Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ


Συνάδελφοι οι καιροί είναι περίεργοι και το επάγγελμα μας όπως και πολλά ακόμα άλλωστε ταλανίζεται από πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Μέσα σε αυτή την δίνη των προβλημάτων τα συνδικαλιστικά όργανα του κάθε κλάδου φαντάζουν ως φάροι οπού φωτίζουν τις ξέρες, ή ως μαχητές που προασπίζονται τα δίκαια και τα συμφέροντα αυτών που εκπροσωπούν.

Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να φαντάζουν...

Αν είναι έτσι όμως, ή αν έχουν παρεισφρήσει στα συνδικαλιστικά όργανα πάσης φύσεως στοιχεία που δεν τους επιτρέπουν να λειτουργούν όπως πρέπει, αυτό θα το κρίνετε εσείς.

Σήμερα θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τι ορίζει ρητά ο νόμος για όσους ασχολούνται με Αγροτικούς και Μελισσοκομικούς Συνδικαλιστικους Συλλόγους, καθώς μετά από τόσες επιστολές, διαμαρτυρίες θορύβους και εκλογές προέκυψε η ανάγκη αυτή.

Ακούστε λοιπόν, ή μάλλον διαβάστε με ΠΡΟΣΟΧΗ.


ΝΟΜΟΣ 1361/1983

Περί ιδρύσεως συμμετοχής και λειτουργίας Αγροτικών - Μελισσοκομικών Συνδικαλιστικων  Συλλόγων.

Ο νόμος λέει με σαφήνεια ότι:

Άρθρο 4 
Προϋποθέσεις – Κωλύματα εγγραφής 
1/ Μέλη του Συλλόγου μπορούν να γίνουν:
α. Άνδρες ή γυναίκες που είναι ενήλικοι και ασκούν κατά κύριο λόγο το επάγγελμα αγρότες όπως αυτό ορίζεται από την εκάστοτε Νομοθεσία. 
β. Συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων 
2/ Για να εγγραφεί ένα μέλος στο Σύλλογο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατοικεί μόνιμα ή να έχει την εκμετάλλευση του στην Περιφέρεια του Συλλόγου, να διαθέτει βιβλιάριο του ΟΓΑ, και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. 

Θα σας το εξηγήσω κιόλας για να το καταλάβετε.
Ο νόμος λέει...
Για να γίνει κάποιος μέλος σε έναν Μελισσοκομικό Συνδικαλιστικό Σύλλογο πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμος, να έχει βιβλιάριο ΟΓΑ, να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ δηλαδή ή να είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ.


Το αυτό ισχύει και για το δικαίωμα του εκλέγεται.
Δηλαδή για να μπορεί κάποιος να βάλει υποψηφιότητα για έναν Μελισσοκομικό Συνδικαλιστικό Σύλλογο ή και για την ΟΜΣΕ, πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα Μελλισσοκόμος, δηλαδή να έχει τουλάχιστον 150 μελίσσια στο μελισσοκομικό του βιβλιάριο, να έχει βιβλιάριο του ΟΓΑ να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, ή να είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ. 

Αν κάποιος πχ έχει 500 μελίσσια, αλλά παίρνει σύνταξη από το ΤΕΒΕ ή το ΙΚΑ πχ τότε ΔΕΝ μπορεί ούτε σε Μελισσοκομικό Συνδικαλιστικό Σύλλογο να γίνει μέλος ούτε και να συνδικαλιστεί πολύ δε περισσότερο να εκλεγεί σε ΔΣ. 
Ή αν κάποιος έχει μελίσσια και είναι δημόσιος υπάλληλος πάλι δεν μπορεί να ανήκει σε Συνδικαλιστικο σύλλογο ή στην ΟΜΣΕ, και ο νόμος σε περίπτωση που υπάρχει παρατυπία είναι πολύ αυστηρός και σύμφωνα με το άρθρο 23 ο παραβάτης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 1 χρόνο. 

Εν κατακλείδι λοιπόν. 
Αν στους Μελισσοκομικούς Συνδικαλιστικούς Συλλόγους υπάρχουν μέλη ή στο ΔΣ που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι ή δεν έχουν βιβλιάριο ΟΓΑ είναι παραβάτες.
Ή αν έχουν πάρει μέρος σε εκλογές τέτοια μέλη τότε οι εκλογές είναι ΑΚΥΡΕΣ.

