Translate this page

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

Αφιέρωμα στο ΜΕΛΙ ΑΤΤΙΚΗΦίλες και φίλοι η εταιρεία ΑΤΤΙΚΗ ΠΙΤΤΑΣ δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις προς τους μελισσοκόμους αφού είναι γνωστή πιστεύω ήδη σε όλους μας.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελισσοκομική εταιρεία της χώρας και ίσως και την παλαιότερη αφού επίσημα μετράει 87 έτη παρουσίας στον χώρο, ενώ προσφάτως βρέθηκαν στοιχεία ότι η δραστηριότητα της παει ακόμα πιο πίσω.
Τι είναι αυτό όμως το μυστικό που κράτησε μια εταιρεία τόσα πολλά χρόνια στον χώρο και το σπουδαιότερο ότι βρίσκεται και στην κορυφή;
Σίγουρα η ποιότητα των προϊόντων της και το μεράκι των ανθρώπων της είναι δυο μόνο από τα στοιχεία της επιτυχίας της.
O MELISSOCOSMOS μετά και από δική σας παρότρυνση ζήτησε συνέντευξη από την εταιρεία ΜΕΛΙ ΑΤΤΙΚΗ ΠΙΤΤΑΣ στην όποια απάντησε ο πρόεδρος της Γεώργιος Πίττας τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω πολύ για την τιμή που έκανε στο Blog των μελισσοκόμων.

Δείτε την συνέντευξη λοιπόν, η οποία πιστεύω πως ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό σε όλα όσα θα ήθελε να μάθει ο μέσος μελισσοκόμος για την εταιρεία Πίττας - Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία.


1. Βρισκόμαστε 87 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας από τους αδελφούς Αλέξανδρο & Παναγιώτη Πίττα, και είναι ευτύχημα που αύτη εξακολουθεί να βρίσκεται σε Ελληνικά χέρια, και ακόμα περισσότερο ότι ανήκει στην ίδια οικογένεια. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια φαντάζεστε ότι μπορεί να είναι η κατάσταση της εταιρείας μετά από 87 χρόνια το έτος 2102 δηλαδή;

Η εταιρεία ΑΤΤΙΚΗ-ΠΙΤΤΑΣ είναι αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, ιδρύθηκε, όπως αναφέρετε και εσείς το 1928, από τους αδελφούς Αλέξανδρο και Παναγιώτη Πίττα.
Ωστόσο έχουμε ενδείξεις ότι η ενασχόληση της οικογένειας Πίττα με το μέλι ξεκινά πολύ νωρίτερα. Το 2004, με την ανατύπωση της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ του 1896, βρήκαμε στο φύλλο εκείνης της εποχής διαφήμιση του παππού μου, Γεώργιου Πίττα, για την επιχείρηση που διατηρούσε «Εδωδίμων Αποικιακών», στην οδό Σταδίου. Μεταξύ των προϊόντων που διαφημίζει είναι και το διάσημο, τότε, μέλι Υμηττού.
Σήμερα η εταιρεία διοικείται από την δεύτερη γενιά, τα παιδιά του Παναγιώτη Πίττα, την αδελφή μου, Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη και εμένα. Στην επιχείρηση επίσης εργάζονται και οι δύο κόρες μας, τρίτη γενιά, η Κατερίνα Χαζάπη και η Μαρία Πίττα.
Η ιστορία μας μέχρι σήμερα, με ενθαρρύνει να πιστεύω ότι και για τα επόμενα 87 χρόνια, η εταιρεία ΑΤΤΙΚΗ-ΠΙΤΤΑΣ θα συνεχίσει να εξελίσσεται, αν εξακολουθήσει να διέπεται από τις ίδιες αξίες και όραμα των δύο ιδρυτών της.


2. Η εταιρεία νομίζω βρίσκεται στο απόγειο της, εύλογα γεννάται το συμπέρασμα για την διάδοχη κατάσταση, την τρίτη γενιά που θα αναλάβει τα ηνία, τι έχουμε να δούμε εμείς οι μελισσοκόμοι στο μέλλον στο τιμόνι της εταιρίας; 

