Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Εκκαθαριστικά - σοκ για 620.000 αγρότες - μελισσσοκόμους και 200.000 πολίτες με γεωργικά εισοδήματα


Ένα φορολογικό σοκ θα ζήσουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες όταν θα λάβουν το φετινό εκκαθαριστικό. Από το εισόδημα που απέκτησαν το 2014 και θα φορολογηθεί με το φετινό εκκαθαριστικό, οι αγρότες θεωρούνται πλέον ως επιχειρηματίες και θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ καθαρού εισοδήματος προσαυξημένου κατά 27,5% λόγω προκαταβολής φόρου.
Για το εισόδημα του 2013 οι αγρότες φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο έως και 9.500 ευρώ.

Παράδειγμα επιβάρυνσης


Αγρότης με ετήσιο καθαρό εισόδημα 5.000 ευρώ, δεν πλήρωσε φόρο εισοδήματος με το περυσινό εκκαθαριστικό (εισόδημα 2013). Αν το 2014 είχε το ίδιο καθαρό εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει με το φετινό εκκαθαριστικό φόρο εισοδήματος 650 και προκαταβολή φόρου 178,75 ευρώ, δηλαδή συνολικά 828,75 ευρώ.
Σύμφωνα με αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τον τρόπο φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος:
– το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, προσδιορίζεται πλέον με τη μέθοδο του λογιστικού προσδιορισμού, σύμφωνα με την οποία από το σύνολο των εσόδων που έχουν προκύψει από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων αφαιρούνται οι δαπάνες για την υποβοήθηση της παραγωγής, οι αποσβέσεις και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.
– το κέρδος από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ
-οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις προσμετρώνται στα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών κατά το ποσό που αυτές υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ
-εφόσον το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κα) και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) είναι υψηλότερο από το δηλωθέν εισόδημα τότε η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και του πραγματικού εισοδήματος, η οποία προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα, φορολογείται με συντελεστή 13%, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση. Εφόσον προκύπτει ζημιά από την αγροτική δραστηριότητα, η διαφορά μεταξύ της ζημιάς και του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια φορολογείται με 13%.
-από τα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών εκπίπτουν μια σειρά από δαπάνες με παραστατικά, όπως α) αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων και φαρμάκων,
β) καλλιεργητικές δαπάνες,
γ) δαπάνες άρδευσης,
δ) δαπάνες για ημερομίσθια εργατών,
ε) το κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων,
στ) τους τόκους και τα έξοδα των δανείων που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση,
ζ) τις αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού,
η) ασφαλιστικές εισφορές κλπ.
-για να αναγνωριστεί το κόστος των εργατικών θα πρέπει ο αγρότης να έχει πληρώσει τους εργάτες του με εργόσημο
-όταν ένας αγρότης ασχολείται τόσο με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων όσο και τη μεταποίηση θα εφαρμοστεί διαφορετικός φορολογικός συντελεστής.
Ο συντελεστής 13% εφαρμόζεται μόνο για την αγροτική δραστηριότητα και ο συντελεστής 26% θα εφαρμοστεί για την μεταποιητική δραστηριότητα.

capital.gr Πηγή:www.dimokratiki.gr           

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

που ειναι το σοκ? Εμείς οι μισθωτοί τόσα χρόνια, που δεν μπορούμε και να αποκτήσουμε και μαύρα εισοδήματα, τόσα πληρώναμε.
Να μάθει και ο αγρότης να πληρώνει το φόρο που του αναλογεί, σαν έλληνας πολίτης

Πρώτη φορά Αριστερά, για να σταματήσουν οι αδικίες.

Ανώνυμος είπε...

μ΄αυτές τις μαλακίες που κάνουν άμα ξαναβγούν σφύρα μου κι αυτοί και οι προηγούμενοι ....όποιος πείραξε τον αγρότη πέθανε.

Ανώνυμος είπε...

φίλε ανωνυμε 18-06 -2:02 όταν βρέξει ή χιονίσει ή όταν κάνει παγετό κλπ εσύ θα πληρωθείς ο αγρότης όμως ΟΧΙ θα έρθουν οι γεωπόνοι και θα κάνουν εκτίμηση της ζημιάς για να πληρωθεί από τον ΕΛΓΑ και κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθεί, έλα όμως που λόγω των οικονομικών δυσχερειών του κράτους δεν βγάζουν καθόλου αποζημιώσεις.Εδώ ο αγρότης δεν θα πληρώσει φόρο γιατί δεν θα έχει εισόδημα, ναι αλλά πως θα ζήσει? Ο δημ. υπάλληλος όμως θα πληρωθεί ότι και να γίνει, εκτός από πόλεμο.Εγώ που γράφω είμαι δ.υ. Να πληρώσει φόρο αλλά να έχει το κράτος μαζί του όταν χρειαστεί.Ξέρεις τι είναι να υπάρχει ολοκληρωτική ζημιά σε αγροτική καλλιέργεια και ο γεωπόνος να έρχεται όταν έχει πέσει ο καρπός κάτω (δηλ. μετά από έξι μήνες) και να εκτιμεί ζημιά αμελητέα?. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΤΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτα δεν τα ψηφισαν αυτοι,να δουμε ομως τι θα αλλαξουν.

