Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει την μελισσοκομία!!!


Φίλες και φίλοι, πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι που ακολούθησαν το επάγγελμα του πατέρα τους, βρήκαν δηλαδή μια στρωμένη δουλειά με μελίσσια και εργαλεία και απλά την συνέχισαν ή την επέκτειναν κιόλας.
Επίσης πολλοί όμως είναι και όσοι αποφάσισαν να αρχίσουν εκ του μηδενός το ταξίδι τους προς τον μαγικό κόσμο των μελισσών.
Ένας από αυτούς που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία είναι και η αφεντιά μου εξάλλου.

Για πολλούς ανθρώπους έξω από τον χώρο μας και το γνωρίζω αυτό και εξ αντικειμένου, η μελισσοκομία είναι ένα εύκολο επάγγελμα χωρίς έξοδα που αφήνεις πχ την κυψέλη σε ένα σημείο και αυτή γεμίζει με μέλια.Σε αυτήν την λάθος εικόνα έχουν συμβάλει εκτός από την άγνοια και κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων που κάνουν λόγο για Ζάπλουτους Έλληνες Μελισσοκόμους.
Πολλές είναι οι φορές που νέοι διαβάζουν αυτά τα άρθρα και μετά επικοινωνούν μαζί μου για να τους τα επιβεβαιώσω, κι όταν τους δίνω μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που διάβασαν ή έχουν σχηματίσει, με στολίζουν κιόλας ότι φοβάμαι να πω την αλήθεια ή ότι σκόπιμα την αποκρύπτω.

Όσοι τόλμησαν να ασχοληθούν ενεργά με την μελισσοκομία όμως, θα είδαν την πραγματική γλύκα που έχει η δουλειά του μελισσοκόμου, και θα ξέρουν ήδη ότι μαζί με την γλύκα του μελιού υπάρχουν πολλές φορές και πίκρες, και δεν μιλάω για το κουμαρόμελο...

Μια από αυτές τις πίκρες είναι οπωσδήποτε τα έξοδα της δουλειάς μας.

Ποια είναι όμως αλήθεια τα πρώτα άμεσα και απαραίτητα έξοδα που χρειάζεται να κάνει ένας εκκολαπτόμενος μελισσοκόμος για να εισέλθει σε αυτό που λέμε ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ;

Πάμε να δούμε λοιπόν.

Τα όπλα του μελισσοκόμου, χωρίς αυτά δεν γίνεται μελισσοκομία άλλωστε.

Καπνηστήρι κόστος περίπου 23 Ευρώ
Ξέστρο κόστος περίπου 10 Ευρώ
Μελισσοκομική φόρμα, κόστος περίπου 30 Ευρώ
Μελισσοκομική μάσκα, κόστος περίπου 15 Ευρώ.
Γάντια, κόστος περίπου 10 Ευρώ.
Κυψέλες, για αρχή ας πούμε 5 διπλές, κόστος περίπου 200 Ευρώ.
Χρώματα για να τις βάψει, κόστος περίπου 30 Ευρώ.
Σύρμα για τα πλαίσια, κόστος περίπου 10 Ευρώ.
Φύλλα κηρήθρας για 5 διπλές κυψέλες κόστος περίπου 80 Ευρώ.
Μελισσοσμήνη κόστος ανάλογα τον πληθυσμό για 5 κυψέλες από 300 έως 1000 Ευρώ, ας πάρουμε το μέσο όρο 700 Ευρώ.
Εργαλείο συρματώματος πλαισίων κόστος περίπου 70 Ευρώ.
Μετασχηματιστής κόστος περίπου 25 Ευρώ.
Πυροσφραγίδα κόστος περίπου 140 Ευρώ.
Μαχαίρι απολεπισμού κόστος περίπου ένα μέσο μαχαίρι ας πούμε 80 Ευρώ.
Φίλτρο, πιρούνα κτλ κόστος περίπου 30 Ευρώ.
Έναν μικρο μελιτοεξαγωγέα για αρχή κόστος περίπου 320 Ευρώ.
Θεραπεία μελισσών πχ για Βαρρόα κόστος περίπου 20 Ευρώ.
Τροφές κτλ για αρχή κόστος περίπου 30 Ευρώ.
Μικρο βαρέλι μελιού κόστος περίπου 100 Ευρώ.
Βιβλία μελισσοκομίας κόστος περίπου 50 Ευρώ

