Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Καταιγισμός φόρων για Αγρότες Μελισσοκόμους: Έρχεται η <λυπητερή> μέχρι τις 31/12/2014


Φίλες και φίλοι από πέρυσι ο MELISSOCOMOS τα είχε γράψει αυτά, και προς μεγάλη του έκπληξη παρότι ήλπιζε ότι θα υπάξουν αντιδράσεις από Αγρότες και Μελισσοκόμους ή έστω από τα συνδικαλιστικά τους όργανα για να ανατραπούν τα σχέδια καταστροφής του πρωτογενούς τομέα από τους τυχοδιώκτες πολιτικάντηδες, ουδείς αντέδρασε και τώρα η λυπητερή ετοιμάζεται να χτυπήσει κατακέφαλα τους παραγωγούς κατά κύριο επάγγελμα Αγρότες, Μελισσοκόμους, Αλιείς κτλ.

Συγκεκριμένα...

Στο τέλος του χρόνου οι αγρότες, είτε τηρούν καταστάσεις εσόδων – εξόδων είτε «κρατούν» βιβλία, θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% επί των καθαρών τους εσόδων χωρίς να υπάρχει αφορολόγητο όριο, δηλαδή από το πρώτο ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που ένα κτήμα φορολογείται ήδη μέσω του ΕΝΦΙΑ θα φορολογηθεί εξτρά και για το εισόδημα που αποδίδει από το πρώτο ευρώ, δηλαδή διπλή φορολογία με λίγα λόγια.

Ακόμη, ενώ τα έσοδα ενός αγρότη-μελισσοκόμου είναι πολύ μικρά, με τον συνυπολογισμό και την φορολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης καλείται να πληρώσει τα μισά ως φόρο.»

Π.χ. , ένας αγρότης ή μελισσοκόμος με κέρδος 5.000 ευρώ και τεκμήρια διαβίωσης ύψους 15.000 ευρώ (ελάχιστα για μία αγροτική οικογένεια), καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.950 ευρώ και αν συνυπολογισθεί η προκαταβολή φόρου 27,5%, τότε το ποσό φθάνει τα 1.950 + 536, 25 = 2.486,25 ευρώ. Δηλαδή, από το κέρδος των 5.000 ευρώ, μείον 2.486,25 μένουν 2.513,75 ευρώ.

Τεκμήριο διαβίωσης θα πει ότι άσχετα με το τι δηλώνεις εσύ ως εισόδημα, το κράτος υπολογίζει ότι αφού ζει μια αγροτική οικογένεια της χρειάζονται για να τα καταφέρει 15.000 Ευρώ και θα φορολογηθεί και αυτά αλλά και για όσα προκύψουν ως κέρδος.

Αυτά ισχύουν για όλους είτε είναι σε καθεστώς βιβλίων εσόδων εξόδων είτε δεν είναι, απλός  όσοι είναι σε καθεστώς βιβλίων εσόδων εξόδων θα καταβάλουν και ΦΠΑ 13% για ότι πωλούν.

Επιπλέον από το 2015 κάθε Αγρότης-Μελισσοκόμος θα επιβαρυνθεί και με τέλος επιτηδεύματος περίπου 500 ευρώ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ένας Αγρότης ή Μελισσοκόμος που έχει ένα κέρδος μόλις 5 χιλιάδων Ευρώ το χρόνο θα πρέπει να πληρώσει 2.986.25 Ευρώ μαζί με το τέλος επιτηδεύματος και θα του μείνουν να ζήσει 2.013.75 ευρώ.
Σας τα λέω αναλυτικά για να τα καταλαβαίνετε, γιατί οι δημοσιογράφοι φροντίζουν να μιλάνε με ποσοστά ώστε να μην μπορεί να τα καταλάβει κάνεις και να μην αντιδρά.

Μέχρι 31/12/2014 λοιπόν όλοι οι Αγρότες, Μελισσοκόμοι κτλ θα πρέπει να πάνε στους λογιστές τους και να καταβάλουν τα όποια δικαιολογητικά εξόδων έχουν μαζέψει και αφορούν την δουλειά τους.
Στην συνέχεια ο λογιστής θα βρει μέσω του συστήματος τι έσοδα είχε ο κάθε ένας και θα προκύψει το όποιο κέρδος, και μαζί με αυτό και τον τεκμαρτό φόρο θα βγει το ποσό που πρέπει να καταβληθεί.

