Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Ευκάλυπτος τύπου Μelliodora το δεντρο που ανθίζει όλες τις εποχές του χρόνου


Σε παλαιότερη ανάρτηση είχα αναφερθεί σε αυτό το είδος ευκαλύπτου, που ανθίζει όλο τον χρόνο και αποτελεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά παγκοσμίως.
Νομίζω ότι ωρίμασε η ώρα να μιλήσουμε αποκλειστικά και για αυτό το φυτό σήμερα.

Θέλω όμως να πω το εξής, και δεν θα σταματώ να τα λέω μέχρι να στερέψει η φωνή μου.
Τις δεκαετίες που προηγήθηκαν, έγιναν πολλές αναδασώσεις στην Ελλάδα, όπως και στα μέρη μου.
Μεταξύ των δέντρων που φυτεύτηκαν ήταν και ευκάλυπτοι.
Κανένας όμως, δεν είχε την ιδέα να προτείνει στο δασαρχείο το αυτονόητο.
Βάζετε που βάζετε ευκαλύπτους βρε παιδιά, βάλτε τουλάχιστον αυτή την ποικιλία να βοηθήσουμε και την ριμάδα την οικονομία που θα πέσει στο κεφάλι μας και θα μας πλακώσει έτσι όπως πάμε.

Δεν το έκαναν..
Και πράγματι έπεσε και μας πλάκωσε.


Ήταν τόσο δύσκολο η ΟΜΣΕ και οι μελισσοκομικοί σύλλογοι να το φροντίσουν αυτό;
Ούτε επιπλέον κόστος θα είχε, ούτε επιπλέον κόπο.

Αλλά να μου το θυμηθείτε.
Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει.
Όταν η καταστροφή μας χτυπήσει την πόρτα μετά θα φυσάμε και το γιαούρτι που λέει κι ο λαός.

Όταν ο κουρνιαχτός κάτσει και δούμε ψύχραιμα τι μας οδήγησε σε αυτά τα χάλια τότε θα αρχίσουμε να κάνουμε σωστές ενέργειες.
Εκεί αποσκοπούν αυτές οι αναρτήσεις, στο να υπάρχει η γνώση και με την πρώτη ευκαιρία να βρεθούν μερικοί κατάλληλοι άνθρωποι και να την εκμεταλλευτούν.

Ο φλοιός (η φλούδα) του είναι διαφορετικός, μοιάζει περισσότερο με φλοιό βελανιδιάς παρά ευκαλύπτου

Αυτοί θα είναι νέοι, μορφωμένοι και άλλης κουλτούρας, όχι σας εμάς και σαν αυτούς που πέρασαν και αφήσαμε πίσω στάχτη και μπούλμπερη.

Ευκάλυπτος τύπου Μelliodora λοιπόν, πάμε να τον δούμε.

Ο Ευκάλυπτος melliodora, είναι ένα δέντρο μεσαίου μεγέθους.
Το είδος αυτό στην ξένη βιβλιογραφία χαρακτηρίζεται σαν «το καλύτερο μελισσοκομικό φυτό του Κόσμου».
Γιατί ανθοφορεί ολόκληρο το χρόνο. 
Τα άνθη του έχουν ωραίο άρωμα και άφθονο νέκταρ. 
Το μέλι που προέρχεται από αυτά είναι αρίστης ποιότητας, ανοικτού χρώματος, πολύ πυκνό και με ωραίο άρωμα.


Για να είμαι απολύτως σωστός πρέπει να πω ότι ναι μεν έχει άνθη όλο το χρόνο, όμως η δυνατή του άνθιση που θα μας δώσει το μέλι είναι στην Ελλάδα τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο και Ιούλιο.

Δεν παράγει πολύ γύρη όμως, γι αυτό κρίνεται σκόπιμο να φυτεύεται μαζί με ένα άλλο είδος ευκαλύπτου αν η περιοχή σας πάσχει από γύρη τον Ευκάλυπτο Sideroxylon που παράγει πολύ γύρη και έτσι τα μελίσσια θα μαζεύουν μέλι και θα ρίχνουν γόνους ταυτόχρονα.
Ο Ευκάλυπτος Sideroxylon που κάνει την πολλή γύρη είναι είδος ευκαλύπτου που έχει κόκκινα άνθη.
Τα εξηγώ αυτά για να μην τα μπερδέψετε.

