Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Ζάμπλουτοι οι Έλληνες Μελισσοκόμοι


Είδα με έκπληξη ένα άρθρο της εφημερίδας Έθνος στις 13 -2 2012.

Το άρθρο αυτό καταχωρήθηκε στην στήλη επαγγελματικές ευκαιρίες με τίτλο (Τα μυστικά της μελισσοκομίας για γλυκό και εύκολο κέρδος).

Δείτε το…


Επενδύστε στις μέλισσες και κερδίστε από τον γλυκό πλούτο τους, που θα σας τον προσφέρουν απλόχερα.


Επενδύστε στις μέλισσες και κερδίστε από τον γλυκό πλούτο τους, που θα σας τον προσφέρουν απλόχερα.

Το αρχικό κόστος της επένδυσης είναι μικρό. Περίπου στα 100 με 140 ευρώ κοστίζει ένα μελίσσι μαζί με την κυψέλη. Και άλλα 1.000 ευρώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός.


Τα μυστικά την μελισσοκομίας για γλυκό και εύκολο κέρδος

Μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδοτεί την αντικατάσταση των κυψελών (στο 80% και με ανώτατο ποσό τα 27,5 ευρώ ανά κυψέλη), ενώ επιδοτεί και τα έξοδα μεταφοράς του μελισσιού, αν ο μελισσοκόμος μετακινήσει τουλάχιστον 50 κυψέλες σε απόσταση άνω των 50 χιλιομέτρων.

Η τιμή του μελιού διαμορφώνεται από τα 10 ευρώ το κιλό και φτάνει (για τα βιολογικά μέλια) και τα 22 ευρώ το κιλό. Ενώ ο βασιλικός πολτός αξίζει το βάρος του σε χρυσάφι, με τα 10 γραμμάρια να πωλούνται μέχρι 40 ευρώ.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μέλισσα είναι το μοναδικό έντομο που εξημέρωσε ο άνθρωπος, ενώ το μέλι ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιούσε στη διατροφή του για πολλούς αιώνες.

...............................................................................................................................................................
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι τα εκτός πραγματικότητας στοιχεία της αρθρογράφου γύρω από το θέμα, και η ευκολία που προτρέπει τους αναγνώστες να επενδύσουν στην μελισσοκομία.

Αν υποθέσουμε ότι κάποιος αναγνώστης ακολουθήσει την προτροπή αυτή τότε μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή του ανθρώπου αυτού και για χάσιμο των χρημάτων του.

Νιώθω την ανάγκη να σχολιάσω λίγο αυτό το άρθρο και να εξηγήσω πως ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Να πω ακόμα ότι και αυτό εδώ το Blog συμβουλεύει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την μελισσοκομία σχεδόν 2 χρόνια τώρα, αλλά όχι έτσι, όχι με αυτόν τον τρόπο.

Μας λέει λοιπόν το άρθρο ότι…

Επενδύστε στις μέλισσες και κερδίστε από τον γλυκό πλούτο τους, που θα σας τον προσφέρουν απλόχερα.

Απάντηση…

Απλόχερα; Όχι δα, κατ αρχήν οι μέλισσες παλεύουν πέρα των άλλων και με την κλιματική αλλαγή, καθώς και με την μόλυνση του περιβάλλοντος, η συγκομιδή μελιού γίνεται κάθε χρόνο όλο και ποιο δύσκολη, και κατά μέσο όρο πλέον οι μελισσοκόμοι παίρνουν ικανοποιητική ποσότητα μελιού ανά τρίτη χρονιά…Ακόμα λέει…

Το αρχικό κόστος της επένδυσης είναι μικρό. Περίπου στα 100 με 140 ευρώ κοστίζει ένα μελίσσι μαζί με την κυψέλη. Και άλλα 1.000 ευρώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός.Απάντηση…

Το κόστος του μελισσιού είναι σωστό, όμως από εκεί και πέρα χρειάζονται και πατώματα και κεριά και όλα αυτά έχουν επιπλέον κόστος μεγάλο μάλιστα.

Έπειτα τα 1000 ευρώ που αναγράφονται ως κόστος για τον υπόλοιπο εξοπλισμό δεν φτάνουν ούτε για τα κεριά μιας χρονιάς.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, ένας μέσος εξάρης μελιτοεξαγωγέας κοστίζει περίπου 3000 ευρώ, ενώ μπορεί να πάει και 6000 για μεγαλύτερους και αυτόματους μελιτοεξαγωγείς.

Ένας πάγκος απολεπισμού κοστίζει πάνω από 500 ευρώ,  το κόστος ενός αυτομάτου μηχανήματος απολεπισμού ανέρχεται κάπου στα 4500 ευρώ, και αυτό το λέω γιατί αν κάποιος κάνει μια σημαντική επένδυση στην μελισσοκομία δεν μπορεί να απολεπίζει με το μαχαίρι.Ακόμα σοβαρή παράληψη του άρθρου είναι το κόστος ενός μελισσοκομικού αυτοκινήτου που είναι απαραίτητο για την μεταφορά των μελισσιών στις ανθοφορίες και που μπορεί να ανέρχεται από 5 έως 10.000 ευρώ ή και παραπάνω.

Άρα λοιπόν για την επένδυση 100 μελισσιών από έναν νέο επενδυτή προκύπτει με πρόχειρους υπολογισμούς ότι το κόστος αγοράς μελισσιών και εξοπλισμού ανέρχεται ανάλογα με το τι εργαλεία θα αγοράσει από 20 έως 35.000 ευρώ.

Να σημειώσω εδώ ότι τα 100 μελίσσια θεωρούνται πολύ λίγα για κάποιον που θέλει να πάρει κάποια καλή ποσότητα μελιού και να ζήσει την οικογένεια του.Μας λέει ακόμα το άρθρο…Μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδοτεί την αντικατάσταση των κυψελών (στο 80% και με ανώτατο ποσό τα 27,5 ευρώ ανά κυψέλη), ενώ επιδοτεί και τα έξοδα μεταφοράς του μελισσιού, αν ο μελισσοκόμος μετακινήσει τουλάχιστον 50 κυψέλες σε απόσταση άνω των 50 χιλιομέτρων.

Απάντηση…Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ναι επιδοτεί την αντικατάσταση κυψελών, αλλά επιδοτεί το 6% αυτών.

Δηλαδή ένας μελισσοκόμος που κατέχει 100 μελίσσια θα επιδοτηθεί για 6 κυψέλες με το ποσό των 27 ευρώ ανά κυψέλη, και θα λάβει δηλαδή 162 ευρώ επιδότηση το χρόνο.

Ακόμα ναι επιδοτεί και τα έξοδα μεταφοράς αλλά ο μελισσοκόμος για να τύχει επιδοτήσεως πρέπει να κατέχει τουλάχιστον 150 μελίσσια κι όχι 50 όπως λέει το άρθρο, η δε επιδότηση αυτή ανέρχεται σε 350 ευρώ τον χρόνο.Γράφει ακόμα…Η τιμή του μελιού διαμορφώνεται από τα 10 ευρώ το κιλό και φτάνει (για τα βιολογικά μέλια) και τα 22 ευρώ το κιλό. Ενώ ο βασιλικός πολτός αξίζει το βάρος του σε χρυσάφι, με τα 10 γραμμάρια να πωλούνται μέχρι 40 ευρώ

Απάντηση…

Οι τιμές αυτές είναι εξωπραγματικές.

