Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

Η Πλαστική κυψέλη αποκαλύπτεται!!!


Συνάδελφοι όταν έχω να γράψω νέα πράγματα που αφορούν την Μελισσοκομία το ευχαριστιέμαι ιδιαιτέρως.

Ίσως γιατί έρχονται διάφορες σκέψεις στο μυαλό μου, ότι κάπως έτσι οι παλαιοί μελισσοκόμοι, δοκιμάζοντας νέα πράγματα κατάφεραν και έκαναν την Μελισσοκομία αυτό που είναι σήμερα!

Πέρασαν από την στατική μελισσοκομία και τις κυψέλες από πηλό και κορμούς δέντρων, στις σύγχρονες κυψέλες και τη νομαδική Μελισσοκομία όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η μελισσοκομία θα αλλάξει ακόμα περισσότερο με τα χρόνια, και ίσως να μην είμαστε σε θέση τώρα να γνωρίζουμε πως θα είναι η Μελισσοκομία του μέλλοντος.


Πιστεύω ακράδαντα όμως ότι όλοι εμείς πρέπει να συμβάλουμε, δοκιμάζοντας το νέο, το διαφορετικό, ώστε να καταλήγουμε σε ασφαλή συμπεράσματα κι έτσι τα νέα προϊόντα ή να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης από τους μελισσοκόμους και να κάνουμε έτσι μικρά βήματα για περισσότερο σύγχρονη μελισσοκομία, ή να επισημαίνονται οι αδυναμίες τους και να βοηθάμε με τις συμβουλές μας στην βελτίωση των προϊόντων αυτών.

Ένα σπουδαίο εργαλείο για την δουλειά του μελισσοκόμου είναι αναμφισβήτητα οι κυψέλες!!!
Αυτές στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ξύλινες, ενώ πρόσφατα έκαναν την εμφάνιση τους και κυψέλες από φελιζόλ, καθώς και πλαστικές κυψέλες!!!

Για αυτές τις πλαστικές κυψέλες της technosetbee θέλησα να σας μιλήσω σήμερα.

Θέλοντας λοιπόν να δοκιμάσω, κάτι καινούργιο απέκτησα πριν λίγες μέρες τις πρώτες 5 πλαστικές μου κυψέλες καθώς και άλλα πλαστικά εργαλεία.
Κατέληξα στην κίνηση αυτή καθώς εκνευρίστηκα από κάποιες κυψέλες ξύλινες που έπρεπε να αντικαταστήσω και που ήταν μόλις 5 χρονών.

Έχω ξαναπεί ότι όσο καλή δουλειά κι αν κάνει ο μελισσοκόμος στο ξύλο, αν το δέντρο που θα γίνει με το ξύλο του η κυψέλη κοπεί τον χειμώνα, τότε οι κυψέλες αυτές θα αντέξουν πολύ λίγα χρόνια.

Σκεπτόμενος κάπως έτσι λοιπόν απέκτησα τις πρώτες μου πλαστικές κυψέλες!!!

Για να γίνει αυτό όμως μου κέντρισαν και το ενδιαφέρον κάποιες πληροφορίες συναδέλφων που τις δοκίμασαν, και κάποιες έρευνες με συμμετοχή μελισσοκόμων που κάνουν λόγο για εξαιρετικά αποτελέσματα.

Για να έχετε μια ιδέα σας λέω πως, μαθαίνω ότι το μελίσσι έχει μέχρι και 35% καλύτερη ανάπτυξη στις πλαστικές κυψέλες, και άρα περισσότερος πληθυσμός σημαίνει και περισσότερο μέλι, επίσης ότι το καλοκαίρι δεν ζεσταίνεται πολύ, και ότι τον χειμώνα επικρατούν εντός της κυψέλης πολύ ποιο ήπιες συνθήκες σε σχέση με την ξύλινη πάντα.

Στα συν των πλαστικών κυψελών είναι και τα 8 χρόνια εγγύηση που δίνονται στις πλαστικές κυψέλες και σε όλα τα εξαρτήματα από την technosetbee.

Επιπλέον αν το καλοσκεφτεί κανείς, θα δει πως συμβάλουμε και στην διατήρηση των Δασών καθώς ούτε κι εγώ δεν ξέρω πόσα έλατα κόβονται κάθε χρόνο για τις ανάγκες των ενάμιση εκατομμυρίου μελισσοσμηνών που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα σας παρουσιάσω πλήρως τις πλαστικές κυψέλες.

Ξαφνιάστηκα ευχάριστα από την σπουδαία δουλειά που έχει γίνει στις κυψέλες αυτές, που είναι μάλιστα και Ελληνικής κατασκευής.
Θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι έχουν προβλεφτεί όλα και στην παραμικρή λεπτομέρεια, γι αυτό κάνω την ανάρτηση αυτή.
Ας δούμε τι έχουν να μας πουν οι πλαστικές κυψέλες και η technosetbee!!!


Εδώ έχουμε μια πλαστική κυψέλη με κινητό πάτο όπως βλέπετε.
Φέρει πλαστικά πορτάκια για την καλύτερη άμυνα του σμήνους, ενώ ο κινητός πάτος κουμπώνει με κλειδιά κάτι που τον ασφαλίζει 100%.


Εντύπωση μου έκανε ότι τα καπάκια φέρουν πατούρα και έτσι...


