Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Η Μπάκφαστ έχει το όνομα μα η Κάρνικα την χάρη!!!Συνάδελφοι αν και η Ελλάδα έχει 2 υπέροχες φυλές μελισσών που για την χωρά μας τουλάχιστον θεωρώ ότι είναι οι καλύτερες δεν είναι λίγοι και οι μελισσοκόμοι που υποστηρίζουν ξένες φυλές.
Γι αυτό κάποιοι βασιλοτρόφοι φρόντισαν ώστε να εκτρέφουν διάφορες φυλές του κόσμου.
Μια από αυτές είναι η πολυδιαφημιζόμενη μέλισσα του μοναχού Adams η apis mellifera buckfast και μια άλλη η Apis Mellifera Carnica, μια μέλισσα που συνάντησα στην Γερμανία το 2010. 
Για αυτούς τους λόγους αλλά και γιατί μου αρέσει να πειραματίζομαι φρόντισα και απέκτησα και τις δυο αυτές φυλές. 
Και έχει ενδιαφέρον να δούμε τι συμπεριφορά είχαν την άνοιξη πχ, και τι μέλι κατέγραψε το μελισσοκομικό μου ημερολόγιο ότι έδωσαν οι κυψέλες που φιλοξενούσαν αυτές τις φυλές, όπως και τι δείχνουν παραφυάδες που φτιάχνω και προέρχονται από αυτά τα μελίσσια!  
Ο σοφός λαός μας φρόντισε με τις παροιμίες του να κάνει προοικονομια και να σου αποκαλύπτει με έναν τίτλο, γι αυτό ήδη πιστεύω ότι ο τίτλος σας προϊδέασε για το αποτέλεσμα...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως! 

Το καλοκαίρι του 2013 αγόρασα 8 βασίλισσες, 5 της φυλής buckfast και 3 της φυλής Carnica.
Και οι 2 φυλές μελισσών έλειπαν από το μελισσοκομείο μου.
Έχω πει ήδη ότι προτιμώ με διαφορά την Μακεδονική φυλή, αλλά λίγο από περιέργεια, λίγο για λόγους δοκιμής ώστε να μιλάμε μετά στο Blog μου δίνουν το ερέθισμα ώστε να θέλω να δοκιμάσω νέα πράγματα.

Τις νέες βασίλισσες λοιπόν τις προόρισα για παραφυάδες που χώρισα τον Αύγουστο του 2013 οπότε και άρχισε η παρακολούθηση τους και η καταγραφή τους στο μελισσοκομικό μου ημερολόγιο.
Είναι σίγουρο ότι ήταν όλες νέες βασίλισσες και πολύ καλές μάλιστα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, γιατί όπως και να το κάνουμε δύσκολα κάποιος δεν θα έδινε καλές βασίλισσες στον διαχειριστή του MELISSOCOSMOU, αυτό δεν το γράφω εγωιστικά αλλά νομίζω ότι είναι αυτονόητο πως όλοι έχουν την ανάγκη να θέλουν να δείξουν το καλό τους επαγγελματικό πρόσωπο τουλάχιστον σε κάποιον που γράφει μελισσοκομικά άρθρα έτσι δεν είναι;

Οι παραφυάδες πέτυχαν και οι βασίλισσες έγιναν όλες αποδεκτές.
Και όπως κάθε τι νέο σε κάθε μου επιθεώρηση προσπαθούσα να κερδίσω εντυπώσεις από τις νέες μου μέλισσες.

Έτσι από νωρίς διαπίστωσα ότι όντως η buckfast είναι ήρεμη μέλισσα αλλά όχι όσο αφήνεται να εννοηθεί στα διάφορα άρθρα, και αν την συγκρίνω με την μακεδονική φυλή θα έλεγα ότι έχει περίπου την ίδια συμπεριφορά σε ότι έχει να κάνει με την επιθετικότητα.
Αντιθέτως από τις Carnica δεν πήρα ούτε μια τσιμπιά μέχρι την επόμενη άνοιξη του 2014.
Πείτε το συγκυρία ή ότι άλλο θέλετε αλλά αυτό καταγράφηκε στο μελισσοκομικό ημερολόγιο.