Και αν υπάρχουν στο ΔΣ των συνδικαλιστικων Συλλόγων τέτοια μέλη και κινηθεί κάποιος νομικά εναντίον τους, τότε κρίνονται έκπτωτοι και τιμωρούνται από τον νόμο. 


Επειδή το θέμα όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ σοβαρό, και δεν ξέρω κιόλας αν μέχρι τώρα ο κόσμος γνώριζε τον νόμο, καλό θα ήταν όσοι πιστεύουν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για την θέση που κατέχουν να τον μελετήσουν και να αρχίσουν να παραιτούνται ώστε να διευκολύνουν την κατάσταση. 

Όπως πληροφορούμαι πάντως ήδη κάποιοι προσανατολίζονται να ζητήσουν την εφαρμογή του νόμου από τις εισαγγελικές αρχές και τα πρωτοδικεία.

Πρόκειται λοιπόν κυριολεκτικά για βόμβα που αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην μελισσοκομία και στον συνδικαλισμό της όπως και ο τίτλος σας προϊδέασε...

Έπεται και συνέχεια...


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 

          

30 σχόλια:

βιολογική μελισσοκομια Λευκαδας είπε...

Θελω να δω αυτους που εγραφαν χτες τι θα πουν οι ανώνυμοι?

MELISSOCOSMOS είπε...

Μονο πνευματικους νομους μπορουν να επικαλεστουν πλεον δεν τους παιρνει για τιποτα αλλο.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή εμείς που δεν είμαστε αγρότες, αλλά είμαστε μέλη μελισσοκομικού συλόγου, αίμαστε παράνομοι; και αν δεν είσαι γραμμένος σε σύλογο, πως θα βγάλεις μελισσοκομικό βιβλιάριο;

Ανώνυμος είπε...

RE XESFIGI ASE TOUS SINDIKALISOUS KE TIS MAKAKIES
IDRISE ENA MELISSOKOMIKO SILOGO VALE IPOPSIFIOTITA KE BGES PROEDROS KE MI MAS ZALIZIS KE OTAN BGIS THA SOU KANOUME EMIS ADIPOLITEFSI NA DOUME TI APIDIA PIANI O SAKOS I MIPOS DEN ISE MELISSOKOMOS KE DEN EXIS TA 150 MELISSIA KE MAS DOULEVIS OLOUS KARAGIOZI

MELISSOCOSMOS είπε...

Δεν είναι απαραίτητο αυτό, αν δεν θες δεν γράφεσαι.

IxNiLaTiS είπε...

Παιδιά ακούστε ... το ο νόμος δεν είναι τόσο σαφές από τη μία, και από την άλλη έτσι όπως είναι διατυπωμένος θα πρέπει να κλείσουν όλοι οι μελισσοκομικοί σύλλογοι και η ΟΜΣΕ. Μή χειρότερα ...

Προσωπικά δεν βλέπω το λόγο κάποιος που έχει εισόδημα από μελίσσια να μήν έχει δικαίωμα να μετέχει σε μελισσοκομικό σύλλογο. Πιθανόν ο νόμος χρειάζεται αναβάθμιση.

Όμως έτσι όπως λειτουργούν σήμερα οι σύλλογοι (και κατ' επέκταση η ΟΜΣΕ) είναι οι ερασιτέχνες αυτοί που κάνουν κουμάντο στα συνδικαλιστικά των επαγγελματιών, πράγμα παράλογο και ανεπίτρεπτο.
Ίσως γι αυτό η Γερμανία (ίσως και άλλα κράτη) έχουν 2 συνομοσπονδίες, μία για επαγγελματίες και μία για ερασιτέχνες.
Εδώ είμαστε κουλουβάχατα, και γι αυτό οι σύλλογοι έχουν ξεπέσει στο επίπεδο των σεμιναρίων για πρωτάρηδες, και ... παιδική χαρά. Για να μή πώς και για άλλους που δεν κάνουν ούτε κι αυτά.

Θέλει πολλή δουλειά ... και πρώτα πρώτα να αρθούν τα κακά προηγούμενα, αυτά που έφτασαν τους συλλόγους να είναι εντελώς άχρηστοι στον επαγγελματία.

Αλλά όλα θα μπούν σε σειρά. Υπάρχει τρόπος, αλλά θέλει και κόπο ;)

IxNiLaTiS είπε...

