Translate this page

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

Εκπληκτικό: Δείτε πως λειτουργεί η νέα αυτόματη κυψέλη που βγάζει απευθείας το μέλι στο γυαλάκι!!!


Συνάδελφοι όπως σας έχει ήδη ενημερώσει ο MELISSOCOSMOS οι εφευρέτες της νέας αυτόματης κυψέλης είχαν προαναγγείλει ότι θα έδιναν στην δημοσιότητα λεπτομέρειες για την λειτουργία της κυψέλης τους.
Πράγματι μπορώ να πω ότι η εφεύρεση αυτή προκάλεσε θύελλα συζητήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στις τάξεις των μελισσοκόμων.

Την είδηση έπαιξαν και στην Ελλάδα δεκάδες ιστολόγια που δεν έχουν σχέση με την μελισσοκομία αφού προκάλεσε εντύπωση σε όλους.
Οι δε μελισσοκόμοι ασφαλώς διάβασαν μανιωδώς το θέμα όπως δείχνουν άλλωστε και τα στατιστικά του Blog όμως πολλή αμφισβήτηση υπήρξε και πολλά ερωτήματα δημιουργήθηκαν.
Θεωρώ πάντως ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς καθώς το έχω πάρει απόφαση από καιρό ότι μεταξύ τους οι μελισσοκόμοι πια δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε για τα πιο απλά θέματα, πχ ότι η Γη γυρίζει...

Προέκυψαν λοιπόν κάποια ερωτηματικά που κυρίως ήταν τι γίνεται με την ωρίμανση του μελιού, τι θα γίνεται αν κάποιοι μας κλέβουν τα γυαλάκια με το μέλι, γιατί οι μέλισσες δεν καταλαβαίνουν ότι χάνουν το μέλι, τι θα γίνει αν γεμίσουν τα γυαλάκια και δεν είμαστε εκεί, τι θα γίνει με την παραδοσιακή μελισσοκομία, ή ότι είναι φύση αδύνατον να λειτουργήσει κάτι τέτοιο κτλ κτλ.


Δόθηκαν λοιπόν απαντήσεις πιστεύω στα περισσότερα ερωτήματα μετά την δημοσίευση λεπτομερειών από την πλευρά των εφευρετών της αυτόματης κυψέλης.

Αν θέλετε την άποψη μου, θα πω ότι μόλις είδαμε την αρχή...
Η πατέντα αυτή το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκοκαλιστεί και θα βελτιωθεί σε απίστευτα μεγάλο βαθμό από άλλους ή και τους ίδιους εφευρέτες.
Έχω την αίσθηση δηλαδή ότι αυτή θα αποτελέσει την βάση μιας νέας μελισσοκομίας που ανατέλλει και που πολλοί ίσως δεν την προλάβουμε, όμως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι με αυτήν θα πορευτούν οι επόμενες γενιές είτε μας αρέσει αυτό είτε όχι.

Ας δούμε λοιπόν την αυτόματη κυψέλη.


Η Αυτόματη κυψέλη σύμφωνα με την ομάδα που την δημιούργησε δεν λειτουργεί όποτε γουστάρει αυτή, αλλά όποτε ο μελισσοκόμος το θελήσει.
Όταν με λίγα λόγια ο μελισσοκόμος κρίνει ότι η κυψέλη έχει αρκετό μέλι που έχει ωριμάσει από πλευράς υγρασίας κτλ πηγαίνει με τα εργαλεία του και τα δοχεία του να συλλέξει το μέλι.

Οι αυτόματη κυψέλη στηρίζεται εξολοκλήρου σε τεχνητές κηρήθρες τα κελιά των οποίων κλειδώνουν και συγκρατούν το μέλι στο εσωτερικό τους, και ξεκλειδώνουν επιτρέποντας στο μέλι να κυλίσει σε ελεύθερη ροή προς τα κάτω για να εξέλθει στην συνέχεια της κυψέλης.

Ο μελισσοκόμος με ένα εργαλείο σαν μανιβέλα ξεκλειδώνει την κάθε κηρήθρα ξεχωριστά.
Το μέλι μπορεί να συγκεντρωθεί σε διάφορα δοχεία καθαρό  φιλτραρισμένο και έτοιμο προς βρώση.


Μελλοντικά ίσως δούμε όλες οι κηρήθρες μαζί να ξεκλειδώνουν με μια κίνηση.
Στη συνέχεια και αφού τελειώσει η ροή του μελιού κλειδώνουμε ξανά τις κηρήθρες που είναι έτοιμες να γεμίσουν ξανά.

Όσο για την τιμή μιας δεκάρας κυψέλης τύπου Langstroth αυτή είναι αρκετά προσιτή στα 360$ περίπου 300 Ευρώ δηλαδή κομπλέ, χωρίς μέλισσες εννοείται.

Η κυψέλη είναι συμβατή στις διαστάσεις της με όλες τις κλασικές κυψέλες που υπήρχαν έως τώρα, πλαστικές, ξύλινες κτλ.

Πιστεύω ότι λογικά ο εμβρυοθάλαμος της κυψέλης είναι κλασικού τύπου, με κηρήθρες από φυσικό κερί κτλ, και ότι πάνω από τον εμβρυοθάλαμο μπαίνει διάφραγμα και μελιτοθάλαμος αυτόματης ροής.

Στις λεπτομέρειες του προϊόντος δεν αποσαφηνίζεται αν ο μελισσοκόμος μπορεί να κάνει επιθεώρηση στον μελιτοθάλαμο, αν και θεωρώ ότι θα πρέπει να την έχει αυτή την δυνατότητα για ευνοήτους λόγους.

Φίλες και φίλοι στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την παρουσίαση της νέας Αυτόματης Κυψέλης τύπου Ροής όπως την ονομάζουν.
Γίνεται αναφορά στο πως γινόταν ο τρύγος έως τώρα και πως θα είναι στο εξής με την χρήση της νέας κυψέλης.Όπως ήδη είπα το μέλλον ήδη άρχισε να φαίνεται, δεν πιστεύω όμως ότι θα είναι αυτό που βλέπουμε σε αυτό το βίντεο αλλά μια νέα πολύ πιο βελτιωμένη έκδοση οπωσδήποτε όμως με αυτές τις δυνατότητες και ακόμα μεγαλύτερες...MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...