Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Μελισσοτροφή καραμέλας συνταγή


Συνάδελφοι καθώς ο χειμώνας πλησιάζει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των μελισσοκόμων είναι το κόστος συντήρησης των μελισσών.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι βανίλια συγκεκριμένης Ελληνικής εταιρείας που αγόραζα το 2009 προς 1 ευρώ το κιλό, την αγόραζα το 2013 την ίδια βανίλια της ίδιας εταιρείας προς 1.45 ευρώ το κιλό, για να υποχωρήσει ξανά στο 1 ευρώ το 2014, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι πολύ σύντομα πιθανότατα από το 2015 η ζάχαρη θα τραβήξει ξανά την ανηφόρα..
Η αστάθεια των τιμών, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση λοιπόν, οδηγούν ουκ ολίγους μελισσοκόμους στο να φτιάχνουν μόνοι τους μελισσοτροφές για τα μελίσσια τους.
Γι αυτό σας δίνω σήμερα μια συνταγή παρασκευής τροφής για τα μελίσσια μας.

Η συνταγή αυτή προέρχεται από την Γερμανία και είναι πολύ καλή λύση για αυτούς που έχουν λίγα μελίσσια, και αδυνατούν να κόψουν κρυσταλλική ζάχαρη για να φτιάξουν βανίλια, ή ζυμωτή.


Επειδή γίνεται με βρασμό θέλει μεγάλη προσοχή στις οδηγίες για να μην ανέβει η HMF της τροφής και γίνει τοξική για τις μέλισσες.
Θέλει δηλαδή την ίδια προσοχή που θέλουν όλες οι τροφές που υπόκεινται θέρμανση.

Αν κάνετε ότι λέω όμως δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα!!!
Η συνταγή στηρίζεται μόνο στην ζάχαρη και δεν συνιστώ σε κανέναν να χρησιμοποιήσει υποκατάστατα ζάχαρης για να την φτιάξει.

Ας δούμε τα υλικά που θα χρειαστούμε...

1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη του εμπορίου
100 ml νερό
20 ml φυσικό χυμό λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 100 ml νερό και 20 ml φυσικό χυμό λεμονιού.

Κατόπιν ρίχνουμε την ζάχαρη.

Προσοχή, η σειρά που μπαίνουν τα υλικά είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα της τροφής.
Αφού λοιπόν ρίξουμε στην κατσαρόλα τα υλικά ανάβουμε την εστία και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Μετά από λίγα λεπτά βλέπουμε ότι σιγά σιγά η ζάχαρη αρχίζει να λιώνει.
Τότε μπορούμε να την ανακατέψουμε λίγο προκειμένου να λιώσει πιο γρήγορα.
Από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός του μίγματος θα μετρήσετε μερικά λεπτά και όταν δείτε ότι έλιωσε η ζάχαρη και το μείγμα απέκτησε διαύγεια και υποκίτρινο χρώμα θα το βγάλετε από την φωτιά.

Θα δείτε κιόλας ότι στο μεταξύ αυτό έχει αρχίσει να αφρίζει.

Η όλη διαδικασία παρασκευής της μελισσοτροφής μας, έχει τελειώσει, και το μόνο που μας μένει είναι αυτό να κρυώσει και να το δώσουμε στα μελισσάκια μας.

Το μείγμα μας λοιπόν το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πριν πήξει μπορούμε να το ρίξουμε τώρα σε μια λεκάνη και να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε κι άλλες ποσότητες στις ίδιες πάντα αναλογίες.

Μετά από καμιά ώρα το μείγμα που έχουμε ρίξει στην λεκάνη έχει αρχίσει να κρυώνει, και μπορούμε να το συσκευάσουμε ρίχνοντας το σε σακούλες όσο ακόμα είναι χλιαρό και ρέει.

Προσοχή δεν πρέπει να το αφήσετε πολλές ώρες χωρίς να το βάλετε σε σακούλα γιατί όταν κρυώσει δεν θα μπορείτε να το διαχειριστείτε.

Ας το δούμε βήμα βήμα με φωτογραφίες...


