Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Ξεχειμώνιασμα


Βασίλη θα προσπαθήσω να αναπτύξω μια ακόμη σκέψη μου σχετικά με την μελισσοκομία και ειδικά με το ξεχειμώνιασμα , προσεγγίζοντας το θέμα αρχικά οικονομικά . 
Δεν είναι δικές μου σκέψεις αλλά τις έχω διαβάσει σε μελισσοκομικά βιβλία και στο διαδίκτυο , έχω πειστεί ότι είναι σωστές , και συχνά βλέπω να ξεφεύγουμε από τις τακτικές αυτές με αποτέλεσμα να χάνουμε εισοδήματα .Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι διατηρούν τον ίδιο ή σχεδόν τον ίδιο αριθμό κυψελών όλες τις εποχές . 
Το οικονομικό κόστος είναι υψηλό όταν συντηρείς πολλά μελίσσια μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αυτοσυντήρησης τους .
Αν για παράδειγμα έχεις 100 μελίσσια την Άνοιξη ,που κυνηγάς ανθοφορίες , όταν τελειώσουν οι ανθοφορίες  θα πρέπει να αποφασίσεις ποια είναι τα καλύτερα 10  μελίσσια σου να τα κρατήσεις και τα υπόλοιπα να τα χαλάσεις . Όταν λέω χαλάσεις δεν είμαι της άποψης να τα σκοτώσεις αλλά στην τελευταία κύρια ανθοφορία να κάνεις συνενώσεις τέτοιες ώστε να δημιουργήσεις υπερκυψέλες με υπερπληθυσμούς και υπεραποδώσεις . 
Ας κάνουμε κάποιους υπολογισμούς για δούμε τι κόστος έχουμε συντηρώντας ένα μελίσσι . Αν , σύμφωνα με την ορθή μελισσοκομική τακτική , αφήσουμε από 10 κιλά μέλι σε κάθε μελίσσι στα 100 μελίσσια πρέπει να αφήσουμε 10Χ100=1000 κιλά μέλι με 7€ το κιλό μας κάνει 7000€ !!!! δηλαδή το ετήσιο εισόδημα μας !!  Αν όμως συντηρήσουμε 10 κυψέλες θα έχουμε αντίστοιχα 10Χ10=100 κιλά μέλι με 7€ το κιλό μας κάνει 700€ . Η διαφορά είναι μεγάλη αφού 7000-700=6300€ . . Εδώ πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν μας συμφέρει να συντηρούμε μελίσσια τις μεγάλες περιόδους που δεν είναι δυνατή η αυτοσυντήρηση τους .Για χάρη της κουβέντας θα θεωρήσουμε σαν μία τέτοια περίοδο τον χειμώνα και την διαδικασία του ξεχειμωνιάσματος .  
Θα προσπαθήσω να αναλύσω τους παράγοντες που μας οδηγούν σε αυτή την λάθος τακτική δηλαδή να έχουμε πάντα τον ίδιο αριθμό μελισσών παραβλέποντας το κόστος . 
Σαν πρώτο παράγοντα θεωρώ την μη τήρηση της ορθής μελισσοκομίας .
Δεν γνωρίζω κανέναν (δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν) που να αφήνει 10 κιλά μέλι στην κάθε μια κυψέλη αντίθετα γνωρίζω πολλούς που χρησιμοποιούν υποκατάστατα τροφής .Γνωρίζω και αρκετές συνταγές για τροφές όπως και εταιρίες παρασκευής τροφών . Αλλά ας μπούμε σε οικονομικά και πάλι χρησιμοποιώντας το προηγούμενο παράδειγμα . 
Αν έχουμε 100 μελίσσια και δεν αφήσουμε μέλι αλλά τροφοδοτήσουμε με υποκατάστατα θα 10€ ανά κυψέλη  (συνυπολογισμένων και των μετακινήσεων και κοστολογώντας τις εργατοώρες θα έλεγα ότι είναι με επιείκεια η τιμή των 10€ ανά κυψέλη) θα έχουμε στο τέλος της περιόδου 100Χ10=1000€ και  άγχος για τον καιρό (αν θα φτιάξει ώστε να μπορέσουμε να ανατροφοδοτήσουμε στις επόμενες μέρες αφού δεν υπάρχουν συσκευασίες υποκατάστατων τροφών των 7 κιλών που θα μας βοηθούσαν ) και αρκετή κούραση . 