Αν θέλουμε να μιλάμε για επένδυση πρέπει να μιλάμε για παραγωγή κάποιον τόνων μελιού που θα πουληθούν στο εμπόριο και να δούμε τι ποσό θα πιάσουμε.

Οι τιμές λοιπόν μελιού στο εμπόριο κινούνται περίπου στο 2.80 ευρώ το κιλό για το πευκόμελο που είναι και το περισσότερο σε αναλογία μέλι που παράγεται στην Ελλάδα, περίπου εκεί κυμαίνεται και το ανθόμελο, ενώ ο Έλατος πάει λίγο ποιο πάνω κάπου στα 3.50 ευρώ το κιλό περίπου και λίγο πιο πάνω πάει το θυμαρίσιο.

Οι τιμές των 10 ευρώ το κιλό που δίνονται στο άρθρο είτε είναι τιμές Σούπερ Μάρκετ, είτε είναι τιμές λιανικής πώλησης του παραγωγού.

Στην λιανική ένας παραγωγός πόσα κιλά άραγε μπορεί να πουλήσει το χρόνο και σε εποχή οικονομικής κρίσης αναρωτήθηκε η αρθρογράφος;

Βιολογικά μέλια πρέπει να θεωρούνται όλα τα μέλια, μιας και μολυσμένο μέλι είναι αδύνατον να μπει στην κυψέλη αφού αν η εργάτρια μέλισσα βοσκήσει σε μολυσμένα άνθη θα πεθάνει επί τόπου.

Ούτε μόλυνση του μελιού εντός της κυψέλης μπορεί να υπάρξει από τον μελισσοκόμο γιατί τότε το μέλι του δεν θα μπορέσει να πολωθεί στο εμπόριο καθώς το μέλι πρώτα περνάει από χημείο και μετά αγοράζεται από τον έμπορο.

Άρα λοιπόν δεν παίζει ο όρος βιολογικό και μη βιολογικό μέλι κατά την άποψη μου και φυσικά δεν παίζει ούτε η τιμή των 22 ευρώ το κιλό, ούτε στην λιανική υπάρχουν αυτές οι τιμές ούτε πουθενά.

Για τον βασιλικό πολτό τώρα.

Ναι το βάρος του αξίζει σε χρυσάφι, όμως δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλη παραγωγή βασιλικού πολτού καθώς η κάθε κυψέλη μπορεί να μας δώσει ελάχιστα γραμμάρια βασιλικού πολτού το χρόνο, και επίσης πολύ λίγοι μελισσοκόμοι ασχολούνται με την παραγωγή βασιλικού πολτού εξ αιτίας της μεγάλης λεπτομέρειας και της εξ ειδικευμένης γνώσης που πρέπει να έχει ο μελισσοκόμος για να παράγει βασιλικό πολτό.

Συνοπτικά λοιπόν για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100 παραγωγικά μελίσσια θα έχουμε περίπου 2 τόνους παραγωγή μελιού τον χρόνο στην καλύτερη περίπτωση και θα εισπράξουμε αν το πουλήσουμε στον έμπορο περίπου 6000 ευρώ.

Από αυτά θα έχουμε περίπου 2000 ευρώ το χρόνο έξοδα για τα μελίσσια, για τροφές, κεριά, ασθένειες κτλ.

Έτσι μιλάμε για 4000 ευρώ (Απλόχερο Πλούτο)…Φυσικά για την συντήρηση, την φροντίδα και τους χειρισμούς 100 μελισσιών απαιτείται πείρα που χρειάζεται χρόνια για να αποκτηθεί, γι αυτό είπα πιο πάνω ότι αν επενδύσει κάποιος αναγνώστης απότομα στην μελισσοκομία είναι βέβαιο ότι θα καταστραφεί και θα χάσει τα χρήματα του.Να πω ακόμα ότι υπάρχουν και σχέδια βελτίωσης για την μελισσοκομία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά για να αναδειχτεί κάποιος δικαιούχος αυτών των προγραμμάτων  απαιτούνται ποσά επενδύσεως άνω των 120.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει τεράστιο ρίσκο και σχεδόν αδύνατη απόσβεση χρεών ακόμα και αν πιάσει τους όρους του προγράμματος.Αυτή είναι η πραγματικότητα για την μελισσοκομία φίλοι μου.Συνεπώς λέμε ναι στην Μελισσοκομία αλλά με προσεκτικά βήματα, ώστε να αποκτήσουμε πρώτα την γνώση των χειρισμών και καθώς θα μαθαίνουμε αυξάνουμε σταδιακά τα μελίσσια μας και φυσικά την επένδυση μας, χωρίς να ξεχνάμε ότι η μελισσοκομία είναι κυρίως ψυχικός πλούτος και γαληνής και σε καμιά περίπτωση οικονομικός πλούτος.

MELISSOCOSMOS
          

52 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φοβάσαι οτι θα σου φάνε τη δουλειά οι νέοι; Τέτοιες σκουριασμένες αντιλήψεις είχαν οι παλιοί μελισσοκόμοι γι'αυτό δεν προοδεύουμε ως χώρα! Ντροπή να λες ψέματα στον κόσμο!

Giorgos Pats. είπε...

Φίλε ανώνυμε,αυτά που γράφει ο Βασίλης είναι σωστά και χωρίς ίχνος υπερβολής.Είμαι πάνω απο 15 χρόνια μελισσοκόμος κατα καιρούς πουλάω 10 eyrv το κιλό σε λιανική αλλά μην νομίζεις ότι αν βγάζεις ενα και δυο τόνους θα το πουλάς σε αυτήν την τιμή. Σε χοντρικη που θα πουλήσεις θα είναι πολύ χαμηλά.Αλλά για να βγάλεις αυτή την ποσότητα πρέπει να στρώσεις πολύ χρήμα πρώτα και πολλές εργατοώρες. Καλό κουράγιο πάντως.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε ανωνυμε
Παρε εσυ 100 μελισσια εφοσον δεν εχει δικιο ο Βασιλης και σου δινω το τηλεφωνο μου να μου πεις ποσα κονομισες σε ενα χρονο και ποσα μελισσια σου εμειναν!!!!!!
Δημητρης

Ανώνυμος είπε...

ετσι οπως τα λεει ειναι βαλε και το κλεψιμο,τις απωλειες.κατα τα αλλα δεν σου λεει μην το κανεις,σου λεει με προσοχη και με καταλληλα βηματα τοσα πραγματα σου γραφει στο blog και τα διαβαζεις και μαθαινεις χωρις να πληρωνεις απο το σπιτι.δεν μας λες τα ψεματα ποια ειναι

Ανώνυμος είπε...

exei dikio o basilis opoios einai ejo apo to xoro polla tragoudia leei as mpoyne kai aytoi na ginoun plousioi

evangelos naxios είπε...

