Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Η πλαστική κυψέλη της ANEL και οι δυνατότητες της!!!

Μετά από 15 μήνες δοκιμής της πλαστικής κυψέλης της ANEL αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να χρεωθεί στα υπέρ της είναι ότι αποδεδειγμένα δεν κρατάει σταγόνα νερό όταν βρέχει, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες οι μέλισσες είχαν σαφώς καλύτερη διαβίωση και περισσότερους γόνους σε σχέση με τις ξύλινες και ότι δεν συγκρίνεται στο θέμα συλλογής γύρης αφού οι γυρεοπαγίδες κουμπώνουν πανεύκολα πάνω τους, ενώ και κατά την διάρκεια του χειμώνα τα μελίσσια που βρίσκονται στις πλαστικές κυψέλες δείχνουν να καταναλώνουν λιγότερες τροφές και ότι διατηρούν γόνους συνέχεια.
Εμφανέστατο είναι επίσης ότι επειδή και τον χειμώνα και την άνοιξη και το καλοκαίρι επικρατεί εντός της κυψέλης πιο ήπια θερμοκρασία έχουμε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς σμηνών.
Δυστυχώς όμως τα μελίσσια μου δεν έπεσαν σε καλή μελιτοφορία ακόμα ώστε να δούμε τι ποσότητες μπορεί να φέρουν στην κυψέλη αυτοί οι πληθυσμοί... 
Φίλες και φίλοι η Μελισσοκομία στην Ελλάδα χάνεται στα βάθη αμέτρητων χρόνων.
Από την εποχή που πρώτος ο Αρισταίος δίδαξε τους Έλληνες να εκτρέφουν μέλισσες σε αμφορείς τον 4ο π.χ αιώνα, μέχρι τις μέρες μας η μεθοδολογία άλλαξε πολλές φορές με επαναστατικό τρόπο μάλιστα!

Αμφορείς, πετρόχτιστες κυψέλες, Φλασκι, Τζιβέρτι, Κοφίνια, και κουβέλια, ήταν μόνο μερικά είδη κυψελών, ενώ η πέτρα, ο πηλός, το ξύλο, η βουνιά και άλλα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσει ο άνθρωπος την κατοικία των μελισσών του!

Κάθε αλλαγή γινόταν με επιφύλαξη, μέχρι που το νέο υλικό ή είδος αποδείκνυε την υπεροχή του σε σχέση με το προηγούμενο και εν τέλη επικρατούσε!

Μόλις πριν μερικές δεκαετίες στην χώρα μας έκανε την εμφάνιση της η κλασική κυψέλη τύπου langstroth, η οποία αντιμετωπίστηκε αρχικά με ιδιαίτερη καχυποψία και αρνητισμό από τους μελισσοκόμους, τους ιδίους τελικά που την καθιέρωσαν αργότερα σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν εξαφανίστηκαν όλοι οι προγενέστεροι τύποι κυψελών.


 Η εποχή μας ωστόσο χαρακτηρίζεται ως περίοδος που όλα αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας παρασύρει κάθε τι αναχρονιστικό και δεν το αλλάζει απλός αλλά το αποσύρει ολοκληρωτικά.

Αυτό το τελευταίο συμβαίνει και στον τομέα της μελισσοκομίας, και βλέπουμε στις μέρες μας να έχουμε μελιτοεξαγωγείς, που βγάζουν το μέλι, ηλεκτρικά μαχαίρια, θερμαινόμενα βαρέλια, βασιλικά διαφράγματα, γυρεοπαγίδες και τόσα άλλα νέα εξαρτήματα που διευκολύνουν την δουλειά μας, και δεν υπήρχαν παλιά!


Οι κυψέλες φυσικά δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση και φτάσαμε αισίως από τους αρχικούς αμφορείς στις πλαστικές που υπόσχονται πολλαπλά οφέλη στην μέλισσα και τον μελισσοκόμο.

Πρόσφατα λοιπόν απέκτησα τις πλαστικές κυψέλες της ANEL standard τις οποίες και σας παρουσιάζω σήμερα...