Όταν βάλουμε άλλη κυψέλη από πάνω κατά το φόρτωμα, αυτές είναι κατά πολύ πιο στέρεες!!!

Ας δούμε το εσωτερικό τους τώρα!!!


Εσωτερικά όπως βλέπετε φέρουν διάτρητο πάτο, ώστε να αερίζεται καλύτερα το σμήνος.
Τόσο ώστε το καλοκαίρι να μην ζεσταίνεται πολύ, όσο και για να μην έχουμε αυξημένη υγρασία τον χειμώνα.
Για όσους δεν γνωρίσουν να πω ότι, ο εχθρός του σμήνους τον χειμώνα δεν είναι το κρύο αλλά η υγρασία.
Με την αυξημένη υγρασία το μελίσσι παρουσιάζει ασθένειες όπως Ασκοσφαίρωση και Νοζεμίαση.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι όλες οι πλαστικές κυψέλες έχουν οδηγούς διαχωριστών στο εσωτερικό μέρος και έτσι μπορούμε να μετατρέψουμε μια κυψέλη σε τριπλοκυψελίδιο ή δυκυψελίδιο!

Πάμε να δούμε ένα τριπλοκυψελίδιο...


Δείτε λοιπόν.

Εξωτερικά πρώτα.

Με τα κατάλληλα πορτάκια έχουμε 3 εισόδους που βλέπουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις και διαφορετικού χρώματος μάλιστα, ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα εκτροπής των βασιλισσών που θα επιστρέψουν από το γαμήλιο ταξίδι τους.
Η είσοδος νούμερο 1 είναι στο κέντρο με κατεύθυνση προς τα εμπρός και ψηλά στο καπάκι, χάρις σε ένα πλαστικό εξάρτημα που μπαίνει κάτω από το καπάκι και έχει χρώμα μπλε και πράσινο.

Η είσοδος νούμερο 2 έχει μπλε χρώμα και κοιτάζει αριστερά, ενώ η είσοδος νούμερο 3 με πράσινο χρώμα κοιτάζει δεξιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρώματα τα βλέπει η μέλισσα.

Δείτε και κοντινές φωτογραφίες των εισόδων!!!
Φυσικά τα πορτάκια αυτά κλείνουν κιόλας πολύ εύκολα για να μεταφέρουμε τα τριπλοκυψελίδια αν το θελήσουμε.
Ας ανοίξουμε το καπάκι να δούμε το εσωτερικό τώρα...


Ανοίγοντας το καπάκι μου κάνει εντύπωση το βάρος του.

Το έψαξα λίγο και βρήκα ότι και τα καπάκια και οι κυψέλες έχουν αντηλιακό υλικό και διπλό τοίχωμα με ενσωματωμένο φελιζολ για μόνωση.

Το δε καπάκι μέχρι βίδες έχει που το κάνουν στερεό και στιβαρό.

Όσον αφορά το τροπλοκυψελίδιο τώρα.


Κάτω από το καπάκι υπάρχουν 3 μικροί τροφοδότες οροφής που τα τοιχώματα τους φτάνουν ως το καπάκι, κι έτσι οι μέλισσες του κάθε ενός διαμερίσματος δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα άλλα.


Οι τροφοδότες είναι διπλοί, ώστε να μπορούμε να ταΐσουμε είτε ζυμάρι αριστερά, είτε σιρόπι δεξιά.

Και...


Εσωτερικά ο χωρισμός επιτυγχάνεται με πλαστικούς διαχωριστές που συρταρώνουν εύκολα και σίγουρα στους οδηγούς που υπάρχουν.

Αλλά και μεταξύ κυψέλης καπακιού, όπως και κυψέλης πατωμάτων υπάρχουν επίσης οδηγοί που επιτρέπουν το απόλυτο κούμπωμα μεταξύ τους.Αν μέχρι εδώ διακρίνετε ότι υπάρχει πολύ δουλειά στη λεπτομέρεια σας πληροφορώ πως ακόμα δεν έχετε δει τίποτα...


Υπάρχουν και μεγαλύτεροι τροφοδότες για την περίπτωση που επιλέξουμε την κυψέλη να την κάνουμε δυκυψελίδιο των 5 πλαισίων.


Αλλά και μεγάλος πλαστικός τροφοδότης κυψέλης για ζυμάρι και σιρόπι ή...


Μεγάλος τροφοδότης κυψέλης μόνο για σιρόπι.

Και ακόμα...

Βασιλικά διαφράγματα, τα οποία μπαίνουν ενδιάμεσα των ορόφων.
Πρωτοποριακά και αυτά αφού στο εμπρός μέρος έχουν μικρο άνοιγμα για να δημιουργούν επιπλέον εισόδους οι οποίοι είναι χρησιμότατοι για τους εξής λόγους...
Εννοείται κιόλας ότι και αυτοί οι είσοδοι έχουν προβλεφτεί να παίρνουν πορτάκι.


Οι επιπλέον είσοδοι μεταξύ των ορόφων αποσυμφορίζουν την κίνηση στην κεντρική είσοδο και έτσι οι συλλέκτριες κερδίζουν χρόνο ώσπου να αποθέσουν το μέλι τους στις κηρήθρες και να βγουν να συλλέξουν εκ νέου γρήγορα.
Αλλά είναι και εξυπηρετικοί, καθώς έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυο βασίλισσες σε κάθε κυψέλη αλλά και να δώσουμε δρόμο διαφυγής για τους κηφήνες.
Κάτι που δεν τους το εξασφαλίζουν τα κοινά διαφράγματα.