Θα πάρω σαν δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες και από 100 κυψέλες αρχικά ξεχειμωνιάζουν και οι 100 . Θα πάρω όμως και σαν δεδομένο ότι η ανάπτυξη και υγιεινή των μελισσιών που ταϊστήκαν με υποκατάστατα υστερεί από αυτά που ταΐστηκαν με μέλι και γύρη . Άρα η μη τήρηση της ορθής μελισσοκομικής τακτικής μας οδήγησε σε 1000€ έξοδα αντί 700€ άρα επιπλέων έξοδα 300€ και στο τέλος έχουμε 100 μέτριας υγιεινής και ανάπτυξης μελίσσια .
Σαν δεύτερο παράγοντα θεωρώ τις ελλείπεις γνώσεις χειρισμών στην μελισσοκομεία .
Ακόμα μία φορά δεν γνωρίζω κανέναν που να μπορεί να αναπτύξει τα μελίσσια του από 10 σε 100 σε μικρό χρονικό διάστημα . 
Αντίθετα όλοι πολλαπλασιάζουν με ερασιτεχνισμούς τα σμήνη τους και τρέχουν να πιάσουν τα «πουλιά» που τους φεύγουν . Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μου είναι αδιανόητο ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος να μην κάνει επιλεκτική βασιλοτροφία αλλά να «σπάει» ένα «δυνατό» μελίσσι σε 2-3 παραφυάδες με σκοπό να ανανεώσει τις βασίλισσες ,που δεν έχει επιλέξει ,και για να μη τρέχει να μαζέψει τους αφεσμούς . 
Αυτό τελικά που πετυχαίνει είναι να βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση όταν «χαθούν» πολλά μελίσσια του να αγοράσει , βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη , από εξειδικευμένους μελισσοκόμους που ασχολούνται με βασιλοτροφία και παραφυάδες . Η βασιλοτροφία και η παραγωγή βασιλικού πολτού (την αναφέρω μιας και είναι άμεσα συνδεδεμένες ) είναι μία μελισσοκομική διαδικασία που απαιτεί γνώση που έρχεται μέσα από διάβασμα αλλά και σεμινάρια , επιδεξιότητα , αυστηρή τήρηση χρονοδιαγράμματος κλπ. 
Τα οφέλη είναι η εκτροφή επιλεγμένων βασιλισσών , η γρήγορη ανάπτυξη παραφυάδων , η καταστολή τις σμηνουργίας , ο ελάχιστος κόπος πολλαπλασιασμού των σμηνών . Δεν θέλω να επεκταθώ στον τρόπο που από 10 κυψέλες μπορείς να φτιάξεις 100 παραγωγικές αφού σκοπός μου δεν είναι να αναπτύξω τους τρόπους βασιλοτροφίας αλλά τους παράγοντες που οδηγούν στο να μην κάνουμε σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς .
Στον τρίτο παράγοντα πιστεύω ότι είναι η νομοθεσία . 
Το αναφέρω γιατί , αν κάνω λάθος ενημερώστε με , δεν μπορείς να δηλώσεις ότι αύξησες τα μελίσσια σου πάνω από 30% . 