Ξεχειμωνιάσανε και οι μεν και οι δε αρκετά καλά χωρίς προβλήματα, και μπορώ να πω ότι και οι δυο φυλές έδειξαν την τάση να μαζεύουν ελάχιστη η και καθόλου πρόπολη, σε αντίθεση με τις Χαλκιδικής που μαζεύουν πολλή.
Η άνοιξη του 2014 αρχικά ενθουσίασε μελίσσια και μελισσοκόμο όπου έδωσαν ταχύτατη ανάπτυξη, ενώ στην συνέχεια ήρθε η απογοήτευση αφού δεν είχαμε σχεδόν καθόλου νεκταροέκκριση.

Παρόλα αυτά τα μελίσσια έγιναν παραγωγικά, εικοσάρια με την Κάρνικα να έχει στα φρύδια του γόνου κάποια μελάκια ενώ αντιθέτως η Μπάκφαστ δεν έδειξε κάτι τέτοιο.
Καμία από τις δυο φυλές δεν έκανε τάση σμηνουργίας πάντως, αλλά αυτό δεν λέει και πολλά για μια δύσκολη άνοιξη.

Μετά ήρθε η μεταφορά στα έλατα, οπού εκεί ο έλατος δούλεψε μόνο για μια εβδομάδα.
Στον μοναδικό τρύγο που έγινε όμως και τα 3 μελίσσια της καρνιόλικης φυλής έδωσαν απίστευτα μεγάλες ποσότητες για αυτά τα δεδομένα, μιλάμε για ολόκληρο πάτωμα μελιού σφραγισμένο με άσπρο κεράκι και τα πλαίσια να μην σηκώνονται από το βάρος.

Ήταν τέτοια η έκπληξη μας μάλιστα για το πως κατάφεραν να μαζέψουν αυτό το μέλι που ακόμα και στο ξεμέλιασμα όσοι συμμετείχαμε το βράδυ πειραζόμασταν ότι αυτές οι μέλισσες της Μέρκελ είναι πολύ προκομμένες τελικά...

Αντιθέτως η φυλή buckfast δεν έδωσε κάτι το αξιόλογο στον έλατο και κινήθηκε στο μέσο όρο που κινήθηκαν και τα υπόλοιπα μελίσσια.


Αυτό δεν το θεώρησα πάντως ως απόδειξη για να κρίνω καλύτερη την μια φυλή από την άλλη καθώς με έναν τρύγο ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν.

Τον Ιούλιο μετά τον κάμπο για τις απαραίτητες γύρες τα μελίσσια μεταφέρθηκαν στο πεύκο, οπού έγινε ένας μόνο τρύγος τον Σεπτέμβριο μετά το πρώτο βάρεμα.


Περιέργως και εκεί τα μελίσσια της φυλής Carnica έδωσαν πάλι από ένα πάτωμα μέλι και ήταν τόσο γεμάτα που έχτισαν γλώσσες ακόμα και στα καπάκια.

Κάπου εκεί άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι τρέχει με δαύτες...

Το δεύτερο βάρεμα του πεύκου δεν μας έκανε τη χάρη στην περιοχή που είχα τα μελίσσια γι αυτό και δεν έγινε τρύγος.

Ωστόσο κατά την μεταφορά τους πίσω στο χωριό μου, τα μελισσάκια αυτά ένιωσα ότι ήταν πιο βαριά σε σχέση με τα υπόλοιπα, και το αυτό διαπίστωσα και σε έλεγχο μετά την μεταφορά, ότι δηλαδή αυτά τα μελίσσια έχουν γεμάτα πλαίσια και ως την άνοιξη δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν τροφές.

Δηλαδή και στο δεύτερο βάρεμα του πεύκου αυτά τα μελίσσια βρήκαν και μάζεψαν μέλια τόσα που αν όλα τα υπόλοιπα έκαναν το ίδιο θα έπαιρνα έναν ακόμα πολύ καλό τρύγο.