Επιπλέον είσοδοι ακόμα σημαίνει καλύτερος αερισμός της κυψέλης κιόλας.


Φυσικά υπάρχουν και πλαστικά πλαίσια, πολύ δυνατά με νεύρες στα σημεία που δέχονται πίεση που τα κάνουν αθάνατα και σταθερά.

Αλλά και...

Ειδικά πλαστικά πλαίσια με κουτάκια.

Τα πλαίσια αυτά δεν παίρνουν σύρμα, ώστε να τα κόβουμε εύκολα και γρήγορα για να τα πουλάμε ως κηρήθρα στο κουτάκι...


Επιπλέον απέκτησα και την ποτίστρα της technosetbee, ένα ακόμα πρωτοποριακό προϊόν πολύ χρήσιμο για τον μελισσοκόμο και τις μελισσούλες μας.


Φυσικά υπάρχουν και σίτες για συλλογή πρόπολης, και γυρεοπαγίδες και χίλια δυο πράγματα ακόμα.

Όλα αυτά είμαι σίγουρος ότι σας άρεσαν και θα ψάχνετε ήδη τις τιμές τους.

Η διπλή κυψέλη λοιπόν χωρίς πλαίσια πωλείται με ΦΠΑ 56 Ευρώ και η μονή 40 Ευρω χωρις πλαίσια, ενώ η ποτίστρα αν δεν κάνω λάθος 25 Ευρώ.
Σκεφτείτε φυσικά πόσο κοστίζουν και οι ξύλινες κυψέλες μαζί με λάδιασμα, στοκάρισμα, βάψιμο και κούραση, καθώς και τον χρόνο ζωής που έχουν οι ξύλινες.

Ως προς την χρησιμότητα τους τώρα να σας πω μερικά πράγματα.

Ήδη διαπιστώνω ότι τα μελίσσια ΔΕΝ ζεσταίνονται στις πλαστικές κυψέλες και ΔΕΝ κάνουν μουστάκι τις απογευματινές ώρες στις εισόδους των κυψελών όπως κάνουν στις ξύλινες.
Μένει τώρα να τις δω και τον χειμώνα, όμως μαθαίνω ότι συνάδελφοι που τις δοκίμασαν έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι.
Στα συν της κυψέλης για τον χειμώνα είναι ότι οι όποιοι υδρατμοί δημιουργούνται από το σμήνος εσωτερικά, αυτοί γλιστρούν στο πλαστικό και φεύγουν έξω.

Αντίθετα το ξύλο απορροφάει την υγρασία και όλο τον χειμώνα το σμήνος ασφυκτιά.

Αυτά όμως θα τα δούμε στην ώρα τους, και θα σας τα γράψω εδώ στον MELISSOCOSMO αναλυτικά όπως πάντα.
Σας συνιστώ να προμηθευτείτε και να δοκιμάσετε όλοι μερικές πλαστικές κυψέλες πριν βιαστείτε να τις κρίνετε εξ αποστάσεως.

Εγώ προς το παρόν ως προς την λειτουργικότητα τους δεν έχω λόγια κυριολεκτικά.

Πιθανόν η ανάρτηση αυτή να αποδειχτεί προφητική, αλλά δεν μπορώ να μην πω πως προαισθάνομαι ότι αυτός ο δρόμος θα αποτελέσει το αύριο σε ότι αφορά τις κυψέλες του μέλλοντος...

Δεν μένει παρά να το δούμε αυτό ή και να κάνουμε το μέλλον παρόν....


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

          

49 σχόλια:

Γιώργος Αλεξανδρούπολη είπε...

Βασίλη πόσο ζυγίζει (κενή)μια τέτοια κυψελη;

teo είπε...

se poia timi paizei mia dyorofi komple?

Νίκος Corfu είπε...

Βασιλη καλησπερα.Θελω να ρωτησω αν μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ξυλινα πλαισια στις πλαστικες κυψελες.

Ανώνυμος είπε...

me no like

Ανώνυμος είπε...

ολα καλα , τιμη δεν μας ειπες ομως.

Ανώνυμος είπε...

Τα ξυλα για τις κυψελες ειναι καλο να κοβονται χειμώνα. Τοτε που τα δεντρα ειναι σε ληθαργο και οι χυμοί δεν κινούνται εσωτερικα του ξυλου. Τωρα οσον αφορα τις πλαστικες κυψελες φαινονται οντως πιο λειτουργικές. Ομως εχω προβληματισμούς. Ποσο αντεχει το πλαστικο και τι ποιότητας είναι? Ξερουμε πως τα πλαστικά εχουν ημερομηνίες λήξης. Ίσως να περνάνε ουσίες απο το πλαστικό στο προϊόν μετα απο καποια χρόνια. Αν γνωριζει καποιος κατι ας απαντησει....

MELISSOCOSMOS είπε...

Γιωργο εχει περιπου το βαρος της ξυλινης, δεν τις ζυγισα αλλα εκει το υπολογιζω

MELISSOCOSMOS είπε...