Η τρίτη γενιά της εταιρείας ήδη ασχολείται ενεργά με τη Διοίκηση.
Η κόρη μου, Μαρία Πίττα είναι Χημικός στο τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας & η ανιψιά μου, Κατερίνα Χαζάπη, είναι Διευθύντρια του τμήματος Ανάπτυξης.
Και οι δύο συνεργάζονται στενά με τους υπευθύνους του τμήματος Ανάπτυξης Μελισσοκομίας και προσπαθούν όλο και περισσότερο να έχουν και απευθείας επικοινωνία με τους μελισσοκόμους!
Οι μελισσοκόμοι, είστε για εμάς αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας μας, μαζί παλεύουμε για το ελληνικό μέλι και έτσι θα συνεχίσουμε.
Ο κύκλος των μονίμων μελισσοκόμων συνεργατών μας ξεπερνά τις 1.000 οικογένειες, ο ευρύτερος αγγίζει τους 2.000, πολλοί από τους οποίους είναι δεύτερη και τρίτη γενιά μαζί μας.
Η πρόσφατη επένδυσή στο Κρυονέρι, ύψους περίπου 5 δις ευρώ, μέσα σε καιρούς κρίσης, αποδεικνύει έμπρακτα την πίστη της οικογένειας μας στις δυνατότητες του μελιού και της ελληνικής μελισσοκομίας και τη δέσμευση και της τρίτης γενιάς για την εξέλιξη της εταιρείας.
Σταθερός σκοπός μας παραμένει η προβολή του ελληνικού μελιού σε όλες τις αγορές του κόσμου.

3. Πολύ ωραία, ας προσγειωθούμε στο σήμερα όμως, και να μας πείτε ποια είναι η θέση της εταιρείας στο μελισσοκομικό γίγνεσθαι στις αγορές εκτός Ελλάδας;

Το ελληνικό μέλι σήμερα είναι τοποθετημένο – κυρίως με τα ελληνικά μέλια ΑΤΤΙΚΗ και ΦΙΝΟ - στις αγορές ποιοτικών προϊόντων όλου του κόσμου (μεγάλα super markets, delicatessen, ειδικά καταστήματα κ.ά).
Το ελληνικό μέλι ΑΤΤΙΚΗ εξάγεται από τη δεκαετία του 1930 και μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε παραπάνω από 37 χώρες και στις 5 ηπείρους. Έχει κατορθώσει και τοποθετείται σε δύσκολες αγορές όπως αυτή της Ιαπωνίας αλλά και του Καναδά.
Πριν από δύο μήνες, μάλιστα ξεκινήσαμε και αποστέλλουμε προϊόντα και στην Κορέα.
Το ελληνικό μέλι ΑΤΤΙΚΗ και το ελληνικό μέλι δάσους ΦΙΝΟ, εκπροσωπούν το ελληνικό μέλι στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά με τον καλύτερο τρόπο.
Έχουν κατακτήσει διεθνή φήμη και όνομα.
Στα περίπου 90 χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε τιμηθεί με δεκάδες Χρυσά Βραβεία ποιότητας και συσκευασίας και σωστής λειτουργίας.
Σημαντική παράμετρος της επιτυχίας είναι και η ανανέωση των συσκευασιών με καινοτόμους τρόπους (συσκευασίες smart-pack, PET, Stick κ.α.) εξυπηρετώντας τις καινούργιες καταναλωτικές απαιτήσεις, όπως διαμορφώνονται διεθνώς.
Τα προϊόντα μας καταφέρνουν να διατηρούνται στην κορυφή χάρη στη συστηματική προβολή και την επίμονη προσπάθεια μας να είναι πάντοτε ποιοτικά και να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών μας.

4. Ο καταναλωτής μελιού, από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα που εξάγει η εταιρεία, από τις ΗΠΑ έως την Ιαπωνία, και από την Φιλανδία έως την Ζιμπάμπουε, πως βρίσκει γευστικά το Ελληνικό μέλι τι εικόνα έχετε;

