Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Μελισσοκομικοί χειρισμοί ΜαρτίουΜάρτιος, ο πρώτος μήνας της άνοιξης συνάδελφοι.

Μήνας πολύ σημαντικός και κρίσιμος, αφού από αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη και η συγκομιδή που θα έχουμε στα τέλη της άνοιξης.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει τα μελισσάκια μας έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν σε πληθυσμό μετά την δικαιολογημένη πτώση που είχαν τον Φεβρουάριο.

Το ίδιο βλέπουμε και στους γόνους που γεμίζουν σιγά σιγά το ένα πλαίσιο μετά το άλλο.

Οι καλές μας βασίλισσες ξεχωρίζουν από τώρα, αφού τις βλέπουμε να γεννάνε ωραία στεφάνια γόνου.

Ενώ οι βασίλισσες μεγαλύτερης ηλικίας ή αυτές που δεν είναι και τόσο καλές θα τις δείτε να μην γεννάνε και τόσο καλά, τα μελίσσια τους δεν αναπτύσσονται όπως τα υπόλοιπα, και επιπλέον θα δείτε ότι αυτές επιλέγουν να γεννάνε αρκετά σε κελιά κηφήνων, κάτι που δεν κάνουν τόσο πολύ οι νεαρές βασίλισσες μας.

Αν το διαπιστώσατε σε μερικά αυτό που σας λέω τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι τα μελίσσια αυτά είναι πολύ πιθανόν να σμηνουργίσουν φέτος.

Τον μήνα Μάρτιο αρχίζουν αρκετές κύριες ανθοφορίες ανά την Ελλάδα.

Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να προσαρμόσουν τους χειρισμούς τους ανάλογα το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή τους.

Σε γενικές γραμμές όμως τον μήνα Μάρτιο αρχίζουμε να δίνουμε πατώματα στα μελισσάκια μας.


Ο χρόνος που θα δώσεις πάτωμα στο μελίσσι συνάδελφοι είναι πολύ σημαντικό πράγμα.

Αν αργήσεις να δώσεις πάτωμα, τότε το μελίσσι πολύ πιθανόν να αρχίσει να φτιάχνει βασιλοκελιά σμηνουργίας, προκειμένου να ξαλαφρώσει κάπως ο πληθυσμός της κυψέλης.

Αν ξεκινήσει βασιλικά κελιά, τότε πολύ πολύ δύσκολα το κάνεις να τα σταματήσει…


Αν πάλι του δώσεις νωρίς το πάτωμα, δηλαδή αν δεν είναι σε θέση να ανέβει άμεσα επάνω το μελίσσι και να αρχίσει την δραστηριότητα του εκεί, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κρυώσει ο γόνος και θα έχουμε πρόβλημα.


Ο σωστός χρόνος λοιπόν που θα δώσουμε το πάτωμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην μετέπειτα πορεία του μελισσιού.

Σε γενικές γραμμές ο σωστός χρόνος είναι όταν το μελίσσι είναι εννιάρι και έχει 7 πλαίσια γόνο, αλλά αυτό είναι λίγο θεωρητικό, εσείς θα πρέπει να κρίνετε τελικά την όλη κατάσταση.


Να πω ακόμα ότι αν δώσετε πάτωμα καλό είναι να ανεβάσετε 2 πλαίσια με σφραγισμένο γόνο στο πάτωμα στην μέση του πατώματος κοντά κοντά το ένα με το άλλο, ενώ κάτω πρέπει να βάλετε δυο άδεια πλαίσια, χτισμένα η μη στις θέσεις 4 και 7 των πλαισίων.


Μετά από μερικές ημέρες πρέπει να κάνετε έλεγχο για βασιλοκελιά στο μελίσσι, γιατί αν η βασίλισσα έχει ανέβει επάνω τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν αρχίσει να φτιάχνουν βασιλοκελιά κάτω.

Αν μετά από καμιά εβδομάδα δείτε την βασίλισσα να έχει ανέβει επάνω και να γεννάει εκεί τότε να ξέρετε ότι το μελίσσι αυτό θα πάει πολύ καλά, ενώ αν η βασίλισσα δεν ανεβαίνει να γεννήσει επάνω, τότε το μελίσσι αυτό θα αργήσει πολύ να αναπτυχτεί.


