Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

Βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής παραγωγής στην Κομοτηνή: Απαγορεύουν την παραγωγή μελιού αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε 300 μελισσοκόμους


Ο μελισσοκομικός κόσμος της χώρας είναι καζάνι που βράζει πλέον, έτοιμο να εκραγεί και μάλιστα πριν από τις εκλογές...


Φίλες και φίλοι αυτό που έγινε στην Κομοτηνή και δεν δημοσιεύτηκε από κανένα ΜΜΕ έως τώρα δεν έχει προηγούμενο.
Θύμα υπήρξε η Ελληνική Μελισσοκομία και 300 περίπου μελισσοκόμοι.
Θύτες το δασαρχείο και το δικαστήριο Κομοτηνής.

Όλα ξεκίνησαν όταν για μια ακόμα χρονιά οι μελισσοκόμοι μετέφεραν τα μελίσσια τους στο πευκοδάσος της Κομοτηνής προκειμένου αυτά να συλλέξουν το φημισμένο πευκόμελο Κομοτηνής.
Μια παραγωγή που ξεπερνάει τους 300 τόνους μέλι αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, για την ταλαίπωρη εθνική μας οικονομία Αύγουστο μήνα, και μπορεί να διπλασιαστεί Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.


Επιπλέον 300 μελισσοκόμοι με τις οικογένειες τους δηλαδή άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, έτοιμοι να παράγουν και να κινήσουν τα νήματα της Εθνικής μας οικονομίας, αφού, εταιρείες μελισσοκομικών προϊόντων και εμπόριο μαζί με τους εργαζόμενους τους περιμένουν αυτή την παραγωγή ως το Μάνα εξ Ουρανού.

Λογάριαζαν όλοι αυτοί όμως όπως φαίνεται χωρίς τον ξενοδόχο, ή καλύτερα χωρίς το τέρας της Ελληνικής γραφειοκρατίας...
Το οποίο ως λύκος με προβιά αρνίου παρακολούθησε τις κινήσεις των μελισσοκόμων στο πευκοδάσος και την κατάλληλη στιγμή έδρασε.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ακριβώς έγινε.

Οι μελισσοκόμοι μετέφεραν τα μελίσσια στην καρδιά του πευκοδάσους, και συγκεκριμένα σε μια αντιπυρική ζώνη πολλών χιλιομέτρων σε μήκος και πλάτους 60 μέτρων.

Έτσι έκαναν κάθε χρόνο άλλωστε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτή την φορά όμως δυο δασοφύλακες του δασαρχείου Κομοτηνής είχαν άλλη γνώμη.

Έπιασαν και μήνυσαν και τους 300 μελισσοκόμους της περιοχής, στους οποίους δόθηκε εντολή να σηκώσουν άρον άρον τα μελίσσια τους.

Και τότε αγανακτησμένοι οι μελισσοκόμοι έσπευσαν στο δασαρχείο και επιστράτευσαν κάθε επιχείρημα.

Ότι δηλαδή προσπαθούν να παράγουν εν μέσω οικονομικής κρίσης, ότι βοηθούν την ταλαίπωρη εθνική μας οικονομία, ότι από αυτή την νομή εξαρτάται η οικονομική κατάσταση χιλιάδων ανθρώπων κτλ.

Όλα όμως στάθηκαν μάταια, και έγινε προ ολίγων ημερών και το δικαστήριο με διαδικασίες εξπρές.
Με το καλημέρα σας εκεί οι μελισσοκόμοι συνάντησαν μια πολύ αυστηρή στάση από τους δικαστές, αν και ήλπιζαν αρχικά ότι αυτοί ίσως καταλάβαιναν.

Όμως βρε αμάν, βρε ζαμάν, τίποτα μάταιος κόπος.
Κόλλησαν στο γραμμα του νόμου.