Οι κυψέλες της ANEL λοιπόν βγαίνουν σε πέντε χρωματα, ΑΣΠΡΟ, ΜΠΛΕ, ΚΙΤΡΙΝΟ, ΠΡΑΣΙΝΟ και ΓΚΡΙ, ενώ η εταιρεία σας δίνει την δυνατότητα ιδιαίτερων χρωμάτων της αρεσκείας σας κατά παραγγελία!


Και φυσικά μπορούμε αντιστρέφοντας τα πατώματα να έχουμε και διχρωμίες κυψελών...
Έτσι...


ή και έτσι.


Αξίζει να σας αναφέρω ότι οι κυψέλες αυτές είναι πολύ ελαφριές, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ελαφρύτερο φορτίο όταν κουβαλάμε μελίσσια σε βουνά.
Ζυγίζει μόλις 7 κιλά η μονή και 10.300 γρ η διπλή χωρίς πλαίσια!


Μπορεί να είναι ελαφριές μεν, αλλά από την άλλη είναι εξαιρετικά ανθεκτικές.
Η ANEL λέει ότι η κυψέλη αντέχει βάρος 500 κιλών!
Εγώ δεν ξέρω αν αντέχει 500 κιλά, αλλά καμιά εκατοστή μπορώ να σας πω σίγουρα ότι τα αντέχει καθώς την τεστάρισα...
Για του λόγου το αληθές δείτε φωτο!!!


Ας δούμε τώρα και κάποια πιο ειδικά χαρακτηριστικά!!!
Η κυψέλη αυτή κατασκευάζεται από αντιμικροβιακό υλικό που είναι κατάλληλο για τρόφιμα, και οι ειδικοί λένε ότι επειδή οι μέλισσες αισθάνονται πιο άνετα στις καιρικές συνθήκες κρύου και ζέστης λειτουργεί σαν αντι-στρες για αυτές!

Η διάρκεια ζωής τους ξεπερνάει τα 10 χρόνια, φυσικά δεν σαπίζουν, δεν χαλάνε και δεν χρειάζονται βάψιμο.

Απολυμαίνονται πανεύκολα, με ψεκασμό αντιμικροβιακού διαλύματος, ή σκουπίζοντας τες με πανάκι που έχουμε βουτήξει σε αραίωμα ξυδιού, οινοπνεύματος, οξαλικού οξέως, κ.α.

Όπως είπα προσφέρουν στις μέλισσες ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι όπως θα δούμε και παρακάτω εξαιτίας της μόνωσης από πολυουρεθάνη που έχουν.
Για να επιτευχθεί ανάλογη μόνωση από ξύλινη κυψέλη αυτή θα έπρεπε να έχει πάχος 7 εκατοστών η κάθε πλευρά της!

Το καπάκι της μπορούμε να το παραγγείλουμε με τάπα τροφοδοσίας...


ή χωρίς τάπα.
Στις άκρες το καπάκι φέρει σαγρέ επιφάνεια ώστε...


Εκεί να πατάνε τα αντιολισθητικά πόδια από σκληρό λάστιχο άλλης κυψέλης αν θέλουμε να μεταφέρουμε φορτίο μελισσιών το ένα πάνω στο άλλο.


Φίλες και φίλοι είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να προσέχω πολύ την λεπτομέρεια!
Δείτε λοιπόν την δουλειά στο καπάκι.
Αυτό φέρει χείλος κυρτό προς τα έξω, όπως όλες οι ενώσεις της κυψέλης, ώστε τα νερά της βροχής να πετάγονται έξω...


Τέλος να πω για τα καπάκια ότι φέρουν θήρες που μας δίνουν την δυνατότητα να της έχουμε ανοιχτές ή κλειστές!


Αλλά και η εταιρεία μας παρέχει την δυνατότητα να παραγγείλουμε κυψέλες και πατώματα με επιπλέον θήρες για καλύτερο αερισμό.