Αυτά για αρχή χωρίς να βάλω μέσα γυρεοπαγίδες, τροφοδότες, και άλλα μικροπράγματα που μπορεί να αποφύγει στο ξεκίνημα, και φυσικά δεν βάζω μέσα ούτε το απαραίτητο μεταφορικό μέσο.
Ούτε επιθυμώ να προσθέσω τυχόν έξοδα για την απόκτηση της μελισσοκομικής γνώσης πέρα από την αγορά βιβλίων.

Έχουμε δηλαδή με έναν πρόχειρο υπολογισμό το ποσό των 1973 Ευρώ, δυο χιλιάρικα δηλαδή για να ξεκινήσει κάποιος ερασιτεχνικά.

Επίσης πρέπει να πούμε ότι είναι αμφίβολο το πότε θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα έσοδα ώστε να αρχίσει η απόσβεση αφού αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Το ποσό αυτό φυσικά μπορεί να το διαθέσει κανείς σταδιακά αλλά οπωσδήποτε μέσα στον πρώτο χρόνο της ενασχόλησης του με την μελισσοκομία.

Τα όπια έσοδα θα προκύψουν μελλοντικά δεν μπορεί να υπολογιστούν, πολύ υποθετικά μπορεί να πούμε ότι μπορεί να είναι από ζημιογόνα μέχρι αρκετά ικανοποιητικά.

Και ακόμα χωρίς συζήτηση η δουλειά αυτή απαιτεί να έχεις πολύ υπομονή, μεγάλο στομάχι, και μπόλικα ψυχικά αποθέματα.

Φίλε εν δυνάμει συνάδελφε όσα διάβασες πιο πάνω αποτελούν την ειλικρινή πραγματικότητα με επιείκεια μάλιστα.

Αν με ρωτάς, που θα ρωτάς σίγουρα, αν αξίζει η προσπάθεια θα σου πω οπωσδήποτε ΝΑΙ, για εμένα ναι, ακόμα και η απλή επαφή με την μελισσοκομία για εμένα είναι ανεκτίμητη.

Και τέλος μια φιλική συμβουλή έχω να δώσω στους αρχάριους μελισσοκόμους.
Το μυστικό για την επιτυχία στον τομέα αυτό, είναι να δεις την μέλισσα σαν φίλη σου και την μελισσοκομία σαν τρόπο ζωής, κι όχι στεγνά επαγγελματικά με αριθμούς και υπολογισμούς κέρδους.

Αν την δεις εξ αρχής ως επάγγελμα έχασες, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο στην μελισσοκομία, ενώ αν την δεις διαφορετικά, περίπου ως χόμπι δηλαδή που σταδιακά γίνονται δεκτά και τα όποια έσοδα προκύπτουν από αυτό τότε είσαι στον σωστό δρόμο και είναι πολύ πιθανόν να τα καταφέρεις.

Καλή επιτυχία σε ότι κι αν επιλέξετε!!!


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσιών

          

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ετσι ακριβως βασιλη!!3 χρονια ασχολουμε ξεκινησα με 3 μελισσια!τωρα εχω 40...κ μετα το ελατο θα κοψω παραφιαδες!!!τρελοερωτευμενος με τη μελισσα!!πανω απολα αγαπη μερακι κ ολα θα γινουν σιγα σιγα!!οσο για τα εσοδα αποσβεση δεν εχω κανει ακομα...Σπυρος

PANAGIOTIS είπε...