Οι δικαστές και οι δασικοί υπάλληλοι θεώρησαν ότι η αντιπυρική ζώνη του δάσους αποτελεί δημόσιο δρόμο, και πως δημόσιο δρόμο αποτελεί και κάθε δασικός δρόμος της χώρας και πως βάση νόμου του 1934 όλα τα μελίσσια θα πρέπει να απέχουν από την άκρη του δρόμου τουλάχιστον 25 μέτρα.

Και γίναν έξαλλοι οι μελισσοκόμοι, φώναζαν από αγανάκτηση, πως αν είναι δυνατόν σε 60 μέτρα πλάτους ζώνης και μήκους πολλών χιλιομέτρων να μην τους επιτρέπουν να βάλουν σε μια άκρη τα μελίσσια τους, και να τους ζητούν να τα κατεβάσουν στους γκρεμούς λες και τα μελίσσια μπορούν να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν εκεί με ελικόπτερα.

Και οι δασικοί υπάλληλοι όμως κατέθεσαν ευτράπελα πράγματα.
Ότι μαζί τους δεν είχαν μέτρο και πως με τα πόδια, με πάσα δηλαδή μέτρησαν την απόσταση και βρήκαν ότι τα μελίσσια δεν ήταν στην σωστή απόσταση.

Εις μάτην και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Έβρου καλούσε δασαρχείο και δικαστήριο να έρθουν στα συγκαλά τους.

Τίποτα, στου κουφού την πόρτα που λένε...

Τι κι αν ακόμα και ένας άλλος δασάρχης είχε μελίσσια στην περιοχή και υποστήριζε τους μελισσοκόμους, τον πήρε κι αυτόν η μπάλα.

Και βγήκε η απόφαση, πρώτη φορά στα χρονικά, και αποτελεί ΒΟΜΒΑ στο χώρο της Ελληνικής Μελισσοκομίας αλλά και στα θεμέλια ολοκλήρου του πρωτογενούς τομέα της χώρας.
Οι μελισσοκόμοι καταδικάστηκαν όλοι ανεξαιρέτως και πλήρωσαν πρόστιμο από 210 ευρώ έκαστος, αλλά το χειρότερο ήταν η σαφής προειδοποίηση να μην τολμήσουν να επαναλάβουν το ίδιο παράπτωμα.

Το ανάλγητο και παράλυτο κράτος εισέπραξε ναι 210 ευρώ Χ300 αφού τόσοι ήταν οι κατηγορούμενοι μελισσοκόμοι.

Μα τώρα υπάρχει το εξής πρόβλημα.
Σε μια εβδομάδα το πολύ ξεκινάει το δεύτερο βάρεμα του πεύκου.
Αυτή την φορά η παραγωγή μπορεί να διπλασιαστεί καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ήπιες και να φτάσουν τους 600 τόνους μέλι αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά τα χρήματα δεν πρέπει να εισπραχτούν κύριοι δικαστές και κύριοι δασικοί;

Ποιος μπορεί να στερήσει το δικαίωμα στην επιβίωση σε χιλιάδες εργαζομένους και μελισσοκόμους της περιοχής;

Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι μελισσοκόμοι μετά από αυτή την κατάπτυστη καταδίκη που αποτελεί πλέον και προηγούμενο και τους απαγορεύει να παράγουν;

Οι ευθύνες είναι μεγάλες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Καλείται η πολιτεία να πάρει θέση εντός το πολύ 7 ημερών οπού αρχίζει ξανά η μελιτωέκκριση του πεύκου.

Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε όλοι την ανάγκη στην παραγωγή προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση, και στο τέλος να εμποδίζουμε αυτή την παραγωγή, είτε ήμαστε δασικοί, είτε δικαστές, είτε πολιτεία.

Χρειάζεται άμεσα πολιτική λύση στο πρόβλημα ΤΩΡΑ λοιπόν, και ένας λόγος παραπάνω που είμαστε σε προεκλογική περίοδο γιατί ο μελισσοκομικός κόσμος της χώρας είναι καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί και μάλιστα πριν από τις εκλογές...