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

" Δηλαδή εμείς που δεν είμαστε αγρότες, αλλά είμαστε μέλη μελισσοκομικού συλόγου, αίμαστε παράνομοι; και αν δεν είσαι γραμμένος σε σύλογο, πως θα βγάλεις μελισσοκομικό βιβλιάριο; "

Ο σύλλογος δίνει βεβαιώσεις τόσο στα μέλη αλλά όσο και σε μή μέλη. Δεν είσαι υποχρεωμένος να γραφείς σε σύλλογο για να πάρεις βεβαίωση.
Αν ο σύλλογος αρνηθεί να σου τη δώσει, τότε μπορείς να την πάρεις από το δημο της περιοχής σου.
Διάβασε το νόμο 1361/83

Επιτέλους, διαβάστε τους νόμους !

Ανώνυμος είπε...

Δικηγορος επρεπε να γίνεις Βασίλη...

Ανώνυμος είπε...

Φτανει πια ελεος. Γραψε κατι για τις μελισσες. ανοιγουμε τηλεοραση βλεπουμε πολιτικα δεν θελουμε αλλο. ημαρτον εχεις καταντησει πολυ βαρετος. Κριμα και ειχες ενα πολυ ωραιο blog. Εαν θες τοσο πολυ να ασχοληθεις με ολα τα λαμογια καντο μια και καλη απο αλλου, και ξερεις απο που.

MELISSOCOSMOS είπε...

Ανώνυμοι μαλλον δεν καταλάβατε πως εχουν τα πραγματα.
Με αυτον τον νομο αυριο το πρωτοδικείο θα ακυρώσει τις εκλογες της ΟΜΣΕ, και πολλους απο τους ηδη εκλεγμένους καταλαβατε τωρα;

βιολογική μελισσοκομια Λευκαδας είπε...

Αν καταλαβαιναν θα εγραφαν επωνυμα εχουμε μπλεξει με ερασιτεχνες παρανομους

βιολογική μελισσοκομια Λευκαδας είπε...

Καιωεσυ παρανομος συνδηκαλιστης ?

Ανώνυμος είπε...

Τόσο πολύ πειράζει κάποιους να είναι στους συλλόγους εγεγραμένοι άτομα που δεν είναι κατα κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι και ειδίκα νέοι μελισσοκόμοι;Είδα και διάφορους μελισσοκομικόυς συνεταιρισμους που είχαν μέλη κ δοιηκιτικό κατά κυριο επάγγελμα μελισσοκόμους τι πρόκοπη είδαν και την κατάντεια τους.Ξέρω και συλλόγους που κάνουν έργο και δεν αποτελούνται απο επαγγελματίες μελισσοκόμους μόνο.

Γιατί κάποιοι θέλουν την μελισσοκομία να την κάνουν Γκέτο και να γυρίζουν όλα γύρω από αυτους;
Εγώ όταν κάποτε πηγα σε μελισσοκομικό συνεταιρισμό σαν νέος μελισσοκόμος να με ενημερώσουν για κάποια θέματα ,με έγραψαν κανονικά.Τέτοιους συλλόγους θέλουμε;
Μήπως κάποιοι φοβούνται οτι οι νέοι θα τους πάρουν τη δουλεια και κοιτάνε να τους "πετάξουν έξω"με τον τρόπο τους.
Όταν ξεκίνησα τη μελισσοκόμια είδα τον ρατσισμό τον "επαγγελματιών μελισσοκόμων" (χωρίς να τους πέρνει όλους η μπάλα).Είδα πόσο επαγγελματίες ήταν.Πως να σε φάνε ,να σε παραπληροφορήσουν και να σου κάνουν ζημία τους ενδιέφερε.
Καλό θα είναι να κοιτάμε το έργο που παράγει κάποιος και όχι άλλους παράγοντες .
Ένας νέος που ξεκινάει τώρα, αν δεν είναι σε ένα σύλλογο που θα πάει να ενημερωθεί.Απο τα μαγαζιά; Aπο το internet;
Αφήστε τα κολλήματα άλλων γενεών και μην κοιτάτε κοντόφθαλμα.
Ίσως οι νέοι να βλέπουν με άλλο μάτι κάποια πράγματα και να φανούν χρήσιμοι κάπου, εκτώς από το να αγοράζουν παραφυάδες απο τους επαγγελματίες .

