Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Οι έρευνες για τις μελισσοτροφές του εμπορίου και το απόλυτο ΑΛΑΛΟΥΜ


Φίλες και φίλοι, βρισκόμενος στο κρεβάτι με ίωση και καθώς είμαστε στην καρδιά το χειμώνα με πολύ τσουχτερό κρύο, οι σκέψεις μου δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται αλλού εκτός από τις μέλισσες μου.
Σκέφτομαι αν θα έχουν αρκετές τροφές τώρα που κάνει κρύο.
Από την άλλη θέλω να τα ενισχύσω λίγο αλλά είμαι καταμπερδεμένος για το τι είναι καλό και τι κακό.

Έτσι λοιπόν μου δημιουργείται η ανάγκη να πιάσω το πληκτρολόγιο και να γράψω για αυτές.
Σήμερα λοιπόν λέω να πιάσουμε λίγο το θέμα των μελισσοτροφών και κατά πόσο αυτές είναι κατάλληλες για τα μελίσσια μας σύμφωνα με τους ειδικούς και τα λεγόμενα τους.

Εγώ δεν θα σχολιάσω, δεν θα πω καθόλου την γνώμη μου. 
Εσείς διαβάστε προσεκτικά όμως και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα σας.

Ας δούμε μόνο μέσα από πηγές το θέμα των μελισσοτροφών.


Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΘΕΜΑ: ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ομιλητής: Γ. Γκόρας)


Γκόρας Γ., Τανανάκη Χρ., Κανέλης Δ., Λιόλιος Β., Δήμου Μ., Καραζαφείρης Εμ., Θρασυβούλου Α.
Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Οι μελισσοτροφές που χρησιμοποιούνται στα μελίσσια μπορούν να είναι είτε στερεές (ζαχαροζύμαρο), είτε υγρές (σιρόπι) προκειμένου αυτές να ενισχύσουν ή να υποστηρίξουν τα μελίσσια σε διαφορετικά διαστήματα του έτους κατά τους μελισσοκομικούς χειρισμούς. Οι τροφές αυτές τις παρασκευάζουν άλλοτε οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι και άλλοτε τις προμηθεύονται από το εμπόριο.

Στην παρούσα εργασία ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. οι οποίες έγιναν τόσο σε τροφές εμπορίου, όσο και σε αυτές που παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο σύμφωνα με τις εφαρμοζόμενες μεθόδους.

Όσον αφορά τις υγρές τροφές εμπορίου παρατηρήθηκαν αποκλίσεις στις αναγραφόμενες ετικέτες με το περιεχόμενο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα δεν ήταν όπως αυτή αναφέρονταν. Στις δοκιμές ιμβερτοποίησης που διενεργήθηκαν στο εργαστήριο, διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήταν εφικτή η ιμβερτοποίηση (διάσπαση της σουκρόζης σε γλυκόζη και φρουκτόζη) με την προσθήκη οξέων και θέρμανσης.

Οι στερεές τροφές ελέγχθηκαν ως προς την περιεκτικότητά τους σε HMF, ουσία τοξική που παράγεται ως παραπροϊόν κατά την ιμβερτοποίηση. Στις αναλύσεις αυτές βρέθηκε ότι στα ζαχαροζύμαρα εμπορίου η τιμή αυτή μπορεί να είναι υψηλή – μεγαλύτερη από 20 mg/kg – όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό η ισογλυκόζη στην περίπτωση που αυτή είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα θερμαινόμενη στα εργοστάσια παραγωγής. Πιο ασφαλή όσον αφορά την HMF βρέθηκαν τα ζαχαροζύμαρα τύπου βανίλιας καθώς η παρασκευή τους βασίζεται στη δημιουργία πυκνού σιροπιού ζάχαρης που αφού θερμανθεί, επεξεργάζεται σε ειδικές συσκευές οι οποίες «χτυπάνε» και ψύχουν άμεσα το προϊόν. Σε όλες τις σχετικές δοκιμές που διενεργήθηκαν στο εργαστήριο η τιμή της HMF στο ζυμάρι βανίλια, δεν ξεπερνούσε τις 15 μονάδες.

Όλα καλά μέχρι εδώ λοιπόν.
Διαβάστε και ποιο κάτω όμως τι λέγονταν πριν λίγο καιρό...