ΠΟΣΟΧΗ
Αν τα έξοδα που θα καταθέσετε από αποδείξεις κτλ υπερβαίνουν τα έσοδα και προκύψει ζημία, τότε θα έχετε ποινή και αντί για 13% θα φορολογηθείτε με 26%.

Ακόμα να αναφέρω ότι τα δικαιώματα του παραγωγού, οι κοινοτικές ενισχύσεις δηλαδή, δεν φορολογούνται άμεσα, αλλά προσμετρούνται στα έσοδα οπότε όσο περισσότερη ενίσχυση παίρνει κάποιος τόσο μεγαλύτερος φόρος θα προκύψει. 

Τέλος θα πω ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των Αγροτών και Μελισσοκόμων, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΟΜΣΕ δεν αντετίθεντο στα μέτρα αυτά, τουλάχιστον ουσιαστικά.
Η δε θέση και πρόταση της ΟΜΣΕ είναι να δημιουργηθεί ανά νομό ένα συσκευαστήριο μελιού ώστε όλοι οι μελισσοκόμοι να συσκευάζουν εκεί τα μέλια τους και να μην επιτρέπεται να τα συσκευάζουν μόνοι τους ή να τα πωλούν αν δεν έχουν συσκευαστεί σε αυτό.

Υπολογίζω ότι έτσι γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η απευθείας πώληση μελιού στους καταναλωτές από τους μελισσοκόμους και στη συνέχεια με βάση το τι συσκεύασες θα υπολογίζεται και ο φόρος.

Ωραία πράγματα δηλαδή.

Αυτά και δε γράφω τίποτα άλλο γιατί με στοχοποιούν, μόνο ετοιμαστείτε να ξηλωθείτε συνάδελφοι...


ΥΓ
Παράδειγμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν αφορολόγητο όριο 5 χιλιάδες ευρώ και πληρώνουν μόνο για το ποσό που θα υπερβεί αυτό το όριο.
Ο μελισσοκόμος θα πληρώσει από το πρώτο ευρώ όμως τόσο για το καθαρό όσο και για το τεκμαρτό πόσο που θα προκύψει.

Τέλος σε μια χρονιά που δεν θα βγάλει καθόλου μέλι και δεν θα έχει έσοδα θα φορολογηθεί τεκμαρτά με ποινή το διπλάσιο δηλαδή 3.900 ευρώ συν τα 500 φόρο επιτηδεύματος.

Για την ιστορία θα γράψω ότι ο μελισσοκόμος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης σε ότι αφορά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας προσμετράται σε αυτούς που θα ψηφίσουν ΝΑΙ δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην χούντα Σαμαρά Βενιζέλου.MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 

          

20 σχόλια:

Kostas είπε...

Με λιγα λογια μελισσια ΜΟΝΟ για χομπι απο εδω και περα

Ανώνυμος είπε...

Αυτους ψηφιζουμε,αυτοι μας αξιζουν.

Ανώνυμος είπε...

13% επί των καθαρών κερδών (έσοδα-έξοδα). Δηλαδή εάν ένας μελισσοκόμος έχει έσοδα π.χ 10.000€, και έχει έξοδα από ζάχαρες, πετρέλαια, κυψέλες έστω συνολικά 6.000€, τότε θα πληρώσει φόρο 13% επί του κέρδους των 4.000€, δηλαδή 520 €. Δεν είναι και τραγικά, αν σκεφτεί κανείς ότι μισθωτοι και συνταξιούχοι δίνουν πάνω από 30% φόρο, εδώ και δεκαετίες.
Και αυτά πάντα για τα δηλωμένα κέρδη (ξέρουμε καλά ότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είτε πουλούν το μελι χέρι χέρι είτε τοπικά, χωρίς τιμολόγια), οπότε οι περισσότεροι που έχουν μέχρι 50-100 μελίσσια δεν θα πληρώσουν τίποτα. Οι υπόλοιποι που πουλούν χονδρική και κόβουν τιμολόγια, θα προσκομίσουν και έξοδα (τροφές, εργαλεία, πετρέλαιο), οπότε και αυτοί θα πέσουν στα μαλακά. Για τη βαρρόα που φέτος θερίζει, θα πεί κανείς τίποτα;

MELISSOCOSMOS είπε...