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
          

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν βλέπω πουθενά το παράλογο αφού απαγορεύεται σε αντιπυρική ζώνη!και ξέρεις γιατί τους φαίνεται παράλογο;γιατί απλά δεν τηρούμε τόσα χρονια τους νόμους.

Καπράλος Ηλίας είπε...

Καλό θα ήταν να διαβασθεί περισσότερο προσεκτικά η ανάρτησή σας ''Μελισσοκόμοι και πυρκαγιές ''. Επιτέλους στην αξιποίηση των μελισσοκομικών πόρων που υπάρχουν στα δασικά οικοσυστήματα η Δασική Υπηρεσία πρέπει να γίνει αρωγός και αν αδιαφορεί να υπάρχει ευθύνη στην μη αξιοποίησή των προς όφελος της Εθνικής Οκονομίας . Ειναι λυπηρό αυτό που έγινε αλλά νόμιμο .... δυστυχώς τέτοιους νόμους υποχρεούνται να εφαρμόζουν οι υπεύθυνοι..... Μήπως πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά την βελτίωση των σχετικών διατάξεων; Μήπως αυτό πρέπει να είναι κυρίαρχο θέμα του συνεδρίου των μελισσοκόμων στην Αλεξανδρούπολη και θέμα του συνεδρίου των Δασολόγων στην Κεφαλονιά που θα γίνουν τους επόμενους μήνες;. Που είναι οι Σύλογοι και οι Συνεταιρισμοί των μελισσοκόμων ;
Ηλίας Καπράλος
Δασολόγος

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να ήξερα πως υπολόγισες την παραγωγή που θα βγάλουν οι συνάδελφοι και πως υπολόγισες το κέρδος. Με 10 ευρώ το κιλό??? Μην προτρέχεις φίλε Βασίλη.

MELISSOCOSMOS είπε...

11.09 και 11.29 εσας θα σας απαντησω με νεο αρθρο οταν δουμε πως συμπεριφερονται αλλα κρατη στους μελισσοκομους.
1.01 η αξια του μελιου υπολογιζεται με βαση την τιμη που θα το αγορασει ο καταναλωτης φυσικα, πως αλλιως θα γινει;
Τα κιλα τα υπολογισα συμφωνα με τα δεδομενα που μου εδωσαν οι συναδελφοι της περιοχης.
Παρολα αυτα το προβλημα ειναι ευρυτερο μαλλον και αφορα ολη την χωρα οποτε και μεγαλυτερα τα ποσα.

Ανώνυμος είπε...

Θαρω οπως σε οτι γινετε στο Ελλαντα, οτι ηπαρχει παρασκηνιο το οποιο δεν αναφερετε και οτι επαιξε καταλυτικο ρολο στην συμπεριφορα των δασικων.
Απο την αλλη, λετε να νοιαζει και πολυ τους δικαστες το ποσο που θα χαθει απο την Ελληνικη οικονομια;
Χε...καν αυτοι πληρονωνται απο τα λεφτα που στελνει η Ευρωπη.

Και κατι αλλο πηρανε και αυξηση για να μην υποκηπτουν σε '' φιλοδορηματα''..αυτη ειναι πιο παλια δηλωση της πρωθυπουργου μας.

Ξ Υ Π Ν Α Τ ΕΕΕ.

Θανάσης Παύλου είπε...

Πράγματι, αυτό σύμφωνα με τους νόμους του κράτους είναι παράνομο.Προτείνει όμως κάποια λύση το κράτος, ή το μόνο που ξέρει είναι να μαζεύει πρόστιμα. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε πάρα πολλούς νομούς και όχι μόνο στα πεύκα, αλλά και σε άλλες ανθοφορίες. Αν εφαρμοστεί όμως ο νόμος παντού, μήπως μειωθεί η ελληνική παραγωγή περισσότερο από 50%; Και τελικά βρεθεί και το κράτος και οι πολίτες χαμένοι; (και οι μελισσοκόμοι βέβαια, αποδεκατισμένοι). Επιτέλους να δίνουν ΛΥΣΕΙΣ και όχι ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

Billy είμαι μαζί σου, βάλτους τα γυαλιά.