Η ελληνική παραγωγή στο σύνολό της αποτελείται από μικρές ποιοτικές ποικιλίες μελιού, με μεγάλο πλούτο γεύσεων και αρωμάτων από φαρμακευτικά φυτά (αγριολούλουδα, βότανα), δενδροκαλλιέργειες και κωνοφόρα.
Οι κλιματολογικές και γεωμορφικές συνθήκες της χώρας μας προσφέρουν μια πλούσια ποικιλία σπάνιων φυτών σε μικρές εκτάσεις που μπορεί να μην ευνοούν την παραγωγή ποσότητας.
Πολλές από αυτές τις ποιότητες δε παράγονται σε ποσότητες ικανές να καλύψουν την ελληνική και τη διεθνή αγορά.
Επιπλέον των μονοποικιλλιακών μελιών, κυκλοφορούν και συνδυασμοί ποικιλιών μελιών (όπως το ελληνικό μέλι ΑΤΤΙΚΗ κλασσικό) που έχουν υψηλή ποιότητα, προέρχονται από εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες και προτιμώνται από το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών επειδή είναι επώνυμα, πολύ γευστικά, φυσικά, εγγυημένα, έχουν σταθερά χαρακτηριστικά (ρευστότητα, γεύση, άρωμα) και επαρκή κυκλοφορία.
Όπως ήδη ανέφερα, το ελληνικό μέλι ΑΤΤΙΚΗ εξάγεται από το 1930 και συνεχίζει.
Αυτό οφείλεται στη ξεχωριστή και ιδιαίτερη του γεύση, μιας και είναι συνδυασμός εκλεκτών ελληνικών ποικιλιών μελιού από όλη την Ελλάδα όπως αγριολούλουδα, βότανα, δάσος, και θυμάρι που το καθιστά μοναδικό στη γεύση και για αυτό προτιμάται πολύ από τους καταναλωτές μελιού σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, τα μέλια της ΑΤΤΙΚΗ-ΠΙΤΤΑΣ βραβεύονται συνεχώς με διεθνείς διακρίσεις για τη γεύση τους.
Το ελληνικό μέλι ΑΤΤΙΚΗ & το ελληνικό μέλι δάσους ΦΙΝΟ λαμβάνουν ανώτατες διακρίσεις των 3 αστεριών, επιβεβαιώνοντας τις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές και την ανώτερη γεύση τους, από το International Taste & Quality Institute (iTQi).
Το iTQi είναι η κορυφαία οργάνωση ανεξάρτητων σεφ με έδρα τις Βρυξέλλες που δοκιμάζει και προάγει φαγητά και ποτά εξέχουσας γεύσης και ποιότητας από όλον τον κόσμο, αξιολογώντας τα με τυφλή δοκιμή.

5. Άλλες αγορές που έχει στόχο η εταιρεία να κατακτήσει στο εγγύς μέλλον;

Για την εταιρεία μας στόχος είναι η αύξηση των πωλήσεων στις υπάρχουσες αγορές και η διεύρυνση σε νέες.
Αξίζει να σημειώσω εδώ ότι το προϊόν μας το βρίσκουμε και σε χώρες που δεν έχει σταλεί απευθείας από εμάς. Σήμερα με τις τεχνολογικές εξελίξεις και το διαδίκτυο, το ελληνικό μέλι της ΑΤΤΙΚΗ-ΠΙΤΤΑΣ μπορεί να βρεθεί παντού!


6. Νομίζω πως η κουβέντα έρχεται στα του Ελληνικού μελιού όμως, ας μιλήσουμε λίγο για αυτό.
Οπωσδήποτε 87 χρόνια γύρω από το μέλι είναι πολλά, τι έχετε διαπιστώσει ως προς την ποιότητα του σημερινού Ελληνικού μελιού ως εταιρεία, σε σχέση με αυτό που παρήγαγαν οι μελισσοκόμοι παλαιοτέρα;

Το ελληνικό μέλι και η ελληνική μελισσοκομία παρουσιάζουν σταθερά τα τελευταία χρόνια πολύμορφη ανάπτυξη.
Η ελληνική μελισσοκομία στηρίζεται στην παράδοση, προστέθηκε όμως και η σύγχρονη γνώση για ολοκληρωμένη μελισσοκομική πρακτική.
Πολλά μελισσοκομεία έγιναν αυτάρκη και βιώσιμα, εμφανίστηκαν νέοι έχοντας ως αποκλειστική επαγγελματική ενασχόληση την μελισσοκομία.
Η επιστημονική έρευνα χρησιμοποιήθηκε και πέτυχε να βελτιώσει την ποιότητα, την ασφάλεια, τη μοναδικότητα του προϊόντος, η παραγωγή αναπτύχθηκε ποσοτικά και ισχυροποιήθηκε ποιοτικά, μπήκαν κανόνες για να αντιμετωπιστεί η επέλαση των κατώτερων και φθηνότερων εισαγόμενων μελιών και διευρύνθηκε η εξαγωγική δραστηριότητα.
Σε όλα η ΑΤΤΙΚΗ-ΠΙΤΤΑΣ είχε κομβικό ρόλο. Βοήθησε και βοηθά έμπρακτα στην εξέλιξη του κλάδου και στη συνέχιση της μελισσοκομικής μας παράδοσης.
Το όραμα, από την ίδρυσή μας το 1928 μέχρι σήμερα, στα 87 χρόνια συνεχούς λειτουργίας μας, παραμένει η προστασία και προώθηση του ελληνικού μελιού σε όλες τις αγορές του κόσμου.

