Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΘΟΔΟΣ XΡ. ΜΠΕΚΑ : ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Η μέθοδος αυτή είναι του κυρίου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΕΚΑ    

Έχει σταλεί και στα περιοδικά Μελισσοκομική Επιθεώρηση και Μελισσοκομικό Βήμα, καθώς και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (κ. Χαριζάνης) όπου έγινε και η πραγμάτωση της ....
Εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία εδώ και 5 χρόνια ....
Η μέθοδος επίσης έχει σταλεί και σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής!!!


Πάμε να την γνωρίσουμε λοιπόν... 


Κύριος σκοπός μας είναι η αποφυγή της σμηνουργίας των μελισσιών του μελισσοκομείου και για το λόγο αυτό, επινόησα μια μέθοδο την οποία εφαρμόζω με απόλυτη επιτυχία εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος η οποία με έχει βοηθήσει και με έχει απαλλάξει από την κοπιαστική εργασία να εντοπίσω ποια μελίσσια πρόκειται να σμηνουργήσουν και να προβώ σε μέτρα καταστολής της σμηνουργίας (χάλασμα βασιλικών κελιών) καθώς και να δημιουργήσω νέα μελίσσια με καλές βασίλισσες. Την παραδίνω σε όλους τους μελισσοκόμους της επικράτειας και εύχομαι να την κάνουν πράξη .


Όταν το μελίσσι αναπτύσσεται την άνοιξη και ο πληθυσμός του αυξηθεί στο σημείο του να πατήσει το ένατο με δέκατο πλαίσιο και να έχει επτά με οκτώ πλαίσια γόνο, δε βάζουμε πάτωμα αλλά παίρνουμε μια νέα άδεια κυψέλη και την τοποθετούμε δίπλα στο μελίσσι που πρόκειται να εφαρμόσουμε την μέθοδο.

Αφαιρούμε από το μελίσσι τη μία πλευρά των πλαισίων στην κυψέλη, την ποιο δυνατή σε πληθυσμούς, παίρνοντας δύο η τρία πλαίσια γόνο ανάλογα μαζί με τον πληθυσμό του, φροντίζοντας να υπάρχει ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο και ένα πλαίσιο με γόνο νεαρής ηλικίας καθώς και ένα τελάρο με προμήθειες (μέλι) αφού πρώτα τινάξουμε όλα τα πλαίσια που αφαιρούμε μέσα στην κυψέλη για να μην πάρουμε την βασίλισσα.

Τοποθετούμε τα πλαίσια που έχουμε τινάξει και που δεν έχουν μέλισσες στην νέα άδεια κυψέλη που έχουμε δίπλα μας φροντίζοντας να προσθέσουμε ένα πλαίσιο κατά προτίμηση χτισμένο στην πλευρά του ξύλου της κυψέλης. Έτσι στην άδεια από μέλισσες κυψέλη έχουμε συνολικά πέντε πλαίσια: τρία πλαίσια γόνο (ανοιχτό και σφραγισμένο), ένα πλαίσιο με μέλι και ακόμη ένα πλαίσιο που τοποθετήσαμε.

Στην συνέχεια παίρνουμε την κυψέλη με τις μέλισσες που έχει τη βασίλισσα και τη μετακινούμε δέκα μέτρα αριστερά ή δεξιά ή πίσω από την αρχική της θέση, τοποθετούμε μετά αριστερά και δεξιά του γόνου νέα χτισμένα πλαίσια για να τα γεννήσει η βασίλισσα και ταΐζουμε το μελίσσι κατά προτίμηση με δύο κιλά ζαχαροζύμαρο επειδή χάνει τις συλλέκτριες του. Στην θέση ακριβώς που ήταν η αρχική κυψέλη τοποθετούμε την νέα κυψέλη των πέντε πλαισίων που είναι άδεια από μέλισσες με τους γόνους (πέντε πλαίσια) και πάνω στα πλαίσια βάζουμε ένα κιλό ζαχαροζύμαρο, καλό θα είναι η νέα κυψέλη που τοποθετήσαμε στην θέση της αρχικής να έχει ίδιο χρώμα με την αρχική της κυψέλης που μετακινήσαμε για να αποφύγουμε την παραπλάνηση.

Η νέα ορφανή από βασίλισσα κυψέλη παίρνει σε λίγες ώρες όλες τις συλλέκτριες από την αρχική που μετακινήσαμε και γεμίζουν από μέλισσες και τα πέντε πλαίσια που είχαμε τοποθετήσει . Οι μέλισσες αυτές είναι συλλέκτριες, αλλάζουν εργασία, γίνονται παραμάνες και περιποιούνται τον γόνο κάνοντας ωραία βασιλικά κελιά. Μετά δέκα ημέρες από την ενέργεια αυτή πηγαίνουμε στην ορφανή από βασίλισσα κυψέλη και χαλάμε τα βασιλικά κελιά αφήνοντας το καλύτερο, εάν όμως θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε δύο νέα μελίσσια καθώς το νέο μελίσσι είναι δυνατό, αφήνοντας άλλο ένα κελί και χωρίζοντας το νέο ορφανό μελίσσι στα δύο, με την προϋπόθεση να πάρουμε το ένα από τα δύο και να απομακρυνθούμε στα πέντε χιλιόμετρα.