Ανώνυμος είπε...

Τι λετε ρε παλικαρια εξυπνα δλδ να μν βαλει ο κοσμος τα μελισσια του εκει.να ποινασουν αυτοι.επειδης δν θελετε εσεις .το κολοδασαρχειο και οι πληρωμενοι δικαστες.ειστε για φτυσιμο.γι αυτο φτασαμε εδω που ειμαστε

Ανώνυμος είπε...

πευκόμελο με 10 ευρώ πουλάνε στην Κομοτηνή; εισαι σίγουρος;
πάνω από 6-7 ευρώ δεν πιάνει λιανική.

Ανώνυμος είπε...

Ρε η τιμή σας ενοχλεί που εβαλε ο Βασίλης. Και όχι η όλες αυτές ηλιθιότητες από δασαρχείο κ δικαστήριο. Και τα μέτρα που λέτε λόγο νόμου που κόλα σε αντιπυρική ζώνη?? Η φοβούνται μην βάλουν φωτιά οι μελισσοκόμοι. Ακούστε οταν διαβάζουμε ένα τέτοιο άρθρο καλα θα κάνουμε να σκεφτόμαστε ποιό καλα και βαθιά και όχι όπως εμάς μας έρχεται πιό βολικά. Το συμπεράσματα από όλα αυτά μελι από την Κίνα το Μεξικό την Βραζιλία άντε βρε καλή όρεξη σε εσας και στα παιδιά σας ( δασαρχείο - δικαστικοί) Χρύσανθος.

Οδυσσέας Αρτζανίδης είπε...

Λογικό και επακόλουθο να μην πάει ποτέ μπροστά αυτή η χώρα κρίμα... Εδώ άλλες χώρες χρηματοδοτουν τους μελισσοκομους για την επικονιαση και εδώ οι δικοί μας τους διώχνουν και μαλιστα όχι μόνο τους διώχνουν αλλά τους ρίχνουν και πρόστιμα...

Ανώνυμος είπε...

Κλασικοί Έλληνες! Έχετε φανταστεί οτι μπορεί να ενοχλούν εκεί τα μελίσσια και απο οτι λες φαντάζομαι οτι τα μελίσσια θα ειναι χιλιάδες όπως λες να πάνε άλλου και όχι όπου μας βολεύει.

Ανώνυμος είπε...

Απλά ειναι ένας νόμος και παραβιάστηκε!που βλέπετε το κακό;γιατί δεν πάνε να βάλουν τα μελίσσια τους άλλου;

Ανώνυμος είπε...

'Έτσι, να διώξουν και τους κτηνοτρόφους που ρημάζουν τα δάση, που είναι βοσκή των ζώων και μετά να εισάγουμε περισσότερο γάλα και κρέας, χειρότερης ποιότητας και να τους προσλάβουν όλους στο δημόσιο.

Ανώνυμος είπε...

10 Σεπτεμβρίου 2015 - 10:13 μ.μ. ειμαι σιγουρος οτι δεν εχεις ιδεα ουτε απο μελισσια, αλλα ουτε και απο την περιοχη. Αν θεωρεις λογικο αυτο που εγινε κ σωστη αυτη την αντιμετωπιση τι να σου πω...

Ανώνυμος είπε...

