Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Απριλίου


Ο Απρίλης έχει το όνομα και ο Μάης τα λουλούδια λέει η παροιμία συνάδελφοι.
Και έχει δίκιο.
Ο Απρίλιος λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικός μήνας.
Όσοι βάλανε γερές βάσεις τους προηγούμενους μήνες, και συνεχίσουν με μερικές καλές κινήσεις τον Απρίλιο, θα δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται, και θα έχουν να περιμένουν μελάκι τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Επειδή πολλοί με ρωτούν τι μπορούν να κάνουν αυτή την εποχή για την βαρρόα επειδή βλέπουν αρκετή, έχω να τους απαντήσω ότι τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Αν επιχειρήσουν να βάλουν οτιδήποτε θα μολύνουν το μέλι τους, και φυσικά δουλειά δεν πρόκειται να κάνουν αφού οι γόνοι είναι τόσοι πολλοί που η βαρρόα είναι αδύνατον να εξοντωθεί.
Η όποια επόμενη καταπολέμηση της μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις τον Αύγουστο που οι γόνοι έχουν μειωθεί αρκετά.

Τον Απρίλιο πρέπει να δώσουμε πατώματα.
Όταν τα μελίσσια μας γίνουν 9αρια δίνουμε πάτωμα, ενώ όταν γίνουν 19ρια δίνουμε κι άλλο πάτωμα και τα κάνουμε τριώροφα
.
Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι επιτακτική η ανάγκη να κάνουμε ΟΛΑ τα μελίσσια του μελισσοκομείου μας παραγωγικά και ισοδύναμα.
Για να το πετύχουμε αυτό τώρα, τους αλλάζουμε θέση, μεταξύ ενός δυνατού κι ενός αδυνάτου.
Όταν το κάνουμε αυτό εύκολα και γρήγορα το δυνατό με το αδύναμο γίνονται ισοδύναμα και παραγωγικά και τα δυο, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα τσακωμών.
Αν το κάνετε να το επιχειρείτε πρωινές ώρες πάντως.
Τον Απρίλιο σταματάμε την τροφοδοσία, δεν την χρειάζονται πλέον τα μελίσσια αφού βρίσκουν άφθονη τροφή έξω στα λιβάδια.
Αν δεν σταματήσουμε την τροφοδοσία τότε θα βγάλουμε νοθευμένο μέλι, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω.
Επίσης, είναι η εποχή τώρα και τον Μάιο αν θέλουμε να βάλουμε γυρεοπαγίδες και να μαζέψουμε γύρη, ενώ να πω εδώ ότι αν βάλουμε γυρεοπαγίδα σε ένα μελίσσι αυτή η κίνηση λειτουργεί κατασταλτικά και για τις σμηνουργίες, γιατί γυρεοπαγίδα σημαίνει λιγότερη γύρη, και λιγότερη γύρη σημαίνει λιγότερος γόνος.
Ως εκτούτου αφού μειώνεται ο γόνος μειώνεται και ο πληθυσμός και τελειώνουμε από τις σμηνουργίες.
Αυτό δεν είναι πάντα προς το συμφέρον μας πάντως…
Πριν σας μιλήσω για τις σμηνουργίες να πω ότι είναι πολύ χρήσιμο να βάλετε παγίδες αφεσμών κοντά στο μελισσοκομείο σας.
Μερικές άδειες κυψέλες δηλαδή σε απόσταση περίπου 100 μέτρα μακριά από το μελισσοκομείο σας που να έχουν μέσα 3-4 παλιές χτισμένες κηρήθρες.
Και οι κυψέλες αυτές είναι καλό να είναι παλιές για να έχουν το άρωμα του κεριού και της πρόπολης μέσα.
Να τοποθετείτε τις κυψέλες αυτές, που συνηθίζουμε να τις λέμε παγίδες, πάνω σε πέτρες,  δέντρα, ή όχτους προκειμένου να είναι λίγο ψηλά γιατί στα σμήνη αρέσει αυτό.
Να μην είναι κρυμμένες, και να έχουν καλή ορατότητα, γιατί έτσι τις προτιμάνε περισσότερο τα σμήνη.
Είπα 100 μέτρα μακριά από το μελισσοκομείο σας να τις βάζετε γιατί όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο στις μέλισσες δεν αρέσει και πολύ να μαζεύονται πολλά σμήνη σε ένα μέρος, το αποφεύγουν αυτό, ίσως φοβούμενες τις λεηλασίες ποιος ξέρει…
Με τον τρόπο αυτό θα πιάνετε μερικά σμήνη κάθε χρόνο δικά σας ή και ξένα που θα πηγαίνουν και θα μπαίνουν μέσα στις άδειες αυτές κυψέλες.
Το ότι αυτές θα είναι μεταχειρισμένες, και θα έχουν παλιές κηρήθρες μέσα να ξέρετε ότι σας εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή παγίδα, ανώτερη από κάθε είδους μαντζούνι που φτιάχνουν κάποιοι προκειμένου να ελκύουν τα σμήνη.
Όσο για τις σμηνουργίες να πω ότι…
Αν δώσετε έγκαιρα χώρο στο μελίσσι σας, και το κάνετε διώροφο ή τριώροφο, πριν αυτό συνωστιστεί μέσα στην κυψέλη τότε δεν θα εκδηλώσει καν τάση για σμηνουργία.
Αν αργήσετε όμως να του δώσετε χώρο, και εκδηλώσει τάση για σμηνουργία τότε είναι πολύ δύσκολο να του το βγάλετε από το μυαλό.
Θα έλεγα ότι αν έχετε μελίσσι ασφυκτικά γεμάτο και φοβάστε μήπως εκδηλώσει τάση για σμηνουργία, να του αλλάξετε θέση με ένα αδύναμο αν δεν έχετε πάτωμα έγκαιρα να του δώσετε.
Έτσι θα το κρατήσετε πάνω από 10 ημέρες μέχρι να ξαναβρεθεί σε θέση φουλ πληθυσμού και να σας απειλεί με σμηνουργία.
Ο χώρος λοιπόν είναι το Α και το Ω στην καταστολή της σμηνουργίας.
Όσο καλύτερη θεωρείται μια χρονιά, τόσο περισσότερα σμήνη θα σας φύγουν να το ξέρετε, και με λίγα λόγια αν βλέπετε τα μελίσσια σας φέτος να αναπτύσσονται γρήγορα, τότε δεν πρέπει να έχετε ουδεμία αμφιβολία ότι θα σας σμηνουργίσουν, γι αυτό από τώρα πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας.
Από ανθοφορίες έχουμε πολλές και καλές, ανάλογα την περιοχή.
Σε γενικές γραμμές όμως έχουμε δενδρώδες ανθοφορίες όπως βερικοκιές, αγραπιδιές, κουτσουπιές, ασφάλαχτους, ενώ πρέπει να ξεκινάει και η ελαιοκράμβη, προς τα τέλη του μήνα θα αρχίσουν να δίνουν καλά και οι χορτονομές.
Με το που θα ανοίξουν οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές ετοιμαστείτε για το πρώτο κύμα σμηνουργιών συνάδελφοι.
Καλή επιτυχία και καλά μέλια να έχουμε…