Διαβάζοντας το άρθρο μου ήρθε στο μυαλό ......η μόνη αλήθεια που γράφουν οι εφημερίδες είναι ,η ημερομηνία και η τιμή......

φίλε ανώνυμε 216 (ρε τρομοκρατια οι άνθρωποι)γίνε μελισσοκόμος να τα οικονομήσεις.....εάν δε,λεω εάν....πες στον αρθρογράφο να γίνετε συνέταιροι......

Ανώνυμος είπε...

Ή είστε αφελείς ή δεν ξέρετε να διαβάζετε. Το άρθρο μιλάει για μια επένδυση(κατα λέξη γράφει:"εξασφαλίστε ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα"), δε λέει να στηρίξεις το μέλλον σου πάνω στη μελισσοκομία. Λέει οτι αμα θες να βγάλεις 5 δεκάρες παραπάνω στον ελεύθερο χρόνο σου, πάρε μερικά μελίσσια, με τιμή πάνω κάτω 100-140€ (σωστά το λέει,διόροφη κυψέλη και 10άρι μελίσσι τόσο έχουν), δώσε άλλα 1000 ευρώ για εξοπλισμό (γάντια μασκες στολές μαχαίρια, κλπ δεν έχουν πάνω απο 200€), δώσε άλλα 400€ για ένα απλό μελ/γωγέα και πάρε κι ενα βαρέλι για το μέλι σου.
Επίσης, πράγματι στην Αττική το μέλι λιανική έχει τουλάχιστον 10€ και όντως πουλάνε βιολογικό μέλι με 22€.

Συνεπώς εσείς καταλάβατε λάθος το κεντρικό νόημα του άρθρου ή μάλλον "είδατε" στο άρθρο τα δικά σας όνειρα να γίνετε μεγαλο-μελισσοκόμοι. Το άρθρο δε λέει ψέματα κάπου, έχει πραγματικά στοιχεία απλά περιγράφει την αισιόδοξη πλευρά του θέματος. Η γυναίκα είναι δημοσιογράφος, οχι μελισσοκόμος και λογικό είναι να μην τα έχει ζήσει εκ των έσω.
Τώρα που τα βρήκε ο Βασίλης τα 3000€ για μελιτοεξαγωγέα, άλλα 4500€ για αυτόματο απολεπιστήρα κλπ κλπ... ή 1000€ για κεριά ενός έτους...δε μπορώ να το καταλάβω! Μελίσσια θα πάρει ο κόσμος, δε θα ανοίξει τη "Μελισσοκομική Αττική ΑΕ"

Να θυμάστε οτι εδώ είστε bloggers και κάνετε χαβαλέ ενώ εκεί δημοσιογράφοι και πληρώνονται για τη δουλειά τους.Αυτά είχα να πω...κι άλλη φορά να διαβάζετε καλύτερα! Βασίλη οφείλεις να ανακαλέσεις την αυστηρή κριτική σου για το κείμενο που απλά δεν καταννόησες.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ είπε...

ΕΣΥ ΣΥΝΤΕΚΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΏΤΟ ΠΡΏΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥ ΕΎΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΆ ΑΝ ΑΣΧΟΛΙΘΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΆ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΎΜΑΣΤΕ ΕΙΔΗ. ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΜΑΛΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΠΟΣΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΌΜΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΤΉΣΕΙ.Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΊ ΝΑ ΠΕΙ <>

sakis74 είπε...

na agorasi o kakopsixos mono 1 kypseli esti gia dokomi.....na kanei ton kiklo tis melisokomias 1 xrono!kai meta na lei mpourdes!!!!!etsi nomiza kai egw kai tora pou perase enas xronos katalava!!!!mono pou egw agwrasa 3 kypseles gia na ma8w .....poloi filoi agorasan 100 mpam!!!kateftian twra klene giati minan me 20 melisia!den ikseran kai den rwtisan!!exw kai 2 fipous pou agorasan apo 1 kypseli,,,xaxaxaxaxax kai mia fora aniksan mazimou kai den ksanaplisiasan......xaxxaxaxa

MELISSOCOSMOS είπε...

Εγώ ανώνυμε να ανακαλέσω 100 φορές όμως το πρόβλημα δεν είναι δικό μου ούτε έχω τίποτα με τη δημοσιογράφο.
Τώρα αν θέλει να πει άλλα και τα διατυπώνει στο χαρτί αλλιώς τότε μάλλον δεν εκφράστηκε σωστά.
Ωστόσο εγώ σχολίασα ακριβώς ότι διάβασα, δεν μπορώ να σχολιάσω αυτά που πιθανόν υπονοεί κάποιος αρθρογράφος.
Και ούτε είχα ποτέ πρόβλημα μήπως μπει στο επάγγελμα και νέος κόσμος, αντιθέτως το blog εδώ αυτή τη προσπάθεια καταβάλει.

georg είπε...

Για να γινει καποιος επαγγελματιας μελισσοκομος απο το μηδεν θα χρειαστει το λιγοτερο 2000000 ευρω.
Μελισια, κυψελες,αποθηκη,αυτοκινητο,εργαλεια,μηχανηματα.
Και φυσικα καποιος μπορει να ξεκινησει και απο το μηδεν,αν βρει καπου ενα ασμαρι.αλλα τοτε μιλαμε για χομπι οχι για επαγγελμα.Και να μην ξεχναμε οτι για να επενδισει καποιος σε μια τετοια επιχειρισι χρειαζεται και τις αναλογες γνωσεις.

Ανώνυμος είπε...

παιδια ηρεμα τα μελισσια δεν ειναι περιπτερο ουτε ταξι ουτε διαμερισμα για να αγωρασεις και να επενδησεις. θελουν πολοι δουλεια και γνωσεις
κυπριανος

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά που γράφουν στην εφημερίδα είναι ψέματα και ανακρίβειες. Είμαι επαγγελματίας μελισσοκόμος εδώ και 35 χρόνια. Συνεχίζω την οικογενειακή παράδοση που άρχισε ο παπούς μου και συνέχισε ο πατέρας μου. Είναι το κύριο επάγγελμά μου και μ'αυτό προσπαθώ να συντηρήσω την πενταμελή μου οικογένεια. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα χρόνο με το χρόνο δυσκολεύουν και για έναν νέο μελισσοκόμο είναι ακόμα δυσκολότερο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε ζάμπλουτοι!!!! Χαλκιδικιώτης μελισσοκόμος

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει...έβγαλα τα συμπεράσματα μου. Δεν έχετε την νοητική ωριμότητα να καταλάβετε το άρθρο της εφημερίδας. Απο φόβο και μόνο βγάζετε αυτή την πικρία απο μέσα σας.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ είπε...

ΑΝΏΝΥΜΕ ΟΤΙ ΠΕΙΣ ΕΧΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΔΙΚΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΧΑΖΟΙ ΚΑΙ ΑΝΩΡΙΜΟΙ.ΑΝ ΘΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΡΑΜΜΈΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ.ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΌΜΕΝΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ.ΕΧΩ ΠΙΚΡΑΝ ΠΉΡΑ ΠΊΣΤΕΨΕ ΜΕ.ΣΤΑ ΓΡΆΦΩ ΟΛΑ ΝΕΥΡΙΚΆ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΆ...