Πάμε πάλι στα του Ευκαλύπτου Μelliodora όμως...
Αυτόν μπορούμε εύκολα να τον ξεχωρίσουμε από τα άλλα είδη ευκαλύπτου αφού ο φλοιός του είναι διαφορετικός, μοιάζει περισσότερο με φλοιό βελανιδιάς παρά ευκαλύπτου.

Ανθή ευκαλύπτου τύπου melliodora

Τα άνθη του είναι μικρά και αμέτρητα.
Αρκεί να σας πω ότι ένα μόνο ανθισμένο δέντρο σε πλήρη ανάπτυξη αντιστοιχεί σε δεκάδες στρέμματα χλοοανθοφοριών.
Δηλαδή την άνοιξη σε ένα χωράφι θα έχουμε διάφορα χόρτα, άλλα που κάνουν άνθη και άλλα που δεν κάνουν άνθη και δεν έχουν μελισσοκομικό ενδιαφέρον, ενώ θα υπάρχουν και κάποια άνθη χρήσιμα στην μέλισσα.
Εδώ στην περίπτωση του ευκαλύπτου melliodora όμως έχουμε μόνο άνθη χρήσιμα και πλούσια για την μέλισσα, και το σπουδαιότερο είναι ότι δεν τα έχουμε μόνο την άνοιξη αλλά όλο τον χρόνο.

Μέλι από ευκάλυπτο τύπου melliodora
Όσο για το μέλι του;
Ψάχνοντας έπεσα πάνω σε μια Ρωσική ιστοσελίδα που περιγράφει το μέλι ως εξής.

Το μέλι από ευκάλυπτο melliodora πρέπει να θεωρείται ως ο βασιλιάς του Αυστραλέζικου μελιού.
Πιθανόν να είναι το πιο δημοφιλές μέλι για τους καταναλωτές της Αυστραλίας, και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.
Είναι πολύ ωραίο στην γεύση, είναι ένα παχύρρευστο μέλι με χαρακτηριστικό ευχάριστο άρωμα ενώ έχει ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα.

Φημίζεται για την θεραπευτική του αξία αφού θεωρείται ότι έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Για το τέλος άφησα το καλύτερο.
Ξέρω ότι θα με ρωτήσετε που μπορείτε να το βρείτε.
Λοιπον, να πω ότι ο ευκάλυπτος τύπου Melliodora είναι πανεύκολο να φυτευτεί με ένα σποράκι στο χώμα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο αρκεί να το ποτίζετε τακτικά.
Μετά από τρία χρόνια ο ευκάλυπτος θα αρχίσει να δίνει ανθοφορίες, ενώ στα 5-6 χρόνια θα είναι πλήρης δέντρο.
Υπάρχει site που πουλάει πενήντα σπορους ευκαλύπτου melliodora προς 1.10 ευρώ, δηλαδή μόλις 4 λεπτά ο κάθε σπόρος.Αν λοιπόν θέλετε να αγοράσετε σπόρους απλά κάντε κλικ στον σύνδεσμο πιο κάτω!

http://www.kpr-eshop.eu/el/exotic/?slist_page=1&slist_letter=E

Υπάρχουν και έτοιμα φυτώρια ευκαλύπτου melliodora από τον κ. Βασιλάκο στα Σαγέικα Αχαΐας, και φυσικά το δενδρύλλιο θα μεγαλώσει και πολύ γρηγορότερα.
Για έτοιμα φυτώρια κάντε κλικ στον σύνδεσμο πιο κάτω.

http://www.vasilakos.gr/site/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=82&category_id=9&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=26

Συνάδελφοι μπορούμε όλοι να συμβάλουμε για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον οι μέλισσες μας.
Μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους ευκαλύπτου mellidora στο κτήμα μας, κοντά στο μελισσοκομείο μας, αλλά και να χώσουμε σε καμένες εκτάσεις τώρα τον χειμώνα σποράκια και να είστε σίγουροι ότι αυτά θα φυτρώσουν την άνοιξη και μάλιστα δεν τα τρώνε και τα ζώα.

Φανταστείτε την χαρά των μελισσιών μας τους μηνες που δεν υπάρχει ανθοφορία αν βρεθούν σε μέρος με τέτοια ευκάλυπτα.

