Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Ενώ στην Ιταλία βλέπουν εφιάλτες από το σκαθάρι στην Ελλάδα οι υπεύθυνοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου...Ας πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!!!


Φίλες και φίλοι στην Ιταλία το σκαθάρι έχει εντοπιστεί στην μισή περίπου χώρα μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες από την επίσημη ανακοίνωση της παρουσίας του στην Καλαμβρία.
Τα μελισσοκομικά μέσα έχουν πάψει να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο και μετρούν μια μια τις ημέρες της μετά σκαθαριού εποχής...
Και ενώ για την καταστροφή που τους έχει βρει έχουν αρχίσει να αναζητούν τους υπευθύνους, στην Ελλάδα κάποιοι κοιμούνται ηθελημένα ή μη, πάντως είναι γεγονός ότι κοιμούνται!
Διαβάστε πιο κάτω το Ιταλικό ανακοινωθέν να διαπιστώσετε και μόνοι σας την σοβαρότητα της κατάστασης, και την πρόταση του MELISSOCOSMOU προς τους μελισσοκόμους για το θέμα.

Ρώμη, 17 Νοεμβριου, 2014.
Εβδομηκοστή τέταρτη ημέρα μετά την ανακάλυψης του μικρού κάνθαρου των κυψελών.
Σήμερα έρχεται μια πρόταση έκκληση προς τον νόμο.


Η υγειονομική κρίση στην μελισσοκομία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνεργασία με τα θεσμικά όργανα, τηρώντας τους κανόνες, αλλά παρέχει επίσης κάποιες απαντήσεις σε όσους έχουν μέχρι στιγμής επωμιστεί τη μεγαλύτερη θυσία: την καταστροφή των κυψελών τους για να εξασφαλίσουν το κοινό συμφέρον.
Πριν αναφέρουμε τις αποφάσεις σχετικά με τις στρατηγικές παρέμβασης για την μη περαιτέρω εξάπλωση του σκαθαριού, είναι σημαντικό να ακουστεί ότι η ευθύνη βαρύνει εκείνους που εισήγαγαν αυτό το παράσιτο στην Ιταλία.
Τον εντοπισμό των παραβατών και την ανάγκη αυτοί να τεθούν ενώπιον του νόμου ζητάει η FAI (Ιταλική Μελισσοκομική Ομοσπονδία).


Ψάχνουν λοιπόν στην Ιταλία να βρουν αυτούς που έγιναν αιτία να φτάσει το σκαθάρι μέχρι εκεί.
Αναρωτιέμαι όμως αν στην Ελλάδα έχουμε πάρει μέτρα προστασίας ώστε να μην έρθει και εδώ το σκαθάρι.
Στην Ελλάδα σε μια μικρή από πλευράς εκτάσεως χώρα έχουμε 1.3 εκατομμύρια κυψέλες, φαντάζεστε τι έχει να γίνει αν έρθει εδώ αυτό το πράγμα;

14 εκατομμύρια κυψέλες υπάρχουν στην Ε.Ε και τα κράτη μέλη με τις περισσότερες κυψέλες είναι τα εξής: Ισπανία (19,3%), Ελλάδα (11,8%), Γαλλία (10,5%), Ρουμανία (10%) και Ιταλία (8,8%). 

Οι βασικότεροι παραγωγοί μελιού στην Ένωση είναι η Ισπανία, η Γερμανία και η Ρουμανία με την παραγωγή τους το 2011 να είναι 34.000, 25.831 και 24.127 τόνοι αντίστοιχα. Άλλα σημαντικά κράτη μέλη-παραγωγοί είναι η Ουγγαρία (19.800 τόνοι), η Γαλλία (16.000 τόνοι), η Ελλάδα (14.300 τόνοι) και η Πολωνία (13.369 τόνοι).

Η Ελλάδα λοιπόν είναι δεύτερη από πλευράς κυψελών και έκτη από πλευράς παραγωγής μελιού στην Ε.Ε πολύ πάνω από την Ιταλία.
Θα περίμενε κανείς να καίγεται κυριολεκτικά ώστε αυτός ο εφιάλτης να μην περάσει ποτέ τα σύνορα της.
Αλήθεια όμως πόσοι από εμάς έχουμε διαπιστώσει κάτι τέτοιο;
Γίνεται έλεγχος σε φρούτα και λαχανικά που προτιμάει το σκαθάρι και εισάγουμε από Ιταλία, Αίγυπτο και άλλες χώρες που υπάρχει το σκαθάρι;

Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης, Αστακόυ, Βόλου, Θεσσαλονίκης Αλεξανδρούπολης, Κέρκυρας, είναι μερικά μόνο από τα λιμάνια που καταφτάνουν καθημερινά προϊόντα που θα μπορούσαν να είναι φορείς του σκαθαριού.
Τι κάνουμε για αυτό συνάδελφοι;

Απλός περιμένουμε να έρθει;
Λένε μερικοί μελισσοκόμοι...
Μην ανησυχείτε, με μια μικρή παγίδα εντός της κυψέλης και με δυνατά μελίσσια απαλλάσσεσαι από το σκαθάρι!!!