Ακόμα...
Η κυψέλη φέρει και εξωτερικές χειρολαβές μπρος πίσω ώστε να βοηθάει τον μελισσοκόμο στο πιάσιμο κατά την φορτοεκφόρτωση! Πιάνεται πολύ εύκολα, και έχει και αυτό την αξία του!


Φαντάζομαι κάποια πράγματα ήδη θα τα βρήκατε ενδιαφέροντα συνάδελφοι.
Και έχετε πολλά ακόμα να δείτε... όπως!


Το εσωτερικό της κυψέλης με ανοιχτό ή κλειστό πάτο, ανάλογα την προτίμηση μας (εγώ προτιμώ ανοιχτό)


Εννοείται ότι στην κυψέλη της ANEL ταιριάζει κάθε πάτωμα άλλης πλαστικής ή ξύλινης κυψέλης τύπου langstroth και το αντίστροφο.

Φυσικά σε αυτή μπορούμε να προσαρμόσουμε βασιλικά διαφράγματα...


Και σήτες πρόπολης.


Ενώ έχει και άλλες δυνατότητες.
Εδώ οφείλω να παραδεχτώ ότι αυτός που σχεδίασε αυτή την κυψέλη είχε μεγάλη φαντασία.
Με ένα καινοτόμο διαχωριστή που έχει την δυνατότητα αυξομείωσης του ύψους και του μήκους του, προκειμένου να ταιριάζει και σε κάθε άλλη κυψέλη, έχουμε την δυνατότητα να χωρίσουμε την κυψέλη μας, πχ σε 2 μέρη των πέντε πλαισίων η κάθε μια!!!
Έτσι δηλαδή.


Και επιπλέον όταν θελήσουμε να ενώσουμε το μελίσσι, αυτό το πετυχαίνουμε με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας χάριν της ευρηματικότητας αυτού του εξαρτήματος! 

Γιατί φέρει και δυο πορτάκια τα οποία αν ανοίξουμε επιτρέπουν πιο εύκολη κυκλοφορία των φερομόνων στην κυψέλη και έτσι αργότερα όταν βγάλουμε τον διαχωριστή έχουμε την απόλυτη συνένωση χωρίς προβλήματα!

Αυτά ανοίγουν και κλείνουν συρταρωτά πανεύκολα!


Και βάζοντας τον τροφοδότη από πάνω διαιρούμε την κυψέλη όταν έχουμε τον διαχωριστή, αφού είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να μην μπορούν οι μέλισσες να περάσουν από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.
Αλλά ας δούμε και τον τροφοδότη.


Στον τροφοδότη οι μέλισσες δεν μπορούν να πνιγούν μέσα στο σιρόπι καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένος.
Οι μέλισσες έρχονται από την κυψέλη και κατεβαίνουν προς το σιρόπι από μια επιφάνεια με σκαλάκια που τους επιτρέπει να πηγαινοέρχονται χωρίς να γλιστρούν.


Επιπλέον με την τοποθέτηση πάνω από τα σκαλάκια 2 πλαστικών άσπρων εξαρτημάτων δεν επιτρέπουμε στις μέλισσες να έχουν πρόσβαση σε όλον το τροφοδότη, γιατί θα υπήρχε περίπτωση πνιγμού τους.


Κλείνοντας την παρουσίαση άφησα για το τέλος τις εισόδους της κυψέλης!Και αυτές είναι φτιαγμένες με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπουν άνετα στις μέλισσες είσοδο και έξοδο.
Φυσικά σερσένια μπάμπουρες και αχερόντειες δεν χωράνε να μπουν, ενώ παρέχουν στους φρουρούς πολύ μεγάλη δυνατότητα άμυνας σε περίπτωση λεηλασιών κτλ!

Αν βγάλουμε τα πορτάκια προσαρμόζουμε πανεύκολα τις γυρεοπαγίδες της ANEL.
Δείτε...
Βγαίνουν τα πορτάκια και μπαίνουν γυρεοπαγίδες με μια κίνηση.