Βλέπω το ενδιαφέρον που δείχνετε γύρω από αυτα τα θέματα και θέλω να πιστεύω ότι αν έστω και ένας φυτέψει λίγα σπορακια κέρδος θα είναι, αφού κάπως έτσι θα αρχίσει η αρχή του τέλους των καμμένων εκτάσεων και της ερημοποίησης της Ελληνικής υπαίθρου.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


          

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μετά από 3 χρόνια από σπόρος θα δώσει ανθοφορία; δεν είναι λίγος ο χρόνος;
Επίσης ανά πόση απόσταση πρέπει να φυτευτούν; Ευχαριστώ πολύ !

pakis είπε...

Σας ενημερώνω ότι ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ,αγόρασε 130 δένδρα ευκαλύπτου melliodora,και έκανε δενδροφύτευση.Όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί δένδρα αυτού του τύπου ευκαλύπτου να επικοινωνήσει μαζί μας,να τον ενημερώσουμε σχετικά,από που να τα προμηθευτεί. Τηλ.6999936775 (πρόεδρος) ΑΚΡΙΒΟΣ Προκόπης η mail akrivosprokopis@gmail.com

MELISSOCOSMOS είπε...

3.16 ο ευκαλυπτος ειναι απο τα δεντρα που μεγαλωνουν πολυ γρηγορα σε 5-6 χρονια ειναι πληρες δεντρο.
Στα 3 χρονια ασφαλως ξεκιναει να κανει ανθη.
Η αποσταση πρεπει να ειναι ανα 6 μετρα τουλαχιστον

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βασίλη, παρακολουθώ την ιστοσελίδα (Blog) σου εδώ κι ένα χρόνο και θέλω να σε συγχαρώ για πολλά πράγματα. Είσαι ένα ατέλειωτο φροντιστήριο, πολύ ενημερωμένος και πρωτοποριακός. Όλες οι επιλογές σου αναφορικά με την ύλη είναι εξαιρετικές με κορυφαία την πρόσφατη « Φτιάξτε μόνοι σας Κηρήθρες... Οδηγίες!!!» Απορώ πως δεν έγινε σεισμός;;;; / παράγεις πολιτισμό!!!!!!!!!!! / ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟΟ { ΣΥΝΕΧΙΣΕ }
Γιάννης Ζαχαρίου
Καρλόβασι

pakis είπε...

Αγαπητέ φίλε ,αφού υπάρχουν δένδρα έτοιμα γιατί να πάρεις σπόρο,που είναι δύσκολο και θέλει ειδική μεταχείρηση για να φυτρώσουν?Αν τα βάλεις τώρα,σε 2 χρόνια θα φθάσουν 70 εκ.που θα τα πάρεις τώρα.Καταλαβαίνεις.Αυτά που βάλαμε τώρα την άνοιξη θα είναι 2 μέτρα.

Ανώνυμος είπε...

σποροι πωλουνται ακομα πιο φθηνα στο ebay, απλα να ξερετε πως οσο ειναι μικρα τα δεντρα, μια χαρα τα τρωνε τα ζωα, ουτε το κοτσανι δεν μενει για την ακριβεια.

Dimitris Bletsas είπε...

Θά κάνω ἔνα σχόλιο: καλοί οἱ εὐκάλυπτοι, ἀλλά πρέπει να φυτεύονται σέ ὑγρά μέρη, γιατί τό ριζικό συστημά τους ἀπορροφεῖ τήν ὑγρασία τοῦ ἐδάφους! Δέν κάνουν σέ ξηροφυτικά ἐδάφη ὄπως τῆς ἀττικῆς γιατί μετά ἀπό χρόνια δέ θά ἀφήνουν εὔκολα νά εὐδοκιμίσουν ἄλλες τοπικές χλωρίδες. Μόνο σέ παραλλιακή φύτευση θά ἔπρεπε νά τοποθετοῦνται, ὄπου ὑπάρχει ἡ ἀντίστοιχη ὑγρασία πού μπορεῖ νά στηρίξει σωστά τήν ἀνάπτυξη τοῦ δέντρου. Ὑπάρχει ἀκόμα ἔνα πρόβλημα. Τά κλαδιά του δέντρου εἶναι σκληρά καί σπάνε μέ τόν δυνατό ἄνεμο, ὄταν μεγαλώσουν αὐτά μεγαλώσουν μετά ἀπό 20 30 χρόνια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...