 
7. Και ως προς την ποσότητα αναλογικά με τον αριθμό των κυψελών της χώρας χτες και σήμερα;

Η δυναμικότητα έχει αυξηθεί σημαντικά.
Στην Ελλάδα έχουμε τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό κυψελών σε σχέση με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
Η όποια μείωση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια είναι προσωρινή και οφείλεται στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

8. Πως βλέπει η μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία το μέλλον του Ελληνικού μελιού και τι πιστεύετε ότι πρέπει να προσέξει ο Έλληνας μελισσοκόμος;

Το ελληνικό μέλι είναι από τα παραδοσιακά μας προϊόντα με το ασφαλέστερο μέλλον μπροστά σε ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες.
Για δυο λόγους.
Διαθέτει φήμη, όνομα, ανεπανάληπτη ποιότητα, μοναδικότητα, πλούσια παράδοση.
Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα υποδειγματικό κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας στον κλάδο που δημιούργησε ανάλογη υποδομή για την προβολή και καθιέρωσή του στη συνέχεια.
Μελισσοκόμοι - συσκευαστές - ειδικοί επιστήμονες, κτίσαμε μια ειλικρινή σχέση, αναγνωρίζοντας το ρόλο και την προσφορά ο ένας του άλλου στον τομέα του, που εκφράζεται κυρίως με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, ένα όργανο με συντονιστικό χαρακτήρα και πλούσια δράση.
Όσο αφορά τον Έλληνα μελισσοκόμο, εκείνος πρέπει να ακολουθεί σύγχρονες μεθόδους ολοκληρωμένων μελισσοκομικών πρακτικών, να εργάζεται επαγγελματικά, να είναι σωστά εκπαιδευμένος, να ενημερώνεται για τις επιστημονικές έρευνες, να ζητά συμβουλές και να εφαρμόζει δοκιμασμένες πρακτικές για την υγιεινή (αρρώστιες, εχθροί) των κυψελών του.
Παράλληλα, θα πρέπει να απευθύνεται στους αρμόδιους φορείς για αλληλοενημέρωση.

9. Ψάχνοντας για τις ανάγκες της συνέντευξης βρήκα ότι η εταιρεία κυκλοφορεί και αλλά προϊόντα λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως χαλβά, λουκούμια όλα με Ελληνικό μέλι, μιλήστε μας και για αυτά να μάθουμε.

Εκτός από ελληνικό μέλι, προσφέρουμε και παραδοσιακά εδέσματα όπως Χαλβά (σε 2 παραλλαγές: κλασσικό και μόνο με ελληνικό μέλι, χωρίς καθόλου ζάχαρη ή γλυκόζη), λουκούμια (με μέλι ή αρωματικά) και παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις όπως γκάμα 8 μαρμελάδων και τα αγαπημένα υποβρύχια (σε γεύσεις βανίλια ή μαστίχα).
Ο χαλβάς ΑΤΤΙΚΗ κλασσικός, είναι χειροποίητος και φτιαγμένος με παραδοσιακή συνταγή. Φτιάχνεται από εκλεκτό σησάμι αλεσμένο στον πετρόμυλο.
Καινοτομία της εταιρείας είναι η παραλλαγή του κλασσικού χαλβά, ο χαλβάς ΑΤΤΙΚΗ μόνο με ελληνικό μέλι που δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη, παρά μόνο τη φυσική γλύκα του αγνού ελληνικού μελιού.
Τα Λουκούμια ΑΤΤΙΚΗ είναι φτιαγμένα με την παραδοσιακή συνταγή, διατίθενται σε δύο μοναδικές γευστικές παραλλαγές: λουκούμια με μέλι και καρύδια και κλασσικά αρωματικά λουκούμια (τριαντάφυλλο, μπουκίτσες).
Τη γκάμα των λουκουμιών συμπληρώνει και ο παραδοσιακός ακανές Σερρών.
Οι Μαρμελάδες extra ΑΤΤΙΚΗ περιέχουν ολόκληρα κομμάτια φρούτων που αναλογούν σε πάνω από 50% της περιεκτικότητας τους.
Δεν έχουν συντηρητικά, περιέχουν μόνο τα υπέροχα φυσικά φρούτα
με την τέλεια γεύση και το πλούσιο άρωμά τους.
Κυκλοφορούν σε κλασσικές αγαπημένες γεύσεις όπως φράουλα, βερίκοκο, κεράσι, πορτοκάλι, ροδάκινο, αλλά και σε πιο ιδιαίτερες, όπως κράνο, ρόδι και φρούτα του δάσους.