μελισοκομος είπε...

φιλε ανονιμε και ο γιοργακης ειπαι λεφτα υπαρχουν το ειπαν και οι διμοσιογραφη αλλα πηραμε τη σφουρλα στο νυχει οπιος θελη να γινι μελισοκομος καλα θα ειναι να ροτιση μελισοκομους και οχι μπακαλιδες η μοδιστρες για να ενιμεροθη οσο για τι προοδο της χορας κατι τετια μιαλα σαν τα δικασου μας φερανε σα αυτα τα χαλια

Τακης Αποστολοπουλος είπε...

χαρα στο κουραγιο σου ρε φιλε να ασχολεισαι με μια ασχετη με την μελισσοκομια δημοσιογραφο και με καποιους ακομα πιο ασχετους κουτοπονηρους ... ειμαι επαγγελματιας μελισσοκομος προερχομαι απο μελισσοκομικη οικογενεια που ασκουσε επαγγελματικη μελισσοκομια απο το 1965 και αν αυτο λεει κατι σε νεους που θελουν να ασχοληθουν,βεβαιωνω οτι τα πραγματα ειναι οπως τα λες και ακομα πιο δυσκολα ...στα χρονια του πατερα μου ηταν σαφως πιο ευκολα με πολυ λιγοτερες απωλειες, με 5πλασιο μελι απο οτι τωρα αλλα με μικρη αγοραστικη αξια...

Τακης Αποστολοπουλος είπε...

τα βασικοτερα για να σου προσφερει αυτο το ιδιαιτερο επαγγελμα δεν μας τα ειπε η ημιμαθης δημοσιογραφος... αγαπη και σεβασμος στην φυση... αγαπη και σεβασμος στο επαγγελμα που κανεις ... εξαλειψη της ιδεας της ... εξαλειψη της ιδεας της οποιασδηποτε μορφης νοθειας για το παραγωμενο προιον σου για το οποιο θα πρεπει να νοιωθεις υπερηφανος για την αγνοτητα του... σεβασμος στον καταναλωτη που σε εμπιστευεται... εκμαθηση της δουλειας του μελισσοκομου και του μελισσιου που ειναι ιδιαιτερα δυσκολο με εκατονταδες μυστικα.... δεν ειναι τοσο ευκολα τα πραγματα -ειδικα τις χρονιες που διανυουμε που τα προβληματα της μελλισσοκομιας εχουν πολλαπλασιασθει - οσο φαινονται απο το γραφειο μιας δημοσιογραφου...

Θανάσης Παύλου είπε...

Αφού λοιπόν το μελίσσι βγάζει 30 κιλά τον χρόνο και ο Βασίλης και κάθε Βασίλης το πουλάει 12€, έχει εισόδημα 360€ ανά κυψέλη ετησίως. Με 280 κυψέλες π.χ. έχει ετήσιο εισόδημα: 280Χ360=100800€ !!! Δηλαδή μόνο τα τελευταία 10 χρόνια μάζεψε 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΑ!! Α ρε Βασίλη και σε διαβάζω τόσο καιρό. Που ναξερα ότι είσαι εκατομμυριούχος.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

παιδια ολοι δικιο εχετε.το ρεζουμι τηs υποθεσηs ειναι λιγο απο ολουs.εγω σε αυτα ειμαι μεσα απο 13 χρονων και τωρα ειμαι 46.η μελισσα ειναι ενα ζωο που διαφερει απο ολα τα αλλα.πρεπει εσυ να εισαι γεωπονοs εργατηs φαρμακοποιοs παραγογοs κουβαλητηs μαντηs γνωστηs τηs φησηs και παρα πολλα ακομη.και δυστηχοs αυτα ολλα τα κανειs μονοs.θελω να πω οτι εναs καινουργιοs μπορει να ασχοληθει για χομπυ και οτι κανει.η αληθεια ειναι οτι θελειs χρονια να κανειs καμποσα μελισσια,και πολυ ταιζμα το χειμωνα.τωρα αν εχειs λεφτα να αγορασειs με την πρωτη 100 τοτε καλα θα ειναι.και ενα αλλο.αυτα τα 100 για να μεινειs ευχαριστημενοs με την παραγωγη,πρεπει να τα μεταφερειs τουλαχιστον δυο φορεs να εχει εκει που θα τα παs μελιτωμα,να μην σου τα κλεψει κανειs να μην παθουν καμια αρωστια.ο βασιληs καλα τα λεειαλλα μιλαει για εναν που θελει να ασχολιθει σοβαρα.τωρα οπωs ειπαμε για χομπυ και 500ευρο ξεκιναs.και το πιο σπουδαιο.να βρειs μελισσοκομο να σε βοηθαει και να του εχειs εμπιστοσινη.σαs ευχαριστω ολουs.

CHRISTOS είπε...

φιλε Βασίλη θεωρώ πως έχεις δίκιο και πως πραγματικά αυτοί που θα έπρεπε να μιλάνε για την μελισσοκομία είναι οι μελισσοκόμοι για το τι περνάνε κάθε χρόνο, απλά υπάρχουν και φθηνότεροι μελιτοεξαγωγείς απο τα 3000eyro που είπες στο άρθρο σου για να είμαστε ακριβείς.

DIMS είπε...

Φιλε Βασιλη γεια σου.
Ειμαι νεο μελος του blog σου,απο το οποιο ενημερωνομαι σχεδον καθημερινα,και νιωθω την αναγκη να
πω κι'εγω δυο λογια για το ανωτερο
αρθρο,και δυο λογια στους επιδοξους μελισσοκομους,γιατι ενας
απ'αυτους ειμαι κι'εγω.
Αρχισα να ασχολουμαι με την μελισσοκομια πριν απο 1,5 χρονο,
διαβαζοντας αρκετα βιβλια, παρακολουθησα σεμιναρια,θα
το κανω και παλι εντος των ημερων,ρωταω οποιον μελισσοκομο
γνωριζω,ενημερωνομαι απ'οπου μπορω,ρωταω,ρωταω,ρωταω,και θα ρωταω συνεχως,διοτι καταλαβα οτι
τις μελισσες δεν θα τις μαθω ποτε.
Πιστευα κι'εγω, οτι θα ηταν ευκολα
το να ασχοληθω με τις μελισσες,
αλλα πολυ γρηγωρα καταλαβα,ποσο
μεγαλο λαθος εκανα.
Περασε 1,5 χρονοςκι'ακομα δεν
τολμησα να παρω ουτε ενα σμηνος,
[σκοπευω να το κανω φετος με 4
10ρια]οχι απο φοβο,αλλα γιατι θελω
ξεκινοντας να γνωριζω οσα μπορω
περισσοτερα για τις μελισσες,και
απορω με την ευκολια που ο καθε
ασχετος,προτρεπει καποιους να
ασχοληθουν με την μελισσοκομια.
Αυτη η ευκολια προτροπης,ειναι
αποδειξη για τις μηδενικες γνωσεις
που εχουν για τις μελισσες.
Μ'αυτα που γραφω,δεν προσπαθω να αποτρεψω καποιους να ασχοληθουν με
την μελισσοκομια,θελω μονο να πω
ποσο πολλες γνωσεις χρειαζονται,
και οτι γλυκο καιευκολο κερδος δεν
υπαρχει,κι'αν υπαρξει,θα ερθει μετα απο 4 με 5 χρονια,αναλογα με
το μερακι τον κοπο τις γνωσεις και
χρηματα του καθ'ενος.
Τελος θελω να σου πω,να συνεχισεις
να μας ενημερωνεις οπως εσυ ξερεις,
και σχολια ομοια με του πρωτου
ανωνυμου,κατα την γνωμη μου,ειναι
χαμενος χρονος,το να τα σχολιασεις.
Νομιζω οτι το ρητο "εκανε κ'η μυγα
κ.λ. κ'εχ,σ, τον κοσμο ολο",
ταιριαζει γαντι,στον πολυξερο
φιλο μας.
Σε χεραιτω DIMS.