Με τον τρόπο αυτό δύο νέες βασίλισσες γονιμοποιούνται και δημιουργούμε δύο νέα μελίσσια. Εάν θέλουμε να πάρουμε μέλια το φθινόπωρο από το πεύκο δε χωρίζουμε το νέο μελίσσι στα δύο. Το μελίσσι αυτό αναπτύσσεται γρήγορα και το φθινόπωρο έχει οκτώ με εννέα πλαίσια πληθυσμό.

Το αρχικό μελίσσι που μετακινήσαμε με την βασίλισσα μέσα σε δεκαπέντε με είκοσι ημέρες έχει φτιάξει τους πληθυσμούς του και έχει γίνει δεκάρι, αν δεν έχει περάσει η εποχή της σμηνουργίας και η άνοιξη με τις ανθοφορίες είναι πολύ καλή και θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της σμηνουργίας κάνουμε πάλι τις ίδιες ενέργειες που κάναμε την πρώτη φορά αφαιρώντας αυτήν την φορά μόνο δύο πλαίσια γόνο και ένα με προμήθειες. Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε πάλι ένα νέο μελίσσι και μόλις περάσει η περίοδος της σμηνουργίας τοποθετούμε πάτωμα στο αρχικό και πηγαίνουμε στις ανθοφορίες με την παλαιά βασίλισσα ή το ενώνουμε με το πρώτο μελίσσι που έχει γίνει έξι με επτά πλαίσια και πάμε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατούς πληθυσμούς. Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνουμε τα εξής :

1. Είναι πολύ γρήγορη μέθοδος και καθόλου κοπιαστική διότι δεν καθυστερούμε στην αναζήτηση βασίλισσας.

2. Γνωρίζουμε που είναι η βασίλισσα και που είναι το ορφανό μελίσσι επειδή δεν κόβουμε το μελίσσι στην μέση.

3. Αποφεύγουμε τη σμηνουργία αποφορτίζοντας το αρχικό μελίσσι από πληθυσμούς και αποφεύγουμε την κοπιαστική εργασία του χαλάσματος κάθε εβδομάδα βασιλικών κελιών στα μελίσσια που πρόκειται να σμηνουργήσουν.

4. Δημιουργούμε δύο ή τρία νέα μελίσσια.

5. Έχουμε επιλογές να κρατήσουμε τα νέα μελίσσια η να τα ενώσουμε και να πάμε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατά μελίσσια.

6. Αποφεύγουμε την εύρεση νέας τοποθεσίας και τη μετακίνηση στα πέντε χιλιόμετρα στα νέα μελίσσια που δημιουργήσαμε.

Η μέθοδος που περιγράφω είναι δοκιμασμένη τέσσερα χρόνια και έχει μόνο πλεονεκτήματα, ως μοναδικό περιοριστικό παράγοντα αναφέρω το ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν δεν έχει καλό καιρό δηλαδή α) κρύο, βροχές και γ) δυνατούς ανέμους για να μπορούν να πετούν οι συλλέκτριες. Στην Μακεδονική μέλισσα η μέθοδος αυτή πρέπει να εφαρμόζεται όταν οι πληθυσμοί είναι στα επτά πλαίσια για την αποφυγή της σμηνουργίας.

Γνωρίζοντας το μόχθο του Έλληνα Μελισσοκόμου μιας και προέρχομαι από αγροτική οικογένεια αποφάσισα να κοινοποιήσω την μέθοδο αυτή στους μελισσοκόμους της επικράτειας για να τους απαλλάξω : 1)από την κοπιαστική εργασία και 2) να έχουν την δυνατότητα της επιλογής : ή να ενώσουν τα νέα μελίσσια με το αρχικό και να πάνε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατά μελίσσια ή να φτιάξουν νέα μελίσσια με καλές βασίλισσες.ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ 7
ΣΠΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ. 19004
email c.beckas @gmail.com

Ο MELISSOCOSMOS ευχαριστεί τον κύριο Χρήστο Μπέκα που μοιράζετε την μέθοδο του με τους αναγνώστες του Blog και του εύχεται να έχει πάντα υγεία και να μας δίνει τις πολύτιμες συμβουλές του.
          

11 σχόλια:

Aris Bezas είπε...

Ποιά είναι η κατάλληλη ώρα για να γίνονται οι χειρισμοί;

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται, εξαιρετική ιδέα. Θα την δοκιμάσω την άνοιξη. Γιώργος Λάμπρου

ExpiRed είπε...

Αυτή είναι μια μέθοδος για να χωρίζουμε μελίσσια.το ότι τα χωρίζουμε από μόνο του βοηθάει στην αποφυγή της σμηνουργίας.επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν νεαρές εργάτριες στις κυψέλες που φτιάχνουν νέα βασίλισσα.