Φίλες και φίλοι αυτή είναι η εμπειρία μου με αυτές τις δυο φυλές, την πολυδιαφημισμένη buckfast και την Carnica.
Δυο φυλές που δεν είναι Ελληνικές αλλά έχουν διησδύσει στην Ελληνική αγορά, και καλώς ή κακώς επιλέγονται από κάποιους μελισσοκόμους.

Η δίκη μου γνώμη σε ότι αφορά τις δυο φιλές είναι ότι αν κάποια από αυτές χρίζει περισσότερης προσοχής για τις αποδόσεις της αυτή είναι καθαρά η Κάρνικα.

Τονίζω όμως ότι εξακολουθώ να πιστεύω πως μακράν η καλύτερη φυλή για τα Ελληνικά δεδομένα είναι η μέλισσα της Μακεδονίας μας.

ΥΓ
Την άνοιξη του 2015 παρατήρησα ότι η φυλή buckfast έδειξε ότι είναι αρκετά ευάλωτη στην Ασκοσφαίρωση (γυψόγονο) αλλά είναι νωρίς ακόμα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

          

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εννοεις οτι η καρνιολανικες εδωσαν περισσοτερο απο τις χαλκιδικης? Επι της ουσιας ειναι ιδιες μελισσες με την διαφορα η χαλκιδικης ειναι προσαρμοσμενη στο περιβάλλον μας. Στην κρητη εχω δοκιμασει καρνικα αλλα ζοριζονται στις υψηλες θερμοκρασιες και η χαλκιδικης ειναι εξαιρετικη αλλα σμηνουργει εντονα. Εδω προτιμαται περισσοτερο πλεον η κεκροπια αφου χαθηκε η ανωτερη ολων ντοπια. Νικος κρητη.

TaTaKaS είπε...

Ποιά είναι η άποψή σου για τον εκφυλισμό των τοπικών ρατσών μέλισσας με εισαγωγή ξένων γονιδίων από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά;;;Αυτό όπως γνωρίζεις έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μελίσσια που δεν καταλαβαίνουμε τη ράτσα τους αλλά ακόμη χειρότερα,να εξαφανίζονται τα τοπικά είδη...Για πες μας την άποψή σου...

ΠΡΟΣΟΧΗ,μόλις εξομολογήθηκες έγκλημα κατά της φύσης (μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία).Μας ενημέρωσες πως κηφήνες σου γονιμοποίησαν δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλες βασίλισσες με γονίδια ξενόφερτων φυλών...Μη μου πεις για την φύση του ανθρώπου να κάνει πειράματα!!!!!Θα ξεραθώ στο γέλιο...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Βασίλη..Επειδή ενδιαφέρομαι για την Carnica μπορείς να μου δώσεις ένα τηλ για να παραγγείλω;Βαγγέλης

MELISSOCOSMOS είπε...

Βαγγελη τον Μπατση θα παρεις τηλ, αυτος εχει.

Ανώνυμος είπε...

η μπακφαστ ειναι ονομασια απο περιοχη και ειναι υβριδιο δεν ειναι ρατσα

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη αν θες να πειραματιστείς με ξένες ράτσες να πας στον τόπο τους για να πάρεις και τις σωστές μετρήσεις και να τις σημειώσεις στο μελισσοκομικο σου ημερολόγιο.
Μη χαλάς όλους τους υπολοιπους μελισσοκόμους επειδή εσυ και μερικοί ακόμα την έχετε δει γεννετηστές.
ΕΙΝΑΙ ΕΚΓΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΠΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ.
Ο καθηγητής εχει απόλυτο δίκιο για το επίπεδο για το internet.Ο λόγος είναι οτι υπάρχουν ρεαλιστές σαν εσένα που προωθούν το μπαστάρδεμα των μελισσιών μας.
Τα αποτελέσματα γνωστά.Τρανό παράδειγμα η Κρήτη.
Βασίλη για εμένα ήσουν επαγγελματίας μελισσοκόμος μέχρι που διάβασα αυτο τον ωχετό.
Είσαι ανεύθυνος ερασιτέχνης.
Και σου το ξαναλέω αν θέλεις και άλλες ράτσες τοτε τράβα στη Γερμανία στη Πολωνία και ωπου αλλου σε φωτήσει ο Θεός γράφτα όλα στο τεφτέρη σου και μετά ελα να μας πεις και για τις υπολοιπες ράτσες.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ

MELISSOCOSMOS είπε...

