων....

sakis74 είπε...

se eyxaristo poly gia tis tsampa gnosis pou mou prosferis edw kai 1 xrono pou asxoloume erasitexnika me tin melisokomia!TREMO min eksetias ton kakopsixon pou se kodraroun adika....stamatisis na grafis....AKOULOU8W PISTA TIS SIMVOULESOU!kai apediksa me praksis oti exis dikio!se eyxaristw
VASSILIOU ATHANASIOS LITI THESSALONIKIS!!!!!!!!!!

manos είπε...

χαλαρωστε ρεεε.οποτε πεσει στο τραπεζι σαν ολο αντιθετοι σε ολλα ειμαστε .εσυ ανωνυμε με το σκυλο σου εφερες ωραιο παραδειγμα πολυ πειστικο ,μαλλον δεν εχεις δει ποτε μελισσα απο κοντα.τα πραγματα ειναι απλα εγω διαβαζω το site καιρο οτι μου αρεσειτο κανω οτο δεν μαρεσει απλα δεν το εφαρμωζω,αλλα τα περισσοτερα μου εχουν βγει σε καλλο.γιαυτο καλυτερα να σχολιαζουμαι μετα που θα δοκιμασουμαι κατι....τοτε εχουμαι μονο καλλη προθεση των σχωλιων μας.....(τον βασιλη δεν τον γνωριζω πρωσωπικα ,για να μην πει κανεις τιποτα...ξερεται τι ενωω..

rigas makris είπε...

basili mh masas!keep on bee teaching...us big guy

Ανώνυμος είπε...

Οχι, εγώ θέλω απάντηση στο θέμα αυτό...πως το διαπίστωσες οτι το καλό φαί το τρώνε πιο αργά? Βρήκες φαί μέσα και τα ρώτησες αν ήταν καλό και σου απάντησαν? ή το έστειλες για χημική ανάλυση? Γιατί αμα λέμε κάτι να το τεκμηριώνουμε, έστω και εμπειρικά. Πως το διαπίστωσες λοιπόν?

MELISSOCOSMOS είπε...

Ανωνυμε θα μπορουσα να σου πω να ρωτησεις το σκυλο σου με ποιο τροπο αυτος ξεχωριζει την ασχημη τροφη, ομως θα σου δωσω μια απαντηση.
Σε δυο 10αρια μελισσια δωσε, στο 1 2 κιλα APIFODA ενω στο αλλο δωσε 2 κιλα φτηνη τροφη που να αποτελειται απο ζαχαρη, γλυκοζη, και αλλες γλυκαντικες υλες. Μετα απο μια εβδομαδα ανοιξε τα μελισσια και δες ποια τροφη πηραν πιο γρηγορα.
οι μελισσες γνωριζοντας την κατοτερη ποιοτητα τροφης θα την παρουν ποιο γρηγορα να την αποθηκευσουν και να την σφραγισουν προκειμενου να μην τους ξυνισει, ενω στην καλη τροφη θα πηγαινουν αργα αργα χωρις βιασυνη, φυσικα το ιδιο συμβαινει και στα καλα ζυμαρια που φτιαχνουμε μονοι μας.

Ανώνυμος είπε...

γειασου Βασιλη τεράστια πολύ καλη δουλεια κάνεις!!!ο σκυλοτροφος τι θελει με τις μέλισσες???

Takaros είπε...

dont worry kai προχωρει δασκαλε

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΒΑΣΙΛΗ.ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑΤΙ ΑΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΟ ...ΚΑΛΑ ΠΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ?ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΙΦΟΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΤΟΥ?ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΤΙΠΟΤΑ?ΕΛΕΟΣ..ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ,ΑΣ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΣΟΠΑΝΗΣ.ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΗΔΗ ΤΟΝ ΕΧΕΙ

Ανώνυμος είπε...

φιλε να εισε παντα καλλα λιγοι εχουν τα κοτσια να δινουν βοηθεια ετσι απλοχερα σε ευχαριστω βασιλης απο τα τρικαλα

ΠΑΡΗΣ είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΣ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΙΣΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΑΓΩΣΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΑΝΤΕΞΕΙ ΣΤΟΧΙΟΝΙ Κ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΑΓΩΝΙΑ ΕΝΩ ΕΙΧΕ Κ ΚΥΡΟΠΑΝΩ Κ ΤΡΟΦΗ ΚΔΕΝ ΤΑ ΕΝΟΧΛΗΣΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΩΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΛΙΓΗ ΠΑΓΩΝΙΑ ΠΡΙΝ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΕΞΕ ΣΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

MELISSOCOSMOS είπε...