Έτσι αν δηλώσεις στο βιβλιάριο σου ότι ξεχειμώνιασες 10 μελίσσια δεν δέχονται ότι στο τέλος της Άνοιξης να δηλώσεις 100 αν δεν προσκομίσεις τιμολόγια αγορών !! Έτσι σε αναγκάζουν να μην δηλώνεις την πραγματική εικόνα του μελισσοκομείου σου .
Στον τέταρτο παράγοντα θα έβαζα την «περπατημένη»
«Αφού ξέρουμε έναν τρόπο και δουλεύει ικανοποιητικά τι θέλεις και ψάχνεσαι με διαφορετικά πράγματα ; » Αυτό μου είχε πει έμπειρος μελισσοκόμος όταν τον ρωτούσα με αφορμή αυτά που διάβαζα και αυτά που παρατούμε ότι δεν συμβαδίζουν. Δεν είναι εύκολο να ξεχάσουμε τις συνήθειες μας αλλά αξίζει να πειραματιζόμαστε με «νέες» ιδέες έστω και σε μικρή κλίμακα . Θα αναφέρω ενδεικτικά την τράπεζα βασιλισσών που έχεις παρουσιάσει με την χρησιμότητα της στο ξεχειμώνιασμα  .
Σαν τελευταίο παράγοντα βάζω την τεχνολογία .
Θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν δύο τύποι μελισσοκόμων , οι παλιοί που τα ξέρουν όλα και δεν δέχονται κουβέντα για ότι νέο και αν τους πεις και οι νέοι που θέλουν να μάθουν . Οι παλιοί δεν συμμετέχουν σε σεμινάρια δεν αγοράζουν βιβλία ούτε καν σερφάρουν για μελισσοκομική ενημέρωση . 
Οι νέοι , που συνήθως είναι και μικρότερης ηλικίας είναι εξοικειωμένοι με το internet και βρίσκουν τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν από αυτό . Πολλές φορές όμως βασίζονται μόνο σε αυτό και δεν ανοίγουν και άλλες πόρτες πληροφόρησης όπως τα βιβλία και τα σεμινάρια . Το αποτέλεσμα είναι να υιοθετούν κάποιες λάθος τακτικές και αυτό γιατί δεν τονίζεται συστηματικά η ορθή μελισσοκομία . Θα δώσω δύο παραδείγματα : Υπάρχουν πολλές συνταγές για «τροφές» και σχεδόν ποτέ δεν τονίζεται ότι δυο είναι οι τροφές για την μέλισσα , το ΜΕΛΙ αλλά και η ΓΥΡΗ και δεν αντικαθιστώντας με υποκατάστατα . Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται οι τροφές αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι στην μελισσοκομική καθημερινότητα . Ένα δεύτερο είναι οι «εύκολοι» τρόποι πολλαπλασιασμού των σμηνών που περιγράφονται στο διαδίκτυο αψηφώντας ότι η βασιλοτροφία είναι η ποιο σημαντική δουλειά αφού από την ποιότητα της βασίλισσας θα εξαρτηθεί και η ανάπτυξη του σμήνους αλλά κυρίως η απόδοση της κυψέλης .    
          

Συμπερασματικά θα πω ότι κάνοντας το λάθος να ξεχειμωνιάσουμε όλες τις κυψέλες οδηγούμαστε στα παραπάνω λάθη που στοιχίζουν σε μελλοντικές αποδώσεις αλλά και σε άμεσο χρήμα  . Επίσης καλό θα ήταν να μπούμε στην διαδικασία, όλοι όσοι θέλουμε να λεγόμαστε μελισσοκόμοι, να αναπαράγουμε επιλεκτικά τις βασίλισσες και να μη αφήνουμε στην τύχη την βασιλοτροφία .

Με εκτίμηση, Μίμης 
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 


          

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μίμη σε πολλά έχουμε διαφορετικές απόψεις. Π.χ. το ιδανικότερο είναι να αφήνεις μέλια στην κυψέλη. Προσωπικά απο τη γονοφωλιά δεν αφαιρώ ούτε γραμμάριο. Και να τα αφαιρέσω που θα τα πουλήσω??? Εδω δεν μπορώ να πουλήσω το μελι που παίρνω απο τα πατώματα.
Επίσης για τους αφεσμούς. Δεν νομίζω να υπάρχει μελισσοκόμος που δεν έχει αφεσμούς. Είναι αδύνατον και ενάντια στην φυσική λειτουργία των μελισσών. Η βασσιλοτροφία είναι δύσκολη και δεν μπορούν όλοι να καταπιαστούν με αυτήν.
Τέλος αν τα μετράς όλα με το χρήμα και το κιλό τότε πορεύεσαι λάθος.
Φιλικά
Τόλης

Ανώνυμος είπε...