Γιατι τα βαζετε με τους μελισσοκομους που δοκιμαζει φυλλες;
Βαλτε τα με την πολιτεία που ανηξε διαπλατα τις πορτες της χωρας.
Απο την στιγμη που ο βασιλοτροφος πουλαει, ο μελισσοκομος θα αγοραζει, το αυτο δεν ισχυει φυσικα μονο για τις φυλλες μελισσων.
Στην Ελλάδα ηρθαν παρα πολλες φυλλες που αλλες λειτουργησαν θετικα κι αλλες αρνητικα, πχ η Γερμανικη φυλλη προβατων εδωσε στον Ελληνα κτηνοτροφο μεγαλυτερη ποσοτητα γαλα οταν την διεσταυρωσε με την ελληνικη φυλη.
Αυτο συνεβει σε ολοκληρο τον κοσμο και η Ελλαδα δεν γινεται να αποτελεσει εξαιρεση.

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη αν αυτοί που μας κυβερνάν ειναι ανεύθυνοι δεν πάει να πει οτι όλοι πρέπει να κανουμε αυτα τα τραγικά λάθοι.
'Οσο για τα πρόβατα μπορεί εν μέρει να είναι σωστό αλλά το κριάρι πηδάει τις προβατίνες που είναι μέσα στο μάντρι δεν ενοχλεί και τα γύρο κοπάδια και επίσης πόσα κοπάδια θανατώσαν τα δύο τελευταία χρόνια απο διάφορες αρρώστιες;Η κτηνοτροφία στη χώρα μας περνάει πολυ μεγάλη κρίση οπότε μη τη φέρνεις σαν παράδειγμα.
Για αυτον το λόγο οφείλεις να παραδεχτείς το λάθος σου και μαζί με εσένα και όλοι οι υπόλοιποι και να μη προσπαθείς να βρεις κάποια δικαιολογία, είναι χειρότερο.
Οτι εχεις δημιουργήσει μεχρι στιγμής είναι ωραίο αλλα μπορεί ολα αυτά να καταστραφούν εν μια νυκτί και όλα αυτα λόγο ρεαλισμού.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Πέρυσι, σε σεμινάριο στα Τρίκαλα, η κα Χατζήνα, μας είπε πως σε ομαδική εργασία που έγινε στο Ινστιντούτο με διεθνή συμμετοχή σχετικά με τις φυλές, σε κάθε χώρα ευδοκίμησε και κυριάρχησε η αντίστοιχη φυλή. Η Μακεδονική δλδ στην Ελλάδα, η Καυκάσια στη Πολωνία, η κάρνικα στη Γερμανία κοκ. Γενικά σε κάθε κράτος καλύτερη παραγωγή θα έχει η εκάστοτε ντόπια φυλή. Οπότε ας αφήσουμε τα "πειράματα" στους ειδικούς, και ας ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους!
Γιώργος - Καλαμπάκα

