Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Γέρων Παΐσιος: Μύγες ή μέλισσες;


Ρωτήσαμε μια μέρα τον Γέροντα για το εξής πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε: «Γέροντα, μας λέτε συνέχεια να έχουμε καλό λογισμό, θα σας πούμε όμως, μία περίπτωση, για να δούμε τι μας συμβουλεύετε να απαντούμε. Έρχονται μερικοί άνθρωποι και μας λένε:
Ο τάδε ιερέας παίρνει πολλά λεφτά από τα μυστήρια, ο δείνα καπνίζει πολλά τσιγάρα και πηγαίνει στα καφενεία, ο άλλος λένε πως είναι ανήθικος και, γενικά, βγάζουν ένα δριμύ κατηγορητήριο εναντίον των κληρικών και μάλιστα παρουσιάζουν μαζί κι αποδείξεις των όσων λένε. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους τι μπορούμε να λέμε;»
Τότε, ο Γέροντας άρχισε να μας λέει: «Γνώρισα εκ πείρας ότι σ’ αυτή τη ζωή οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες. Τρίτη δεν υπάρχει -η στη μία θα είναι η στην άλλη.

Η μία, λοιπόν, κατηγορία των ανθρώπων μοιάζει με τη μύγα.
Η μύγα έχει την εξής ιδιότητα: να πηγαίνει πάντα και να κάθεται σε ο,τι βρώμικο υπάρχει. Για παράδειγμα, αν ένα περιβόλι είναι γεμάτο λουλούδια, που ευωδιάζουν, και σε μία άκρη του περιβολιού κάποιο ζώο έχει κάνει μία ακαθαρσία, τότε μια μύγα, πετώντας μέσα σ’ αυτό το πανέμορφο περιβόλι, θα πετάξει πάνω από όλα τα άνθη και σε κανένα δεν θα καθίσει.
Μόνο όταν δει την ακαθαρσία, τότε αμέσως θα κατέβει και θα καθίσει πάνω σ’ αυτήν και θα αρχίσει να την ανασκαλεύει, αναπαυόμενη στη δυσωδία που προκαλείται από το ανακάτεμα αυτό και δε θα ξεκολλά από εκεί.
Αν τώρα έπιανες μια μύγα, και αυτή μπορούσε να μιλήσει και τη ρωτούσες να σου πει μήπως ξέρει αν πουθενά υπάρχουν τριαντάφυλλα, τότε εκείνη θα απαντούσε πως δε γνωρίζει καν τι είναι αυτά. Εγώ, θα σου πει, ξέρω πως υπάρχουν σκουπίδια, τουαλέτες, ακαθαρσίες ζώων, μαγειρεία, βρωμιές.
Η μία λοιπόν μερίδα των ανθρώπων μοιάζει με τη μύγα. Είναι η κατηγορία των ανθρώπων που έχει μάθει πάντα να σκέφτεται και να ψάχνει να βρει ο,τι κακό υπάρχει, αγνοώντας και μη θέλοντας ποτέ να σταθεί στο καλό.

Η άλλη κατηγορία των ανθρώπων μοιάζει με τη μέλισσα.
Η ιδιότητα της μέλισσας είναι να βρίσκει και να κάθεται σε ό,τι καλό και γλυκό υπάρχει. Ας πούμε, για παράδειγμα, πως σε μία αίθουσα, που είναι γεμάτη ακαθαρσίες έχει κάποιος τοποθετήσει σε μία γωνιά ένα λουκούμι.
Αν φέρουμε εκεί μία μέλισσα, εκείνη θα πετάξει και δεν θα καθίσει πουθενά έως ότου βρει το λουκούμι και μόνον εκεί θα σταθεί.
Αν πιάσεις τώρα τη μέλισσα και τη ρωτήσεις που υπάρχουν σκουπίδια, αυτή θα σου πει ότι δε γνωρίζει, θα σου πει εκεί υπάρχουν γαρδένιες, εκεί τριανταφυλλιές, εκεί θυμάρι, εκεί μέλι, εκεί ζάχαρη, εκεί λουκούμια και γενικά θα είναι γνώστης όλων των καλών και θα έχει παντελή άγνοια όλων των κακών. Αυτή είναι η δεύτερη ομάδα, των ανθρώπων εκείνων που έχουν καλούς λογισμούς και σκέπτονται και βλέπουν τα καλά.