10. Ας πάμε τώρα και στον μελισσοκόμο.
Ο μελισσοκόμος μαζί με την μέλισσα θα έλεγα ότι είναι οι άμεσοι συνεργάτες σας.
Στα χρόνια της κρίσης όλο και περισσότερος κόσμος στρέφει το ενδιαφέρον του στην μελισσοκομία, και νομίζω ότι η εταιρεία είναι από τους πλέον κατάλληλους για να μας απαντήσει αν πιστεύει ότι υπάρχει χώρος και για άλλους μελισσοκόμους στο επάγγελμα;

Η μελισσοκομία προσφέρει τη δυνατότητα μιας μόνιμης επαγγελματικής λύσης παράλληλα με την συμπληρωματική απασχόληση.
Η μελισσοκομία γίνεται ασφαλές βιοποριστικό μέσο για ενημερωμένους και όχι ευκαιριακούς μελισσοκόμους, οι οποίοι ξέρουν τι, γιατί και πώς το κάνουν, που μπορούν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν σε συνεργασία με τους άλλους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας τις προοπτικές που έχει το ελληνικό μέλι στην παγκόσμια αγορά.
Η ΑΤΤΙΚΗ-ΠΙΤΤΑΣ ενθαρρύνει και ενισχύει νέους μελισσοκόμους να ασχοληθούν με την μελισσοκομία ως κύριο επάγγελμα και παροτρύνει με πολλούς τρόπους τη δημιουργία σύγχρονων βιώσιμων μελισσοκομείων.


11. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι η παρούσα συνέντευξη θα διαβαστεί και από μεγάλο αριθμό επαγγελματιών μελισσοκόμων, οι οποίοι αν ήταν σε θέση να θέσουν ερώτημα στην εταιρεία θα ρωτούσαν για την τιμή του παραγωγού.
Θα μας πείτε πως βλέπει η εταιρεία το μέλλον των τιμών του μελιού και τι πρέπει να κάνει ο Έλληνας μελισσοκόμος για να αυξήσει το κέρδος του;

Τα τελευταία χρόνια πράγματι έχει αυξηθεί το κόστος παράγωγης στους μελισσοκόμους και η τιμή πώλησης του δεν ανταποκρίνεται σε όλες τις περιπτώσεις στο κόστος αυτό.
Η εταιρεία μας το κατανοεί αυτό πλην όμως δε μπορεί να προσφέρει καλύτερες τιμές από αυτές που σήμερα δίνονται.
Στην Ελλάδα αρνητικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της τιμής μελιού τόσο στον παραγωγό όσο και στην συσκευασία είναι το σοβαρό πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Αυτά τα φθηνά πλασματικά – βαφτισμένα ως ελληνικά μέλια, εμφανίζονται με χαμηλότερες τιμές, παρασύροντας - λόγω του ανταγωνισμού - προς τα κάτω τις τιμές του πραγματικού ελληνικού μελιού και εξαπατούν τον καταναλωτή ο οποίος δε μπορεί να κατανοήσει τις διαφορές τιμών μεταξύ «ελληνικών» μελιών.
Επίσης, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στα οργανωμένα δίκτυα πώλησης (super markets) το κόστος εμπορίας μαζί με το ΦΠΑ ξεπερνά το 40% της τελικής τιμής πώλησης του προϊόντος στο ράφι.
Το υπόλοιπο 60% αφορά την τιμή του μελισσοκόμου και το κόστος τυποποίησης και διακίνησης.


12. Μιας και μιλάμε για τιμές, θα έλεγα ότι αυτές καθορίζονται και σε μεγάλο βαθμό από το νόμισμα και την πολιτική της κάθε χώρας, εσείς το ξέρετε πολύ καλά αυτό πιστεύω.
Στην παρούσα οικονομική συγκυρία με την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και του Ευρώ που είναι το σκληρότερο νόμισμα του κόσμου, ο Έλληνας μελισσοκόμος μπορεί να ελπίζει σε αύξηση της τιμής του μελιού που να μην συνδέεται με την παραγωγή;

Η τιμή θα βρει τη σωστή της θέση όταν προστατευτεί το μέλι από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

13. Ας πάμε όμως και στα άλλα προϊόντα τις μέλισσας, να μας πείτε πως βλέπετε το μέλλον και το ενδιαφέρον των αγορών για Ελληνικό βασιλικό πολτό και γύρη;

Οι καταναλωτές δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα προϊόντα της μέλισσας, βασιλικό πολτό και γύρη, χρειάζονται εκπαίδευση ως προς την κατανάλωση τους.
Είναι δύο τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που καλό θα ήταν να ενσωματωθούν στη διατροφή μας.

