Translate this page

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Το αίσχος της ΟΜΣΕ δεν έχει προηγούμενο: Εναντιώνονται και στην μελισσοκομική έρευνα τώρα οι χαραμοφάηδες της Λάρισας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ-ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤ. ΘΥΡΙΔΑ 277
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΠΘ

Προς το ΔΣ της ΟΜΣΕ
Λάρισα

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Σε τρεις συνεχείς εκδόσεις του περιοδικού Μελισσοκομικό Βήμα (τεύχος 70, 71 και 72 , 2014) ο κ. Ντούρας βγάζει το φαρμάκι του εναντίον των ελλήνων επιστημόνων και της έρευνας. Γίνεται αξιολογητής και συνάμα επικριτής με απώτερο στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις και να βλάψει το κύρος των ελλήνων επιστημόνων. Παράλληλα προχωρά σε μια πρωτόγνωρη για τον κλάδο και συνάμα απαράδεκτη ενέργεια, να βγάλει κοινή ανακοίνωση με πολιτικό κόμμα σε περίοδο εθνικών εκλογών, εναντίον ερευνητών της μελισσοκομίας.
Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας θεωρεί ότι οι δηλώσεις και τοποθετήσεις του κ. Ντούρα γίνονται σκόπιμα, είναι κακοπροαίρετες και σκοπό έχουν να σταματήσει η πενιχρή χρηματοδότηση που δίνεται στην έρευνα. Με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας η Επιστημονική Εταιρεία πληροφορεί τα παρακάτω:

Η Ελληνική Μελισσοκομία χρηματοδοτείται μέσα από τον κανονισμό 1234/2007 με 5.450.000 ευρώ ετησίως από το έτος 1997. Από τα χρήματα αυτά η έρευνα λαμβάνει μόνο 50.000 ευρώ δηλαδή μόλις το 0,9% του συνόλου. Με το ποσό αυτό χρηματοδοτούνται ερευνητικά προγράμματα που αναλαμβάνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωπονίας, Τμήμα Βιολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Μελισσοκομίας, Εργαστήριο Εντομολογίας) το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών, το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας και το ΜΑΙΧ.
Η συνολική χρηματοδότηση των 50.000 ευρώ όλων των ερευνητικών προγραμμάτων είναι μικρότερη από την ετήσια χρηματοδότηση που λαμβάνει από μόνη της η ΟΜΣΕ, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, η οποία ανέρχεται σε 85.000 ευρώ ετησίως. Με τα χρήματα αυτά πληρώνονται οι μισθοί Γεωτεχνικών της ΟΜΣΕ, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την ύλη του Μελισσοκομικού Περιοδικού, το οποίο έχει συνδρομητές και πληρωμένες διαφημίσεις.
Οι ερευνητικές εργασίες των ελλήνων επιστημόνων παρουσιάζονται σε Πανελλήνια Επιστημονικά Συνέδρια, τα οποία εκδίδουν πρακτικά με αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας. Τα Πρακτικά των Συνεδρίων είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4 Πανελλήνια Επιστημονικά Συνέδρια, τρία στην Αθήνα (29/11-1/12/2002, 21-23/5/2004,15-16/11/2014) και ένα στη Θεσσαλονίκη (21-22/4/2007).
Η έρευνα στην Ελλάδα μέσα από τις χρηματοδοτήσεις του ΥΠΑΑΤ συνέβαλε μεταξύ άλλων στα εξής:
Να ολοκληρωθεί και να θεσμοθετηθεί η ταυτότητα των μελιών ελάτης, πεύκου, καστανιάς, θυμαριού, ερείκης, πορτοκαλιάς βαμβακιού και ηλίανθου (Απόφαση 127/2004).
Να αποκατασταθεί η ποιοτική εικόνα του ελληνικού πευκόμελου και να διαχωριστεί από το τούρκικο.
Να αναπτυχθούν μέθοδοι εντοπισμού της νοθείας, της γεωγραφικής και βοτανικής προέλευσης του μελιού.
Να εντοπιστούν και να επιλυθούν προβλήματα στο χύμα και το τυποποιημένο μέλι.
Να δοθούν χρήσιμες πληροφορίες για την τυποποίηση και επεξεργασία του μελιού.
Να δοθούν στο μελισσοκόμο οδηγίες και κατευθύνσεις για χειρισμούς με τους οποίους διατηρείται η αγνότητα και φυσικότητα του μελιού.
Να κρατηθεί το ελληνικό μέλι απαλλαγμένο από φάρμακα και να είναι ασφαλές για τον καταναλωτή.
Να ταυτοποιηθούν μέλια διαφορετικών περιοχών και να υποβληθεί πρόταση ΠΟΠ για το Κρητικό μέλι.
Nα μελετηθούν τα μελιτογόνα έντομα της πεύκης και ελάτης και να αναπτυχθεί σύστημα πρόγνωσης των μελιτοεκκρίσεων
Να συνεργαστούν τα εργαστήρια ανάλυσης του μελιού, να εκπαιδευτούν νέοι επιστήμονες στον κλάδο και να δημιουργηθεί ανθρώπινο δυναμικό ικανό να στηρίξει μελλοντικά τον κλάδο.
Να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά του Ελληνικού Βασιλικού Πολτού και της Γύρης, να εντοπιστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση των δύο προϊόντων, να προταθούν ποιοτικά κριτήρια, τα οποία το ΥΠΑΑΤ προωθεί για νομοθέτηση.
Να μελετηθούν οι ελληνικές φυλές μελισσών και να τεκμηριωθεί η ανθεκτικότητα της μακεδονικής φυλής μελισσών στις ασθένειες.
Να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα, η μελισσοτοξικότητα και τα κατάλοιπα σκευασμάτων και ουσιών για την αντιμετώπιση του παρασιτικού ακάρεος Varroa και της Νοσεμίασης Nosema ceranae.
Να αναπτυχθούν μέθοδοι και τεχνικές αντιμετώπισης των εχθρών και ασθενειών των μελισσών χωρίς φάρμακα, τόσο για τη συμβατική όσο και για τη βιολογική μελισσοκομία.
Να μελετηθεί η καταλληλότητα των κυψελών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μετρήσιμα και η προσφορά του επιστήμονα σ’ ένα αγροτικό κλάδο χαρακτηρίζεται από την συμμετοχή του σε Συνέδρια και Ημερίδες, σε Εθνικές και Διεθνείς συναντήσεις, στην καθημερινή επαφή με τον αγρότη παραγωγό, τη δημιουργία υλικοτεχνικής και ανθρώπινης υποδομής και τέλος στην εφαρμοσμένη και βασική έρευνα, την οποία δημοσιεύει σε εθνικά και διεθνή περιοδικά. Οι έλληνες επιστήμονες με τη δράση τους και τη συνεχή προσπάθειά τους καλύπτουν πέρα ως πέρα τις απαιτήσεις αυτές και δέχονται για συζήτηση οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική για την αξιολόγηση και την ανταποδοτικότητα του έργου τους.
Η οικειοποίηση από τον κ. Ντούρα επιτεύξεων του κλάδου, όπως είναι τα ποιοτικά κριτήρια των προϊόντων της μέλισσας, η αναφορά της χώρας προέλευσης των εισαγόμενων μελιών, η αναστολή στη χρήση των νεονικοτινοειδών, η οδική βοήθεια στους μελισσοκόμους κ.ά. πέρα από την αυταρέσκεια, δείχνει διαστρέβλωση της αλήθειας και ανάγκη αναζήτησης «ανταποδοτικών αποτελεσμάτων» που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης που δέχεται η συνδικαλιστική αυτή οργάνωση.
Ανοικτά χαρτιά και διαύγεια για όλους και όχι προεκλογική λάσπη και δημιουργία εντυπώσεων.

Το ΔΣ της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας

Κοινοποίηση
Μελισσοκομικούς Συλλόγους
Περιοδικό Μελισσοκομική ΕπιθεώρησηΣχόλιο MELISSOCOSMOU

Τα γράφω καιρό τώρα ότι αυτοί εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα και δεν με πιστεύατε.

Γιατί ο κάθε μελισσοκόμος, ερασιτέχνης, μεροκαματιάρης ή και γκρινιάρης αν θέλετε μπορεί να λέει ότι θέλει και για την έρευνα και για τα προγράμματα, γιατί η γνώμη του δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα αυτών.
Η ομοσπονδία όμως οφείλει να λιώνει και τις πέτρες ακόμα, προκειμένου να εξασφαλιστούν χρήματα για την έρευνα,γιατί κακά τα ψέματα στους ερευνητές απευθυνόμαστε όταν βρίσκουμε τα σκούρα, κι όχι να τα ορέγεται για την μούρη της, τη στιγμή μάλιστα που είναι ήδη πάρα πολλά αυτά που παίρνει.


Είναι καιρός να τους ξεφορτωθούμε στις εκλογές της 21ης του Φλεβάρη φίλες και φίλοι...

Κατεβάστε από εδώ την ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ 2015 για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...