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι εχουν αφορολόγητο οριο 5 χιλιαδες ευρω έξυπνε και πληρώνουν μονο για το ποσο που θα υπερβεί αυτο το οριο.
Ο μελισσοκομος θα πληρωσει απο το πρωτο ευρω ομως.
Εσυ εβγαλες 520 ευρω φορο χωρις να υπολογησεις ουτε τον τεκμαρτο φορο που ειναι 1950 ουτε το τελος επιτηδευματος που ειναι 500 ευρω.
Επιπλεον σε μια χρονια που δεν θα βγαλει καθολου μελι και θα εχει ζημία θα φορολογηθει τεκμαρτα με ποινή το διπλασιο 3.900 ευρω συν τα 500 φορο επιτηδευματος.

Με λιγα λογια δουλευει ο μελισσοκομος για να πληρωνονται κατι τεμπελχαναδες κομματοσκυλα σαν την αφεντια σου.

Αντε μπραβο.

Ανώνυμος είπε...

Και λίγα είναι μην τρελαθούμε!δες σε έναν ελεύθερο επαγγελματία ποσο ειναι η φορολογία και ποσά λεφτά του μένουν ......εμείς τι έχουμε το χρυσό αυγό;

MELISSOCOSMOS είπε...

Εσεις εχετε τις χρυσες κοτες που ειναι οι καταναλωτές και διαμορφώνετε τις τιμες σας μετά φορου.
Εμεις εξαρτόμαστε απο το αν στραβοκοιμηθηκε ο εμπορος για την τιμη που θα μας δωσει στα προιοντα ή στο μελι και δεν τον ενδιαφερει καθολου αν εχουμε κερδος ή ζημια.
Ασε που ειμαστε και ο πρωτογενης τομεας και απο εμας κινουνται ολα τα γραναζια την μηχανης.
Αν εμεις οι παραγωγοί σταματησουμε να παραγουμε τοτε κι εσεις θα σταματησετε να εχετε προιοντα για πουλημα.

Ανώνυμος είπε...

Και κάπου εκεί ειναι το πρόβλημα στην Ελλάδα... στο εμείς και εσεις... επειδή φορολογούνται καποιοι άδικα και πολύ,... οχι να διορθωθούν τα πράγματα σε αυτούς,...αλλά να γίνουν και για τους άλλους... Για τους αγρότες ξέχασες και τα έξοδα λογιστή από το 2015 που είναι κοντά στα 500 το χρόνο

Ανώνυμος είπε...

ο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ πέρασε στην ιστορία και για πρώτη φορά φέτος, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν στη διάρκεια του 2013, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 42% με ένα σύστημα έκπτωσης φόρου το οποίο ευνοεί όσους έχουν εισοδήματα έως 9.500 ευρώ. Παρελθόν αποτελεί και το έξτρα αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά, ενώ οι φοροαπαλλαγές που μείωναν δραστικά τον φόρο έως και πέρυσι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Περισσότερα:http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/forologia/forologikos-odhgos-2014-poso-foro-tha-plhrwsoyme-fetos.2688822.html

Ανώνυμος είπε...

κατα τα αλλα,να παρακαλαμε μη πεσει η κυβερνηση μας, και βγουμε απο το ευρω,και σταματησουν οι μελισσες να πεταν, και και....

Ανώνυμος είπε...