Παιδια εγραψα τιμες, η δυόροφη εχει 56 ευρω χωρις πλαισια και η μονή 40 ευρω χωρις πλαισια.
Για τα εξτρά τροφοδοτες διαφραγματα κτλ καλυτερα να παρετε ενα τηλ την εταιρεία να ρωτησετε.

MELISSOCOSMOS είπε...

Νικο ναι φυσικα μπορεις να τις βαλεις και ξυλινα πλαισια και ξυλινο πάτωμα αν το επιθυμείς, οι διαστασεις ειναι οι ιδιες με τις ξυλινες

MELISSOCOSMOS είπε...

Ανωνυμε επετρεψε μου να γνωριζω καλυτερα για τα ξυλα.
Ειμαι αγροτης εχω δουλεψει σε ξυλεια και εχω συγγενεις που κανουν αυτη την δουλεια.
Οτι σας γραφω δεν αποτελουν απλα μια ιδεα που μου ηρθε στο μυαλο, για το θεμα υπαρχει γνωση πολυ καλη μαλιστα.
Ξυλεια που θελουμε να αντεχει στον χρονο πρεπει να την κοβουμε μονο τους μηνες εκεινους που ΔΕΝ εχουν το γραμμα Ρ στο ονομα τους.

MELISSOCOSMOS είπε...

Αρχισαν και τα μελοδραματικα σχολια οπως ηταν αναμενομενο, που ομως δεν θα επιτρεψω να εμφανιστουν.
Ειναι απιστευτο ομως το πως ταξιδευουν τα νεα σε στις αναρτησεις του blog.
Τα τηλεφωνα παιρνουν φωτια και τα πικροχολα μηνυματα δινουν και παιρνουν.
Να πω ομως οτι τα μαθαινω τα λογια σας στο τελος, οποτε καλυτερα να τα λετε απευθειας σε μενα παρα στους γυρω γυρω

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΡΥΓΟ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΑΚΡΙΑΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.ΡΩΤΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ,ΣΚΕΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

makis lakis είπε...

βασιλη επειδη το 56ευρω φαινεται ακριβο,μπορεις να πεις μια ξυλινη διπλη με λαδια,βαψιμο κτλπ ποσο κοστιζει περιπου?τα κλειδια ηταν μεσα στηντιμη της πλαστικης?

Nicholas Revis είπε...

Ντροπή σου και κρίμα να επιλέγεις ποια σχόλια θα αναρτήσεις και ποια όχι. Η λογοκρισία είναι γνώρισμά ολοκληρωτικών καθεστώτων ξέρεις, όπως ο φασισμός.
Νόμιζα ότι κινούσουν σε άλλο μήκος κύματος. Κρίμα και πάλι.
Καλά ρε Βασίλη, 35% καλύτερη ανάπτυξη από τις ξύλινες κυψέλες; Τι μπούρδες μας ξεστομίζεις, θα σε αποζημίωσαν καλά.
Και να ξέρεις, έχω πάρει κι εγώ πλαστικές από αυτό το κατάστημα και τις βρίσκω άριστες αλλά προπαγάνδα πληρωμένη από το μπλογκ σου δε θα δεχτώ.
Ντροπή σου διπλή που δεν δημοσιεύεις τα σχόλιά μου μια και τα κάνω εντελώς επώνυμα μια και δεν έχω να κρύψω ή να φοβηθώ οτιδήποτε.
Ντροπή σου.

ερατώ είπε...

.....όλα καλά ακούγονται..αλλά....με πιο τρόπο απολυμαίνονται....καθαρίζονται;; τις ξύλινες τις καίω...οι πλαστικές;;την ξύλινη την επισκευάζω την πλαστική;; την πετάω;;μπορεί να μου ξέφυγε αλλά χερούλια έχει;;..

MELISSOCOSMOS είπε...

Νικολα σιγα τα επωνυμα σχολια που κανεις, ο οποιοσδηποτε μπορει να κοτσαρει ενα ονομα και να γραφει οτι του καπνισει.
Με κατηγορεις για πληρωμενη προπαγανδα οταν εγω δεν εχω παρει ουτε μια δραχμη απο την εταιρεια.
Κανεις σχολιο κατα της αναρτησης παρ ολο που εμεινες ευχαριστημενος και λες σε μενα να ντρεπομαι...
Να ντρεπομαι γιατι εγραψα οσα ειδα στις κυψελες δηλαδη; ΕΕΕ Οχι δεν ντρεπομαι καθολου

MELISSOCOSMOS είπε...

Ερατω, οι πλαστικες απολυμενονται πανεφκολα. Τις ψεκαζουμε με ενα μιγμα νερου με λιγο ξυδι μεσα και αυτο ηταν, και χερουλια εχουν οπως βλεπεις στις φωτογραφιες και εξτρα μπορεις να βαλεις

MELISSOCOSMOS είπε...

Μακη ξερω ξυλινες που πωλουνται 85 ευρω οι διπλες, αν σε ενδιαφερει σου λεω

Ανώνυμος είπε...

τωρα αν δεν το εχεις καταλαβει δεν κανεις παρουσιαση κανεις διαφημηση μεσα απο αρθρο σου και αυτο κατα την γνωμη ειναι ανεπιτρεπτο....φαντασου το αρθρο μια εφημεριδας να διαφήμιζε εστω και εμμεσα καποιο προιον τι θα γινοταν… διαφημισεις καλα κανεις και βαζεις για να βγενουν τα εξοδα αλλα να είναι στο χωρο των διαφημιζομενων και όχι σε αρθρα σου…

MELISSOCOSMOS είπε...

