Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Οξαλικό οξύ κατά της βαρρόα δοσολογίες - διευκρινίσεις και video


Συνάδελφοι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι επιλέγουν το οξαλικό οξύ για την καταπολέμηση της Βαρρόα.

Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας τριών μεγάλων πλεονεκτημάτων που έχει σε σχέση με άλλα σκευάσματα.

Πρώτον είναι βιολογικό!

Δεύτερον είναι οικονομικό!

Τρίτον μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αριθμό της Βαρρόα είναι δηλαδή αποτελεσματικό...


Ο MELISSOCOSMOS σχεδόν από την αρχή των ερευνών που έδειξαν τα πολύ καλά αποτελέσματα του κατά της Βαρρόα, σας ενημέρωσε αλλά και εγώ ο ίδιος το εμπιστεύτηκα αρκετές φορές μάλιστα.

Στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο ΕΝΑΣ επιστήμονας έχει κάνει έρευνα για το Οξαλικό Οξύ.

Η κυρία Φανή Χατζήνα, Ερευνήτρια Γ’ του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας , ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

Το άρθρο αυτό είναι το τελευταίο που γράφεται σε αυτό το blog σχετικά με το θέμα και τις δοσολογίες, και σας ενημερώνω ότι διαγράφηκαν όλα τα προηγούμενα, καθώς έχει προκληθεί μια απίστευτη σύγχυση στον κόσμο σχετικά με τις δοσολογίες, τα ένυδρα και τα άνυδρα κ.ο.κ

Για να ξεμπερδεύουμε λοιπόν μια και καλή, από εταιρείες και λοιπούς που ο κάθε ένας δίνει την δική του δοσολογία, ο MELISSSOCOSMOS απευθύνθηκε στην κυρία Φανή Χατζήνα, η οποία έχει τον μοναδικό και κύριο λόγο σε ότι αφορά το Οξαλικό Οξύ καθώς όπως σας είπα μόνο αυτή και κανένας άλλος έχει ερευνήσει το θέμα στην Ελλάδα.

Λέει λοιπόν η κυρία Φανή Χατζήνα.


Δοσολογία...

Σε ένα λίτρο νερό ρίχνουμε 1 κιλό ζάχαρη.

Το διάλυμα αυτό μας κάνει 1660ml.

Σε αυτό ρίχνουμε 80 γραμμάρια διένυδρο ή 60 γραμμάρια άνυδρο οξαλικού οξέως.


Ο MELISSOCOSMOS ρώτησε με ποιο τρόπο ο μελισσοκόμος θα ξεχωρίζει το διένυδρο από το άνυδρο οξαλικό οξύ;

Απάντηση Φανή Χατζήνα.

Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι εάν είναι άνυδρο ή διένυδρο.

Τίποτα άλλο από καθαρότητα και λοιπά.

Να μην μπερδεύονται.

Να ακολουθούν τις οδηγίες μου , 80 γρ. από το διένυδρο σε ένα λίτρο νερό και ένα κιλό ζάχαρη ή αλλιώς 60 γρ από το άνυδρο... τίποτα άλλο.

Όπως και για όλα τα σκευάσματα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Πρέπει να προσέχει τι γράφει.

Εάν γράφει Dihydrate τότε είναι διένυδρο ενώ αν γράφει Dehydrate είναι το άνυδρο, η ορολογία είναι σημαντική και εάν δεν το γράφει απέξω ή δεν είναι ξεκάθαρο το τι περιέχεται στο κουτί τότε ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να βεβαιώσει τι είναι το περιεχόμενο.


Αυτά είπε λοιπόν η κυρία Χατζήνα συνάδελφοι και το θέμα έληξε!!!
Συνέχεια με το άρθρο του MELISSOCOSMOU σχετικά με την χρήση του!!!


Έρχεται ο χειμώνας σιγά σιγά, και πλησιάζει ο κατάλληλος χρόνος για την καταπολέμηση της Βαρρόα.

Ο πιο κατάλληλος χρόνος είναι περίπου στα μισά του Δεκεμβρίου, τότε που τα μελίσσια έχουν ξεγονιάσει ή έχουν το λιγότερο γόνο από όλες τις άλλες στιγμές του έτους.