την μελισσοκομια

Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρρχήν θα ήθελα να μάθω αυτή η κυρία που έγραψε το άρθρο, από πού πήρε τις πληροφορίες και γιατί δέν ρώτησε τους κατά κύριον επάγγελμα μελισσοκόμους για να ενημερώσει τους νέους αμαθείς και πολυλογάδες για το επάγγελμα του μελισσοκόμου. Ύστερα από αυτό εγώ χαρίζω 5 μελίσσια στον νεαρό ανώνυμο με την προϋπόθεση να μου δώσει στο τέλος της χρονιάς το μισό μέλι και την μισή ποσότητα από τον βασιλικό πολτό που θα έχει βγάλει. Άν και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε περισσότερο με τον κύριο ανώνυμο και την κυρία δημοσιογράφο, διότι θα έπρεπε να ντρέπονται ενώ είναι άσχετοι, να παραπλανούν τους νέους που τυχόν ψάχνουν μιά οικονομική διέξοδο, ακολουθώντας το επάγγελμα της μελισσοκομίας.

ΣΟΡΩΤΟΣ .Α είπε...

βρε μελισσοκοσμε τι ηθελες βρε παιδακι μου να απαντησεις και πηρανε φωτια μερικοι . τωρα ξεκιναω με τις μελισσες παω στο ΙΓΕ μου αρεσουν πολυ εχω ορεξη πολυ αλλα θελει ΠΟΛΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑ. Τα καλα ομως εν κοποις κτωνται.......

Ανώνυμος είπε...

καταρχην θα συμφωνησω απολυτα με το συγγραφεα του blog πρεπει να πω οτι το εθνος αν το εχετε παρακολουθησει ολο θησαυρους βγαζει.
Να δειτε πως παρουσιαζε τους μεταξοσκωληκες και τη σηροτροφια!!! πλουτη μεταξωτα που ρεεεεουν! οταν ασχοληθηκα σοβαρα και τηλεφωνησα σε υπουργεια και στο γεωπονικο πανεπιστημιο εμαθα οτι υπαρχουν πολλες προυποθεσεις, αναγκες πολλες σε μουριες για να τρωνε τα ζωα αυτα και επισης δεν υπαρχει στη χωρα μηχανημα που κανει το κουκουλι κλωστη. Εν ολγοις δεν μπορεις να ασχοληθεις με τη σηροτροφια. Το εθνος ολο τετοια διαμαντια ειναι. Μια με τα μανιταρια, μια με τα μεταξια, μια με τις τρουφες, μια με τα βοτανα, με τα σαλιγκαρια, με τα μελια, την αλοη, το ιπποφαες, ολα θησαυροι. Δεν διαβαζουν λιγο, δεν το ψαχνουν κανουν μια παρουσιαση επιφανειακη με πομπωδεις τιτλους για να πουλανε στους απελπισμενους ανεργους λυπαμαι που το λεω.
ΓΙ αυτο το λογο πιστευω τον κυριο βασιλη, δεν εχω ιδεα απο μελισσοκομια αλλα εχω επαφη με την πραγματικοτητα και αυτος τα λεει ηρεμα στρωτα και ωραια. Χρημα χωρις επενδυσεις και κοπο δεν υπαρχει! Αν θελετε παιξτε κανενα joker!!!

queen-bee

Ανώνυμος είπε...

Ετοιμαζομαι και εγω για σεμιναριο στο ΙΓΕ και οχι για να γινω πλουσιος αλλα ειναι κατι που το θελω χρονια τωρα μιας και θελω να μαθω τον φανταστικο κοσμο της μελισσας! (Εχω διαβασει οτι κυκλοφορει στο διαδικτυο και 2-3 βιβλια)
Φυσικα αργοτερα αν βγει κανα χαρτζιλικι να παρουμε πισω κανα σπασμενο δε θα ηταν ασχημα.
Θα πιστεψω τους μελισσοκομους για τις δυσκολιες αν και βρισκω υπερβολικες τις τιμες μιας και εχω ηδη ψαξει για εξοπλισμο. Θα ηθελα να λεμε τα πραγματα οπως εχουν για να μαθαινουμε και εμεις οι νεοι ερασιτεχνες ωστε να ξερουμε μεχρι ποσα μπορουμε να διαθεσουμε και που βαδιζουμε και οχι να λεμε υπερβολες. Ενας μελιτοεξαγωγεας για παραδειγμα κοστιζει απο 200 μεχρι μερικες χιλιαδες ευρω. Καποιος λογικος ανθρωπος θα αρχισει με λιγα μεχρι να μαθει την τεχνη και σε μερικα χρονια να αρχισει να αναβαθμιζει τον εξοπλισμο του απο το κερδος, οσο και αν ειναι αυτο. Το αρθρο δε νομιζω οτι λεει κατι ψευδες κρυβει ομως ολη την αληθεια μιας και επαγγελματιας δε θα γινεις με αυτα τα ποσα. Αν μπορει καποιος πιο προσγειωμενος και ρεαλιστης ας μας εξηγησει ολη τη διαδικασια, το κοστος και το χρονο που χρειαζεται μεχρι καποιος να καταφερει να βγαζει καποιο εισοδημα εστω συμπληρωματικο απο τη μελισσοκομια.
Ευχαριστω για το χρονο σας και ευχομαι πολλα μελια !

hellenis είπε...

Πωλούναται 30 Κυψέλες διόρωφες, καινούργιες, ασταρωμένες, στην τιμή των 40 euro. Βρίσκονται στην περιοχή της Μαλακάσας. Τηλ. 2105741568-6993113297

hellenis είπε...

Πωλούναται 30 Κυψέλες διόρωφες, καινούργιες, ασταρωμένες, στην τιμή των 40 euro. Βρίσκονται στην περιοχή της Μαλακάσας. Τηλ. 2105741568-6993113297

Vio_lence είπε...

Ρε ο βασιλης ποσα πραγματα μας εχει μαθει, αν δεν ηθελε να ασχολιθουν οι νεοι με αυτο δεν θα μας ελεγε τιποτα.Και εγω ειμε νεος και θελω να ασχολιθω με την μελισσοκομια , αλλα τα μιαλα μου δεν περνουν αερα .Διαβαζω βιβλια μπενω σε διαφορες σελιδες την ψαχνω , θελει και πρακτικη θελει πολλα τη να λεμε...