Τα ιδια λεγατε και περυσι με τον Βαρακλα ρε παιδια αλλα ευτυχως δικαιωθηκα.
Δεν αντιδρατε οταν πληρωνετε περιοδικα και διαβαζετε μεσα σε αυτα διαφημησεις, και αντιδρατε εδω που ειναι ολα τζαμπα για καποια προιοντα που γραφω την γνωμη μου

Ανώνυμος είπε...

Τα ξύλα δεν ξερω ποτε τα κοβαν στην περιοχη σου οι φιλοι και οι συγγενεις αλλα το ξύλο για κατασκευες και οχι για καυσοξυλα, για να εχει αντοχές πρεπει να κοπεί χειμώνα οταν οι χυμοί δεν εχουν ξεκινησει να τρεχουν εντος του κορμού. Τελος η αντοχη στο ξύλο εξαρταται και απο τη μετεπειτα επεξεργασία του. Φουρνισμα, στεγνωμα κλπ. Τωρα για κυψελες οι πιο πολλοί χρησιμοποιούν πολυ φτηνη ξυλεία ελάτης η οποία δεν εχει αποξηρανθει καλά. Ετσι τα ξυλα στις κυψελες μας εχουν μεγαλες μεταβολές. Καμια κυψελη δεν ειναι αθανατη. Αν το ξυλο της κυψελης μας ειναι καλα στεγνωμενο, χωρις ρωγμες, χωρις πολλούς ρόζους και κανουμε καλη συντηρηση θα εχουμε τις κυψέλες για πολλα χρόνια. Ψαξτο λιγο και μην μενεις μονο σε πληροφορίες γνωστών. Και τελος πλαστικό με πλαστικό εχει διαφορα μεγαλη στη ποιότητα και στην καταλληλότητα για τρόφιμα....Καλο ειναι να ψαχτεί λιγο η χρηση του απο ειδικούς, όπως πρεπει να ψαχτει και το θεμα με τις μπογιες και τα βερνικια στις ξυλινες....

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη ευχαριστώ γιά όλα. Χαίρομαι πού είσαι τόσο ανοιχτός σέ κάθε τι που προάγει τήν μελισσοκομία. Δέν είμαι ειδικός ώστε νά κρίνω τό όποιο αποτέλεσμα, άν καί ορισμένες φορές είμαι περισσότερο επιφυλακτικός. Ελπίζω κι εγώ όπως εσύ, ότι αυτές οι κυψέλες θά είναι τό μέλλον. Αν όμως έχουν οποιοδήποτε μειονέκτημα, οφείλουμε μέ τήν καλοπροαίρετη κριτική μας καί τίς επισημάνσεις μας νά βελτιώσουμε τά μέσα της τέχνης μας.
Μιά τέτοια επισήμανσι-πρότασι είναι η σύνδεσι των ορόφων μέ πατούρα, γιατί οι μικροί πλαστικοί πηροί άλλοτε θά εμποδίζουν καί άλλοτε θά χάνονται γιατί θά πέφτουν. Δέν τό προτείνω, πρός Θεού, γιά νά επικρίνω τόν ευφυή κατασκευαστή πού μας προάγει μέ τήν δημιουργικότητά του καί προφανώς σκέφτηκε πολύ πρίν τήν τελική του επιλογή, αλλά σάν μιά πιθανή βελτίωσι.
θά ήθελα τήν συμβουλή σου γιά τήν επιλογή πάτου. Κλειστό ή διάτρητο, δεδομένου ότι είμαι μελισσοκόμος στή Μακεδονία, όπου έχουμε 3 μήνες ζέστη καί 9 κρύο. Είναι σίγουρο ότι δέν μπορούμε νά τά έχουμε όλα σέ ένα, καί δέν ξέρω άν τό ειδικό δισκάκι που καλύπτει τόν διάτρητο πάτο μας καλύπτει σάν μονωσι. Δέν ζούμε στή Σιβηρία αλλά καί οι μέλισσες δέν είναι πολικές αρκούδες. Καλό είναι νά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε γι' αυτές καί νά μήν προσδοκούμε μόνο τά δικά μας οφέλη από τήν εκμετάλλευσή τους.
Ευχαριστώ.
Παπαθανάσης.

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη πυροσφραγιζοντε? Παιρνουν ταπα στο καπακι?

Ανώνυμος είπε...

θα μου επιτρεψης ,οντας οργανοποιος, να σου πω οτι οταν θελουμε να κοψουμε ξυλεια για εκμεταλευση κατασκευαστικη και οχι για καυσιμη, τοτε αυστηρα το δεντρο κοβεται το χειμωνα ,που δεν εχει χυμους , με αποτελεσμα να στεγνωσει πολυ ευκολοτερα χωρις να σκιζει το ξυλο, τωρα αυτο που λες ,στα μερη μου λενε ,στο τσιπουρο να βαζεις νερο τους μηνες που δεν εχει ρο δηλ. λιγο πριν βγει η νεα παραγωγη, να κανεις κρατη
νικολας θεσσαλονικη

MELISSOCOSMOS είπε...