Η χρήση οξαλικού οξέως για την καταπολέμηση της βαρρόα είναι μια σχετικά νέα μέθοδος πολλά υποσχόμενη.

Καταπολεμά πολύ καλά το ακαρι και μάλιστα πρόκειται για βιολογικό προϊόν.

Ο τύπος του Οξαλικού οξέως καλό είναι να γράφεται εργοστασιακά στην ετικέτα κι όχι με κάποιο χαρτάκι κολλημένο ή κρεμασμένο στη συσκευασία!!!

Θα πρέπει να ξέρετε ότι το οξαλικό οξύ σκοτώνει την βαρρόα και κατά την επαφή αλλά και περνώντας αυτό στην αιμολέμφο της μέλισσας, και καθώς τρέφεται η βαρρόα πεθαίνει.

Επίσης μέχρι και 15 ημέρες μετά την εφαρμογή μπορεί να σκοτώνει βαρρόα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το οξαλικό οξύ καταστρέφει το στομάτιο της βαρρόα με αποτέλεσμα αυτή να μην μπορεί να τραφεί από τον αιμολέμφο της μέλισσας και να πεθαίνει από πείνα πολλές μέρες μετά την εφαρμογή που κάναμε

Ας δούμε τώρα ποιο κάτω τι είναι το οξαλικό οξύ.

Το οξαλικό οξύ είναι το απλούστερο αλειφατικό δικαρβονικό οξύ, επίσης γνωστό ως εστέρας του οξαλικού οξέος. Είναι πολύ διαδομένο στη φύση. Ελεύθερο βρίσκεται σ' ορισμένους μύκητες. Ενωμένο, με τη μορφή όξινου οξαλικού καλίου, βρίσκεται στο φυτό οξαλίς, και με τη μορφή οξαλικού ασβεστίου σε πολλά φυτά κυρίως στα φύκη, στις λειχήνες καθώς και στα ούρα του ανθρώπου και των ζώων.Το φυτό οξαλίς ή ξυνάκι από το οποίο βγαίνει το οξαλικό οξύ...

Ας δούμε και την δοσολογία τώρα για το άνυδρο οξαλικό οξύ.

Επειδή είναι άνυδρο πρέπει να βάζουμε 60γρ οξαλικό οξύ.

Η διαδικασία είναι η εξής!!!

Σε 1 λίτρο νερό ρίχνουμε 1 κιλό ζάχαρη και όταν λιώσει ρίχνουμε το οξαλικό οξύ και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και αυτό.

Αν ζεστάνουμε το νερό για να λιώσει πιο εύκολα η ζάχαρη τότε το Οξαλικό οξύ πρέπει να το ρίξουμε αφού κρυώσει το σιρόπι.Στη συνέχεια παίρνουμε μια σύριγμα ξεκουμπώνουμε το καπάκι της κυψέλης και ρίχνουμε 5ml από αυτό το διάλυμα ανάμεσα σε κάθε πλαίσιο με πληθυσμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Αν έχουμε μισό πλαίσιο πληθυσμό τότε ρίχνουμε 2.5ml.

Εξηγούμαι για να γίνει κατανοητό ότι ρίχνουμε 5 ml στο πλαίσιο εφ όσον αυτό είναι γεμάτο μέλισσες.

Ακολουθεί βίντεο που θα σας βοηθήσει να δείτε πως ρίχνουμε το οξαλικό οξύ στις μέλισσες.
Την εφαρμογή την κάνουμε το χειμώνα όταν τα μελίσσια δεν έχουν γόνους και η δράση του κατά τις Βαρρόα ξεπερνάει το 95%.

Στα νησιά που τα μελίσσια δεν ξεγονιάζουν ποτέ πρέπει να γίνετε εφαρμογή όταν υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερος γόνος.

Μπορούμε να κάνουμε μια ακόμα εφαρμογή τον Αύγουστο για ξαλάφρωμα αλλά με διαφορετική δοσολογία λόγο ζέστης.