Όταν σ’ ένα δρόμο βρεθούν να περπατούν δύο άνθρωποι, οι οποίοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες, τότε φτάνοντας στο σημείο εκείνο όπου ένας τρίτος έκανε την «ανάγκη» του, ο άνθρωπος της πρώτης κατηγορίας, θα πάρει ένα ξύλο και θ’ αρχίσει να σκαλίζει τις ακαθαρσίες. Όταν, όμως περάσει ο άλλος, της δεύτερης κατηγορίας, που μοιάζει με τη μέλισσα, προσπαθεί να βρει τρόπο να τις σκεπάσει με χώμα και με μία πλάκα, για να μην αισθανθούν και οι άλλοι περαστικοί τη δυσωδία αυτή, που προέρχεται από τις βρωμιές». Και κατέληξε ο Γέροντας:
«Εγώ σε όσους έρχονται και μου κατηγορούν τους άλλους -και με δυσκολεύουν- τους λέω αυτό το παράδειγμα και τους υποδεικνύω να διαλέξουν σε ποιά κατηγορία θέλουν να βρίσκονται και αναλόγως να ψάξουν να βρουν και τους ανάλογους ανθρώπους της κατηγορίας τους».

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου
          

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε τη γηνεται με το καλογερο ολα τα εχη προβλεψη σε λοιγο θα αντηκατστειση και το θεο τη κρειση την ειχε προβλεψη το κλεισημο τον τραπεζον που θα χεσουν οι μυγεσ ποτε θα βρεξη ποτε θα καμη καυσωνα ποτε θα στραβωκειμιθη ο σοιμπλε ελεοσ ποια με το καλογερο

Ανώνυμος είπε...

11.52 ΕΙΣΑΙ ΒΑΘΕΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΣ....ΜΗ ΣΟΥ ΠΩ ΕΙΣΑΙ ΣΑ ΤΗ ΜΥΓΑ....

Ανώνυμος είπε...

αν ειμαι εγω βαθεια νυχτωμενοσ εση δεν ειδεσ ποτε το φωσ τησ ημερασ αν σου θηξα τα συφεροντα σου πηγεναι κανε μετανια και φηλα οτι μπορησ για ναμη σου πω ναγλειψησ κανα παγωτο παραθρησκευτικο γουρουνι

Ανώνυμος είπε...

10.47. ΠΟΥ ΕΜΑΘΕΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΡΕ ΑΔΕΡΦΕ????ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΞΩ....ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ....ΑΣΤΟ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ....ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Κ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΞΩ....ΤΩΡΑ ΕΣΥ ΑΝ ΔΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ....ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΤΡΕΜΟΥΛΟ Κ ΠΑΝΙΚΟΣ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΤΕ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ.ΑΝΤΕ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΣΟΥ ΤΩΡΑ

Georgios Papadopoylos είπε...

η μυγα και η μελισσα...!!!

Ανώνυμος είπε...

το που εμαθα ορθογραφια ειναι δηκο μου θεμα το διαβασεσ και ασ σου πεταχτηκαν τα ματια εξω τα ματια μπορη να στα πεταξη το γουδοχερο του καλογερου και οχι η ορθογραφια τωρα για τη σπηλια που πρεπη να μπο μπηκα εση προσεχαι να κλεινησ τησ σπηλιεσ στο χωρο σου γιατη πολη περημενουν να τησ ταποσουν και αν ειναι και απο καλογερο θα ειναι και βλογημενο το εργαλειο που θαμπη στη σπηλια για τη τοχεται παρατραβιξη το πραγμα δεν δηνεται νερου του συνανθρωπουσασ και θελεται να το πεξεται και χριστιανοι αλλα για ναμη σου ξαναπετχτουν τα ματια βολεψου με οτι βρησ και καλουσ αναστεναγμουσ

Ανώνυμος είπε...

Μιλησε ενας ανθρωπος και ειπε την γνωμη του,ενοχλησε η ορθογραφια του.
Για την αληθεια,η ορθογραφια ειναι το προβλημα η το λογικον της σκεψης του;
Εαν εχετε επιχειρηματα να τα πειτε,εαν οχι μην τον βριζετε καλυτερα συζητηστε μαζι του και
εαν οι ιδεες σας εχουν βαση, εχουν λογικη,και ειναι πραγματικες και αληθεις μην φοβαστε
τιποτα.
Εαν οχι ε.....τι να κανουμε απο Δευτερα συνεχιστε το μαθημα.
Θα σας αναπτυξουν το θεμα << Η Γη ειναι στρογγυλη η τετραγωνη;>> Και οπως παντα τα μαθηματα
θα γινονται στο σκοταδι,και οποιος δεν παρη καλο βαθμο αλλοιμονο του......ΘΑ ΠΕΣΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ
ΤΟΝ ΚΑΨΗ.
Και μυ μου πις απω ωρθωγραφεια σχυζο.
Ναστε ολες και ολοι καλα, ετσι να λεμε και κατι για να γελαμε και λιγο, γεια και χαρα.
Υ.Γ Τιποτα δεν πεταμε,απλα το εξεταζουμε στο φως και στην Λογικη.Εαν αντεχει το κραταμε
εαν οχι,το δινουμε σε κανεναν αλλον και τον αφηνουμε να περνα την ωρα του.(Η την ζωη του)
Πολυμηχανος Οδυσσεας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...