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει η μέθοδος που μας παρουσίασες (μου θύμισε την μέθοδο της βεντάλιας αλλά δεν κάνεις πολλές παραφυάδες αρχικά ώστε να μοιραστεί ο πληθυσμός ) για δύο βασικά λόγους . πρώτα από όλα τροφοδοτείς τις ορφανές μέλισσες ΜΕ ΜΕΛΙ και δεύτερον ότι αφήνεις το ορφανό μελίσσι με 5 πλαίσια και πολλαπλό πληθυσμό και έτσι εκτρέφεται σωστά ο γόνος και κυρίως αυτός που προορίζεται για βασίλισσες . επίσης με τον πληθυσμό που έχει πιστεύω ότι μπορεί ακόμα και να χτίσει νέες κερήθρες . Θεωρώ ότι η μέθοδος μπορεί να βελτιωθεί αν θέλουμε να κάνουμε περισσότερες από 1 παραφυάδες ή αν δεν έχει περάσει ο κίνδυνος σμηνουργίας κάνοντας το εξής : 2-3 μέρες προτού εκκολαφθεί η νέα βασίλισσα και αφού ελέγξουμε το πλήθος και την ποιότητα των βασιλικών κελιών και τον πληθυσμό της αρχικής κυψέλης κόβουμε από την αρχική κυψέλη ,που έχει ήδη δυναμώσει και σε λίγες μέρες θα την φοβόμαστε για σμηνουργία , 1 ή και 2 παραφυάδες και τις τοποθετούμε στην θέση που είναι τώρα η αρχική κυψέλη μεταφέροντας την 10 μέτρα μακρύτερα . ότι ακριβός κάναμε με την αρχική παραφυάδα αλλά με τουλάχιστον 1-2 πλαίσιο κλειστού γόνου ,1 πλαίσιο ΜΕΛΙ και τα υπόλοιπα 2-3 αν είναι δυνατόν πλαίσια χτισμένα . την επόμενη μέρα εισάγουμε τα επιπλέων βασιλικά κελιά στις νέες μας παραφυάδες . στις επόμενες 2 μέρες θα εκκολαφθούν οι νέες βασίλισσες οι οποίες σύντομα θα ζευγαρώσουν και θα αρχίσουν να γενούν . με τον τρόπο αυτόν πετυχαίνουμε μεγαλύτερη ομοιομορφία στην δυναμικότητα του μελισσοκομείου και δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε καμία παραφυάδα πουθενά .
Με εκτίμηση Μίμης

Αντωνης_πατρα είπε...

Την εχω δοκιμασε.Πολυ καλη εκολαψη σε βασιλοκελια γιατι οι συλλεκτριες γυρνανε ΟΛΕΣ φορτωμενες και σε απαλασει απο τον κοπο του ψαξιματος της βασιλισας και του κουβαληματος των νεω σμηνων σε νεα τοποθεσια.

Ανώνυμος είπε...

Σε περίπτοση επανένωσης των δυο μελισσιών, τι κάνουμε με τις βασίλησες;αν κάνουμε μια απλή ένωση, η μια θα εξοντώσει την άλλη.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε χρηστο Μπεκα τον τροπο σου τον ακολουθησα τον Απριλη που μας περασε.Ειναι αριστος και οι παραφυαδες μου αφου μου δωσανε μελακια στο βαμβακι τις πηγα εκδρομουλα στον κισσο και τωρα ξεχειμωνιαζουνε δεκαρακια στο χειμαδιο τους. Σε ευχαριστω για το ενδιαφερο σου με τα τηλεφωνηματα σου τοτε τον Απριλη.Εισαι ανιδιοτελης και εκανες ενα φιλο στην Λαρισα.Τελος ευχαριστω εσενα βασιλη για τις πολιτιμες βοηθειες που δινεις με τον ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΣΜΟ. ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑ

Ανώνυμος είπε...

Ενα Μεγαλω Ευχαριστω Στον Κυριο Χρηστο Μπεκα Για Τις Πολυτιμες Συμβουλες του.Η Μεθοδος του Πραγματικα Ειναι Εξερετικη .Και σε Σενα Βασιλη με τις Πολυτιμες Συμβουλες Σου Μεσα Απο Τον ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΣΜΟ.Ο ΣΚΥΡΙΑΝΟΣ

beesinlove είπε...

Εξαιρετική μέθοδος για να κόβεις παραφυάδες. Κατά προτίμηση πρωϊνές ώρες να γίνεται για να έχουν το χρόνο οι μέλισσες να επιστρέψουν και να μετακινηθούν. Προσοχή βέβαια στον καιρό. Ευχαριστούμε και τους δύο.

Vassilis είπε...

Εξαιρετικό άρθρο!!!

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ είπε...

ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΦΕΤΟΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΕ 5 ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΘΩΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΥΝΝΕΝΩΣΑ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΡΙΟΡΟΦΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ.
1) ΠΡΟΤΕΙΜΕΙΣΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΖΟΥΝ ΒΑΣΙΛΟΚΕΛΙΑ ΕΤΣΙ ΚΕΡΔΙΣΑ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ.
2) ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΥΡΟΠΑΝΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΖΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ.
3)ΤΑ ΣΥΝΝΕΝΩΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΑΚΙΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...