Τα υλικά, ζάχαρη λεμόνι και νερό.Ρίχνουμε πρώτα το νερό...
Μετά τον φυσικό χυμό λεμονιού.Και τέλος την ζάχαρη.
Δεν ξεφεύγουμε καθόλου από τις αναλογίες που σας έχω δώσει.
Κατόπιν τα βάζουμε στην εστία.Όταν αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη ανακατεύουμε λίγο για να βοηθήσουμε το λιώσιμο.
Αφήνουμε το μείγμα να βράσει μερικά λεπτά και με το που λιώνει η ζάχαρη το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε κάπου να κρυώσει.1-2 ώρες αργότερα το μείγμα είναι πλέον χλιαρό και ρέει ακόμα.
Τότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να το βάλουμε σε σακούλες.
Την επόμενη ημέρα έχει γίνει καραμέλα κανονική.Ακόμα και το βάρος του ποτηριού δεν επηρεάζει το μείγμα.
Βάζω αυτή την φωτογραφία για να καταλάβετε πόσο σκληραίνει η καραμέλα.Πλέον μπορεί να μπει στα μελισσάκια που θα αρχίσουν να το γλύφουν με λαιμαργία.
Τα θραύσματα ζάχαρης είναι από βανίλια που είχαν τα μελίσσια πριν βάλω την καραμέλα.


Αν ζυγίσετε την τροφή από τις αναλογίες που σας έδωσα θα δείτε ότι είναι 1100 γραμμάρια.
Ενώ όταν λιωθεί με νερό από τις μέλισσες η καθαρή τροφή που θα αποθηκευτεί στα πλαίσια θα ζυγίζει πολύ παραπάνω.

Λίγα λόγια για την τροφή τώρα.

Η δοσολογία της τροφής είναι ακριβώς αυτή που έχουν και οι βανίλιες.

Το λεμόνι έχει διπλό ρόλο.

Ο ένας του ρόλος όπως ξέρετε είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες που έχει στις μέλισσες.

Ο δεύτερος ρόλος του είναι ότι αποτρέπει το κρυστάλλωμα του μίγματος.

Αν δεν μπει το λεμόνι τότε το μείγμα όταν κρυώσει θα ξαναπάρει την μορφή της κρυσταλλικής ζάχαρης, και οι μέλισσες θα αρχίσουν να την πετάνε έξω.

Φυσικά ούτε περισσότερο λεμόνι πρέπει να μπει, καθώς μπορεί να βλάψει τα μελίσσια, ούτε λιγότερο καθώς δεν θα πετύχει το καραμέλωμα του μίγματος.

Όταν λοιπόν κρυώσει εντελώς το μείγμα, θα γίνει καραμέλα, μια γλυκιά καραμέλα με ελάχιστη γεύση λεμονιού.

Αυτά τα μεγάλα κομμάτια καραμέλας μπορείτε να τα τοποθετήσετε στα μελισσάκια σας, και θα αρχίσουν να τα γλύφουν με όρεξη.

Από την καραμέλα αυτή δεν θα πάει τίποτα χαμένο, αφού έχει συγκεκριμένη αναλογία λεμονιού μέσα που αποτρέπει την κρυστάλλωση της ζάχαρης, κάτι που δεν συμβαίνει με τις κοινές τροφές του εμπορίου.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η ποσότητα τροφής που θα αποθηκευτεί στα πλαίσια από τις μέλισσες θα πολλαπλασιαστεί.

Αυτό θα συμβεί γιατί οι μέλισσες θα χρησιμοποιήσουν νερό για να λιώσουν την καραμέλα, κι έτσι στο τέλος θα έχουμε περισσότερη τροφή στα πλαίσια.

Η καραμέλα δεν λιώνει εύκολα αλλά σας προτείνω να την βάζετε στην άκρη του σμήνους και πάντα μέσα σε σακουλάκι.

Την τρυπά στο σακουλάκι να την κάνετε
στο πλάγιο μέρος του και ΟΧΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ όπως την κάνουμε στα ζυμάρια!!!.
Αρχίστε λοιπόν και κάντε τις δοκιμές σας, φτιάξτε μερικά κιλά καραμέλας για αρχή σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και της αναλογίες που σας δίνω.

Μπορείτε δηλαδή να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής με τη μια πχ με 10 κιλά ζάχαρη, 1000 ml νερό και 200 ml λεμόνι.

Να πω ακόμα ότι η ζάχαρη αποκλείεται να γίνει τοξική αν βραστεί μέχρι τους 115 C ενώ και τα συστατικά της συνταγής χρησιμοποιούνται ευρέως και για τροφές του εμπορίου, οπότε είμαστε οκ..

Η παντελείς έλλειψη υγρασίας μάλιστα αυτής της τροφής την κάνει εξαιρετικά ιδανική για μελισσάκια που υποφέρουν από νοζεμίαση και πολύ υγρασία.

Όπως και να έχει σας προτείνω να φτιάξετε λίγα κιλά για αρχή και θα κρίνετε μόνοι σας αν είναι καλή η όχι, παρακολουθώντας την πορεία των μελισσιών σας.