MELISSOCOSMOS είπε...

Αυτο που πειράζει ειναι να κανουν συνδικαλισμό ατομα που εχουν την μελισσοκομια ως δευτερο επαγγελμα.
Πως μπορουν να εστιάσουν στα προβληματα του κλαδου αυτοι που βλεπουν την μελισσα ως εξτρά εισοδημα;

Τελειωσαν αυτα ομως ως εδω.

Ανώνυμος είπε...

8¨,50
καλά τα λές

MELISSOCOSMOS είπε...

Το θέμα είναι ότι δεν πληρούσαν τις διατάξεις του νόμου για να είναι υποψήφιοι.

Δεν μπορεί κάποιος που έχει την μέλισσα για ένα εξτρά εισόδημα να το παίζει προστάτης της μελισσοκομίας δεν το καταλαβαίνετε;

Αν ήταν νόμιμοι αυτό θα το κρίνει το πρωτοδικείο.
Σε ότι με αφορά ή θα με στηρίξουν οι μελισσοκομικοί σύλλογοι που αντιδρούν για το χάλι της ΟΜΣΕ να τους γκρεμοτσακίσω ή διαφορετικά αν δεν το θέλετε αυτό, θα τους τείνω χείρα φιλίας και θα πορευτώ κι εγω μαζί με την ΟΜΣΕ.

Δεν έχω σκοπο να πρήξω το συκώτι μου ούτε να γίνω Ρομπέν των δασών μόνος μου.

RAPTIS STRATOS είπε...

Δηλαδή για να βγαλεις το Άχτι σου εσύ με τους της ΟΜΣΕ, να διαλυθει ο συνδικαλισμός στη μελισσοκομία και να ερθει ο μεσαίωνας!!! Ωραίος!!!! Αφού το ξέρεις......με τους συλλόγους ΔΕΝ ασχολούνται επαγγελματίες.....ας είναι καλά οι ερασιτέχνες!!!

Αδερφός Αναγνώστης είπε...

Βρε, βρε τι γίνεται , γράφει ένας την αλήθεια και σπεύδουν τα τσιράκια κρυμμένα πίσω απο την ασχετοσύνη τους να καταδικάσουν και να στιλιτεύσουν .Εκτός και εαν εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Τελικά ορίστε γιατί φτάσαμε ως εδω ως χώρα. Μας λένε ψέμματα η μας κρύβουν την αλήθεια κατηγορούμε , μας λένε την αλήθεια και πάλι κατηγορούμε. Μπορούμε κάποια στιγμή να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Διάβασε κανένας στο άρθρο να λέει ΄΄οτι δεν πρέπει οι ερασιτένχνες να έχουν βιβλιάρια και να στηρίζονται΄΄ Το θέμα είναι εδώ οτι ο νόμος είναι σαφής. Κάθε σύλλογος η συνδικαλιστική οργάνωση δεν είναι πάρεργο, ενταξει παιρνουμε τη συνταξή μας απο το Ταμείο μας ( εκτός ΟΓΑ ) ας κάνουμε και το κουμάντο μας και να είμαστε στα πράγματα. Θες αγαπητέ να λες οτι αγαπάς τον κλάδο που αγαπάς κατέβα και βοήθησε εθελοντικά. Εκει σε αυτές τις θέσεις όπου εκπροσωπούνται κλάδοι που στηρίζουν μάλιστα σε μεγάλο βαθμό την Ελληνική Οικονομία πρέπει να μπαινουν άνθρωποι που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία που το μυαλό τους μπορεί να δεί κάτι να διεκδικήσει κάτι. Μπορεί και εγώ να διαφωνώ με επιμέρους ΄΄προσόντα΄΄που θέτει ο Νόμος και είμαστε εδω να το συζητήσουμε αλλά αυτό το σύστημα με τους ΄΄αλεξιπτωτιστές΄΄ συνταξιούχους ΗΜΑΡΤΟΝ.Παιδιά επαναλαμβάνω ας γίνεται ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, και τότε να δείτε τι έργο θα έχετε προσφέρει. Γιατί δεν το κάνετε; Και δυστυχώς αυτό γίνεται σε πολλούς κλάδους . Ευτυχώς που βρέθηκε ένας Υπουργός ( μάλλον επειδή δεν τον ήλεγχαν οι συνδικαλιστές) και έκανε έναν νόμο που βάζει πολλά στην θέση τους στην αγροτιά.Και εσείς που κρύβεστε σαν τους σκούρους κάτω απο την Κυψέλη για να πιάσετε μια εργάτρια μόλις πέσει κάτω όταν βλέπετε τα περίεργα να γίνονατι μην βρίζετε , κλείστε τα αυτιά σας και το κυριότερο διδάξτε στις νεότερες γενιές να είναι΄΄καρπαζοειοσπράκτορες΄΄. Όπως το έλεγαν και οι Τούρκοι ....Ραγιάδες . Βασίλη το κειμενό σου είναι ζηλευτό και πάνω απο όλα αποκαλυπτικό . Σφίξε στομάχι αδερφέ.....