Την δοσολογία του καλοκαιριού θα σας την δώσω στην ώρα της για να μην μπερδευτείτε.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Με το οξαλικό οξύ δεν κάνουμε σε καμία περίπτωση δεύτερη εφαρμογή πριν περάσουν αρκετοί μήνες, μέχρι το καλοκαίρι δηλαδή.


Τέλος, όπως είπα και πιο πάνω υπάρχει και ένα άλλο οξαλικό οξύ το διενυδρο.


Η δοσολογία στο διένυδρο οξαλικό οξύ διαφέρει από αυτή του άνυδρου.

Τον χειμώνα


Σε 1 λίτρο νερό ρίχνουμε 1 κιλό ζάχαρη και όταν λιώσει ρίχνουμε 80 γρ οξαλικό οξύ και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και αυτό.

Αν ζεστάνουμε το νερό για να λιώσει πιο εύκολα η ζάχαρη τότε το Οξαλικό οξύ πρέπει να το ρίξουμε αφού κρυώσει το σιρόπι.

Στη συνέχεια παίρνουμε μια σύριγγα και ρίχνουμε 5ml ανά πλαίσιο με πληθυσμό.

Μόνο στα πλαίσια που έχουν πληθυσμό προσέχοντας να πέφτει πάνω στις μέλισσες.
Όσο μας περισσέψει το πετάμε, δεν είναι καλό να το κρατήσουμε για άλλη φορά.

Η παραπάνω δοσολογία είναι για τον χειμώνα.

Συμπεράσματα...

Μετά από τέσσερα χρόνια που κάνω χρήση του οξαλικού οξέως είμαι απολύτως ευχαριστημένος.

Η αποτελεσματικότητα του είναι μεγάλη, και δεν έχω παρατηρήσει καμία παρενέργεια στις μέλισσες αλλά ούτε και στις βασίλισσες.

Έχω βασίλισσες μεγάλης ηλικίας που εξακολουθούν να είναι καλές και να φέρονται φυσιολογικά, οπότε συμπεραίνω ότι δεν έχει καμία επίπτωση το οξαλικό οξύ και η χρήση του τριών συνεχόμενων χρόνων σε αυτές.

Στον γόνο λέγεται οτι έχει κάποιες επιπτώσεις, αλλά αν γίνει Δεκέμβρη η εφαρμογή που υπάρχει λίγος εως καθόλου γόνος τότε δεν φαίνεται τίποτα ως παρενέργεια ούτε στον γόνο.

Σε κάθε περίπτωση και τα δυο οξαλικά οξέα κάνουν την ίδια καλή δουλειά κατά της Βαρρόα και είναι στην επιλογή του μελισσοκόμου πιο από τα δυο θα χρησιμοποιήσει.


M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


          

11 σχόλια:

matteus™ είπε...

Ωραιος

nikos grigoriadis είπε...

eimeiσ νοτια λακωνια που δεν ξεγονιαζουν περιπου καθολου κ υπαρχει λιγος γονος υπαρχει προβλημα??το σεπτεμβρη καναμε τικ τακ γικα βαροα με πολυ καλα αποτελεσματα εδω κ χρονια...κανει να κανουμε κ αυτο το χειμωνα με το οξαλικο??

nikos grigoriadis είπε...

to dienydro kanei 38 ευρο ενω το ανυδρο 5, ασε που στο ανυδρο βαζεις κ λιγοτερη ποσοτητα...αφου κανουν την ιδια δουλεια ολοι ανυδρο θα παρουμε μιας κ βγαινει καπου 20 φορες φθηνοτερο...τωρα αν τα μελισια δεν ξεγονιαζουν καθολου λογο καλου κλιματος εδω σε πελοπονησο ποτε ειναι η σωστη ημερομηνια να το κανουμε??αν εχει προηγηθει αλλη θεραπια το σεπτεμβρη υπαρχει προβλημα???
συνεχιστε ετσι συγχαρητηρια!!

Ανώνυμος είπε...