Αυτές στο κέντρο τους φέρουν από μια μεγαλύτερη είσοδο για τους κηφήνες.


Στη συνέχεια παίρνουμε τα καλαθάκια για την συλλογή γύρης...Και τα κουμπώνουμε στο κάτω μέρος της εισόδου ώστε να μαζεύουν την γύρη που θα πέφτει από τα πόδια των μελισσών.


Αυτά εφαρμόζουν τέλεια εννοείται και αυτό.

Και να οι γυρεοπαγίδες μας προσαρμοσμένες στις πλαστικές κυψέλες.


Φίλες και φίλοι πιστεύω ότι όλοι θα είδατε την ανάρτηση αυτή με ενδιαφέρον και θα διαπιστώσατε μια άψογη δουλειά προσεγμένη και στην τελευταία της λεπτομέρεια.
Παρουσίασα όσο μπόρεσα καλύτερα την πλαστική κυψέλη της ANEL, όμως αυτό δεν μου είναι αρκετό.

Επικοινώνησα με έναν από τους μεγαλύτερους μελισσοκόμους και βασιλοτρόφους της χώρας, τον Δημήτρη τον Γκλαβά, ο οποίος ξέρω ότι από καιρό χρησιμοποιεί τις κυψέλες της ANEL.

Ο Δημήτρης λοιπόν έχοντας στην κατοχή του πάνω από 1000 μελίσσια (και λίγα λέω) τις συστήνει ανεπιφύλακτα, και θεωρεί ότι λόγω της ανωτερότητας τους σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει ξύλινη κυψέλη!

Ο ίδιος λέει και μπορείτε να τον ρωτήσετε, ότι έβαλε θερμόμετρο σε πλαστική κυψέλη της ANEL με αεριζόμενο πάτο σε συνθήκες ψύχους και καύσωνα.

Διαπίστωσε λοιπόν ότι στο κρύο στις πλαστικές κυψέλες η θερμοκρασία ήταν 2 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με ξύλινη κυψέλη, ενώ σε συνθήκες καύσωνα ήταν 2 βαθμούς πιο δροσερές σε σχέση με τις ξύλινες!

Και τέλος ότι οι μέλισσες έχουν άψογη συμπεριφορά και διαβίωση.

Αυτό το τελευταίο μπορώ και ο ίδιος να σας το βεβαιώσω από δική μου εμπειρία!!!

Τέλος σε όσους με ρωτάτε τις τιμές των πλαστικών κυψελών της ANEL έχω να πω το εξής.

Η ξύλινη κυψέλη στοιχίζει περίπου στα ίδια αν της βάλεις τα αξεσουάρ που έχει η πλαστική κυψέλη δηλαδή μαζί με κλειδιά πορτάκι και χερούλια, η μόνη διαφορά είναι ότι η ξύλινη έχει και πλαίσια.

Όμως τα λινέλαια, χρώματα, στοκάρισματα εργαλεία επιβαρύνουν κατά 15% την τιμή της ξύλινης τουλάχιστον.

Επιπλέον γλιτώνετε τον κόπο βαψίματος και συντηρήσεως και έχετε το λιγότερο για 10 χρόνια ήσυχο το κεφάλι σας, προσφέροντας μάλιστα υψηλότερη ποιότητα διαβίωσης στα μελίσσια σας!!!

Βάλτε τα όλα κάτω και δείτε τι σας συμφέρει...

Εγώ είμαι υπέρ των πλαστικών κυψελών πάντως, και από την πρώτη στιγμή δεν δίστασα να πω ότι αποτελούν σίγουρα το μέλλον της Μελισσοκομίας!


ΥΓ
Το κόστος της αποστολής στην έδρα σας για κάθε 10 διπλές κυψέλες είναι περίπου 26 Ευρώ!