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΒΑΣΙΛΗ.ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΗΣΣΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ.ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 2,5 ΤΟΝΟΥΣ.ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

κυριε βασιλη ετσι ειναι οπως τα λες!ξεκινισα περσυ με 2 τα εκανα 4 και φετος τα εκανα 14 !απο τα εξοδα που εχω κανει και τα ποσα πρεπει να κανω ακομα η αποσβεση μου φενετε ονειρο μακρυνο! αλλα χαρα που περνο καθε φορα που τα ανοιγωγια επιθεωρηση μου φτανει!......

Ανώνυμος είπε...

απόσβεση θα γινει όταν σταματήσει η επενδυση. ισως να αποφυγεις κάποια παγια εξοδα τον 1ο χρονο , και να ξεκινήσεις ας πούμε
με 1000 ε

MELISSOCOSMOS είπε...

Παναγιωτη για ευκολια θα σου πω οτι ειναι πιο ευκολο να το βγαλεις Αγροτομελισσοκομικο αν εχεις και κανα χωραφι.
Ψαξτε διπλη αδεια ωστε να μπορειτε να το χρησιμοποιειτε και για αλλες δουλειες και να πεφτει και ο αριθμος εκμεταλευσης αν δεν μπορειται να τον πιασετε.
Δεν ξερω τι ακριβως ισυει φετος

Ανώνυμος είπε...

vasili lipoun polla
lipi apothiki
lipi xorafi na ta valis mesa
lipi aftokinito
lipoun polaevales mono ta psila ta xodra de ta evales mesa
episis den ipes oti afta ta 2000 de tha ta kanis aposvesi pote me 5 melisia

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη ωραιο το αρθρο σου,εγω λεω ναι στους νεους να ασχοληθουν ,αλλα βασιλη με ολο τον σεβασμο πες κιολας μεσα απο το μπλοκ σου τις δικιες σου εμπειριες ,τα εξοδα συντιρησεις τα εξοδα μετακινησεις ,την κουραση για να κανουμε αυτο που αγαπαμε,γραψε ποσα χιλιομετρα εχεις κανει με τα μελισσια σου και τα ποσα λιτρα ιδρωτα εχουν φυγει απο το σωμα σου για να καταφερεις να βγαλεις το μελι. Μερικοι νομιζουν οτι θα παρουν 30 κυψελες θα τις βαλουν σε ενα σημειο και απο εκει θα βγαζουν μελι να πουλανε ,βεβαια ομως σωστα νομιζουν αφου διαβαζουν ζαμπλουτοι οι ελληνες μελισσοκομοι σε διαφορα αρθρα εφημεριδων ,οι που ακους νεους θα παρω τοσες κυψελες θα βγαλω τοσα κιλα μελι γιατι τοσο βγαζει μερο ορο μια κυψελη θα το πουλησω τοσο θα βγαλω τοσα.Οπως και ενα εχει πρωτα να αγαπησουμε την μελισσα και μετα το μελι .και για να βγει μελι θελει να γινεις ενα με την φυση μετα απο τρεξιμο κουραση και εμπειρια χρονων,Καλο απογευμα βασιλη !!!

MELISSOCOSMOS είπε...

Παιδια ειναι πολλα τα εξοδα αν μπουν ολα.
Αν τα εβαζα θα μου ελεγαν παλι οτι υποκρίνομαι γιατι φοβαμαι μην μου παρουν την δουλεια, γιατι το ακουσα και αυτο.
Εβαλα τα απολυτως αναγκαία πρωτα εξοδα για να ασχοληθει καποιος ερασιτεχνικα, εξού και ο μικρος μελιτοεξαγωγεας.

Ανώνυμος είπε...

Για να ξεκινήσει δεν είναι πολλα τα λεφτά. Για να τα αναπτύξει και να γίνουν τόσα όσα να μπορεί να βγάζει εισόδημα θα πρέπει να ξοδέψει πανω απο 20000 ευρω. Κυψέλες, τροφές, συντήρηση, Φορτηγάκι, μελιτοεξαγωγέα, βαρέλια, απολεπισμού εργαλεία, αποθήκη κ.α.