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη η καθε ρατσα ενβιου οντος εχει διαμορφωθη μεσα απο εκατομμυρια χρονια εξελιξης
στις συνθηκες που επικρατουν στο χωρο που ζει και αναπαραγετε.
Οι συνθηκες αυτες ειναι το κλιμα που επικρατει και αυτο ειναι αναλογο ακομα και του
ημισφαιριου αλλο του Βορειου και αλλο του Νοτιου αλλος ο τροπικος του Καρκινου αλλος
ο τροπικος του Αιγοκερου και ας ειναι και οι δυο ευκρατες ζωνες.
Βαριεμαι να σου πω περισσοτερα, αλλα ρε παιδι μου ετσι για να καταλαβης αλλο το BADEN-BADEN
και αλλο τα Σταμνα.
Και για να σοβαρευτουμε λιγο .........Αναθεωρησε ολα αυτα και ριξε μια ματια τι κανει η
μανα η φυση. Ειμαστε πολυ μικροι για να βαλουμε το χερακι μας και να την βελτιωσουμε.
Αντε τωρα τα πηρα στο κρανιο.Εισαι σοβαρος ανθρωπος? ποιος εισαι φιλε που συστηνης αλλαγη
αλλαγες στο φυσικο πλαισιο της Ελλαδος?Με ποιο δικαιωμα και με τι στοχους? το κερδος ε?
Κριμα πολυ κριμα .Θα μπορουσα να γραψω και αλλα σταματω.Η παροιμια λεει οτι οταν τσκωνοντε
δυο παντα φταιει ο πιο εξυπνος.
Πολυμηχανος Οδυσσεας

MELISSOCOSMOS είπε...

Λοιπον θα το πω μια φορα κι οσοι θελετε να το καταλάβετε κέρδος θα έχετε, ενω οσοι δεν θελετε επιστρέψτε στις σπηλιές απο οπου ειναι η καταγωγη σας, ως άνθρωποι των σπηλαίων.
Μιλαμε για δυο φυλες μελισσών, την Κάρνικα η οποια υπαρχει ανέκαθεν στον Ελληνικο χώρο στα Ιονια νησια επι εκατομμύρια χρονια, και για την Μπακφαστ μια μελισσα νέα μεν που το όνομα της μονο παραπέμπει σε παλια φυλη που εχει πλεον χαθει.
Η Μπακφαστ ειναι υβριδιο και φερει σε μεγαλο βαθο αιμα απο Ελληνικές φυλές μελισσων.

Εσεις μπορείτε να συνεχισετε να λετε τραγούδια φυσικα αλλα για πάρτι σας, εγω συνεχίζω να κανω την δουλεια μου και αλίμονο αν σας ακουγα.

Ανώνυμος είπε...

Μπάβο Βασίλη δείξε μας το επίπεδο σου.Αν είναι έτσι να μη γκαστρώνουμε εμείς τις γυναίκες μας αλλα να τις πηγαίνουμε σε εργαστήρια για να βγάλουμε ανώτερα παιδιά.Ε;Καλή ιδέα;Η μέλισσα υπάρχει πριν ο πρόγονος σου ανακαλύψει τη σπηλιά και εσυ επειδη θα ζήσεις μερικά χρόνια νομίζεις οτι μπορείς παίζεις με τη φύση.
Αντι να είσαι υπέρμαχος αυτής της ιδέας προσπαθείς να καταστρέψεις τις ντόπιες ράτσες.
Μήπως είσαι και εσύ υβρίδιο;
Μπράβο και πάλι μπράβο.
Δε μου λες γιατί γράφεις στη δημοτική και οχι greeklish αφού είσαι πολιτισμένος και προοδευτικός;Μήπως δεν θέλεις να χαθεί η γλώσσα μας ωστε να την έχουν και τα παιδία μας;
Το ξέρεις οτι αν δε μας στείλουν υβρίδια να φυτέψουμε δεν θα έχουμε σπόρο ούτε για κολοκύθια;Αυτο γιατί συνέβη;Επειδή εκφυλίστηκαν ολες οι ντόπιες ράτσες.
Αν δε σου φτάνουν αυτα μπορώ να σου φέρω πολλά παραδείγματα ακόμη.
Και αν δεν πετύχουν τα πειράματα σου και οι μέλισσες γίνουν τζιτζίκια τι θα πείς στην αλλη τη γενιά;
Συγνώμη λάθος;
Και κάτι ακόμη.Είμαι πολύ περήφανος που ξέρω οτι ο πρόγονος μου ηταν ο 'ανθρωπος του σπηλαίου των Πετραλώνων, αλίμονο σε εσένα που δεν έχεις ιδέα τίνος σπόρος είσαι.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ανώνυμος είπε...

Θα είχε ενδιαφέρον αν γινόταν και μια παράλληλη σύγκριση των δύο με την μακεδονική.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...