Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

Μελισσοκομικοί χειρισμοί ΜαΐουΣυνάδελφοι ο Μάιος είναι ο τελευταίος μήνας της ανοίξεως, και τα μελισσάκια μας προς τα τέλη αυτού του μήνα βρίσκονται στην μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη που μπορεί να πετύχουμε.

Ο Μελισσοκόμος έχει κουραστεί πολύ, σωματικά ψυχικά και οικονομικά επί πολλούς μήνες για να καταφέρει να δημιουργήσει αυτά τα δυνατά μελίσσια που είναι ικανά να μαζέψουν τις ποσότητες εκείνες που θα μας γεμίσουν από υπερηφάνεια και αγαλλίαση!!!

Στον πρόλογο μου φρόντισα λίγο να δώσω μια νότα επιείκειας στον κουρασμένο μελισσοκόμο που διαβάζει αυτό το άρθρο και να μην μπω κατευθείαν στις εργασίες που χρειάζεται να κάνει ακόμα για να ολοκληρωθεί η δουλειά του... 


Αυτές είναι το συρμάτωμα και το πέρασμα κεριών που επιβάλλεται να γίνει όσο τα μελίσσια εξακολουθούν να αναπτύσονται και να ζητάνε πλαίσια και πατώματα, καθώς και η συχνή επιθεώρηση μιας που η περίοδος της σμηνουργίας ακόμα καλά κρατεί. 

Όπως έχουμε πει και σε χειρισμούς προηγούμενων μηνών πρέπει να δίνουμαι έγκαιρα πάτωμα πριν το μελίσσι συνωστιστεί πολύ και αρχίσει η τάση της σμηνουργίας. 

Σε γενικές γραμμές όταν μιλάμε για πατώματα Μάιο μήνα εννοούμε κυρίως στις πρώιμες περιοχές της χώρας τα τρίτα που θα μπουν στα μελίσσια, καθώς μάλλον έχουν ήδη μπει δεύτερα από τον Απρίλιο. 

Δεν διστάζουμε στιγμή να δώσουμε τρίτο πάτωμα αν το μελίσσι το έχει ανάγκη αφού αν η κίνηση μας αυτή γίνει σωστά θα πάρουμε αρκετά κιλά μέλι περισσότερο σε σχέση με τα διώροφα πάντα.

Πατώματα υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορούμε να δώσουμε, δεύτερα ή και τρίτα σε δυνατά μελίσσια μέχρι και τον Ιούνιο στα έλατα.

Φυσικά τα μελίσσια χτίζουν και πολλά κεριά την ίδια περίοδο. 

Επίσης τον μήνα Μάιο θα αρχίζει σιγά σιγά να κάνει την εμφάνιση της η βαρρόα, αφού και αυτή έχει ολοκληρώσει τώρα πλέον πολλές γέννες και έχει αυξηθεί αρκετά. 

Εγώ έστω και μια αν δω πάνω σε μέλισσα πάντως προτιμώ να θυσιάσω την μέλισσα σκοτώνοντας την μαζί με την βαρρόα, παρά να την αφήσω να πολλαπλασιάζεται και να απομυζεί το μελίσσι μου ως τον Αύγουστο που θα κάνω το πρώτο ξαλάφρωμα.

Για να κλείσω το θέμα με την βαρρόα να πω ότι όσοι έχετε έντονο πρόβλημα με την βαρρόα την εποχή αυτή, θα πει ότι δεν κάνατε σωστή δουλειά τον χειμώνα και πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαχτείτε από δαύτη.

Η μόνη λύση που σας μένει είναι οι ταινίες κατά της βαρρόα, μόνο αν τα μελίσσια έχουν έντονο πρόβλημα, και είσοδο των ταινιών σε μελίσσια που θα κάνετε τρύγο το λιγότερο σε δυο μήνες!!!

Επίσης να πω ότι ο Μάιος είναι γνωστός στην μελισσοκομία και για ένα φαινόμενο που ονομάζεται <κακό του Μάη>.
Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από πείνα, που μπορεί να προκληθεί στα μελίσσια αν τα κλείσει παρατεταμένα ο βροχερός καιρός στις κυψέλες.
Τότε εύκολα το μελίσσι μπορεί να χαθεί επειδή ο πληθυσμός είναι μεγάλος και άρα και οι ανάγκες του για τροφή.

Πρέπει λοιπόν να έχουμε το νου μας σε περιπτώσεις που ο καιρός δεν πάει καλά γιατί πολλά μελίσσια έχουν χαθεί έτσι.

Από ανθοφορίες τον Μάιο εξακολουθεί να δουλεύει σε πολλά μέρη η πορτοκαλιά, και οι χορτονομές και φυσικά αυτό το μήνα ανθίζει το παλιούρι με τις αξιόλογες ποσότητες σε μέλι εφόσον δεν βραχεί.

Τέλος τον Μάιο ξεκινούν και τα πρώτα μελιτώματα, όπως το Πουρνάρι, η Αριά κ.α ενώ προς τα τέλη Μαΐου αρχίζει ο Βασιλιάς του μελιού που δεν είναι άλλος σε θέμα ποσότητας από τον Έλατο...