Ανώνυμος είπε...

λοιπον εγω φιλοι μου ειμαι πολυ νεος στην μελισσοκομια. εχω να σας πω οτι οσα λεει ο βασιλης ειναι ολα αληθεια. εγω εχω μερικα μελισακια,τα πηρα τον αυγουστο και ειναι τωρα 10αρια. αν βγαλουμε το χειμωνα με πολυ διαβασμα και με βοηθεια απο φιλους μου μελισσοκομους πανω απ'ολα. αν πανε ολα καλα μεχρι το φεβρουαριο θα μπορεσω να δοσω πατωμα κι αν παρω μερικα κιλα μελι μεχρι το τελος της ανοιξης θα ειμαι πολυ οικανοποιημενος.. μετα να κοψω καμια παραφυαδα να τα κανω καμια 20αρια και αφου θα εχω δει τους χειρισμους που χρειαζεται το μελισσι, τοτε μπορουμε να πουμε οτι ειμαστε ετοιμοι για την επομενη ανοιξη να δωσουμε πατωμα στα μελισσακια μας, και αν παει καλα η ανοιξη να παρουμε τα πρωτα μελακια μας... με λιγα λογια δεν χρειαζεται βιασυνη. μετα απο 2 χρονια θα δουμε αν μπορουμε να κανουμε αυτο το επαγγελμα? και με πολυ σεβασμο και αγαπη στην μελισσα!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα , θέλω να ξανανοίξω την κουβέντα με το σχετικό θέμα για να πω και εγώ την άποψη μου σε σχέση με όλα αυτά. Προσωπικά διαφωνώ με το ύφος του άρθρου της εφημερίδας, παρόλα αυτά μήπως όλοι εσείς οι έμπειροι μελισσοκόμοι θα πρέπει να ξεκινήσετε να λέτε την αλήθεια σύμφωνα με μία αντικειμενική άποψη; Θέλω να πω αφού όλη η μελισσοκομία πάει από το κακό στο χειρότερο γιατί δεν μας λέτε την πραγματικότητα με αριθμούς , δεν είναι κακό να μοιραζόμαστε τέτοιες πληροφορίες , και να μην ξεχνάμε ότι οι αριθμοί από πίσω κρύβουν πολλά πράγματα , όπως γνώσεις , ενημέρωση , επαγγελματισμό , εξυπνάδα , νέες μεθόδους πάνω στην μελισσοκομία , διάβασμα , αλληλεγγύη και συνεργασίες μεταξύ μελισσοκόμων και άλλα πολλά. Ας πούμε λοιπόν και τα καλά του επαγγέλματος , και όταν λέω τα καλά εννοώ τα οικονομικά οφέλη σε σχέση με τον τρόπο που το χειρίζεται ο καθένα.

Τρομερή εντύπωση επίσης μου κάνει με την αναφορά του Βασίλη ότι όλα τα μέλια είναι βιολογικά , γιατί από τα 100 σχόλια ούτε ένας δεν είχε να πει κάτι σε σχέση με αυτό;
Φίλε Βασίλη ένα μελίσσι όταν έχει ταϊστεί με ένα σωρό σιρόπι γιατί ο μελισσοκόμος το αφήνει στεγνό μετά τον τρύγο και του πετάει και μερικά φάρμακα για να καταπολεμήσει την βαρρόα ή κάτι άλλο δεν είναι βιολογικό, αυτό θα έπρεπε να το ξέρεις και εσύ και οι υπόλοιπη «έμπειροι» μελισσοκόμοι.

Baggelis είπε...

αγαπητε συναδελφε αυτο που κανεις δεν ειναι σωστο. απο το ενα ακρο, αυτο του αθρου που τα παρουσιαζει ολα ροδινα, πας στο αλλο ακρο και τα παρουσιαζεις ολα μαυρα. Αυτο συμβαινει γιατι ειτε εχεις αποτυχει σαν μελισσοκομος ειτε γιατι αποκρυπτεις μεγαλο μερος της αληθειας πραγμα πιο πιθανο. Ειναι γεγονος οτι οπως και οι περισσοτερες δουλειες ετσι και η μελισσοκομια δεν προσφερει ευκολο κερδος ομως αρκετοι ζουν απο αυτο.

MELISSOCOSMOS είπε...

Συναδελφε ειναι αρθρο της εφημεριδας ΕΘΝΟΣ που περιγραφει την Μελισσοκομια ως μια ευκολη δουλεια με μεγαλα κερδη.
Αυτο που εκανα εγω ηταν να γραψω οτι καμια δουλεια δεν ειναι ευκολη και οτι υπαρχουν χρονιές που ο μελισσοκομος δεν βγαζει καθολου κερδος

Ανώνυμος είπε...

Εγώ αναρωτιέμαι ξανά και ξανά, γιατί ποτέ κανείς δεν μιλάει για οικονομικά οφέλη;
όταν είναι να πούμε για στραβά και κακά γράφονται αράδες , να δούμε λοιπόν άρθρα με οικονομικά οφέλη που δεν έχουν να κάνουν με την κακή μελισσοκομική περίοδο αλλά με την καλή!
Ίσος να μην τα έχω δει εγώ , αλλά από τόσα post που έχω διαβάσει ακόμα δεν τα έχω καταφέρει να βρω…

Φιλικά!

Ανώνυμος είπε...

τελικά θα μου απαντήσει κάποιος σε αυτό? αξίζει να ασχοληθεί κάποιος για έξτρα εισόδημα η όχι???

Αρούλα είπε...

Γεια σας. Θα σταθω στην τελευταια παρατήρηση του ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ. Οτι με 500 ευρώ ξεκινάς για χόμπυ. Δεν εχω ασχοληθεί ποτέ όμως επειδή μένω στην επαρχία και λατρεύω το βιολογικό μέλι σκέφτηκα μήπως μπορώ να κάνω μια αρχή και η πορεία και ο χρόνος θα δείξει την εξέλιξη. Παρ όλα αυτα συμφωνώ με τον Βασίλη παρ όλου που δεν εχω ασχοληθεί. Οποιος έχει εργαστεί πραγματικά στη ζωή του κι έχει προσπαθήσει το επιχειρείν αλλά και γενικότερα εχει ασχοληθεί με την οποιαδήποτε παραγωγή τότε θα ξέρει ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. Κι όπου υπάρχουν δυνατότητες ή προοπτικές αυτό δε σημαίνει πως τα πράγματα χαρίζονται. θέλουν γνωση και πολυ προσπάθεια. Εγώ θα ήθελα ένα αρθρο απο τον Βασίλη δίνοντας κάποιες οδηγίες σε κάποιον που θα ξεκινούσε για πρώτη φορά χωρίς καμία προηγουμενη επαφή. ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Φιλαράκια. Έκλεψαν δύο μελισια εξοπλισμό δεν αγόρασα τα ανοίγω χωρίς να τα καπνίσω αν με φάνε μου κάνει καλώ το μέλι που βγάζω το καταναλωνο μόνος μου και δεν με νιαζι. Πόσο πουλιέται για χαραααααααα φιλιππας

Ανώνυμος είπε...