Τους απαντάω λοιπόν: Τι λέτε μωρέ; Ξέρετε τι λέτε;

Όταν έρθει εδώ το σκαθάρι η Ε.Ε θα απαιτήσει να καούν αρχικά όλα τα μελίσσια που εντοπίζονται μολυσμένα μήπως εξαλειφθεί με αυτό τον τρόπο.
Αυτό ζήτησε και αυτό γίνεται και στην Ιταλία εξάλλου.
Μόνο που στην Ιταλία έχουν κράτος και αποζημιώνει τους μελισσοκόμους.
Φαντάζεστε στην Ελλάδα αν σας κάψουν τα μελίσσια πόσο και πότε θα αποζημιωθείτε;

Στην προσπάθεια μου να βρω άκρη για το τι μέτρα παίρνονται για την πρόληψη του σκαθαριού έπεσα πάνω σε έναν άνθρωπο ο οποίος μου είπε το εξής ενδιαφέρον.
Να ξέρεις Βασίλη ότι κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους ήδη από αυτή την ιστορία.
Γιατί ξέρεις πόσα κονδύλια για έρευνες θα διατεθούν ΟΧΙ για τον τρόπο αντιμετώπισης του σκαθαριού, αλλά για το από που ήρθε, ποιες περιοχές έπληξε πρώτα, πως εξαπλώθηκε και πως εξελίχτηκε...

Και έχει δίκαιο νομίζω αυτός ο άνθρωπος.

Δεν κατηγορώ κανέναν φίλες και φίλοι σε αυτήν την ανάρτηση, αλλά σας επισημαίνω, ότι αν νομίζετε πως υπάρχουν όργανα που μεριμνούν για την πρόληψη του θέματος αυτού, τότε καλό είναι να σκεφτείτε τα όσα μου εμπιστεύτηκε ο άνθρωπος πιο πάνω.

Θεωρώ ωστόσο πως εμείς οι μελισσοκόμοι μόνοι μας πρέπει να μεριμνήσουμε για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τα μελίσσια μας.

Και ο τρόπος είναι εύκολος.
Είμαστε 30 χιλιάδες μελισσοκόμοι.
Αρκετοί θα γνωρίζουν έναν πολιτικό έναν βουλευτή κτλ.
Ας του θέσει υπόψιν το πρόβλημα ζητώντας του να κάνει σχετική επερώτηση στην Βουλή.

Και να ξέρετε.
Επειδή οι Βουλευτές αυτό τον καιρό έχουν υπογράψει ένα σωρό κέρατα μνημόνια και χαράτσια, όταν τους ζητούνται πράγματα που τους είναι ανέξοδα τρέχουν να εξυπηρετήσουν προκειμένου να εξιλεωθούν με τον τρόπο αυτό στους ψηφοφόρους τους και να δείξουν ότι προσπαθούν.

Άνετα θα σας ακούσουν και θα κάνουν την επερώτηση λοιπόν.
Κι όταν γίνει επερώτηση από Βουλευτή τότε το αρμόδιο υπουργείο είναι υποχρεωμένο βάση νόμου να τους απαντήσει.

Φίλες και φίλοι δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι με μια επερώτηση θα παρθούν μέτρα, αλλά τουλάχιστον στο υπουργείο θα ψαχτούν για να δώσουν μια απάντηση, θα μάθουν για το πρόβλημα και όσο περισσότεροι είναι οι βουλευτές που θα το κάνουν τόσο περισσότερο θα θορυβηθούν.