Τι γίνεται όμως με τις μελισσοτροφές εμπορίου; Μπορεί οποιοσδήποτε αποκτήσει μια σύγχρονη συσκευή παρασκευής μελισσοτροφής όπως είναι η βανιλομηχανή ή ένα καλό ζυμωτήρα να μαγειρεύει, να συσκευάζει και να πουλήσει ελεύθερα στην αγορά;
Μπορεί να γράφει ότι θέλει για την σύνθεσή της και να την διαφημίζει για ιδιότητες που δεν έχει ή τουλάχιστο που ποτέ δεν εξέτασε; Μπορούν ανεξέλεγκτα οι μελισσοτροφές να διατίθενται στο εμπόριο και πόσο ακίνδυνες είναι για τις μέλισσες;Σε πρόσφατη έρευνα του εργαστηρίου Μελισσοκομίας (Γκόρας και συνεργάτες. 2013) βρέθηκε ότι 7 από τις 18 μελισσοτροφές εμπορίου είχαν HMFπάνω από τα όρια εκείνα που θεωρούνται ασφαλή για τις μέλισσες.
Πώς θα προστατευτεί ο μελισσοκόμος από μια πολυδιαφημιζόμενη τροφή η οποία πιθανό να έχει τοξικές για τις μέλισσες ουσίες, να προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα υλικά ή να κρύβει αντιβιοτικά ή άλλα χημικά φάρμακα;

Όπως υποσχέθηκα δεν σχολιάζω.
Είμαι μπερδεμένος πολύ όμως.
Εσείς;
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 
          

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαι τι θες ρε Βασιλη πιστοποίηση για τις τροφές? Εδω δεν ξερεις τι εχουν τα μαρύλια που παίρνεις στη λαίκη και τρώς. Ακόμη οι πελάτες που αγοράζουν μελια απο τον κάθε μελισσοκόμο ξερουν τι έχει το μέλι μεσα? Ξερουν αν εχει υπολλείματα φαρμάκων απο τις θεραπείες, υπολλειματα ροφών και χίλια δυο άλλα. Του αλλουνου είχε γράσα ο μελιτοεξαγωγέας και το μοσχοπούλησε...Εσυ δίνεις πιστοποιητικό για το μέλι σου? Καλα κανεις και ανησυχείς αλλα τι να κανεις. Εγω βαζω Βανίλια Αγρια Μέλισσα που δουλεύω καιρο χωρις πρόβληματα. Υπαρχουν στο εμποριο τροφες εμπιστες δοκιμασμενες απο μελισσοκομους χρόνια τωρα....οπως της Αγριας Μελισσας. Και χωρις να θελω να κανω διαφημιση, υπαρχουν κι αλλες καλες και δοκιμασμενες. Ακομα καλυτερα να φτιαχνεις μόνος σου τροφή με το μέλι σου.

Νίκος Ηγουμενίτσα είπε...

vasili diladi mas koroideyoune? telika vanilia i oxi? egw den evgala symperazma pantos.

MELISSOCOSMOS είπε...

Ουτε εγω εβγαλα συμπερασμα.
Δεν θελω κατι, απλα να ξερω σαν μελισσοκομος τι να κανω.
Εγω ειδες δεν σχολιασα καν, και εχω πει χιλιες φορες οτι ταιζω βανιλιες.
Ας μην αναφερομαστε σε μαρκες κι αρχισει ο καθε ενας να λεει τη γνωμη του καλυτερα.

Ανώνυμος είπε...

Το. Συμπέρασμα το βγάζεις την ανοίξει δοκιμάσε ολες της μάρκες σε αντίστοιχηα με σηροπι ένα κιλό ζάχαρη και,800γρα μμαρια νερό και 20γραμμαρια λεμόνι ζέστανε το νερό μέχρι να διαλειθηηζαχαρι όχι να βράσει με αυτό το διάλειμμα προσπαθεισε να χτίσεις κερια οποία τροφή του εμποριου πλησιάζει σε βαθμο κτιαιματηματος το διαλειμα ειναι καλή ελπίζω να βοήθησα καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια η ίδια κουβέντα πάνω στις τροφές. Γιατί τις ακατάλληλες που έχουν HMF πάνω από τα όρια δεν τις αναφέρουν;
Να ξέρουμε και εμείς τι μας γίνετε, αλλά και να εξαναγκαστούν οι αυτοί που τις παραγάγουν να τις βελτιώσουν ή να τις αποσύρουν από την, την αγορά. Με τις γενικές αναφορές δεν βγαίνει τίποτα.
Φιλικά Αντρέας Λασιθι

MELISSOCOSMOS είπε...