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είμαι άνεργος και τα δηλώνω στην εφορία.....αρα το κύριο εισόδημα μου είναι απο τα μελίσσια. ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΓΑ;;;;;;; Πας καλά;;;;

Ανώνυμος είπε...

Αρα εγώ που είμαι ερασιτέχνης 7 χρόνια πρεπει να πάρω πίσω τα λεφτά που έχω δώσει........πας καλά; χαχα

MELISSOCOSMOS είπε...

12.31 γιατι το λες σε εμενα, πες τα στο νομοθετη αν εχεις αντίρηση.

MELISSOCOSMOS είπε...

Στρατο λες οτι εχω αχτι για την ΟΜΣΕ.
Αναρωτηθηκες γιατι μπορει να το εχω ομως;
Μηπως επειδη κανει τουμπεκι ψιλοκομενο για τα εισαγωμενα μελια, τις γυρες και τον Β.Π;
Τους ακουσες να βγουνε μπροστα να διεκδικησουν να νιωσουμε οτι εχουμε ομοσπονδια;
Που ειναι ο συνδικαλισμος αληθεια;
Τι ειναι συνδικαλισμος μηπως η κοπη πιττας; ή μηπως οι αποκριατικοι χοροι;
Εγω σας φταιω τωρα ή το μαυρο μας το χαλι;

Ανώνυμος είπε...

Bασίλη εχεις στραβώσει με την ΟΜΣΕ γιατι δε σε βαζουν να γράψεις κανένα άρθρο κι εκεί.....το χες πει άλλωστε. Συμφωνω απόλυτα με το ΙΧΝΗΛΑΤΗ.

MELISSOCOSMOS είπε...

1.44 απαντηση θα παρεις στο αυριανο αρθρο στις 10 το πρωι.

Ανώνυμος είπε...

Βάλε ενα νομικό να σε γλυτώνει απο γκάφες τεράστιες!!!! Ο νομος έχει αλλάξει το 2011!!!!! Για ψάξε πρωτα και μετα.......τα λέμε!!!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βασίλη.....σαν επαγγελματίας που λέτε οτι είστε, σε ποιο ΔΣ είστε μέλος; Ή στο συλλογο που έχετε το EL σας, πόσοι είναι επαγγελματιες και κάθε ποτε πάτε; ευχαριστώ!!!

MELISSOCOSMOS είπε...

1.06 Λες να μην γνωριζω τον νομο Σκανδαλιδη;
Τροποποιηθηκε ο νομος σε πολλα σημει, αλλα σε οτι εχει να κανει με αυτα που εγραψα παρεμεινε ο ιδιος και εγινε πιο αυστηρος.
3 νομικοι υπαρχουν κι οχι ενας.

Ανώνυμος είπε...

anti na dosis grami pos i kenourgoi melissokomi tha xekinisoun tin kenourgia melissokomiki xronia me kanena arthro kathese ke asxoliseoli tin ora me diafimisis ke me ti omse eleos re file

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη ο Μ.Σ που έχουμε εδώ στην περιοχή που εχει προεδρο λογιστή και που τον εξέλεξαν και στην ΟΜΣΕ ειναι παράνομος;

Ανώνυμος είπε...

Γραφεις ασαφειες παραθέτοντας ενα αποσπασμα. Δεν ξερεις να διαβαζεις τους νόμους. Τζάμοα ντόρο σηκώνεις για να παταμε κανα "κλίκ". Διαβασε καλυτερα τη νομοθεσία και όλα τα αρθρα και τις τροποποιήσεις. Μη λες μπουρδες....και κανεις παραπληροφόρηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...