παιδια καλησπερα σας.ειμαι 20 ετων.ο πατερας μου εχει 60 μελισσια και τωρα θα τα πολλαπλασιασουμε,υποστηριζει πως καθε κυψελη μπορει να δωσει 3-4 απο πισω και σκεφτομαι να ασχολιθω κι εγω μετα τον στρατο.εμπειρια εχω καμποση διοτι δουλευω μαζι του απο 15 ετων.πιστευεται οτι αξιζει να ασχολιθω,σε βαθμο ωστε να μπορω να βγαζω ενα κανονικο εισοδιμα?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ είπε...

Καλησπέρα σε όλους με λένε Γιώργο και είμαι 48 χρονών είμαι παντρεμένος και έχω ένα αγοράκι 6 ετών η γυναικά μου είναι άνεργη εδώ και μερικά χρόνια τώρα έμεινα και εγώ από δαυλιά ασχολούμαι με κάτι ελιές που έχω και καθαρίζω κάνα χωράφι με το χορτοκοπτικό και με το τρακτέρ. Διάβασα πάρα πολύ για τα μελίσσια και μου αρέσει να ασχοληθώ σοβαρά για να μπορέσω να θρέψω την οικογένεια μου διότι μεροκάματο δεν προβλέπετε . τη λέτε αξίζει τον κόπο να επενδύσω κόπο και χρήμα που δεν υπαρχή.

Jimmy Kotsos είπε...

Ακουσα για βιολογικό και μη βιολογικό μελι, μπορει κάποιος να μου εξηγήσει πως αυτό νοείται;
Θέλω και εγώ να παράγω βιολογικό μέλι.
Και τα κανάλια διοχέτευσης για αυτο το μέλι ώστε να δω και εγώ μια άσπρη μέρα! Αγγίζοντας αυτές τις τιμές που η αρθρογράφος υποδεικνύει!
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

καταρχας με πια λογικη λες πως οι παραγωγη του μελιου χρονο μι τον χρονο γινεται και πιο δυσκολη δεν καταλαβαινω.μελισοκομοι υπαρχουν ακομα απο την αρχαιοτητα αν ηταν ετσι τοτε δεν θα υπηρχε καν το μελι.επισης αυτο το οτι ενας καλος τριγος γινεται καθε 3 χρονια ειναι πολυ ακυρο καθως τα μελισσια οσο τα φροντιζεις τοσο πιο κερδοφορα θα ειναι για σενα.καθε χρονος εχει διαφορετικες καιρικεσς συνθηκες,αν προσαρμοστεις με αυτες και προσεχεις αναλογα τα μελλισια τοτε μπορεις να κανεις καλο τριγο.επισης θελει τουλαχιστον μια φορα τον μηνα να πηγαινεισ να τα κοιτας για διαφορες αγγαριες αν εχουν πχ ελλειψη μανας,αν η μανα του δεν εκκολαπτει πολλα αυγα και θελει σκοτωμα,αν εχουν μελια,αν θελουν ταισμα,αν πανε για ψοφο κτλ.και οσο για αυτο που λετε οτι στην αρχη χανεις τα λεφτα που ερξες και θα τα παρεις πχ πισω μετα απο 5-7 χρονια αυτο ειναι υπεραρκετη υπορβολη.αν εισαι τακτικος με τα μελισσια μπορει και στον πρωτο με δευτερο τριγο να τα κανεις αποσβεση,παντος κανεισ δεν στηνει επιχειριση εκατομυριων και παιρνει τα λεφτα του πισω απο τιν πρωτη μερα ξαι οσο για αυτο που λετε(200 μελλισια απο 6 τονουσ τον χρονο 60.000 ευρω)ετσι ειναι αν βγαλεις 6 τονουσ τοσα θα βγαλεις το θεμα ειναι ομος ποσο γρηγορα θα τα πουλησεις ωστε να βγαλεις χρημα γρηγορα,ποσο μελι θα φευγει και ποση πελατεια θα εχεισ συν τα εξοδα( που συνηθως δεν ειναι μεγαλα καθως το συχνοτερο εξοδο ειναι τα καυσημα του οχηματος,κυψελες δεν αλαζεις καθε χρονο,οι τροφες που ταιζεις τον χειμωνα κυριως και το φαρμακο για την βαροα κατα τα αλλα καποιος που εχει ορεξει για δουλεια και θελει να επενδυσει στα μελλισια ειναι αν μαθαινει γρηγορα και εχει ορεξη για δουλεια θα τα κονομιση αλλα μονο αυτος.οι αλλοι που σκεφτονται μονο τα χρηματα αστο

MELISSOCOSMOS είπε...

Το γραπτο φιλοι το εγραψα εντελως αντικειμενικα.
Δεν ειμαι απο τους ανθρωπους που θα αποτρεψει καποιους να μπουν στον κλαδο, αλλα δεν θα τους ξεσηκωσω και τα μυαλα, ταζοντας ευκολο κερδος.
Αν καποιος δεν συμφωνει με το γραπτο μου ιδου η Ροδος ιδου και το πηδημα...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας παιδια πουλαω καινουρια κουτια 10πλαισιων ετοιμα σιρματομενα 50€

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι 24,χρονον...εχουμε κριση θελω να κανω ενα βημα στην ζωη μου...αποφασησα να κανω κυριο επαγγελμα την μελισοκομεια...σκεφτηκα να γινω μελισσκομος...εχω ορεξη διαθεση και θελω να πιστεψω οτι κατι θα καταφερω...δν παω να γινω ζαμπλουτος...παω να εχω ενα ποσο να τα βγαζω περα στην οικογενεια μου..για αρχη θα παρω 20 μελισια θα κανω υπομονη χρονο με το χρονο θα γινω και πιο εμπειρος πιο επαγγελματιας να το πω σωστα και αν δω οτι γινετε κατι τον επομενο χρονο θα τα φτιαξω 400 κυψελες...οσους γνωριζω που ασχολουνται με την μελισοκομειο να το πω και στα λαικα χεζονται στο ταληρο...αυτα εχω να πω...

Ανώνυμος είπε...

Sostos o filos!

Ανώνυμος είπε...

kalispera sas kiries kai kirioi.prota tha ithela na sxoliaso entelos filika kai xoris orexi gia antiparathesis to an mporeis na vgaleis xrimata apo tis melises.
loipon pistevo pos afto exartate kathara apo ton idio ton anthropo.ti enoo otan leo apo ton idio ton anthropo??enoo pos kapoios o opios tha valei melises me skopo na poulaei to meli stous geitones kai tous sixorianous tou xoris orama sxedia kai orizontes tha mini stasimos.eidika kapioi oi opioi einai kleistomialoi kai tous aresei na klegonte.an agapas kati kai exeis orexi sxedia s aresei na riskareis na xalaseis lefta kai xrono xoris na xereis an tha ta pareis piso tote tha pas mprosta.ti na kanoume?etsi einai oi epixiriseis eite to thelete eite oxi.kai enas kalos epixirimatias mporei se kapies periptoseis na min tou xriazete oute i agapi apla ena kalo mialo KAI OREXI GIA XRIMA KAI EPIXIRISEIS.ego thelo na valo melises m aresei san idea agapo ti fisi alla m aresoun kai oi apolaves pou tha exo giati exo sxedia asxoloume den kolono na vgo paraexo den fovame na xalaso parapano xrimata giati EINAI EPENDISI PANO APO OLA.stamatiste na gkriniazete kai mi menete stasimoi.

