Translate this page

Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Οι έρευνες για τις μελισσοτροφές του εμπορίου και το απόλυτο ΑΛΑΛΟΥΜ


Φίλες και φίλοι, βρισκόμενος στο κρεβάτι με ίωση και καθώς είμαστε στην καρδιά το χειμώνα με πολύ τσουχτερό κρύο, οι σκέψεις μου δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται αλλού εκτός από τις μέλισσες μου.
Σκέφτομαι αν θα έχουν αρκετές τροφές τώρα που κάνει κρύο.
Από την άλλη θέλω να τα ενισχύσω λίγο αλλά είμαι καταμπερδεμένος για το τι είναι καλό και τι κακό.

Έτσι λοιπόν μου δημιουργείται η ανάγκη να πιάσω το πληκτρολόγιο και να γράψω για αυτές.
Σήμερα λοιπόν λέω να πιάσουμε λίγο το θέμα των μελισσοτροφών και κατά πόσο αυτές είναι κατάλληλες για τα μελίσσια μας σύμφωνα με τους ειδικούς και τα λεγόμενα τους.

Εγώ δεν θα σχολιάσω, δεν θα πω καθόλου την γνώμη μου. 
Εσείς διαβάστε προσεκτικά όμως και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα σας.

Ας δούμε μόνο μέσα από πηγές το θέμα των μελισσοτροφών.


Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΘΕΜΑ: ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ομιλητής: Γ. Γκόρας)


Γκόρας Γ., Τανανάκη Χρ., Κανέλης Δ., Λιόλιος Β., Δήμου Μ., Καραζαφείρης Εμ., Θρασυβούλου Α.
Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Οι μελισσοτροφές που χρησιμοποιούνται στα μελίσσια μπορούν να είναι είτε στερεές (ζαχαροζύμαρο), είτε υγρές (σιρόπι) προκειμένου αυτές να ενισχύσουν ή να υποστηρίξουν τα μελίσσια σε διαφορετικά διαστήματα του έτους κατά τους μελισσοκομικούς χειρισμούς. Οι τροφές αυτές τις παρασκευάζουν άλλοτε οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι και άλλοτε τις προμηθεύονται από το εμπόριο.

Στην παρούσα εργασία ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. οι οποίες έγιναν τόσο σε τροφές εμπορίου, όσο και σε αυτές που παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο σύμφωνα με τις εφαρμοζόμενες μεθόδους.

Όσον αφορά τις υγρές τροφές εμπορίου παρατηρήθηκαν αποκλίσεις στις αναγραφόμενες ετικέτες με το περιεχόμενο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα δεν ήταν όπως αυτή αναφέρονταν. Στις δοκιμές ιμβερτοποίησης που διενεργήθηκαν στο εργαστήριο, διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήταν εφικτή η ιμβερτοποίηση (διάσπαση της σουκρόζης σε γλυκόζη και φρουκτόζη) με την προσθήκη οξέων και θέρμανσης.

Οι στερεές τροφές ελέγχθηκαν ως προς την περιεκτικότητά τους σε HMF, ουσία τοξική που παράγεται ως παραπροϊόν κατά την ιμβερτοποίηση. Στις αναλύσεις αυτές βρέθηκε ότι στα ζαχαροζύμαρα εμπορίου η τιμή αυτή μπορεί να είναι υψηλή – μεγαλύτερη από 20 mg/kg – όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό η ισογλυκόζη στην περίπτωση που αυτή είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα θερμαινόμενη στα εργοστάσια παραγωγής. Πιο ασφαλή όσον αφορά την HMF βρέθηκαν τα ζαχαροζύμαρα τύπου βανίλιας καθώς η παρασκευή τους βασίζεται στη δημιουργία πυκνού σιροπιού ζάχαρης που αφού θερμανθεί, επεξεργάζεται σε ειδικές συσκευές οι οποίες «χτυπάνε» και ψύχουν άμεσα το προϊόν. Σε όλες τις σχετικές δοκιμές που διενεργήθηκαν στο εργαστήριο η τιμή της HMF στο ζυμάρι βανίλια, δεν ξεπερνούσε τις 15 μονάδες.

Όλα καλά μέχρι εδώ λοιπόν.
Διαβάστε και ποιο κάτω όμως τι λέγονταν πριν λίγο καιρό...


Τι γίνεται όμως με τις μελισσοτροφές εμπορίου; Μπορεί οποιοσδήποτε αποκτήσει μια σύγχρονη συσκευή παρασκευής μελισσοτροφής όπως είναι η βανιλομηχανή ή ένα καλό ζυμωτήρα να μαγειρεύει, να συσκευάζει και να πουλήσει ελεύθερα στην αγορά;
Μπορεί να γράφει ότι θέλει για την σύνθεσή της και να την διαφημίζει για ιδιότητες που δεν έχει ή τουλάχιστο που ποτέ δεν εξέτασε; Μπορούν ανεξέλεγκτα οι μελισσοτροφές να διατίθενται στο εμπόριο και πόσο ακίνδυνες είναι για τις μέλισσες;Σε πρόσφατη έρευνα του εργαστηρίου Μελισσοκομίας (Γκόρας και συνεργάτες. 2013) βρέθηκε ότι 7 από τις 18 μελισσοτροφές εμπορίου είχαν HMFπάνω από τα όρια εκείνα που θεωρούνται ασφαλή για τις μέλισσες.
Πώς θα προστατευτεί ο μελισσοκόμος από μια πολυδιαφημιζόμενη τροφή η οποία πιθανό να έχει τοξικές για τις μέλισσες ουσίες, να προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα υλικά ή να κρύβει αντιβιοτικά ή άλλα χημικά φάρμακα;

Όπως υποσχέθηκα δεν σχολιάζω.
Είμαι μπερδεμένος πολύ όμως.
Εσείς;
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...