 
14. Μπορεί δηλαδή μέσω της εταιρείας ο Έλληνας μελισσοκόμος να έχει εναλλακτικό εισόδημα και από αυτά τα προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές;

Θα μπορούσε εάν οργανωθεί μια αντίστοιχη αγορά και για αυτά τα μελισσοκομικά προϊόντα.

15. Ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελληνική μελισσοκομία είναι οι αθρόες εισαγωγές μελιού και προϊόντων μέλισσας που έχουν κατακλύσει την αγορά.
Αυτό το θέμα το γνωρίζω αρκετά καλά και οφείλω να ομολογήσω με βάση τις επαφές που έχω ως Blog με ξένους μελισσοκομικούς παράγοντες ότι μόνο στην Ελλάδα είναι τόσο οξύ το πρόβλημα, τι μπορεί να φταίει άραγε;

Προφανώς, η μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ ελληνικού και εισαγόμενου μελιού οδηγεί στις αθρόες εισαγωγές και στην εξαπάτηση.
Σας ενημερώνω όμως ότι σήμερα το φαινόμενο του πολύ φθηνού μελιού της Κίνας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και σε άλλες χώρες πέραν της Ελλάδος γιατί δε πωλείται ως κινέζικο.

16. Η εταιρεία ως πολύ σημαντικός παίχτης έχει και κύριο λόγο στην διεπαγγελματική μελιού.
Πείτε μας τις μπορεί να γίνει για να μειωθεί αυτό το φαινόμενο με τις εισαγωγές;

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών προϊόντων Κυψέλης αποτελεί μαζί με τα μέλη της το μοναδικό σε Ελλάδα και Ευρώπη αναγνωρισμένο κλαδικό φορέα.
Συμμετέχουν φορείς (μελισσοκόμοι, συνεταιρισμοί, συσκευαστές, επιστήμονες) με στόχο να κατευθύνουν και να συντονίζουν τη γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης της μελισσοκομίας, προβολής και διάθεσης του ελληνικού μελιού.
Έχει παρουσιάσει πολύμορφο σημαντικό έργο στην:
αναγνώριση του μελιού ως εθνικό προϊόν (το μέλι δηλαδή έγινε μέσο στήριξης και στρατηγικός στόχος)
στήριξη της αγνότητας και καθαρότητάς του με επιστημονικές υποδείξεις και μελισσοκομικές εφαρμογές καθώς και ανάδειξη της ταυτότητάς του
ανάδειξη της αξίας του ως στοιχείο και της Μεσογειακής Δίαιτας
στήριξη της ποιότητας κι αντιμετώπιση της νοθείας σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους
Για τις παράνομες ελληνοποιήσεις πρέπει να μπει οπωσδήποτε φραγμός.
Χρειάζεται διαρκής ετοιμότητα του κλάδου καθώς υπάρχουν ευθύνες από ανεξέλεγκτους εισαγωγείς με την συνέργεια ορισμένων παραγωγών.
Πρώτος στόχος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών προϊόντων Κυψέλης σήμερα είναι ο περιορισμός αυτού του φαινομένου.


17. Ας πάμε τώρα σε πιο ευχάριστες καταστάσεις.
Η Ελλάδα αν και είναι σε αρκετά καλή θέση, ως προς τον αριθμό κυψελών, αλλά και σε παράγωγη μελιού στην Ευρώπη θα έλεγα ότι δεν παράγει και πολλές αμιγείς ποικιλίες μελιού, σε σχέση με άλλες χώρες.
Πως θα βλέπατε το ενδεχόμενο ας πούμε της εμπορίας μελιού Καστανιάς, Κουμαριάς, Ρεικιου, Ακακίας, Ηλίανθου, Ελαιοκράμβης κ.α;

Οι ποσότητες αυτών των ποικιλιών είναι πολύ μικρές και όχι σίγουρες κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρουσιαστούν στο οργανωμένο εμπόριο ως ξεχωριστές αμιγείς ποικιλίες.
Αυτό δεν αποκλείει τους μελισσοκόμους που πωλούν απευθείας σε καταναλωτές να τις διαθέτουν όποτε τις έχουν παράξει, και από όσο γνωρίζω αυτό συμβαίνει.