Αφορολόγητο 5 χιλιάδες έχει καταργηθεί, αλλά είναι ελάχιστοι αυτοί που έπιανε έτσι και αλλιώς.
ένας μελισσοκόμος που βγάζει 2-3 τόνους μέλι, πόσο πουλάει με χαρτιά; Δεν πουλάει χέρι-χέρι; Δεν πουλά στο τοπικό μαγαζί με ένα (το πολύ) χαρτί κομμένο το χρόνο;
Τα σουπερ μάρκετ δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν, αν σταματήσουν οι παραγωγοί να παράγουν, όπως λές. Υπάρχουν και αλλού προϊόντα (παγκοσμιοποίηση, ελεύθερη αγορά, ΕΕ, κτλ). Τα σουπερ μάρκετ μπορούν να κάνουν εισαγωγές.
Αν όμως είστε όπως λες, τόσο ρυθμιστές του συστήματος, τότε γιατί εξαστάστε από την τιμή που θα δώσει ο έμπορος. Και ποιά τιμή θα θέλατε να είναι αυτή τελικά; Πόσο κοστίζει το κιλό το μέλι στον κάθε μελισσοκόμο, και πόσο κέρδος πρέπει να βγάλει; Το έλατο κοστίζει 10€ λιανική, το θυμάρι 12-15€. Κοστίζει πάνω από 5€ το κιλό; Και μη μου πεις για κακές χρονιές, γιατί ο ταβερνιάρης που δεν έχει κόσμο κάποιες μέρες, ή ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, δεν παίρνει αποζημίωση όταν δεν έχει πελάτες και άρα ζημιά στην παραγωγή. Στο χωριό μουν δεν ξέρω να έχει σταματήσει κανείς από αγρότης, αντίθετα, νέα παιδιά μπαίνουν. Από την άλλη, στην πόλη έχω πολλούς φίλους που έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΡΙΖΑ ΤΕΛΟΣ.

MELISSOCOSMOS είπε...

Αν υπαρχουν κι αλλου προιοντα, φυσικα υπονοεις απο αλλες χωρες τοτε να τα μαζεψεις και να πας εκει περα να τα πουλας.
Τι κατσικωθηκες εδω περα;

Ανώνυμος είπε...

Kανονικα θα επρεπε να φορολογείται υψηλά όποιος δεν είναι αποκλειστικά μελισσοκόμος. Για να προστατευει τον κλάδο και αυτους που ζούνε μόνο απ τα μελισσια.

κωστας είπε...

ανωνυμε 11.39 δεν ξερω τι δουλεια κανεις και ποσο ετων εισαι αλλα μην κρινεις δουλειες που δεν τις κανειςαποκλειστικα για να ζησεις.ισως σου διαφευγει οτι η επαρχεια αδειασε για τον απλουστατο λογο της σκληρης δουλειας και του χαμηλου κερδους που εχουν οι αγροτικες ασχολιες

Ανώνυμος είπε...

έχεις δίκιο, άλλωστε και εσύ φοράς όπως όλοι ελληνικά παπούτσια, τρως ελληνικό και όχι κινέζικο κατεψυγμένπ ψωμί από τα σουπερ μάρκετ, κτλ κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Βασίλη εγω ειμαι ηλεκτρολόγος ξερεις τι φορολογία εχω απο το 1 ευρώ;;;ξερεις ποσά ειναι το ΤΕΒΕ το δίμηνο;έχεις ιδέα;ξερεις ποσα δίνω στο λογιστή το χρονο;

Ανώνυμος είπε...

Καλα ρε Βασίλη απο ολα αυτά που σου είπε ο 11:39 μίτο αυτο έχεις να πεις;;

MELISSOCOSMOS είπε...

Μηπως κι εσεις που γδέρνεστε στην φορολογια πρεπει να τους τα ψαλετε;
Δεν εχει νοημα ο ενας να στρεφεται κατα του αλλου για το ποιος πληρωνει περιοτερα, αυτο που πρεπει να γινει ειναι να ενωθουν οι φωνες.
Τι θελετε να κανω δηλαδη να τους πω ευχαριστω;
Αυτα ολα δεν μπορουν να πληρωθουν, κι εγω ΟΓΑ και ΕΛΓΑ πληρωνω 2 χιλιαρικα το χρονο δεν αντεχω αλλο

Ανώνυμος είπε...

Γενικά ο Βασίλης είναι χαζός, αλλά τα τζιμάνια που μπαίνουν και λένε "ε δεν είναι και πολλά αυτά που φορολογούν" είναι τελείως μπετόβλακες. Αντί να σύσσωμο το εργατικό δυναμικό της χώρας να απαιτεί οικονομική δικαιοσύνη, αυτοί που τον έχουν φάει πρώτα, απλά ζητάνε να τον φάνε και οι υπόλοιποι. Εργάτες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα θα σας έριχναν ροχάλες.

MELISSOCOSMOS είπε...

Ελα ρε εξυπνε να μας ανοιξεις τα ματια που εισουν τοσο καιρο;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...