Ανώνυμος είπε...

Μόδα είναι , θα περάσει....Βέβαια θα γεμίσουμε χομπίστες.

MELISSOCOSMOS είπε...

5.25 Οχι, ουτε μοδα ειναι και ουτε θα περάσει.
Η αναγκη για δουλεια ειναι που κανει τον κοσμο να ψαχνει δίοδο και στην μελισσοκομια, και καλα κανει και ψαχνει.
Είναι ύβρης να μιλαμε για μοδα και χομπιστες, δηλαδη μονο εμεις ήμασταν οι εκλεκτοι οι τυχεροι;... μετα απο εμας κανενας;
Ποιος θα συνεχίσει την δουλεια μας αν οχι οι νεοι που ερχονται μετα απο εμας;
Ποιος θα φροντισει για την επιβίωση της μελισσας οταν εμεις θα εχουμε γερασει αν δεν ερθει νεο αιμα;

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΣΤΟΝ 5.25.ΠΙΘΑΝΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ,Η ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΟΥ Κ ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΛΑΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ.ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΖΗΣΕΙ ΠΟΤΕ.ΙΣΩΣ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΧΟΜΠΥ.ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΩΣ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΕΒΕΣΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΤΙ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΣ Κ ΤΗΝ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ.ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ Κ ΤΗΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ.ΤΩΡΑ ΑΝ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΧΟΜΠΥ Κ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ.ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΑ ΕΙΡΩΝΕΥΕΤΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ "ΧΟΜΠΙΣΤΕΣ"..... ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ναι ένταξη γράφουμε τα έξοδα μπορει να μου πει κάποιος τα έσοδα απο διακόσια μελίσσια ;;

MELISSOCOSMOS είπε...

10.32 δεν μπορω να υπολογίσω το κερδος απο 200 μελισσια, γιατι εξαρταται απο τις καιρικες σηνθηκες.
Πχ περυσι ηταν μια σχεδον ζημιογόνα χρονια, φετος την ανοιξη ελπιζαμε οτι θα δωσει μελι και δεν εδωσε, τωρα ελπιζουμε για τον ελατο αλλα τιποτα δεν ειναι σιγουρο.
Δεν γινεται να να υπολογιστουν τα εσοδα, εγω τουλαχιστον δεν μπορω.

Ανώνυμος είπε...

ωραια τα λετε.αλλα το κακο που υπαρχει με της σχολες μελισσοκομιας κ το παραμυθι οτι ειναι ευκολο καλα κρατει με θυματα ανεργους κ απελπισμενους νεους..εκει μουγκα ολη..

Ανώνυμος είπε...

οπου λαλουν πολλοι κοκορη αργει να ξημερωση

cocomel είπε...

Για να ξεκινήσει δεν είναι πολλα τα λεφτά. Για να τα αναπτύξει και να γίνουν τόσα όσα να μπορεί να βγάζει εισόδημα θα πρέπει να ξοδέψει πανω απο 20000 ευρω. Κυψέλες, τροφές, συντήρηση, Φορτηγάκι, μελιτοεξαγωγέα, βαρέλια, απολεπισμού εργαλεία, αποθήκη κ.α.

πολυ σωστα τα ειπε ο φιλος

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΟΙ Μ ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!
ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ!! ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΑΝ ΧΟΜΠΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ, ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΕΛΑΤΟ ΤΟ ΧΩ ΔΙΠΛΑ Μ!!! ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΑ FORUM ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΕΙ 2 3 ΚΥΨΕΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΠΟΣΒΕΣΗ? ΕΙΜΑΙ 20 ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΟΥΤΕ ΣΤΑ 50 ΜΟΥ! ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΟΜΠΥ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ 2 ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑ!!! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΛ ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ!!! ΚΑΛΑ ΜΕΛΙΑ ΝΑ ΧΕΤΕ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...