Συνάδελφοι Μελισσοκόμοι!!!
Είναι η πρώτη φορά που ο MELISSOCOSMOS ζητάει κάτι τέτοιο από τους αναγνώστες του.
Είναι και η πρώτη φορά όμως που έχουμε έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο να μας απειλεί.
Γι αυτό λοιπόν ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας μια φορά οι μελισσοκόμοι και ας πιέσουμε προς την κατεύθυνση που σας είπα.
Σε ότι με αφορά θα κάνω κι εγώ το ίδιο σε όσους περισσότερους Βουλευτές μπορώ.
Δεν με ενδιαφέρουν τα κόμματα που θα ανήκουν οι Βουλευτές, εγώ θέλω το καλό της δουλειάς μου και της μέλισσας, στο κάτω κάτω όλα τα κόμματα χάρη χρωστούν σε όλους τους πολίτες.

Να είστε σίγουροι ότι αν ακούσετε την συμβουλή μου έχουμε πιθανότητες για κάτι θετικό!!!!

Δείτε και βίντεο πιο κάτω που δείχνουν το σκαθάρι αρκετά καλά, ώστε να το γνωρίσετε κι ας είναι αχρείαστα.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
          

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν σε είδα στο επιστημονικό συνέδριο...

MELISSOCOSMOS είπε...

Δεν ημουν πως να με δεις.
Αυτοι που το διοργανωνουν το βαζουν ΣΚ για να βολευονται οι ιδιοι και να μην δουλευουν εκεινες τις μερες αλλα το γεγονος οτι Νοεμβρη οι μελισσοκομοι ακομα μαζευουν μελισσια απο τα πευκα δεν το σκεφτικαν, ουτε οτι τα 2/3 της Ελλαδας μαζευουν ελιες αυτη την περιοδο.

Theodore Holland είπε...

Στείλε μου το κείμενο της ερώτησης που θέλεις να γίνει στην Βουλή και εγώ έχω άνθρωπο σε βουλευτικό γραφείο που θα μας βοηθήσει να την υποβάλλουμε email theodoros94@yahoo.com

Ανώνυμος είπε...

Πόσο βλάκας είσαι! Ωραία δικαιολογία βρήκες.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για την δουλεία και την ενημέρωση που προσφέρει το μπλοκ σας ,θα ήθελα να ρωτήσω αν οι παγίδες που έχουν στις ΗΠΑ (αυτές που βαζουν πανω και ανάμεσα σε δυο πλαίσια) και μέσα βαζουν λαδι κανουν δουλεια? εκει που το σκαθαρι εχει φτασει από την δεκαετια του 90 πως το αντιμετωπιζουν?

Dimitris Bletsas είπε...

Τα συνέδρια γίνονται Σαββατοκύριακα για μπορούν να πηγαίνουν οι σύνεδροι. Εσύ Βασίλη θα έκανες γάμο πχ την Τετάρτη ; Όχι βέβαια πως θα έρθουν οι συγγενείς σου να σου ευχηθούν και να γιορτάσουν μαζί σου;
Για το θέμα της περιόδου ίσως να έχεις δίκιο. Από την άλλη αν γινόταν πχ Άνοιξη θα μπορούσα να πω δε με βολεύει γιατί τρέχω Σαββατοκύριακο να κυνηγώ αφεσμούς και σμηνουργίες. Ή οι καθηγητές να λέγανε πως τρέχουν όλα τα προγράμματα στην ύπαιθρο και δεν μπορεί να οργανωθεί σωστά ένα συνέδριο. Αν γινότανε Καλοκαίρι θα μπορούσα να πω έχω θερισμούς και καλλιέργιες.
Με λίγα λόγια πάντα όποτε και να γίνει το συνέδριο, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δε θα μπορούν να έρθουν. Για παράδειγμα ο καλύτερος φίλος μελισσοκόμος δουλεύει και Σαββατοκύριακα και από τις 12 το μεσημέρι. Αυτός το έχει χαμένο από χέρι όποτε και να γίνει.

MELISSOCOSMOS είπε...

Η δικαιολογία μου μπορει να μην σας αρεσει αλλα ελατε στη θεση μου.
10 τονους βρωσιμες ελιες εχω πανω στα κλαρια και σαπιζουν απο την υγρασια, καθε μερα ειναι πολυτιμη αυτη την εποχη.
Και άλλωστε εγω δεν ειπα οτι δεν ηταν καλο το συνεδριο, οτι ο χρονος δεν ηταν καλος ειπα.
Κι αν ερχομουν ομως δεν ειχα προσκληση να μιλησω, πιθανον δεν θα με βλεπατε καθολου.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Βασιλαρα τι προσκληση θες να μιλησεις; Επιστημονικο συνεδριο ειναι. Εισαι επιστημονας; Οτι εχεις να το πεις το λες στο μπλόκ, και καλα κανεις. Τα επιστημονικα συνεδρια ειναι δουλεια επιστημονων. Το συνέδριο δεν είναι γενικη συνελευση ο καθενας να παρουσιαζει τα δικα του. Στα επιστημονικα συνεδρια παρουσιαζονται επιστημονικες μελετες και ερευνες. Μη τα μπλεκουμε!