Επίσης θα πρέπει εδώ να αναφερθώ και στην τροφοδοσία.

Την άνοιξη οι ανάγκες του σμήνους είναι τεράστιες για να χορτάσουν όλο αυτόν τον γόνο.

Υπολογίζεται από ερευνητές ότι ένα μεγάλο μελίσσι μπορεί να χρειαστεί την άνοιξη έως και 30 κιλά τροφής, από τα 70 που χρειαστεί ετησίως για τις ανάγκες του.

Όλη αυτή η ποσότητα όμως δεν μπορεί να μαζευτεί πριν αρχίσουν οι κύριες ανθοφορίες.Από την άλλη όμως κι ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να περιμένει πότε θα αρχίσει η ανθοφορία για να αναπτυχτεί το μελίσσι, γιατί την ανθοφορία την θέλει για να του δώσει μέλι.


Έτσι το σωστό είναι, να βοηθήσει με τροφοδοσία το μελίσσι και να το έχει φτιάξει έτοιμο πριν τις κύριες ανθοφορίες, αν φυσικά θέλει να πάρει μέλι.

Είναι πολύ πιθανόν και πρέπει να το ξέρετε ότι ένα μελίσσι όσο μεγαλύτερο είναι τόσο πιο εύκολα λιμοκτονεί και χάνετε πολύ γρήγορα αν το κλείσει ο καιρός μέσα και δεν μπορεί να συλλέξει.

Γι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει τροφοδοσία τον Μάρτιο.

Το πότε θα σταματήσετε την τροφοδοσία εξαρτάται από την περιοχή, συνηθίζουμε να λέμε όμως ότι σταματάμε να το τροφοδοτούμε όταν δεν το έχει ανάγκη, και πάντως έγκαιρα για να μην περάσουν σιρόπια ή βανίλιες στα μέλια.


Τροφοδοσία και οριζόντια ανάπτυξη όπως σας την έχω εξηγήσει αναλυτικά να θυμάστε ότι είναι το κλειδί της επιτυχίας για μεγάλα και παραγωγικά μελίσσια.


Να τονίσω ότι όσοι δεν κάνατε καταπολέμηση για την Βαρρόα ξεχάστε και την βαρρόα και τα μελίσσια και όποια ιδέα έχετε να τους κάνετε τώρα…


Προς τα τέλη Μαρτίου συνάδελφοι ξεκινάει ο μεγάλος εφιάλτης της σμηνουργίας, (για μένα είναι τουλάχιστον).


Αυτή η τάση θα κρατήσει 2 μήνες, περίπου έως τα τέλη Μαΐου.


Όσοι μελισσοκόμοι είστε κοντά σε περιβόλια να γνωρίζεται ότι η έξαρση της σμηνουργίας θα παρουσιαστεί όσο καιρό κρατάει η ανθοφορία των περιβολιών.

Με το που θα σταματήσει η ανθοφορία των περιβολιών, μειώνεται πολύ κι ο κίνδυνος σμηνουργίας.


Ως μελισσοκόμος νιώθω την ανάγκη να πω κυρίως στους νέους ότι η σμηνουργία δεν μας συμφέρει καθόλου αν θέλουμε να πάρουμε μέλια.

Γιατί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της κυψέλης φεύγει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πολύς πληθυσμός να φέρει το μέλι στην κυψέλη μετά.

Τα περί σμηνουργίας θα τα πούμε καλύτερα τον επόμενο μήνα όμως.

Όσοι από εσάς δώσουν πατώματα θα πρέπει να θυμούνται ότι πρέπει να τα δίνουν γεμάτα πλαίσια στα μελίσσια τους.

Πατώματα που δεν είναι γεμάτα πλαίσια μας δημιουργούν προβλήματα και κρύο στο εσωτερικό της κυψέλης.Και ακόμα πω να μην ξεχάσετε να δώσετε έγκαιρα τρίτα πατώματα όταν δείτε ότι το μελίσσι έγινε 18αρι.

Αυτό θα σας γλυτώσει πιθανόν από την σμηνουργία…

Καλού κακού όμως αγοράστε και κανένα σπρέι μελισσόχορτου να το έχετε…

Ετοιμάστε υλικό, όπως κυψέλες, πλαίσια, κηρήθρες και πολλά πατώματα.