MELISSOCOSMOS είπε...

Να ειμαστε δικαιοι, αυτη η φορολογια ψηφίστηκε απο την προηγουμενη κυβερνηση, ομως πρεπει να αλλαξει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΟΣ είπε...

H φορολογία ψηφίστηκε το 2013 αλλά ποιος είχε τότε σθένος να πει τι έρχεται κοιτάζαμε να υπογράψουμε μνημόνια...

pp είπε...

Οι Αγρότες ποτέ δεν πλήρωναν τίποτα! Τώρα ήρθε ο καιρός να δώσουν και αυτοί κάτι ελάχιστο, γιατί αυτό που πληρώνουν φέτος είναι πάργατι κάτι ελάχιστο σε σχέση με όλους τους άλλους πολίτες!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ... ΚΥΡΙΟΙ, ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ, ΑΛΑΘΑΝΣΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

και ο ελεύθερος επαγγελματίας, που δουλεύει 12 ώρες την ημέρα, αν δεν πάει καλά η δουλειά του, του καεί το μαγαζί από τους αναρχικούς, ή απλά δεν πάει καλά, δεν τον αποζημιώνει κανείς.
Τι εννοείς "όποιος πείραξε τον αγρότη"; Πείραγμα είναι να πληρώσει φόρο όπως όλοι;
Και μάλιστα φόρο μόνο για αυτά που δηλώνει. Ή μήπως όλοι που πουλάμε το μέλι, κόβουμε τιμολόγια;;;

Ανώνυμος είπε...

Τελικα ρε αδερφια τα καταφεραν παλι; Η μια κοινωνικη ομαδα εναντιον της αλλης;
ΓΙΑΤΙ.......................ΓΙΑΤΙ...............
Αναγνωριστε την χωριστικοτητα που σπερνουν και μην την ακουμπατε,διωξτε την καταρα με την
λογικη.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΓΜΑ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 7Ο% ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ.... ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΕΤΗΣΙΟ ΤΖΙΡΟ 10.000 € ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ,ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΧΡΙ 10.500 ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.ΚΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΑ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΕ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ..... .ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ. Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ (ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ,ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣ/ΤΩΝ ΚΛΠ) ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟ.

Ανώνυμος είπε...

Όποιος δεν ασχολείται με τον αγροτιά δεν πρέπει να μιλάει. Το οτι πήρανε οι αγρότες κάποια λεφτά ναι γιατί έπρεπε να τους κάνουνε τεμπέληδες και να σταματήσει η παραγωγή. Πελάτες πληρώνανε για να φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση. Το ίδιο συνέβηκε και με όλο το δημόσιο. Γιατι οι δημόσιοι δεν παίρνανε τρελά λεφτά και ξυνόντουσαν τόσα χρόνια?
Πάντως ο 1:10 έχει απόλυτο δίκιο. Μας κάνανε ο ενας εναντίων του άλλου.
Και φίλε 1:41 τα μεγάλα κεφάλια που χρωστάνε κάτι δις στο ελληνικό δημόσιο γιατί δεν τους πιάνει φόβος και πρέπει να φοβηθεί ο μέσος Έλληνας? Γιατι έτσι πρεπει να νομίζεις. Οτι ΕΣΥ φοροδιαφεύγεις..
Α ρε καβατζοέλληνα πότε θα βαλεις μυαλό???...

Δημητρης είπε...

δεν ειναι ενα και δυο πραγματα ειναι πολλα.να ειμαστε δικαιοι. δεν πληρωναν ποτε οι αγροτες οσα πληρωναν οι ελευθεροι επαγγελματιες. ακομα και ο ΟΓΑ ειναι οσο ενα διμηνο ΟΑΕΕ.αντιθετα στις εισφορες που πληρωνανε οι ελευθ. επαγγ. υπηρχε μεσα υπερ ΟΓΑ.και οχι μονο αυτο οι συνταξεις? τι να πει κανεις για αυτες. τελλοςπαντων ας ειναι τοσο ελαχιστο η συννεισφορα τους, ας ειναι και ετσι.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΣΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙ ΔΩΡΟ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ. ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ.. ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΣΚΑ..Α ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΠΙΟ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΑΘΕ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ, Ο ΚΑΘΕ ΚΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΗΡΙΑ; ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΖΗΤΑΝΕ ΠΙΣΩ; ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΠΗΤΗΧΙΜΕΝΟΙ ΠΟΛΗΤΗΚΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΑΝ.. ΟΙ ΠΡΟΘΥΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ? ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΑΝ; ΚΑΝΕΝΑΣ; ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ. ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΦΤΩΧΟ ΧΩΡΙΚΟ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΓΗ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΞΑΝΘΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΓΟΥΡΙΔΗ. ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗΤΗΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΙΕΡΑ ΑΡΠΑΞΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΜΑΣ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ !! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...