Φωτογραφία 2 κυψελών τον μήνα Ιούλιο σε συνθήκες καύσωνα.
Η απόσταση της πλαστικής κυψέλης από την ξύλινη ήταν περίπου 10 μέτρα.
Παρατηρούμε ότι ενώ στην ξύλινη παραφυναρισμένη κυψέλη οι μέλισσες ζεσταίνονταν πολύ και έβγαιναν έξω να ανασάνουν δημιουργώντας το γνωστό μούσι του καλοκαιριού.
Στην πλαστική κυψέλη της ANEL όχι μόνο δεν συνέβαινε αυτό το φαινόμενο όμως αλλά διακρίνονται την ίδια ώρα οι μέλισσες να έχουν φυσιολογικό πέταγμα και να δουλεύουν κανονικά.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους συνάδελφοι, και θα έχετε συγκριτικά αποτελέσματα των κυψελών και κατά την διάρκεια του χειμώνα!!!


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


          

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε φιλε μας ειπες τα πλεονεκτηματα της ANEL δεν μας ειπες ομως τα μειονεκτηματα και ειναι αρκετα εγω πηρα 30 διπλες ANEL πριν 6 μηνες και εντοπησα πολλα μειονεκτηματα πριν τα πω εγω θα ηθελα να τα παρουσιασης πρωτα εσυ βαγγελης ιωαννινα

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη καλα ειναι αυτα που λες για τις πλαστηκες κυψελες αλλα πρωτον ειναι πανακριβες.δευτερον και ερωτηση.γιατι τοσα χρονια τα μελισσα οταν σμηνουργουν η μελισσια αργια σε δεντρα κλαδια και κουφαλες τα βρισκουμε και οχι σε πλαστικα και αλλα υλικα?

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα υπέρ!κατα υπάρχουν;;;

MELISSOCOSMOS είπε...

Κατά σε οτι αφορα τις κυψελες εγω δεν εχω εντοπισει.
Ισως οτι ο μεγαλος πληθυσμος καταναλωνει πολλη τροφη τον χειμωνα, αλλα οπως ειπα δεν επεσα και σε μεγαλη μελιτοεκκριση για να δω τι θα φερει μεσα αυτος ο πληθυσμος.
Αν ειχα εντοπισει κατι κακο δεν θα επεμενα τοσο καιρο οτι ειναι καλες οι κυψελες.
Η τιμη ειναι αυτη που ειναι και το ξερουμε, κανενας ομως δεν ειναι υποχρεωμενος να αγορασει αν δεν θελει ή αν δεν μπορει.
Επισης εσυ φιλε που λες οτι αγορασες 30 διπλες και εντοπισες πολλα μειονεκτηματα το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να τα υποδειξεις στην ιδια την εταιρεια.
Εγω ειλικρινα δεν βρηκα προβλημα.

MELISSOCOSMOS είπε...

6.45 Εχω πιασσει σμηνος με παγιδα απο φελιζολ.
Πηγε μονο του και μπηκε μεσα την περιοδο της σμηνουργιας

Δημήτρης Κ. είπε...

Τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο Βασίλης , πραγματικά τα μελίσσια στις πλαστικές της ΑνΕΛ αναπτύσσονται απρόσκοπτα. Τα μειονεκτήματα όμως είναι τα εξής :
Ο πραγματικός χρόνος ζωής τους είναι πολύ μικρότερος , εξού και η αποφυγή να δώσουν γραπτή εγγύηση. Στο αντίπαλο δέος της ΑΝΕΛ που όλοι την ξέρετε υπάρχουν στον προαύλιο χώρο κυψέλες 5 ετών χρησιμοποιούμενες ως γλάστρες. Αν τις ξύσετε με το νύχι θα τις αυλακώσετε χωρίς κόπο γιατί το πλάστικό έχει πολυμεριστεί και διαλύεται, φανταστείτε τι θα πάθει η κυψέλη της ΑΝΕΛ σε 5 χρόνια που είναι κατά πόλύ υποδεέστερη σε πάχος , ποιότητα πλαστικού , πιστεύω πως ούτε κλειδιά θα κρατάνε, ούτε χερούλια.
Αν καταφέρετε να πάρετε γραπτή εγγύηση αντοχής του πλαστικού από τον πολυμερισμό για 10 χρόνια τότε θα αγοράσω και εγώ περισσότερες γιατί πραγματικά άσχετα με το τί λένε οι προκατελυμμένοι επι του πλαστικού οι μέλισσες αναπτύσσονται φανερά καλύτερα , αλλά το κόστος δυσθεώρητο για τόσο μικρό χρόνο ζωής , και μην παρασύρεστε ακούγοντας για τον πάτο που αντέχει γιατι ο πάτος δεν εκτίθεται τόσο στον ήλιο. Όταν θα επιμείνετε για εγγύηση γραπτή όχι προφορική και δεν θα σας δίνουν τότε να υποπτευτείτε την απάτη του μάρκετιν πέρι αντοχής χωρίς όμως δικό τους ρίσκο...