Όσο καλύτερη είναι η άνοιξη και όσο περισσότερα μελάκια έχει, τόσο περισσότερα σμήνη θα φύγουν και θα αυξηθεί το τρέξιμο του μελισσοκόμου.

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ωστόσο ότι είναι γλυκό τρέξιμο όμως.

Από ανθοφορίες, οι Γκορτσιές, το ανοιξιάτικο ρείκι, τα αγριοτρυφυλα και άλλες ανθοφορίες ξεκινάνε τον Μάρτιο.


Αν δείτε τον Μάρτιο να βρέχει, ετοιμάστε και τα βαρελάκια σας σιγά σιγά, ενώ αν σταματήσουν οι βροχές και διψάσει η γη, τότε τα πράγματα θα είναι άσχημα.Λίγο η πολύ αυτά ισχύουν για τον μήνα Μάρτιο.

Θα πούμε πολλά περισσότερα για σμηνουργίες, μελίσσια και μέλια τον επόμενο μήνα στους χειρισμούς Απριλίου που θα έχουμε και περισσότερες ενδείξεις.

Μέχρι τότε κάντε προετοιμασία του υλικού σας…


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
          

9 σχόλια:

vasilis merazis είπε...

Καλησπερα Βασιλη.Ειμαι ο Βασιλης απο Κυμινα Θεσ/νικης κ ηθελα να ρωτησω ποιες προηποθεσεις χρειαζοντε για να δωσω σιροπι?

MELISSOCOSMOS είπε...

Βασίλη πρέπει να πάει η θερμοκρασία τουλάχιστον 15 βαθμούς. Τότε μπορείς να δώσεις

vasilis merazis είπε...

Σ΄έυχαριστω για την πληροφορια. Καλη συνεχεια Βασιλη!

Γιαννης είπε...

Γιαννης Πυργος

δυο αποριες εχω
γιατι να βαλω τα πλαισια στο 4 και 7 και οχισ το 2 και 9 ωστε να εχω συνεχομενο γονο και ωταν λεμε να ξεκιναμε τροφοδοσια σιροπιου με 15 βαθμους και πανω εννουμε την μεση θερμοκρασια ή την μεγιστη ημερισια?

MELISSOCOSMOS είπε...

Γιατί αν τα βάλεις στις θέσεις 4 και 7 είναι πολυ πιθανότερο να τα γεννήσει η βασίλισσα και να εκτοξεύσεις τον πληθυσμό σου.
Επιπλέον κάνεις τις μέλισσες να νιώθουν οτι έχουν περισσότερο χώρο, ενώ αν τα βάλεις στις θέσεις που λες δεν το νιώθουν αυτό επειδή οι μέλισσες έχουν την τάση να συνωστίζονται κυρίως προς το κέντρο της κυψελης.

plakos4 είπε...

Ας ρωτήσω και εγώ κάτι σαν άσχετος που θέλει να μπει σε αυτόν τον κόσμο.
1ον Τι εννοείτε όταν λέτε πάτωμα; Μήπως είναι το κάτω μέρος σε μια κυωέλη που ενώνεται με κλειδιά και περιέχει μέσα πλαίσια;;;
20ν Οταν λέτε 10αρι Η 18αρι τι εννοείτε με αυτά τα νούμερα;;;

MELISSOCOSMOS είπε...

plakos4 Πάτωμα είναι αυτό που μπαίνει πάνω από την κυψέλη και ενώνεται με τα κλειδιά και έχει μέσα πλαίσια.
Το κάτω μέρος της κυψέλης το λέμε σώμα συνήθως, και έχει και αυτό μέσα πλαίσια.
Δεκάρι λέμε ένα μελίσσι που ο πληθυσμός του καλύπτει 10 πλαίσια.
Το ίδιο ισχύει και για το δεκαοχτάρι κτλ, λέμε δηλαδή πόσα πλαίσια καλύπτει ο πληθυσμός

Ανώνυμος είπε...

γεια σας. με λενε γιωργο και θα ηθελα να σας ρωτησω επειδη δεν ξερω απο μελισσοκομικα φυτα, πως θα ξερω οτι μια περιοχη στο βουνο κανει για τις μελισσες; ποιες ειναι οι προυποθεσεις;

MELISSOCOSMOS είπε...

Γιωργο δες εδω...

http://www.melissocosmos.com/2012/03/blog-post_04.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...