Πρώτα ο Θεός τον μήνα Μάιο οι τυχεροί μελισσοκόμοι κάνουν τον πρώτο τους τρύγο εκεί κοντά στην γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου, και μετά φορτώνουν και παίρνουν τα όρη...για έλατα!

Λίγο ή πολύ αυτοί είναι οι χειρισμοί που πρέπει να κάνουμε τον μήνα Μάιο συνάδελφοι.

Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι έχουμε ρίξει την ζαριά μας και περιμένουμε με λαχτάρα να δούμε εξάρες...

Αρκετοί δυστυχώς θες από δικά τους λάθη, θες λόγο καιρού αντί για εξάρες μπορεί να δουν ασσόδυο, αλλά δεν πειράζει αυτά έχει η ζωή και η μελισσοκομία, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και χειρότερα!!!


Τα λέμε τον Ιούνιο από τα έλατα και τα ψηλά βουνά...καλά μέλια φίλοι μου


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

          

5 σχόλια:

Chris Mouzaks είπε...

Καλημέρα και συγχαρητήρια για την γνώση κ ενημέρωση που δίνεις σε μας τους νέους στην μελισσοκομία,
Όταν γρά εις για τρίτο πάτωμα σε μελίσσι που ασφυκτιά, συμβαίνει το εξής σε εμένα
Διώροφο μελίσσι 20 πλαισίων πληθυσμού
Σμηνουργησε προ λίγων ημερών ,
Φεύγοντας η μεγαλειοτατη άφησε 9 πλαίσια γόνου ( φρέσκου κ σφραγισμένου στον πάνω όροφο)
Να δώσω τρίτο πάτωμα έστω κ τώρα;
Δεν έχει αποδυναμωθεί εξακολουθεί συνωστισμός (τσαμπί στο καπάκι)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Χρήστος,

Γιώργος Ρήγας. είπε...

Μου αρέσει η παρουσίαση σου για τον μήνα Μάιο και εγώ εδώ στην αττική κάπως έτσι βλέπω να κάνω τους χειρισμούς πλην της μετακόμισης μόλων φέτος θα μηνώ ακίνητος..Γιώργος Ρήγας.

Sotiris είπε...

Γειά σου Βασίλη. Σήμερα πήγα στα μελίσσια μου και είδα κάτι πολύ περίεργο σε ενα μελίσσι μου. Άκουσα το γνωστό τραγούδι της βασίλισσας. Πήγα στο πλαίσιο που ακουγόταν ο ήχος και βρήκα να τραγουδάει μια νέα βασίλισσα που ήταν αρκετά μικρόσωμη. Πιθανολογώ οτι δεν ήταν και γονιμοποιημένη λόγο μεγέθους.Είναι δυνατό να τραγουδάει η νέα και όχι η παλια; Βρήκα το βασιλοκελί που βγήκε και δίπλα του ενα κλειστό που δεν είχε εκκολαφτεί ακόμα και ήταν θέμα ωρών. Επίσης το περίεργο είναι ότι βρήκα σε ένα άλλο πλαίσιο 2 βασιλοκελιά μαζί κολλητά που ήταν πιασμένα πάνω στο ξύλο του πλαισίου χωρίς να έχουν βάση την κερήθρα. Πώς έγινε να γεννήσει η βασίλισσα στο ξύλο και όχι στην κερήθρα? Η παλιά βασίλισσα την οποία και δεν βρήκα ήταν 4 χρονών. Το μελίσσι δεν δείχνει να έχει σμηνουργήσει απο πλευράς πληθυσμού. δεν ξέρω αν έκανα καλά αλλα πήρα την βασίλισσα που τραγούδαγε και την έβαλα με άλλα 2 πλαίσια γόνο και πλυθησμό σε 5αράκι λίγα μέτρα πιο πέρα και άφησα τα νέα βασιλοκελιά στο 2όροφο. Σε διαβάζω πολύ εδώ και 3 χρόνια που ξεκίνησα και Θα ήθελα τις συμβουλές σου πάνω στο θέμα. Ευχαριστώ

MELISSOCOSMOS είπε...

Σωτηρη, φυσικα και τραγουδανε οι νεες οταν αντιλαμβανονται οτι υπαρχουν κι αλλα βασιλοκελια στην κυψελη. Θα σμηνουργουσε το μελισσι αυτο μεσα σε λιγες μερες.

Καποιο κομματακι κηρηθρας εχτισαν οι μελισσες πανω στο ξυλο, ισως πολυ μικρο το γεννησε η βασιλισσα κι εκαναν βασιλοκελια, ή καποια αβγα επεσαν εκει και στη συνεχεια τα περιποιηθηκαν οι εργατριες.

MELISSOCOSMOS είπε...

Χρηστο χαλασε ολα τα βασιλοκελια κι αφησε 1 μεγαλο και καλο αλλιως θα σμηνουργησει ξανα.

Θα δωσεις πατωμα αφου γεννησει η νεα βασιλισσα.
Αν δωσεις τωρα δεν θα σου το χτιζουν αφου τα ορφανα δεν χτιζουν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...