Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Δεκεμβρίου


Δεκέμβριος, ο πρώτος μήνας του χειμώνα, τα χιόνια και τα κρύα κάνουν την εμφάνιση τους.

Τα μελισσάκια μας ξεκουράζονται, έχουν σχηματίσει την μελισσόσφαιρα προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη θερμοκρασία για να επιβιώσουν, κι έχουν πέσει σε μια κατάσταση ημιχειμέριας νάρκης.

Οι κινήσεις τους είναι λιγοστές και ήπιες, ο λόγος που είναι έτσι είναι για να μην σπαταλούν ενέργεια ώστε να μπορέσουν να βγάλουν τον χειμώνα και οι ίδιες αυτές μέλισσες που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο να μπορέσουν να φτάσουν έως τον Φεβρουάριο που θα εκκολαφτεί η επόμενη γενιά μελισσών.

Αν το σκεφτεί κανείς λογικά, ότι δηλαδή την άνοιξη και το καλοκαίρι οι μέλισσες ζουν περίπου ενάμιση μήνα, θα διαπιστώσει ίσως ότι είναι απίθανο τώρα οι μέλισσες μας να ζήσουν 4-5 μήνες για να μπορέσουν να ξεχειμωνιάσουν.

Κι εδώ οι μέλισσες μας όμως έχουν τον τρόπο.Κρατούν ενέργεια, δεν κινούνται και δεν κουράζονται πολύ όπως είπα και πριν, κι έτσι μπορούν και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ξεχειμωνιάζουν.

Και να σκεφτεί κανείς ότι εδώ είναι λίγο το κακό, στη Ρωσία και στον Καναδά που η διάρκεια του χειμώνα είναι μεγαλύτερη και με πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες, εκεί τα μελίσσια καταβάλουν υπερπροσπάθεια για να ξεχειμωνιάσουν.

Η χώρα μας και το κλίμα που έχουμε θεωρούνται ιδανικά για τις μέλισσες αφού έχουν πολλές καλές μέρες στη διάθεση τους οι μέλισσες ώστε να βγουν να πετάξουν, να καθαριστούν και να ενεργηθούν, πράγμα πολύ δύσκολο σε άλλες χώρες με βαρύ χειμώνα.

Γι αυτό θεωρείται ότι εδώ εμείς έχουμε και λιγότερες ασθένειες άλλωστε.


Ο μελισσοκόμος δεν έχει και πολλές δουλειές τον Δεκέμβριο, κυρίως πρέπει να ασχολείται και να προετοιμάζει τον μελισσοκομικό του εξοπλισμό στην αποθήκη του.

Όσον αφορά στο μελισσοκομείο του, αυτά που πρέπει να προσέξει είναι τα εξής.

Να προσέξει τα μελίσσια του να μην μείνουν από τροφή.

Αν δεν έχουν αρκετή τροφή τότε πρέπει να δώσει μπόλικο ζυμάρι στα μελισσάκια του.

Ακόμα πρέπει τώρα που ξεγόνιασαν εντελώς τα μελίσσια να φροντίσει για την καταπολέμηση της Βαρρόα με ένα καλό και εγκεκριμένο σκεύασμα.

Το τρίτο που πρέπει να προσέξει το μήνα αυτό είναι τα αδύναμα μελισσάκια που ίσως υπάρχουν στο μελισσοκομείο του για διαφόρους λόγους.

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι προτείνουν τα αδύναμα μελίσσια να ενώνονται για να ξεχειμωνιάζουν.

Αυτό είναι σωστό εν μέρη, γιατί δυο αδύναμα μας κάνουν αν ενωθούν ένα σχετικά καλό μελισσάκι.

Εγώ όμως δεν το κάνω.

Δεν έφτασα ως εδώ τα μελίσσια μου για να τα ενώσω και να χάσω τα μισά, (τα μισά αδύναμα εννοώ).

Εφαρμόζω άλλη τακτική λοιπόν και σας την προτείνω.

Σε ένα μελισσοκομείο υπάρχουν, πολύ δυνατά μελίσσια, μέτρια μελίσσια, και αδύναμα μελίσσια.

Όταν υπάρχει γόνος το πράγμα είναι εύκολο, παίρνω ένα πλαίσιο έτοιμο σφραγισμένο γόνο από ένα δυνατό, το δίνω σε ένα αδύναμο και αυτό ήταν, το αδύναμο παίρνει τ απάνω του.

Τώρα όμως που δεν έχουμε γόνο, τι μπορούμε να κάνουμε εκτός από την ένωση;

Είναι απλό κι εύκολο.

Μια καλή ηλιόλουστη ημέρα εντοπίζουμε ένα πολύ δυνατό μελίσσι μας, και το παίρνουμε από τη θέση του, και το πηγαίνουμε στην θέση που είναι το αδύναμο, και αντιστρόφως πηγαίνουμε το αδύναμο στη θέση του δυνατού, κι αυτό ήταν.