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

          

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βαρρόα τετοια εποχή? Κατι λαθος θα εγινε στη χειμερινή θεραπεία.

Ανώνυμος είπε...

Η ίδιοι χειρισμοί ισχύουν και στις ποιο βόρειες περιοχές;

ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΣ είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΒΑΡΟΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ? ΑΛΛΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΝΑ ΑΝ ΤΩΡΑ ΑΡΧΕΣ ΑΠΡΙΛΗ ΕΧΕΙΣ ΒΑΡΟΑ ΠΩΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΤΟ?? ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΕΞΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ?? ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΟΥΡΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΟΑ?

MELISSOCOSMOS είπε...

Γι αυτο εχουμε φροντισει απο πριν να μην εχουμε βαρροα.
Αν Απριλη μηνα σε απασχολει η βαρροα καλυτερα να αλλάξεις επαγγελμα.

MELISSOCOSMOS είπε...

9.46 η βορεια Ελλαδα ειναι λιγο πιο όψιμη.
Επισης καθε χρονια εχει τις δικες τις ιδιαίτερες συνθήκες γι αυτο ημερομηνιες δεν μπορουν να μπουν για καθε περιοχη ξεχωριστα.

Ανώνυμος είπε...

χρηστος μουταφης.. οποιος εχει λιγη βαρροα.. αχνη ζαχαρι σκονασμα καθε 3μερες.. οποιος εχει πολυ βαρροα καλυτερα να αφησει τα μελισσια ακριβος απο κατω απο τα ελατα να πανε οι μελισσες με τα ποδια να φερνουν μελι.. χα χα χα ετσι να κανουμε και λιγο χουμορ βασιληξεσφιγγη και χαραμοφαη.

kerdoskopos είπε...

σε ενα μελισσι κριτηριο για να δωσουμε 2ο πατωμα ειναι αναλογα ποσα πλαισια γονο εχει .. π.χ για 2ο πατωμα πρεπει να εχει τουλαχιστον 6-7 πλαισια με γονο......

MELISSOCOSMOS είπε...

12.54 πρεπει να υπαρχουν 7-8 πλαισια πολυ καλα γεματα γονο και ο περισοτερος να ειναι σφραγισμενος

Γεράσιμος είπε...

σε επιθεορηση σε δυοροφο μελισσι σημερα 19/4/ βρηκα γιρο στα 20 βασιλικα κελια τα οπια εκοψα επιμελώς από τα πλεσια για να περιργαστω στο σπιτι!!!Εκεί παρατιρησα ότι κάθε ένα από αυτά ήταν διαφορετικης ηλικίας.Αλλα ασφράγιστα,άλλα με ετοιμο εντομο και άλλα σφραγισμένα 2-3 ημερών.Ερωτηση:1)αυτό είναι φυσιολογικό ;;σφραγιζουν για μέρες κελιά;;2)Πως ξερουμε ότι δεν εχει ήδη σμινουργισει ένα μελισσι -οπωτε και θα ήταν καταστροφικο να χαλάσουμε βασιλοκελια;;;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...