Ανώνυμος είπε...

to poio megalo kata einai oti se megales te rmokrasies pitsikarei to pkastiko kai ta autia apo ta plaisia de ftanoun gia na stathoun sth bash tous kai etsi apla peftoun kai akoubane sto pato.tha bgalw foto kai tha tis steilw.episeis an baleis to xeri sou apo mesa tha katalabeis pos tiganizeis augo.auta apo emena.

Ανώνυμος είπε...

Θα κάνω μέθοδο Χαλκιά με κυψέλη ανελ και αντιστηριξη με σηρματοσχοινο και ας με λένε τρελή σ αγαπάω πολυ και σε νοιαζομαι. Τα μυαλά μας πονάνε και δεν έχουμε αλλα μαλλιά να χάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον να πουμε καποια πραγματα για τις πλαστικες....

1. Λεμε οτι ειναι ακριβες, για βαλτε την εργασια για να βαψεις, να ξυσεις, να μονταρεις μια ξυλινη κυψελη... ποσα βγαινουν τα παραπανω? Οσο η διαφορα με την πλαστικη
2. Εχω την τυχη ή την ατυχια να εχω πλαστικες και της "αλλης" εταιρειας και μονο καλα λογια εχω να πω. Ομως το μονο προβλημα που μου εμφανιζεται ειναι αυτο της υγρασιας στο εσωτερικο καθε φορα που βρεχει. Αυτο ειναι ενα προβλημα που ΔΕΝ εμφανιζεται στις πλαστικες της ΑΝΕΛ λογο του γυσου στο καπακι -της προεξοχης που εχει-
3. Δεν εχω βρει πιο εξυπνη κατασκευη στο θεμα της γυρεοπαγιδας απο αυτη της ΑΝΕΛ. Η "αλλη" εταιρια που δεν πρεπει να αναφερουμε και το ονομα της εχει φτιαξει μια πολυπλοκη εσωτερικη γυρεοπαγιδα που μολις την δοκιμασεις (εχω αγορασει 2) καταλαβαινεις οτι τα πραγματα ειναι πολυπλοκα. Επειδη ειναι εσωτερικη αλλαζει η αρχιτεκτονικη της κυψελης και αναγκαζεις τις μελισες να "ανεβαινουν" αφου μπουν στην κυψελη απο μικρες οπες αφηνοντας ετσι την γυρη να πεσει. Μεσα σε 3-4 ωρες που τις ειχα δοκιμασει καταλαβα οτι δημιουργει μεγαλο εκνευρισμο στο μελισσι απο αυτη την "εσωτερικη" αλλαγη
4. Ειπατε τα θετικα ας πουμε και τα αρνητικα: Για τις κυψελες της μιας εταιριας (που δεν πρεπει να αναφερουμε ονομα) τα αρνητικα ειναι α. Υγρασια και νερο της βροχης που μπαινει στην κυψελη β. Δυσχρηστη γυρεοπαγιδα που δεν λειτουργει σωστα γ. λογο τον εσωτερικων αυλακιων πολυ προπολη στα "λουκια" και δυσκολια ξεκολημματος των τελαρων. Αμα εχεις 100μελισσια και καθε ενα ειναι φουλ προπολη εχεις θεμα με τον χρονο
Τωρα για τις πλαστικες τις ΑΝΕΛ αυτο που παρατηρησα ειναι οτι το καπακι τους (χρωμα γκρι) στις καλοκαιρινες μερες που εχει πολυ ζεστη παραγει πολυ θερμοτητα, ειναι δηλαδη υπερβολικα ζεστο -σχεδον καιει- πραγμα που με προβληματισε.
τα καπακια της τεκνοκυψελης (της αλλης εταιριας) ειναι χρωματος λευκου και ετσι δεν δειχνουν να ανεβαζουν θεμροκρασιες ακομη και στους 40βαθμους
Αυτο το προβλημα λυνεται με ενα εξωτερικο φελιζολ
Επισης στα θετικα των ΑΝΕΛ ειναι και τα πορτακια των εξαερισμων. Ειναι φοβερες μικρες λεπτομεριες που κανουν την διαφορα στην παραγωγη του μελιου. Εχοντας καλυτερο εξαερισμο οι συλλεκτριες κανουν λιγοτερες πτησεις για νερο ετσι παραγεται περισσοτερο μελι
Αυτα τα λιγα εχω να πω απο τα 2χρονια που εχω πλαστικες και της μια και της αλλης εταιριας. Αν και στην αρχη ξεκινησα υπερμαχος λογο της αντοχης τους της μιας εταιριας τωρα εχω γυρισει σε αυτες τις ΑΝΕΛ και την ανοιξη θα προμηθευτω και αλλες
φιλικα
Γιωργος, Βεροια