μπραβο σου πολυ ωραιες και ενδιαφερων σκεψεις.σε ποια περιοχη βρισκεσαι ; εγω ειμαι ο κωστας απο καλαματα .χαρηκα μιμη για τα γραφτα σου χρονια πολλα υγεια κι αν εισαι καπου κοντα πινουμε και 2 τσιπουρα για το καλο

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Μιμη καλα τα λες αλλα δωσε μια ολικη εικονα για το πως απο τα 10 θα τα κανει 100 .Αν ειναι να αγορασει μανες για παραδειγμα 90 επι 10 παμε για 900ε ακομα εξοδα.Δεν αντιπαρατιθομαι μου αρεσει ο τροπος αλλα θα ηθελα την πληρη αναπτυξη του μιας και αναφερομαστε σε νουμερα και πιστευω οτι και αλλοι θα θελαν να το μαθουν.Με εκτιμηση Χρηστος

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μιμη σωστα τα λες ο σωστος μελισσοκομος κανει επιλεκτικη βασιλοτροφια.Ειθιστε οι μεγαλοι μελισσοκομοι να την εφαρμοζουν.Το κοψιμο ειναι απλα ερασιτεχνισμος.Νομιζω η μεθοδος που αναφρρεις ειναι προχωτημενη κ ενω πρεπει να την ξεκινησουμε καποια στιγμη ωστοσο δεν αισθανεται ενας νεος την σιγουρια να επενδυσει το κεφαλαιο του στην μαζικη συννενωση ακομα.Αλωστε το κοινο αυτου του μπλογκ ειναι για αρχαριους προς προχωρημενους κ οχι επαγγελματιες.Στην βασιλοτροφια θα φτασουν οσοι συνεχισουν...

Ανώνυμος είπε...

καλη χρονια οχι μονο μελισσοκομικη.μιμη ξεκινας με λαθος .τα μελισσια που θα ενωσεις δεν θα χρειαστουν την ιδια ποσοτητα τροφης με ενα απλο .αρα το 10 επι που υπολογιζεις ειναι λαθος.επισης μελισσια με γονο χρειαζονται πολυ περισσοτερη τροφη απο αυτα χωρις.σε μελισσια που δεν θα ξεγονεψουν οι θεραπειες ειναι σχεδον σαν να μην εκανες.μπορει να μην υπαρχουν στο εμποριο 7κιλες μπορεις ομως να βαλεις 3 2κιλες.αλλωστε δε ζουμε και στην αρκτικη μια μερα το μηνα θα τη βρουμε.τα μελισσια απο 10 δεν γινονται 100 και αν γινουν δεν θα ειναι παραγωγικα.τα σεμιναρια ποιοι τα κανουν οι νεοι? ρωτα και κανα παλιο δεν ειναι ολοι ιδιοι.ουτε οι νεοι αλλωστε. αυτα και καλη χρονια.

Antonios Vouis είπε...