Εγώ θα πω ακόμα ότι σύντομα θα έρθουν κι άλλες συνταγές για μελισσοτροφές, και θα αφορούν παρασκευή βανίλιας με κομμένη ζάχαρη, αλλά και παρασκευή βανίλιας με κρυσταλλική ζάχαρη.

Αυτά σας υπόσχομαι ότι θα τα έχετε, χωρίς όμως να μπορώ να προσδιορίσω τον ακριβή χρόνο, καθώς μου παίρνει καιρό μέχρι να τελειοποιήσω τις δοσολογίες και τους χρόνους προκειμένου να μπορώ να σας δώσω ακριβείς οδηγίες για να πετύχετε και εσείς τις συνταγές για τα μελισσάκια σας.

Σε κάθε περίπτωση θα το παλέψουμε μαζί από εδώ, και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε το κόστος διαβίωσης και διαχείμασης των μελισσιών μας.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
          

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωραίος ρε Μπιλη.
Νικος Φ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΠΙΛ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Απο τη στιγμή που θα το φτιάξω πόσο περιθώριο έχω μέχρι να το βάλω στα μελίσσια; Πρέπει να μπεί σε ψυγείο;

Ανώνυμος είπε...

βασίλη μου είπε ενας πάλιος μελισσοκόμος ότι πρέπει να ταίζω τροφή που δεν χρειάζεται νερό για λιώσιμο για να μην βγαίνουν έξω οι μέλισσες στο κρύο. εσυ αυτή που έκανες θέλει λιώσιμο με νερό άρα θα βγούν οι μέλισσες να μαζέψουν νερό. τελικά έχει δικιο αυτός που μου είπε αυτό ή θεωρία είναι? μένω κιλκίς αν παίζει ρόλο λόγω καιρού. ευχαριστω πολύ

Γιαννης Πειραιας είπε...

ξεχειμωνιασα με αυτο αφου αγορασα θερμομετρο που το εβαζα μεχρι τη μεση στο μειγμα κραταω 116 βαθμους.Σημαντικο μια μικρη τρυπα στο ΑΝΩ σημειο [χρησιμοποιω πλαστικα πιατα].Καποια μελισσια το επιαναν και αλλα ελαχιστα.ΠΡΟΣΟΧΗ σε καπως μεγαλυτερες θερ/σιες λοιωνει και για το φωβο των ιουδαιων βαζω κλαδακια επανω.

Ανώνυμος είπε...

Αν λιώνει όπως λέτε υπάρχει πρόβλημα. Πρώτον πρόβλημα αναπτυξης υγρασίας και συνεπώς ασθενειών κατα το ξεχειμωνιασμα. Δευτερον κίνδυνος πνιγμού μελισσών. Τρίτον η τροφή το χειμώνα πρέπει να είναι διαθέσιμη και να βρίσκεται ακριβώς πάνω απο τη μελισσόσφαιρα. Ετσι δεν είναι σωστη η χρήση πιάτου. Χρειάζονται δοκιμές....μεχρι να αποτελέσει μια κάπως σωστή πρόταση.

MELISSOCOSMOS είπε...

Τοτε καντε δοκιμες.
Εγω σας ειπα ποιος ειναι ο σωστος τροπος παντως

Ανώνυμος είπε...

Μολις τώρα έφτιαξα το πρώτο μου ζυμάρι. Μπορειτε να μου πείτε όμως πως μπορώ να διατηρήσω μέχρι να πάω στα μελίσσια μου;
Βασίλη;;;;;;;;;;;;;;

MELISSOCOSMOS είπε...

Βαλτο σε σακουλα και δεσε το φιλε μου απο πανω, δεν θελει κατι το ιδιαιτερο ουτε καν ψυγειο

Θωμας Νεοφωτιστος είπε...

Ποσες μέρες κραταει πριν τα βάλουμε;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε η συνταγή για βανίλια είναι 50 ζάχαρη 10 νέρο.δε χρειάζεται κομμένη ζάχαρη γιατί βράζει και δυαλιεται μονη της χωρίς θερμομετρο οι πιο πολλοί αν είναι άτυχοι δεν θα καταφέρουν τίποτα απολύτως χρειάζεται θερμόμετρο με το χρονόμετρο δε γινεται.Η δοσολογία είναι σίγουρη επαγγελματική.Προσοχή καεί πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε εάν δε θέλεις ανώνυμους κοψε τους εντελώς.δε μπορείς αλλα σχόλια να τα δημοσιεύεις και αλλα οχι.δε νομίζω να σε έβριζα σου είπα χωρίς θερμόμετρο δε γίνεται άλλο θα το πετύχουν και άλλοι οχι.
Γιάννης Άργος

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη, ποσες ωρες χρειαζεται να σφιξει η καραμελα.να μην κολαει στο χερι δηλαδη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...