Εγω παντως δεν τις γνωριζω να ειστε σιγουροι παιδια.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω να περιοριστώ μόνο στο θέμα των τροφών αλλά γενικά στον τρόπο που ενεργούνε οι «ειδικοί» στα μελισσοκομικά θέματα, δηλαδή να μη δημοσιεύουν όλη την έρευνα τους με την μεθοδολογία που ακολούθησαν τα δείγματα που χρησιμοποιηθήκαν και τον τρόπο απόκτησης τους κτλ. , ώστε να βγάλουμε και εμείς τα συμπεράσματά μας αλλά κυρίως να έχει χρηστικότητα η έρευνά τους ! Στην ερώτηση του : «Πώς θα προστατευτεί ο μελισσοκόμος από μια πολυδιαφημιζόμενη τροφή η οποία πιθανό να έχει τοξικές για τις μέλισσες ουσίες, να προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα υλικά ή να κρύβει αντιβιοτικά ή άλλα χημικά φάρμακα;» θα του απαντήσω κάνοντας τα πανεπιστήμια, με τα ερευνητικά κέντρα που τους χρηματοδοτούνται, απλά την δουλειά τους! Τελικά Βασίλη η καλύτερη τροφή είναι το μέλι του κάθε μελισσοκόμου και όταν δεν έχουμε την δυνατότητα να το παρέχουμε θα προτιμήσουμε ότι τροφή φτιάχνουμε με τα χεράκια μας ! (τουλάχιστον δεν θα έχει αντιβιοτικά και μεταλλαγμένα που υπονοεί ο k.Γκόρας ότι πρέπει να προφυλαχτούμε)
Με εκτίμηση, Μίμης

Ανώνυμος είπε...

Υπαναπτυκτη χωρα με αλητηριους πολιτικους ασυδοσια σε ολη της την μεγαλοπρεπεια ,αντιδραση σε ολες τις εκφανσεις(αριστερες,δεξιες),και εμεις ψαχνουμε τον μπουσουλα,αρε φωτια και τσεκουρι....gasbee

Ανώνυμος είπε...

Είναι απαράδεκτο επαγγελματίας μελισσοκομος να μην φτιάχνει μόνος του της τροφές.παρτε μια τροφή να την πάτε για ανάλυση και θα δείτε

evangelos naxios είπε...

χαιρετώ τους αγαπητούς φίλους,ωραίο άρθρο!!!

Εγώ ,εμένα οι τροφές με απασχολούν 2 χρόνια τώρα και έχω μια απορία που δεν υπάρχουν έρευνες και αποτελέσματα στην Ελλάδα,έξω υπάρχουν.Πως σε ένα έντομο με προβοσκίδα του δίνουμε στερεά τροφή???? Γιατί στην Ν.Ζηλανδία,Καναδά,Περού.......δίνουν μόνον σιρόπι????????????Πως γίνεται ένα κιλό στερεά τροφή να αγωνίζεται να την πάρει 10 και πλέον μέρες και να μην έχει επιπτώσεις στην ζωή της?????Καλή χρονιά νάχουμε!!!!

johnmelissas είπε...

Καλή χρονιά σε ολους.Φίλε Βαγγέλη σωστή η απορία σου αλλα νομίζω η διαφορά της στερεης με την υγρή τροφή είναι ότι η στερεή είναι συμπυκνωμένη.αν βάλεις 1 κιλό βανίλια σε ένα μελίσσι θα γεμίσει μισό πλαίσιο περίπου αν βάλεις 1 κιλό σιρόπι ούτε που θα φανεί μέσα.Πάντα μιλάμε για μαλακιά βανίλια οχι πέτρα.HMF απ ότι φαίνεται η βανίλια έχει τις χαμηλότερες τιμές.Εγω σε δική μου τροφή η ανάλυση έδειξε 1 mg/ kg απ ότι μου πε το εργαστήριο καλύτερη δε γίνεται αν σκεφτείς ότι και μέλι να ταν θα χε πιο πολύ ή κάνω λάθος.Γιάννης Άργος.

johnny pirgiotis είπε...

Εγώ μέχρι πέρσι τάιζα δικό μου ζαχαροζυμαρο.φέτος κατάφερα να αγοράσω μια βανιλιερα σε δοκιμές που έκανα με δύο άλλες βανιλιες μια επώνυμη και μια από άλλο μελισσοκομο διαπίστωσα ότι ενώ οι άλλες τελειώνουν σε 20 ημέρες η δικιά πάει γύρω στις 30.τι σημαίνει αυτό δεν γνωρίζω.μηπως γλυκόζη;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...