Κατ αρχην να πω οτι πυροσφραγιζονται ναι, ταπα στο καπακι ισως να βγαζει ηδη η εταιρεια καπακι με ταπα, το βρεισκω πολυ πιθανο.

MELISSOCOSMOS είπε...

Να το ψαξουν οι ειδικοί ναι, ποιοι ειδικοί ομως ρε παιδια κοροιδευομαστε μεταξύ μας τωρα;
Αυτοι εχουν απο μια εταιρεια που συνεργάζονται, εδω βγαίνουν για συνεντευξη φορώντας μπλουζακι με το λογότυπο της εταιρειας που συνεργάζονται. Πως θα κρίνουν αυτοι τα προιοντα μιας αλλης εταιρειας; Οτι πορισμα κι αν βγαλουν θα υπαρχει ο κινδυνος να κρυβωνται συμφεροντα απο πισω και το ξερετε καλα.
Και μην ακουτε που γκρινιαζουν ορισμενοι, ειναι αυτοι απο πισω που φοβουνται μηπως βγουν καποιοι στην αγορα που δεν μπορουν να τους ελεγξουν.
Φοβουνται τα blog να το ξερετε αυτο γιατι εδω δεν μπορουν ουτε κερδος να βγαλουν ουτε να λανσαρουν αυτα που θελουν.
Αν τα blog αρχισουν να διαφημηζουν τις εταιρειες που ειναι εκτος κυκλωματων τελειωσαν ολοι αυτοι φινιτο...

Ανώνυμος είπε...

ALEXANDROS V.Θα πω δυο λογια.Διαβαζω τον μελισοκοσμο 2 χρονια τωρα(νεος μελισοκομος)και θα πω ενα μεγαλο ευγε στον Βασιλη.Δεν φτανει ο ανθρωπος που σας ενημερωνει για τα παντα, του την λετε και απο πανω!Σε οποιον δεν αρεσει, δεν χρειαζεται να συμμεριζεται τις αποψεις του, ,και να λεει οτι τα παιρνει απο εταιρειες κ.τ.λ.Προσωπικα εχω κυψελες πλαστικες και ξυλινες και δεν εχουν καμια σχεση.με μετρησεις που εχω κανει υπαρχει μια διαφορα θερμοκρασιας 5 βαθμων κελσιου υπερ της πλαστικης,δεν πετσικαρει κατι που διαβασα απο αλλους,απολυμενεται με χλωρινη σε αναλογια6/1,δεν πολυμεριζεται,και ολα τα αλλα που αναφερε ο βασιλης.Επισης προς ενημερωση,η συγκεκριμενη εταιρεια τις εχει εξαγει σε Αυστραλια Αμερικη και Ευρωπη,με πολυ καλες εντυπωσεις. Η τεχνολογια προχωραει πρεπει να την ακολουθουμε,και τις περισσοτερες φορες ειναι προς το συμφερον μας.Και μπραβο γιατι οι ελληνες διαπρεπουν και παλι πανγκοσμιως με τις πατεντες τους.Συγνωμη αν σας κουρασα αλλα παντοτε υπαρχει επιλογη,ή παμε μπροστα ή παραμενουμε πιστοι στις παραδοσεις χωρις ομως κατηγοριες και ντροπες!!!

panagiotis lekkas είπε...

Βασιλη καλημερα καλο ειναι να μην υποτημας την νοημοσημη των αναγνωστων - υποστηρικτων σου,δεν ειναι κακο να κανεις διαφημηση ,κακο ειναι να το περνας σαν να ειμαστε προβατα ,πιστεψε με ολοι εχουν καταλαβει οτι ειναι διαφημηση!Γιαυτο τα σχολια σου να ειναι βασιζωμενα οτι το αρθρο ειναι διαφημηση προιοντος και να μην προσβαλης την νοημοσυνη αυτων που εκαναν τον μελισσοκοσμο μεγαλο!ΠΡωτα αποολα σεβασμος στους αναγνωστες σου!!Καλη συνεχεια!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ Βασίλη μην βλέπεις συνεχεια συνομωσίες και συμφέροντα. Υπαρχουν μια χαρά ειδικοί και στη μελισσοκμία και στην οικοτοξικολογία που δουλευουν χωρις συμφεροντα στα Ελληνικα Πανεπιστημια αλλα και στο εξωτερικό. Τι συμφεροντα υπαρχουν για να ερευνηθει η οικοτοξικολογία των πλαστικων κυψελων και των χρωματων? Λες να τα ακμουμπήσουν χοντρα τα εργοστάσια-ξυλουργεία που φτιαχνουν ξυλινες κυψελες για να δυσφημίσουν τις πλαστικές? Μην ειμαστε ισωπεδωτικοί. Ειδικοί υπάρχουν και πολύ καλοι μαλιστα. Ας μην κανουμε εμεις τους ειδικούς. Οσο καλοι μελισσοκόμοι και να γίνουμε, ειδικοί δεν είμαστε!

Ανώνυμος είπε...