18. Έβαλα μέσα στις κατηγορίες αυτές και κάποιες ιδιαίτερες ποικιλίες που είναι ημίπικρες αλλα παρουσιάζουν ενδιαφέρον στο εξωτερικό, π.χ στην Ιταλία θεωρούν ως κορυφαίο μέλι αυτό της Καστανιάς, ενώ στην Γερμανία αυτό της Ελαιοκραμβης, που στην Ελλάδα μάλλον υποτιμούνται λανθασμένα.
Θα μπορούσε ο Έλληνας καταναλωτής να αποκτήσει συνήθειες για αυτά τα μέλια κι αν ναι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει τους ορίζοντες και κατ επέκταση την παραγωγή του Ελληνικού μελιού;

Επανέρχομαι στην προηγούμενη απάντηση μου, από ότι γνωρίζω πολλοί καταναλωτές αγοράζουν τέτοιες αμιγείς ποικιλίες από δικούς τους μελισσοκόμους.

19. Ας δούμε όμως αυτά που παράγουμε ήδη.
Στην Ελλάδα έχουμε μόνο μια ποικιλία μελιού που είναι ΠΟΠ, αύτη για το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλιας.
Βλέπετε όφελος ως εταιρεία από την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για το μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια, και αν ναι μήπως θα έπρεπε να κάνουμε κι άλλες κατηγορίες μελιού ΠΟΠ;

Ορισμένα είδη μελιού, θα μπορούσαν να αποκτήσουν ΠΟΠ, όπως τα Κρητικά μέλια, για τα οποία αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί.
Δεν πρέπει όμως να φθάσουμε σε υπερβολές, χαρακτηρίζοντας κάθε τοπικό μέλι ως ΠΟΠ γιατί έτσι υποβαθμίζεται συνολικά η αξία όλων.


20. Πρόσφατα μιλούσα με έναν Έλληνα μελισσοκόμο στην Νέα Ζηλανδία, και μου έλεγε ότι εκεί η μελισσοκομία έχει μετατραπεί ως βαριά βιομηχανία για την χώρα μετατρέποντας το μέλι Μανούκα σε μύθο προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους.
Εμείς ως χώρα μπορεί να μην έχουμε Μανούκα, έχουμε όμως το Θυμάρι όπου γευστικά νομίζω δεν μπορεί να το πλησιάσει άλλο μέλι.
Τι πρέπει να γίνει για να δημιουργήσουμε τον δικό μας μύθο γύρω από αυτό το μέλι και να χτυπήσουμε στα ίσα την παγκόσμια αγορά και την φήμη του κάθε Μανούκα;

Πρέπει να γνωρίζετε πως όλα τα ελληνικά μέλια είναι εξαιρετικά.
Η κατάταξη («καλύτερο» ή «χειρότερο») συνδέεται μόνο με τις προσωπικές προτιμήσεις (τι αρέσει ξεχωριστά σε κάθε καταναλωτή) επειδή όλα τα ελληνικά μέλια έχουν ίδια σύσταση και φυσικοχημικές ιδιότητες.
Οι διαφορές είναι οργανοληπτικές (άρωμα, ρευστότητα, γεύση, χρώμα).
Ξεχωρίζουν ποιοτικά επειδή προέρχονται από πολυσυλλεκτική διαδικασία τη νομαδική καλλιέργεια και την ιδιαίτερη βλάστηση, μια πλούσιας σε ηλιοφάνεια χώρας, κατάλληλη για ποιοτική μελισσοκομία.
Η υψηλή ποιότητα οφείλεται παράλληλα και στην μελισσοκομική πρακτική ων μελισσοκόμων που στηρίζεται τόσο στην παράδοση όσο και στη σύγχρονη γνώση.
Ειδικά για το Μανούκα, υπάρχει μια οργανωμένη τεκμηριωμένη έρευνα που προσδίδει στο μέλι αυτό υψηλή αντιοξειδωτική δράση, για το οποίο όμως η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δε δίνει δικαίωμα ισχυρισμού.
Μελέτες της εταιρείας μας έχουν δείξει ότι το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι είναι πλουσιότερο σε αντιοξειδωτική δράση από ότι το μέλι Μανούκα.
Για να χτυπήσουμε όμως στα ίσα την παγκόσμια αγορά και την φήμη του κάθε Μανούκα απαιτείται συστηματική ερευνητική προσπάθεια, χρόνος και χρήμα.