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη λες ΚΟΤΣΑΝΕΣ :
1. Το βάρος της δυόροφης ΑΝΕΛ είναι όσο της ξύλινης.
2. Η θερμοκρασίες είναι ακριβώς ίδιες εάν βάψεις τη λαμαρίνα στο καπάκι της ξύλινης.
3. Η τιμή της πλαστικής είναι διπλάσια από την ξύλινη.
άλλη φορά πρώτα να κάνεις μετρήσεις και μετά να γράφεις...
φιλικά..

MELISSOCOSMOS είπε...

12.52 Εισαι γελοιος.
Εχουν γινει μετρησεις επισημες με θερμομετρο εντος της κυψελης και εχω σστην διαθεση μου τις αποδειξεις.
Θες να τις δημοσιευσσω να δεις ποιος απο τους δυο μας λεει κοτσανες;

MELISSOCOSMOS είπε...

10.06 οποιος εχει προβλημα το αποδεικνυει, δεν βγαινει ανωνυμα να πει οτι του ερθει.
Εγω βγηκα με ονομα επωνυμο και φωτογραφιες, δεν εγραψα ανωνυμα σαν κουναβι. Εχει προβλημα η κυψελη φιλε; Αποδειξε το μου

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος είπε...
""""to poio megalo kata einai oti se megales te rmokrasies pitsikarei to pkastiko kai ta autia apo ta plaisia de ftanoun gia na stathoun sth bash tous kai etsi apla peftoun kai akoubane sto pato.tha bgalw foto kai tha tis steilw.episeis an baleis to xeri sou apo mesa tha katalabeis pos tiganizeis augo.auta apo emena."""

ακριβως το ιδιο συνεβη σε μια απο τις κυψελες ΑΝΕΛ που εχω. κατα τα αλλα θα συμφωνησω με το Βασιλη στα θετικα τους. ειδικα μετα το ξεχειμωνιασμα , το μελισσι αναπτυσσεται πιο γρηγορα, υπαρχει ηδη γονος οταν στα αλλα δεν εχει αρχισει η γεννα ακομα. ioannou thanasis

panagiotis skamanis είπε...

Εχω αγορασει και γω πλαστικες της ΑΝΕΛ.Το μονο ελατωμα ειναι οτι τα τελαρα πατανε σε ολο το αυτι τους στο πλαστικο με αποτελεσμα να το προπολιαζουν και δεν μετακινειται ευκολα.Κατα τα αλλα ειναι μια χαρα.Εαν ειχαν την πατουρα τις ξυλινης με το σιδερακι εκει που παταν τα τελαρα θα ηταν αψογες.