Στην κουμαρια που παω ξεγονιαζουν τα μελισσια.Αρχες δεκεμβρη τα κατεβαζω και κανω αμεσα χρηση οξαλικου.Πριν ομως γινει αυτο περναω ολα τα πλαισια ωστε στην περιπτωση που μεινει εστω ενα μπαλωμα γονου μειωνεται πολυ το ποσοστο αποτελεσματικοτητας[απο 95% σε 65% περιπου].Προσωπικα τα αποσυρω αυτα τα πλαισια στην αποθηκη απο οπου τα επανατοποθετω την ανοιξη.Λαζαρος

matteus™ είπε...

Λαζαρε στην κουμαρια που λες οτι πας ξεγονιαζουν γιατι μπλοκαρουν η γιατι εχει κρυα? Τα εχω αυτη την στιγμη στην κουμαρια και εχουν ξεγονιασει εντελως. Στην περιπτωση την δικη μου ειχε και εχει κρυο το βραδυ αλλα μπλοκαραν και απο τα μελια.

Δημήτρης Κ. είπε...

Γιατί στο έταιρο μπλογκ την ορεινή μέλισσα αναφέρεται σαν δοσολογία τα 58.5 γρ διένυδρου οξαλικού ; Ποιά δοσολογία θα πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς ;

steve filianos είπε...

σε περιπτωση που εχουμε κ 2ο οροφο κανουμε ενσταλαξη κ στον επανω οροφο? γιατι εγω δεν το γνωριζα κ εχασα γυρο στα 15 μελισσια

MELISSOCOSMOS είπε...

Δημητρη η Ορεινή Μέλισσα δίνει την δοσολογία που προτείνει το ΑΠΘ.
Εγώ δίνω την δοσολογία που προτείνει η Χατζηνα.
Δυστυχώς οι ερευνητές ουτε σε αυτο δεν μπορουν να συμφωνήσουν.
Να πω ομως οτι ο λογος που εγω προτείνω την δοσολογια της Χατζήνα ειναι επειδη ειναι η μονη στην Ελλάδα που εκανε ερευνα για το Ο.Ο
Η δοσολογία του ΑΠΘ στηρίζεται σε Ιταλικη ερευνα.
Στην Ελλάδα προφανως εχουμε διαφορετικες συνθηκες οποτε προτίμησα την δοση της Χατζηνα.

MELISSOCOSMOS είπε...

Steve Αν εχουμε 2ο οροφο μελισσι και εχει πληθυσμους και στους δυο οροφους τοτε φυσικα κανουμε ενσταλαξη και εκει.
Αν εχουμε πχ 15αρι μελισσι θα δωσουμε 50ml κατω και 25ml πανω, ή αντιστροφα οπου ειναι ο πληθυσμος.

Ανώνυμος είπε...

Matteus,θεωρω οτι εχουν να κανουν και τα 2[κρυο και μπλοκαρισμα].κυριο ρολο παιζει το μπλοκαρισμα.Αν εχουν ξεγονιασει τελειως οπως λες,καλο ειναι να τα παρεις.Η παραμονη στην κουμαρια για μεγαλο χρονικο διαστημα,φθειρει τα μελισσια.Λαζαρος

matteus™ είπε...

Λαζαρε ευχαριστω για την απαντηση. Αυτο που λες για φθορα των μελισσιων το παρατηρησα και εγω. Σε σημερινη επιθεωρηση που πραγματοποιησα εβλεπα πανω στο τελαρο εναν μεγαλο πληθυσμο γερικων μελισσων. Συγκεκριμενα μαυρες μελισσες οι οποιες ομως ειχαν αρκετο χνουδι ακομα. Μου εκανε τρομερη εντυπωση αυτο διοτι ολα τα μελισσια εκει ειναι φετινες παραφυαδες που δεν πηγαν στα πευκα. Πεταξαν σουσουρα και τωρα πετανε την κουμαρια. Σεπτεμβρη με Οκτωβρη ειχαν 5-7 τελαρα γονο ο οποιος και ξεγονεψε. Τωρα αν κουραστηκε αυτος ο πληθυσμος με την παρατεταμενη ανθοφορια της κουμαριας δεν μπορω να το γνωριζω. Το θετικο ειναι οτι χτυπησα την βαρροα για τα καλα. Καλο ξεχειμωνιασμα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...