Ανώνυμος είπε...

αν δεν είχε χρήμα το μέλι παίδες δε θα ασχολούνταν κάνεις!!όταν ακούς ότι ο άλλος είναι 35 χρονιά μελισσοκόμος και δε βγάζει λέει μπαρούφες,,,αν δε βγάζεις η σταματάς η αλλάζεις επάγγελμα!!ασχολούμαι με τη μελισσοκομεία 4 χρόνια,Λόγω όμως παλαιού επαγγέλματος έχω 2 χρήσιμα εργαλεία,φορτηγό με γερανό και αγροτικό 4χ4,που δε πω ψέματα με έχουν βοηθήσει αρκετά!!ξεκίνησα με τον αδερφό μου πριν 3 χρονιά με 5 κυψέλες ο καθένας και τώρα έχουμε 300,Με προσοχή γνώσεις και πολύ δουλειά βγάλαμε το 2014 8 τόνους μέλι!!!ασχοληθείτε και θα κερδίσετε αλλά θέλει σοβαρότητα και δουλειά όπως όλες οι δουλείες εξαλου.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστός ο τελευταίος Ανώνυμος!!Σταματήστε να κλέγεστε βρε κλαψιάρηδες μελισσοκόμοι και καταλάβετε ότι η αγορά είναι πλέον παγκόσμια και τους χωράει όλους!!Αν δεν βγάζατε,θα είχατε αλλάξει επάγγελμα!!Παιδιά,σας το λέω εγώ που δεν αποτελώ εξαίρεση ότι η μελισσοκομία θέλει γνώση επιστημονική,θέλει κόπο,θα έχει και πολλά τσιμπήματα,κτλ κτλ αλλά έχει και πολλά χρήματα.Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αγάπη και το μεράκι στη μελισσούλα. Και ποτέ να μην την βρίζετε ακόμη κι όταν σας τσιμπάει. Κι αυτή κάθε χρόνο θα σας δίνει ότι καλύτερο μπορεί.Καλή αρχή στους νέους και καλά μυαλά στους παλιούς!!

Ανώνυμος είπε...

Το αρθρο το βρισκω υπερβολικο. Ειναι το αλλο ακρο . Εγω ενα χρονο στο χωρο , εχοντας φαει ηδη αρκετη πικρα , πιστευω πως αν το γουσταρεις πραγματικα , θα γινεις μελισσοκομος και θα μπορεις να ζησεις μονο απο αυτο εχοντας 200 κυψελες . Με μετακινησεις βεβαια . Θα ηθελα να μου δωσει καποιος εμπειρος συμβουλες για τα πρωτα βηματα. px στην αρχη που εχεις λιγα , οι μετακινησεις αξιζουν ? τον Χειμωνα τα μελισσια πρεπει οπως και δηποτε να ειναι νοτια και παραθαλασια η μπορουν να την βγαλουν και στο βουνο ?

Φιλικα

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα συναδελφοι. ειμαι μελισσοκομος 2 χρονια εχω αρκετα μελισσια.
το αρθρο τα παραλεει ευκολα. οι τιμες που λεει ειναι εξωπραγματικες.

ξεχασε ομως να πει κ για τα τσιμπηματα. μπορει καποιος να παρει μεγαλη τρομαρα απο επιθεση μελισσων πολλες φορες να κινδυνευσει να χασει κ τη ζωη του.

ο μελισσοκομος ειναι 1)ξυλουργος 2)βιολογος 3)μετεορολογος 3)φυτολογος 4)αρκουδολογος για οποιον θελει ελατο 5)μεντιουμ 6) νοσοκομος (βαροα νοζεμιαση κτλπ ) 7) νταλικερης
8)πωλητης 9)γνωστης δημοσιων σχεσεων (που να δειτε τι επιθεση μας κανουν οι τσομπανιδες κ οι αγελαδαρηδες με το που μας βλεπουν μας διωχνουν 10) με προβλημα στη μεση (αν εχει καποιος 300 κυψελες ακομα κ αν κανει με τυχαια δειγματολειψια επιθεωρηση πρεπει να ανοιξει αρκετες δεκαδες κ δε θα αναφερθω στο σηκωμα στις μετακινησεις κ το τρυγο)

αν καποιος θελει οντως να δοκιμασει μπορει αλλα δεν ειναι ευκολο. θα ελεγα δυσκολο...κ με μεγαλο αρχικο κοστος....

Ανώνυμος είπε...

kala oloi aytoi poy grafoyn enantion toy anvnymoy ,afoy einai toso dyskola kai den konomane giati ta kratoyn akomh ta melisia.gia na mpainoyn mesa

Stavros Aronis είπε...

καλησπερα φιλοι μου διαβασα με προσοχή ολα τα σχολια σας. δεκτο το αρθρο τις απαντησεις.και θελω να πω και εγω δυο λόγια αν επιτρεπεται. θελω και εγω να ασχοληθώ με τη Μελίσσια. αλλα με αυτα που γραφετε μερικοί με απογοήτευτε και δεν ειναι καλο αυτο που κανετε μπορείτε να λετε τα κακα αλλα μπορειτε να γράφετε και τα καλα.για παραδειγμα αν εγω ειμαι απο τα Κύθηρα που υποτίθεται οτι το θυμάρι αγγιζει τα 20 και 25 ευρω το κιλο γιατι να μην ασχοληθω? επισης επειδη εχω κανει πολλες δουλειές οπου υπαρχει γκρινια και κλαψουρισματα τιποτα δεν παει καλα. εμεις με το μερακι μας κανουμε τα πραγματα να μας ευχαριστουν σε ολους τους τομεις. και μια παρατήρηση για οσους ασχολουνται με το μελι χρονια καποτε δουλευα ταξι εβγαζα 100 ευρω μεροκαματο σε 8 ωρες σαν οδηγος ουτε καν δικο μου οταν συναντιομουν με τους συναδερφους ολοι κλεγονταν και ηξερα οτι ολοι εβγαζαν αυτα που εβγαλα. λοιπον το θεμα δεν ειναι ποσα βγαζεις η ποσα θες να βγαλεις το θεμα ειναι να εισαι ικανοποιημενος με αυτο που κανεις και να ρισκαρεις παντα. και ειδικα τορα στη κριση που ειμαστε τιποτα δεν ειναι ευκολο αλλα ζουμε σε ενα τοπο που τα μονα που εχουμε για αναπτυξη ειναι αγροτια τουρισμο ναυτιλια και αρχαια οπωτε εσεις οι μεγαλοι μελισοκομοι αντι να μιλατε παντα αρνητικς καλο ειναι να ενθαρρύνετε και εμας τους νεους γιατι η ποσοτητα δεν φερνει μονο τη καταναλοση στοα πραγματα αλλα και στα μυαλα και στις αντιλιψεις ο ενς πρεπει να βοηθαει τον αλλον οπως μπορει. και παντα θετικα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...