21. Το 1928 μόλις 6 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή δυο αδέλφια ιδρύουν την εταιρεία που έμελε να γίνει η μεγαλύτερη της Ελλάδας στον χώρο του μελιού, μέσα στον εθνικό κουρνιαχτό δηλαδή υπήρξε χώρος για το λεγόμενο επιχειρείν.
Και σήμερα η χώρα μας όμως περνάει δύσκολες στιγμές, πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια για νέες ευκαιρίες και επιχειρήσεις;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες, όσοι εργαστούν μεθοδικά, έξυπνα και πάνω απ' όλα όσοι δώσουν την απαραίτητη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων-υπηρεσιών που παρέχουν στον πελάτη τους, αυτοί είναι που θα μπορέσουν και να επιβιώσουν.

22. Αλήθεια θα μπορούσαμε ποτέ να δούμε την εταιρεία να διευρύνει τους ορίζοντες της και σε άλλους τομείς πέραν του μελιού και των λοιπών προϊόντων που ήδη προσφέρει;

Το ελληνικό μέλι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος (80%) του κύκλου εργασιών της εταιρείας ΑΤΤΙΚΗ-ΠΙΤΤΑΣ. Κυκλοφορεί τις μάρκες ΑΤΤΙΚΗ, ΦΙΝΟ, ΑΤΤΙΚΗ Θυμάρι Νήσων, ΑΤΤΙΚΗ Ελάτης, προϊόντα της μέλισσας (ελληνική γύρη ΑΤΤΙΚΗ, ελληνικός βασιλικός πολτός ΑΤΤΙΚΗ).
Με γνώμονα την εμπειρία και την εγγύηση του ονόματος ΑΤΤΙΚΗ προχωρήσαμε στην κυκλοφορία μιας σειράς παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, που έχουν βάση το ελληνικό μέλι για τους καταναλωτές μας σε Ελλάδα και σε εξωτερικό.
Έτσι εκτός από ελληνικό μέλι, προσφέρουμε και παραδοσιακά εδέσματα όπως Χαλβά (σε 2 παραλλαγές: κλασσικό και μόνο με ελληνικό μέλι, χωρίς καθόλου ζάχαρη ή γλυκόζη), λουκούμια (με μέλι ή αρωματικά), ενώ παράλληλα λανσάραμε και παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις όπως γκάμα 8 μαρμελάδων και τα αγαπημένα υποβρύχια (σε γεύσεις βανίλια ή μαστίχα).
Είναι πρόκληση για εμάς η διεύρυνση της γκάμας των κατηγοριών μας, με την προϋπόθεση όμως να ανταποκρίνονται στα υψηλά standards γεύσης και ποιότητας που θέτουμε για τα προϊόντα που φέρουν τη μάρκα ΑΤΤΙΚΗ.23. Τι μήνυμα θέλει να στείλει η Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία - Αλέξ. Πίττας Α.Ε.Β.Ε, στον Έλληνα μελισσοκόμο;

Να ακολουθεί σύγχρονες μεθόδους ολοκληρωμένων μελισσοκομικών πρακτικών, να εργάζεται επαγγελματικά, να είναι σωστά εκπαιδευμένος, να ενημερώνεται για τις επιστημονικές έρευνες, να ζητά συμβουλές και να εφαρμόζει δοκιμασμένες πρακτικές για την υγιεινή (αρρώστιες, εχθροί) των κυψελών του.
Το τμήμα Ανάπτυξης Μελισσοκομίας της εταιρείας, επανδρωμένο με γεωπόνους, είναι δίπλα σε όλους τους Έλληνες μελισσοκόμους, με εκπαιδευτικά σεμινάρια και συστηματικές συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Ενθαρρύνει και ενισχύει τους νέους μελισσοκόμους να ασχοληθούν με την μελισσοκομία ως κύριο επάγγελμα και παροτρύνει με πολλούς τρόπους τη δημιουργία σύγχρονων βιώσιμων μελισσοκομείων.

24. Και στον Έλληνα καταναλωτή;

Μια καλή συμβουλή για τους καταναλωτές είναι να προμηθεύονται μέλι από εταιρείες με δοκιμασμένη την εμπιστοσύνη τους ή γνωστούς τους παραγωγούς

Εύχομαι ολόψυχα καλές δουλειές και πάντα προκοπή στην εταιρεία ώστε και αυτή με την σειρά της να εγγυάται το καλό και την προκοπή του Ελληνικού μελιού και του Έλληνα μελισσοκόμου.

Κάντε κλικ στον σύνδεσμο πιο κάτω και μπείτε στο site της εταιρείας...

http://www.attiki-pittas.gr/ 
 


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...