Πρός Γιώργος Αλεξανδρούπολη:Η πλαστική είναι λίγο πιο βαριά απο την ξύλινη και αυτό οφείλεται στο στιβαρό της καπάκι.
Πρός Νικος Corfu:Και γώ ξύλινα πλαίσια χρησιμοποιώ.
Πρός Ανώνυμος:Φίλος την έχει δουλέψει 2 χρονιές και δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με υγρασία.Στα σύν ότι όταν σήκωσε όροφο στην πλαστική,η ξύλινη ήταν πίσω περίπου 15 μέρες και μιλαμε για επαγγελματία μελισσοκόμο.
Πρός Ερατώ:Απολυμαίνεις με νερό και χλωρίνη.Μην ξεχνάς πως το πλαστικό δεν έχει πόρους όπως το ξύλο.
Πρός Ανώνυμος:Πυροσφραγίζονται κανονικότατα,το έκανα και γώ φυσικά χωρίς πρόβλημα.

Γενικά η γνώμη μου είναι να αφήσετε την μουρμούρα και την κλάψα μερικοί.Αν δεν δοκιμάσετε μην ακούτε κανέναν.Όσους φίλους πήραν και τους ρώτησα δεν μου είπε κανείς μην πάρεις ή γενικά για προβλήματα.Τώρα αν κανείς δεν θέλει ούτε να δοκιμάσει καλό είναι να μην διαβάσει το σχετικό άρθρο.

MELISSOCOSMOS είπε...

Δεν θα διαφωνω μαζι σας μεχρι Δευτερας Παρουσιας...
Αλλωστε σε εσας που γκρινιαζετε οτιδηποτε και αν εχει κανει αυτο το blog ποτε δεν σας αρεσε.
Πληροφοριακα σας λεω οτι τετοιες αναρτησεις θα υπαρξουν κι αλλες αφου τις γουσταρει ο κοσμος, απ οτι βλεπω στα στατιστικα 2 χιλιαδες φορες διαβαστικε το αρθρο.
Χρησιμη η αποψη σας λοιπον αλλα εγω βλεπω οτι σας αρεσε και την διαβασατε την αναρτηση

Γουλας Ακης είπε...

Βασιλη ευχαριστω για τις πληροφοριες που μας δινεις.πρωτα απο ολα θα ηθελα να ενημερωσω οτι με διατρητο πατο η κυψελη δεν εχει αναγκη υγρασιας...αυτο που ηθελα να να κανεις γιατι θα μας βοηθησει σημαντικα στην αποφαση ειναι να βαλεις την πλασικη και την ξυλινη κυψελη μεσημερι στον ηλιο στους 35-40 βαθμους και οι 2 με διατρητο πατο, κενες χωρις μελισσοσμηνη μεσα και να βαλεις απο ενα θερμομετρο να μετρησεις θερμοκρασιες σε διαφορα μετη της κυψελης.ευχαριστω.

MELISSOCOSMOS είπε...

Ακη εβαλα παραφυαδουλες και στις πλασικες που ειχα.
Οταν αποκτησω και αλλες υποσχομαι να το κανω

dleonst είπε...

Βασίλη άσε τους να σκάσουν η δουλεία σου είναι τέλεια

Ανώνυμος είπε...

3 μειονεκτηματα.Κραταει υγρασια,πιτσικαρει το καπακι και στραβωνει και φυσικα η τιμη.60 ευρω ειναι πολλα για αυτη την εποχη.Αν ειχα παντος την οικονομικη δυνατοτητα μονο πλαστικες θα χρησημοποιουσα.Παντος θελω να κανω μια καταγγελια.Επισκεφτηκα προσφατα τον συνεταιρισμο της περιοχης μου και ειχε φερει ξυλινες κυψελες απο τον Ευαγγελοπουλο.Τιμη;μονο η γωνοφωλια 40 ευρω.Σε ποιον απευθηνεσε ρε απατεωνα;Στον Λατση;Σε μεροκαματιαρηδες απευθηνεσε και σε νεους ανθρωπους που προσπαθουν να κανουν κατι στην ζωη τους.Ποσο βγαζεις απο μια κυψελη;400%,500%;`Η επειδη εχεις απο κατω ενα πλαστικο κακης ποιοτητας που το λες πατεντα γυροπαγιδας εκτινασεις την τιμη;Καλα κανουν,αφου δεν υπαρχουν συνεταιρισμοι.

Ανώνυμος είπε...

Τάχα μου δεν πήρες λεφτά ε...να όμως που έσκασε το banner τώρα και όλα αποκαλύφθηκαν...χαζούλη ξεσφίγκη...απρόσεχτε!

MELISSOCOSMOS είπε...

Ανωνυμε ειναι κακο πραγμα να μην πιστευεις καποιον.
Ξερεις εκτος απο το χρημα υπαρχει και ο παραγοντας ανθρωπος, φιλος, εξυπηρετηση, συνεργασια, και πολλοι αλλοι που μπορουν να οδηγησουν στην προσθηκη ενος banner στο blog.

Ανώνυμος είπε...

paratirisa oti otan tis xtipaei o ilios mpenei fos mesa stin kipseli to plastiko den exei arketo paxos.. eno stis xilines einai telios skotina mesa stin kipseli.... moipos exoyn provlima oi melises me toso fos mesa sto spiti toys....