Μίμη,Βασίλη, ανώνυμους και επώνυμους χρόνια πολλά και με υγεία. Μίμη μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα μόνο με το διάβασμα και την ενημέρωση από το διαδίκτυο δεν φτάνει. Επιδείς διακρίνω μεράκι και αγάπη για τις μέλισσες θα έλεγα να συνδυάσεις το διάβασμα και πράξη.Η μελισσοκομία διδάσκεται από τα βιβλία και τα έδρανα,μαθαίνεται όμως από την πράξη και την εμπειρία. Έχεις θίξει πολλά θέματα εγώ θα σταθώ μόνο στην ανάπτυξη.Ας υποθέσουμε ότι έχεις νέες γονιμοποιημένες βασίλισσες τέλος Μαρτίου και αρχινάς να κόβεις παραφυάδες παίρνοντας από κάθε μελίσσι (που και εδώ υποθέτουμε ότι ειναι 20αρια με τουλάχιστο 10-12 γόνους)2 πλαίσια 1 γόνο και ένα με τροφές με τις μέλισσες τους, βάζεις και τη βασίλισσα σε κλουβί απο 1 κιλό ζυμάρι τις μεταφέρεις 5-6 χιλιόμετρα μακρυά και δεν τις ενοχλείς για μία εβδομάδα,και σου πηγαίνουν όλα καλά, ελευθερώνονται οι βασίλισσες και αρχίζουν να γεννάνε, χρειάζονται 60 ημέρες για να γίνει 10αρι.Τα 2πλαίσια πληθυσμός χρειάζονται 18 ημέρες για να γίνουν 3 πλαίσια τα 3πλ. 9ημ. για να γίνουν 4πλ. τα 4πλ. 8ημ. για να γίνουν 5πλ.τα 5πλ. 7ημ.για να γίνου 6πλ. τα 6πλ. 6ημ. για να γίνου 7πλ. τα 7πλ. 5ημ. για να γίνουν 8πλ. τα 8πλ 4ημ. για να γίνου 9πλ. τα 9πλ.4ημ. για να γίνου 10 πληθυσμό, από εδώ και πέρα κάθε 3 ημέρες θα αυξάνεται και 1 πλαίσιο πληθυσμό.Φθάσαμε τέλη Μαϊου και μετά χρειάζεται αλλο 1 μήνα για να γίνει η πλήρης ανάπτυξη του μελισσιού,δηλαδή 20αρι με 12-15 γόνους,για να πάρουμε μέλι.Η ανθοφορία του θυμαριού αρχίζει 20 Μαϊου και τελειώνει 15 Ιουνίου η στα βόρεια 20 Ιουνίου και τελειώνει 15-20 Ιουλίου.Όταν τελειώσει η ανθοφορία θα είναι έτοιμο το μελίσσι για να συλλέξει πολύ αργά.

Ανώνυμος είπε...

kanis poli megalo lathos ala de ftes esi ftei o karagiozis o xesfigis o asxetos pou se dimosievi

Ανώνυμος είπε...

telika vasili mono stis diafimisis ise kalos exis ftiaxi dio tria site ke konomas ke emis sa xazi kathomaste ke se diavazoume

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά με υγεία !!
Χαίρομαι για τα σχόλια σας και σας ευχαριστώ όπως ευχαριστώ και τον Βασίλη που με τιμά δίνοντας μου την δυνατότητα να αναπτύξω τις σκέψεις μού . Είμαι νεότατος μελισσοκόμος ,από τον Βόλο ,και δεν είμαι σε θέση να δίνω συμβουλές . Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όμως ότι γνωρίζοντας την επιλεκτική και εντατική βασιλοτροφία μόνο κερδισμένοι είμαστε άρα αξίζει να ασχοληθούμε !Αν από 10 κυψέλες φτιάχνεις 100 πιστεύω ότι είναι εφικτό και θα προσπαθήσω να γράψω σύντομα για αυτό αλλά μου λείπουν κάποια στοιχεία και θα ήθελα την βοήθειά σας . Στο forum έβαλα νέο θέμα με τίτλο «από 10 σε 100» και σας παρακαλώ αν γνωρίζετε βοηθήστε με .
Με εκτίμηση, Μίμης

χρηστος μουταφης είπε...

οποτε φτιαξεις απο 10 μελισσια 100 και παρεις και μελια πας και στης ανθοφοριες παρε μας τηλεφωνο..

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΕΡΥ 8.18 ΠΟΣΟ ΠΙΑΝΟΛΑΣ ΚΑΙ ΣΤΥΛΙΑΡΙ ΜΠΩΡΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ . 1 ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΓΡΑΦΕΙΣ GREEK ENGLISH . MEΓAΛO ΣΤΙΛΊΑΡΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ . 2 ΜΗΝ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ . 3 ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΑ SITE . ANTE MAΣ ΤΑ ΕΠΡΙΞΕΣ ΞΕΡΟΛΑ . ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΕΔΩ . ΚΑΙ ΕΣΥ ΡΕ ΒΑΣΙΛΗ ΜΗΝ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΒΙΜΑ .ΒΑΓΓΕΛΗΣ .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...