MELISSOCOSMOS είπε...

Ωραια τοτε τι με ζαλιζετε που δεν ηρθα; Αφου οτι θελω σας το λεω εδω

Ανώνυμος είπε...

Το θεμα δεν ειναι ο βασιλης αλλα το
σκαθαρι.Εσεις που πηγατε στο συνεδριο
ακουσατε κατι?εναν προβληματισμο?
μια ανακοινωση βρε αδελφια.
Αυτο ειναι το κυριον....
Ειλικρινα αν καποιος ακουσε κατι ας
πληροφορηση και εμας να δουμε τι
μπορουμε να κανουμε,αν υπαρχουν τροποι
αντιμετωπισης κλπ
Ευχαριστω.

Ανώνυμος είπε...

Παρακολούθησα το συνέδριο και είπαν τα παρακάτω (όσα θυμάμαι δηλαδή):
1)Αντιμετωπίζεται με παγίδες (δεν είπαν ή δεν άκουσα πόσο επιτυχώς)
2)Αν εμφανιστεί σε μια περιοχή είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξολοθρευτεί (το σκαθάρι πετάει μεχρι και 10 χιλιόμετρα)
3)Είναι υποχρεωτικό για κάποιον που το εντόπισε να το αναφέρει
4)Ακόμα στην Ιταλία ψάχνουν να βρουν πως έφτασε εκεί
5)και τελευταίο: δεν είναι εύκολο να ελέγξεις στο 100% την εξάπλωση του. Αν όχι τώρα ή του χρόνου ή σε δέκα χρόνια, τελικά θα έρθει και στην Ελλάδα. Θες με ένα σκαθάρι μέσα σε φρούτα, θες σε συσκευασία εισαγώμενων βασσιλισών (όπως έφτασε στην Πορτογαλία από το Τέξας το 2004). Το τελευταίο δεν μπορείς να το ελέγξεις σχεδόν καθόλου αφού υπάρχει ζήτηση για ξενόφερτες βασσίλισες. Ακόμα και αν απαγορευτεί η εισάγωγη τους, -ακούστηκε και αυτό- δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον αν θέλει, να βάλει σε ένα κουτί όσες θέλει και να τις φέρει οδικώς.
Επομένως πριν μας πεις οτιδήποτε άλλο Βασίλη, δε μας λες και το σκεπτικό σου, τι θέλει στην Ελλάδα μια Carnica ή μια Buckfast που αν δεν κάνω λάθος σε άρθρο σου αναφέρεις οτι έχεις αγοράσει;;
Για ποιό λόγο αναπαράγεις αυτά που διαβάζω σε διάφορα forum, δηλαδή ερωτήσεις του στίλ "που θα βρώ μια buckfast, πως να παραγγείλω μια τάδε βασσίλισα κλπ" Σκέψου λοιπόν πόσο θα έχεις συμβάλει αν τελικά έρθει το σκαθάρι στην Ελλάδα.
ένας νέος στη μελισσοκομία
Βασίλης Βαλλιάνος

MELISSOCOSMOS είπε...

Bασιλη οταν εγω μίλαγα για το σκαθαρι αυτοι που ακουσες στο συνεδριο έπαιζαν με το πουλακι τους.
Αντε που γινατε ολοι μετα Χριστον προφήτες

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα απ' όλα δεν απαντάς σε ότι σε ρώτησα. Περιμένω την απάντηση σου.
Δεν ξέρεις αν το έπαιζαν ή όχι, εκτός και αν έχεις τέτοια πληροφόρηση δηλαδή οτι μπορούσαν να κάνουν κάτι και αδιαφορούσαν και σε καλώ να το αποδείξεις. Ούτως ή άλλως αυτοί που ήταν στο συνέδριο ήταν κυρίως επιστήμονες. Άλλο πράγμα ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, άλλο οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (υπουργείο κλπ). Οι τελευταίοι θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Ο επιστήμονας ενημερώνει για τον τρόπο εξάπλωσης του εκάστοτε κινδύνου (διάβασε ξανά την προηγούμενη ανάρτηση μου).
Βασίλης Βαλλιάνος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...