Ανώνυμος είπε...

tha sto apodeiksw kai meta tha mou doseis ta lefta mou pisw.palio nifitsa.

Ανώνυμος είπε...

ειχα γραψει στον μελισσοκοσμο στο facebook την γνωμη μου για τις πλαστικες και σου ειχα πει να σου στειλω μετρησεις υγρασιας με καταγραφικο οργανο να δεις ποπση υγρασια κρατανε οι πλαστικες σε σχεση με τισ ξυλινεςκαι αντι να πεις ευχαριστω εσυ με διεγραψες απο την ομαδα...τωρα μην λες στον αλλο για επισημες μετρησεις και κοτσανες.nick mpala

Ανώνυμος είπε...

Αγοραζω ξυλινες 35 ευρω διόροφες, μαζι με τα τελάρα, εξαιρετικης ποιότητας. Βαφή νερού 26 ευρω το 5κιλο, το βαψιμο δεν κοστιζει πανω απο 1 ευρω να περασω 3 χέρια. Βαλε συνδετηρες. Δεν ξεπερνα τα 40 ευρω συνολο βαμενη κομπλέ. Για πλαστικη θελω πανω απ το διπλάσιο. Οσο για τον κόπο να τις βαψω για μενα ειναι ευχαριστηση και με πιστόλι εχω ξεμπερδεψει άνετα 50 κυψέλες σε 3 μέρες. Όσοι θέλετε πεταξτε λεφτα .......Οταν θα το κανετε επαγγελματικα θα τα μετρατε όλα. Εχω στη κατοχή μου κυψέλες ξύλινες 25 ετων και είναι λειτουργικές.

MELISSOCOSMOS είπε...

Oι διαγραφες απο την ομαδα ειναι σπανιότατες και δεν γίνονται για ψύλλου πήδημα.
Πρέπει καποιος να αυθαδιάζει συστηματικά, να επιτίθεται σε αλλα μελη να δεχτεί επανειλημμένες αναφορες σε οτι αναρτά στην ομαδα και γενικα να δημιουργεί μεγαλο προβλημα.
Δεν διέγραψα ποτε κανεναν μονο και μονο επειδη ειχε διαφορετική γνωμη ή επειδή προτιμάει αλλο προιον.
Οσο για τις θερμοκρασίες ειχα την τιμή να παρακολουθησω το πείραμα, την σύγκριση δηλαδη μιας πλαστικής και μιας ξύλινης και να είμαι αυτος που περιέγραψε την διαδικασία.

Φυσικα εχω κρατησει αρχείο, οποτε αν επιμένετε μπορω να σας το δημοσιεύσω, δεν εχω λογο να πω ψεματα.

Ανώνυμος είπε...

και ομως μεδιεγραψες γιατι ειχαμε διαφωνησει για τις πλαστικες κυψελες που ελεγα οτι εχουν υγρασια και για το οξαλικο οξυ που σου ελεγε ο συνδεσμος οτι ειναι διενυδρο και εσυ επεμενες οτι ειναι ανυδρο και καταστραφηκε κοσμος.... δεν εβρισα και δεν προσεβαλακανεναν απλα η γνωμη μου ηταν διαφορετικη απο την δικη σου...καλο βραδυ

MELISSOCOSMOS είπε...

Εξακολουθω να εχω την ιδια αποψη για το Ο.Ο και οτι προκαλει τεραστιες απωλειες μελισσσων και με την θνησιμοτητα της βαρροα οχι πανω απο 60-70%
Θεωρω οτι οι ερευνητες πρεπει να κανουν νεες ερευνες που να δουν την καθαροτητα των Ο.Ο που πωλουνται οπως επισης να διορθωσουν και λιγο τις δοσολογιες για να μην εχουμε τοσες απωλειες σε πληθυσμους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...