Παρη φετος χαθηκαν πολλα μελισσια ετσι με τον ιδιο τροπο. Σε πολλες περιπτωσεις τα μελισσια δεν σπανε την μελισσοσφαιρα να πανε να τραφουν και ψωφανε οπως ειναι σφαιρα.

ΠΑΡΗΣ είπε...

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΣΑΝ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΜΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΡΥΖΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Ανώνυμος είπε...

φιλε βασιλη επιβαιβαιωθηκες σε ερωτηση που σου ειχα κανει.τελικα εμεινα με ενα απο τα τρια μελισσακια να σε καλα να μας βοηθας

MELISSOCOSMOS είπε...

ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΩΝΥΜΕ. ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΧΑ ΠΕΙ?

Ανώνυμος είπε...

τασος Βεροια
λοιπον εγω θα οω μια παροιμια που λενε εδω ....40 χρονια φουρναρης κ το ψωμι καμμενο.
δηλαδη δεν εχει σημασια τοσο πολυ ο χρονος που ασχολειται καποιος οσο η ποιοτητα. μπορει καποιος 40 χρονια να κανει το ιδιο λαθος κ ενας νεος σε δυο χρονια να γινει καλυτερος .
θα αναφερω το εξης . ξεκινησα με μειλισσες πριν ενα χρονο . διαβασα εδω για την οριζοντια αναπτυξη κ εβαζα πλαισια με κερι για χτισιμο στο κεντρο του γονου.
οσοι το ακουγαν μου ελεγαν οτι απαγορευεται δια ροπαλου να πειραξουμε τον γονο. Ομως εγω τα εβαζα στο κεντρο κ τα εχτιζαν πολυ γρηγορα κ τα μελισσια αντι να καταστραφουν(γιαιτ μου ελεγαν οτι η βασιλισσα δεν παει πιο περα απο το αδειο πλαισιο κ ειναι σαν να την φυλακιζω στην μια πλευρα) εγιναν πολυ συντομα διοροφα.
κ ηταν παλιοι μελισσοκομοι
ο ανθρωπος λεει τη γνωμη του ...οποιος θελει την εφαρμοζει κ οποιος δεν του αρεσει ας μην ασχοληθει . Δεν ειναι με το ζορι. δεν επιβαλλει το δογμα του σε κανεναν

MELISSOCOSMOS είπε...

Τάσο σε ευχαριστώ. Αυτό λέω κι εγώ δοκιμάστε βρε παιδιά, σε 1-2 μελισσακια κι αν δεν πετύχει μην το ξανακάνετε.
Πέρυσι ήρθε ένας μελισσοκόμος από την Καλαμάτα στο μελισσοκομείο μου.
4 ώρες δρόμο έκανε.
Μου είπε ότι θέλει να δει με τα μάτια του ότι το κάνω αυτό και αν πετυχαίνει.
Ήρθε, είδε φρεσκοχτισμενα και γεγενημένα πλαίσια στη μέση του γόνου, αλλά παρ όλα αυτά μου είπε οτι αυτος δεν θα το κάνει ποτέ.
Εγω λέω να τολμάτε, η μελισσοκομία δεν έχει ποτέ στάνταρ.
Ποτέ δεν πρόκειται να την μάθουμε ή να κατανοήσουμε τις μέλισσες όσο έμπειροι κι αν γίνουμε.
Πειραματιστείτε με νέες ιδέες δεν είναι κακό.
Εμένα μου αρέσει να δοκιμάζω να πειραματίζομαι πραγματικά το χαίρομαι

Ανώνυμος είπε...

Διαβαζω απο τις αρχες του χειμωνα το site και μπορω να πω οτι μου ειναι πολυτιμο.Ενω λοιπον εχω διαβασει οτι δεν ενοχλουμε την μελισσοσφαιρα πριν η θερμοκρασια ανεβει περιπου στους 15 βαθμους,πως ταιζουμε μεσα στον χειμωνα με ζυμαρι τα μελισσακια?.Ανοιγουμε το καπακι γρηγορα και κλεινουμε αμεσως ? η υπαρχει καποιος αλλος τροπος?Επισης το ζυμαρι το βαζουμε απ'ευθειας πανω στα πλαισια?
Ευχαριστω Βασιλη για την πολυτιμη γνωση που προσφερεις.
Παναγιωτης Θεσσαλονικη.

Stefanos Kyriazis είπε...

Ρε παιδια μια απορια εχω, γιατι ενα μελισσι να μην ακουμπησει ενα ζυμαρι παρα την πεινα του, ενω τα διπλανα να το εχουν φαει ολο.
Ευχαριστω

MELISSOCOSMOS είπε...

Δεν υπάρχει απάντηση Στέφανε, άβυσσος η ψυχή των μελισσών

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...