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ, ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΕΔΩ Κ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΞΥΛΙΝΕΣ. ΟΙ ΠΥΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΛΑΣ ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ. ΚΡΑΤΑΝΕ Κ ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΦΟΥ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΦΟΡΤΩΝΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΛΙΣΗ ΤΡΕΧΕΙ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΠΑΤΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΣΥΝΔΕΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΦΟΡΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Κ ΘΕΛΟΥΝ ΡΕΓΟΥΛΑΡΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙΣ Η ΘΑ ΒΑΖΕΙΣ ΠΑΤΩΜΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΤΩΜΑ ΣΕ ΦΩΛΙΑ. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΕΣ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΑΡΑ Κ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΤΗΡΕΣ ΜΙΑ ΔΥΟΡΟΦΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΙΣΩΣ Κ ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 ΕΥΡΩ. ΕΓΩ ΤΑ ΤΕΛΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΚΗΡΟΣΚΩΡΟΣ ΤΑ ΒΑΖΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ Κ ΚΑΙΩ ΘΕΙΑΦΙ, Ε ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΧΡΩΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. ΑΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΘΑ ΕΠΕΛΕΓΑ ΞΥΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ Κ ΠΛΑΙΣΙΑ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Ανώνυμος είπε...

καλημερα Βασιλη.....αγορασα 10 μονες πλαστικες κυψελες για να τις δοκιμασω.
Η τιμη μαζι με τροφοθηκες και διατριτους πατους ηταν 46,7€.
θελω να μου εξηγησεις πως εχουν προσβαση στο σιροπι οι μελισες γιατι οπως τις βλεπω δεν μπορω να καταλαβω απο που μπορουν να ερθουν σε επαφη με το σιροπι.

MELISSOCOSMOS είπε...

Ανωνυμε τα ιδια επαθα κι εγω χα χα.
Το μυστικο ειναι στον τροφοδοτη...
Δεν διακρινεται αλλα κανει την δουλεια του, εσυ απλα βαζεις σιροπι και οι μελισσουλες το παιρνουν χωρις να μπορουν να πνιγουν, ειναι ετσι κατασκευασμενος.

νικος ελαδδα είπε...

ξυπνατε ρεεε!!! ο κιριος βασιλις παι να σας ξεστραβοσι κε εσις αντι να πειτε ενα ευχαριστω στον ανθροπο καθεστε κε του τιν λετε και απο πανο... μλκς ελληνες............. κιριε βασιλι εχω πλαστικες κιψελες και ομολογο οτι ειναι πολυ καλες. σινεχιστε ετσι κε μιν ακουτε τους εξυπνους μελισοκομους.. αφτι που ειναι αντιθετι σημενι οτι δεν εχουν μελισες κε ζιλευουν.. καλη χρονια..

ΝΙΚΟΛΑΣ είπε...

μονο μετα απο δοκιμη αποριπτουμε ενα προιον αγαπιτοι μου φιλλοι.εγω τις χρισημοπ. 10-1-14 και σε 8 ημερες ειχα σφραγισμενο γονο.ενω στις ξιλινες οχι.σημερα 11-2-14 ετοιμαζω οροφους.το πολυ μεχρι 30-2-14 πρεπει να μπει δευτερος οροφος.και το κυριοπτερο.οι κατοικοιτους ειναι παραφιαδες 3 και 5 πλαισιων κομενες τον αυγουστο του 13.

nikolas είπε...

για να εχεις πορτες σε οροφο πρεπει να χρισημοπιοισεις βασιλικο διαφραγμα.οι νεες εισοδοι ειναι πολυ πρακτικοι στο ανιγμα και κλισημο αλα εχουν περιορισμενη εισοδο για καπιες εποχες.και τοτε θα πρεπει να καταργουνται και να επανατοποθετουνται με περισσοτερο κοπο.

ΝΙΚΟΛΑΣ είπε...

nikolas για να εχεις πορτες στους οροφους πρεπει να χρισημοπιοισεις βασιλικο διαφραγμα. οι νεες πορτες ειναι εκπλικτικες στο ανοιγμε μκλισιμο αλα για καπιες εποχες η εισοδος τους ειναι μικρη (αφου η πατουρατους ειναι πιασμενη απο τον οροφο)και δεν ειναι πρακτικο να τις αφερεσεις και να τις επανατοποθετησεις.

ΝΙΚΟΛΑΣ είπε...

Για να αποριψεις κατι θα πρεπει να το δοκιμασεις αγαπιτοιμου φιλοι.Στο δια ταυτα τωρα .παραφιαδες κωμενες 15 αυγουστου 2013 3 και 5 πλαισιων μπηκαν στις νεες πλαστικες κυψελες (αδυνατες 2 και 3 πλαισιων πλυθησμου)ΣΤΙς 10-1-2014,σε 8 ημερες σφραγηστικε γονος και σημερα 12-2-2014 ετοιμαζω οροφους.Απο 20 εως και 30-2-2014 θα παρουν ολες και οι (7-εφτα)δευτερο οροφο, Τα συμπερασματα δικασας.

lianos66 είπε...

Στις περισσοτερες περιπτωσης το πλασικο το χρησιμοποιουμε για να χαμηλοσουμε το κοστος στην δικια μας περιπτοση δεν συμβαινει.

Ανώνυμος είπε...

οι πλαστικές κυψέλες κρατανε υγρασία. από ότι διποτε μιγμα φτιαχτει μια κυψελη. εκτως από ξυλο. μην ακούτε φουμαρα για μεταξοτες κορδελες!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ποσο κοστιζει ο τροφοδοτης οροφης για δεκαρα κυψελη? Ευχαριστω