παιδια ενα καταλαβα οτι το δασαρχειο νομιζει οτι αυτο κυβερνα περι του δασουσ οι δασαρχεσ δεν φερθηκαν σωστα γτ αυτοι σκεψου τι βισματιεσ κομματοσκυλα ειναι που θεωρησαν οτι 'εμασ δεν μασ νοιαζει τι ζημια θα παθουν οι μελισσοκομοι τησ περιοχησ αλλα το μηνιατικοα αυτοι το χουν ελπιζω να δουν ποσο καφροι ειναι λθπαμαι αλλα αυτοι ειμαστεεεεε!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

το δασαρχειο καλα εκανε τη δουλεια του,εκτος κιαν θελατε να τους λαδωνουν για να βαλουν μελισσια εκει η να συνεχισουν να κανουν τα στραβα ματια.ας κοιταξουν να παρουν αδεια απο το νομο,εκ παραδρομης,δηλ συγκεκριμενες ημερομηνιες καθε χρονο για να λαβαινονται τα απαραιτητα μετρα και απο το κρατος(αυξημενη πυροπροστασια κτλ)

Manolakos Ioannis είπε...

Απο τη μια πραγματι το Δασαρχειο ειναι περα-βρεχει. Αυτος ο νομος δε για το δρομο κλπ ειναι πρακτικα ανεφαρμοστος και οποιος ασχολειται με μελισσοκομια το γνωριζει αυτο καλα καθως και οι ιδιοι οι ιθυνοντες... Απο την αλλη και εμεις οι μελισσοκομοι δεν εχουμε φροντισει μεσω των συλλογων και των συνεταιρισμων να προσεγγισουμε τους διαφορους φορεις διοργανονωντας δρασεις που θα φερουν κοντα Πανεπιστημια, Δασαρχεια και τοπικους φορεις.
Μια ιδεα που ειχα ανεκαθεν ειναι οτι ολοι οι μελισσοκομοι και εν γενει οποιος "ζει" απο το Δασος θα πρεπει να εκπαιδευεται ως εθελοντης Δασοπυροσβεστης και θα καταβαλλει ενα αντιτιμο προκειμενου να λαβει μελισσοκομικο βιβλιαριο τα εσοδα του οποιου θα καταβαλλονται στις Δασικες υπηρεσιες της χωρας. Οσον αφορα το γεγονος οτι τα μελισσια ενοχλουν, ειναι αληθεια οτι μια ενοχληση την προκαλουν, αλλα αυτο κυριως στους ρετσιναδες και βοσκους (οι τελευταιοι παρανομα βρισκονται μεσα στα δαση...και εδω δε μιλαμε για νομους αλλα για καταστροφη των Δασων...Εκει βεβαια οι Δασαρχες κανουν τα στραβα ματια μονιμα, μιας και οι κατσικες δεν τσιμπανε....αλλα τρωνε οτι νεο βλασταρι παει να φυτρωσει με αποτελεσμα πολλα νησια να εχουν προβλημα...και οχι μονο νησια...ειναι και πρωτοξαδερφα συνηθως...).
Βεβαιως τι να περιμενει κανεις απο Δικαστες που τοσα χρονια κανουν τα στραβα ματια εκει που δεν τους παιρνει και βγαζουν τα απωθημενα τους σε καθε κακομοιρη?
Τελος καποιοι ασχετοι λενε να πανε εκει που πρεπει και οχι οπου μας βολευει....Μα εκει πρεπει να πανε, στο πευκο παραγεται το 70% της ελληνικης παραγωγης μελιου...Δηλαδη να τα παμε να βοσκησουν τι το Σεπτεβρη? Βεβαια οτι το 1/3 της τροφης που καταναλωνουμε ολοι μας προερχεται απο την επικονιαση και οτι την επικονιαση κυριως την κανει η μελισσα τη σημερον ημερα κανεις δεν το λογιζει. Οταν αυξηθει ομως η τιμη στα συγκεκριμενα ειδη η απομεινουν μονο τα μεταλλαγμενα τοτε να δουμε τι θα λενε...

Ανώνυμος είπε...

Το βολεύει το είπα όχι να μην πάνε στα πεύκα,αλλα μην τα αφήνουμε όπου βολεύει.και να σου πω κάτι;αφού απαγορεύεται σε αντιπυρική ζώνη γιατί να κάνουν τα στραβά μάτια ρε φίλε;δεν το κατάλαβα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...