Οι συλλέκτριες που επιστρέφουν από το λιβάδι, και είναι μαθημένες στην παλιά θέση του δυνατού μελισσιού μας, πηγαίνουν τώρα και μπαίνουν όλες στο αδύναμο που τοποθετήσαμε στην θέση του δυνατού.

Έτσι το πολύ δυνατό, αν ήταν πχ δεκάρι θα μείνει τώρα ένα καλό εξάρι μελίσσι, ενώ το αδύναμο, αν ήταν ένα δυαράκι μελίσσι, τώρα θα πάρει τα τέσσερα πλαίσια πληθυσμό περίπου από το δυνατό και θα γίνει κι αυτό εξάρι.

Έτσι θα έχουμε δυο καλά εξάρια μελίσσια.

Αυτός είναι ένας τρόπος που τον εφαρμόζω και σας τον προτείνω, και τώρα και την άνοιξη αν θέλετε να κάνετε τα μελίσσια σας όλα ίδιας δυναμικότητας, κι όχι να έχετε ένα μικρό κι ένα μεγάλο.

Σας υπενθυμίζω ότι.

Τα μελίσσια σας πρέπει να είναι σε μέρος με μεγάλη ηλιοφάνεια.

Πρέπει η είσοδοι των μελισσιών να κοιτάζουν προς των νότο, ώστε να εκμεταλλευόμαστε τον Ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πρέπει στο σημείο που είναι τα μελίσσια μας, να μην λιμνάζει νερό, ούτε να υπάρχει περίπτωση με καμιά δυνατή βροχή να μας τα παρασύρει το νερό.

Από ανθοφορίες τον Δεκέμβριο, υπάρχει ακόμα η κουμαριά, έχουμε ανεμώνες, κυκλάμινα, ενώ κι όπου υπάρχει καμιά μουσμουλιά θα δείτε ότι οι μέλισσες βουίζουν στα άνθη της.

Καλό χειμώνα συνάδελφοι.


M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


          

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό χειμώνα φίλε Βασίλη.

Ανώνυμος είπε...

Καλο χειμωνα Βασιλη οπως παντα χρησιμες οι πληροφοριες σου, με τη πρωτη ηλιολουστη θα το εφαρμωσω. Καποια αδυναμα ειναι κριμα να χαθουν και ειμαστε στην αρχη ακομη της μελισσοκομικης προσπαθειας.
Νικος Φ.

GEORGE tzenaro είπε...

Βασίλη διαφωνώ εν μέρει,, διότι εγώ το έκανα πρόπερσι αυτό και έγινε στις εισόδους των δύο Ο ΧΑΜΟΣ!!!!!!!!!!!! κ τα ξανά έβαλα στην αρχική τους,, εγώ παιδιά δεν το κάνω διότι αυτές τις συλλέκτριες που θα κερδίσω θα τις χάσω από το σκότωμα των δύο μελισσών άπο τους φρουρούς,,
με σεβασμό άλλα αυτή είναι η άποψή μου παιδιά και την λέω.

best
regards
george

vlaxos sotirios είπε...

GEORGE είναι η λεπτομέρεια που μπορεί
να χαλάσει την όλη προσπάθεια. π.χ.ειναι παρόμοιο χρώμα οι κυψέλες
που άλλαξες?είχε καλό καιρό την μέρα που το έκανες?κουβαλούσαν γύρες,νέκταρ(μια φορτωμένη συλλέκτρια είναι πάντα καλοδεχουμενη).αυτή την άτιμη λεπτομέρεια φιλαράκο κυνηγάμε...

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη ,θα πω και εγώ την δυσάρεστη εμπειρία με την αλλαγή θέσης που δοκίμασα φέτος το καλοκαίρι . Έκανα την αλλαγή μεσημέρι με καλό καιρό με ολόιδιες κυψέλες αλλά με ελάχιστη ανθοφορία . Η κυψέλες ήταν σε απόσταση περίπου δύο μέτρων και ο προσανατολισμός τους διαφορετικός . Το αποτέλεσμα ήταν η δυνατή να γίνει αδύναμη και η αδύναμη να μείνει ορφανή και να κάνει 6 βασιλικά κελιά . Πιστεύω ότι η τεχνική έχει κάποιες λεπτομέρειες πολύ σημαντικές τις οποίες δεν γνωρίζω . Μπορεί να είναι μόνο η ανθοφορία ή μπορεί να είναι και άλλοι λόγοι που πρέπει να τονιστούν με την ανάλογη έμφαση .
Με εκτίμηση, Μίμης(Αρχάριος)

GEORGE tzenaro είπε...

Σωστό Σωτήρη η λεπτομέρεια είναι αυτή που μετράει και πολύ σωστή η παρατήρησή σου για όλα τα παραπάνω απλά μερικές φορές το χειμώνα παίζει να έρθουν και κάποιες άδειες!!!! και αν καείς μια φορά έστω και λίγο μετά σε αποθαρρύνει λίγο να το ξανακάνεις.

george,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...