Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

Πως από ένα μόνο μελίσσι μπορούμε να παράγουμε μέχρι 2 κιλά βασιλικό πολτό! Ο Μόσχος Ντιώνιας μας δίνει τον τρόπο και ο MELISSOCOSMOS τον εξηγεί.


Φίλες και φίλοι προχτές ο MELISSOCOSMOS δημοσίευσε ένα βίντεο με μαζική παραγωγή βασιλικού πολτού στην Κίνα.
Στο βίντεο είδαμε έκπληκτοι ότι από ένα μελίσσι ο μελισσοκόμος πήρε 240 κελιά καλογεμισμένα μάλιστα με βασιλικό πολτό.
Αναρωτήθηκα κιόλας, για το τι είναι αυτό που κάνουμε λάθος εμείς εδώ στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να βγάλουμε αυτές τις ποσότητες.
Ο Μόσχος Ντιώνιας όμως έδωσε την απάντηση η οποία είναι πολύ πολύ ενδιαφέρουσα.
Θα τον δούμε φυσικά στο βίντεο πιο κάτω να δίνει οδηγίες, μα θα μου επιτρέψετε να σας την εξηγήσω κι εγώ και να σας δώσω και μερικά πολύτιμα στοιχεία.


Η μέθοδος μαζικής παραγωγής βασιλικού πολτού, θα πρέπει να ξέρετε ότι προέρχεται από την Ρωσία, ή καλύτερα από την πρώην ΕΣΣΔ.
Από εκεί την πήραν οι Κινέζοι και την εφαρμόζουν ακόμα, εξου και το βίντεο που δημοσίευσα.

Γιατί όμως οι Ρώσοι επινόησαν μια τέτοια μέθοδο, κι όχι κάποιος άλλος, ίσως αναρωτηθεί κάποιος.
Η απάντηση είναι απλή.
Επί ΕΣΣΔ όλοι οι κάτοικοι ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.
Δούλευαν  δηλαδή για το κράτος το οποίο τους πλήρωνε μηνιαίως, ενώ η παραγωγή ανήκε σε αυτό.
Το ίδιοι και οι μελισσοκόμοι φυσικά.
Το μέλι που παρήγαγαν οι σοβιετικοί μελισσοκόμοι ήταν για το κράτος, τους το έπαιρνε δηλαδή και αυτοί πληρώνονταν με τον μήνα.
Και τα ίδια τα μελίσσια ακόμα ήταν κρατικά.

Τους είχε όμως κάτι ελεύθερο.
Αν ο μελισσοκόμος μάζευε βασιλικό πολτό από τα μελίσσια ήταν δικός του, δεν του τον έπαιρνε το κράτος.
Έτσι εφηύραν εξαιρετικούς μεθόδους προκειμένου να βγάζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες βασιλικού πολτού ώστε να έχουν ένα εξτρά εισόδημα.

Όλα τα παραπάνω είναι από πληροφορίες του Μόσχου ο οποίος να ξέρετε ότι είναι μια αποθήκη απείρου μελισσοκομικής γνώσεως.

Πως πετύχαιναν λοιπόν μεγάλες αποδόσεις οι Ρώσοι; πάμε να το μάθουμε...

Βρισκόμαστε στο μελισσοκομείο μας την άνοιξη.
Τότε που τα μελίσσια μας έχουν πολλούς πληθυσμούς και γόνους.
Επιλέγουμε 25 διώροφα δυνατά μελίσσια και κάνουμε την εξής κίνηση.
Χρησιμοποιούμε διάφραγμα για να περιορίσουμε την βασίλισσα στον εμβρυοθάλαμο, και ανεβάζουμε πάνω όλους τους σφραγισμένους γόνους.
Τους αφήνουμε μερικές ημέρες έως ότου στα πλαίσια αυτά να μην υπάρχει διαθέσιμο αυγό ή σκουλήκι, και να μην μπορούν να κάνουν βασσιλοκελί από εκεί οι μέλισσες.
Μετά παίρνουμε μια άδεια κυψέλη, την στήνουμε κάπου βολικά στο μελισσοκομείο μας και αρχίζουμε να μεταφέρουμε γόνους σε αυτήν.

Παίρνουμε 1 πλαίσιο ψημένο γόνο από κάθε μια κυψέλη μαζί με τον πληθυσμό του και τον τοποθετούμε στη νέα κυψέλη δημιουργώντας μια μελισσοκομική ορφανή από βασίλισσα τριώροφη βόμβα με 25 πλαίσια πληθυσμό και γόνο.

Τα μελίσσια που τους πήραμε από 1 πλαίσιο δεν θα έχουν απολύτως καμία επίπτωση την άνοιξη, αντιθέτως θα περιορίσει και την τάση τυχόν σμηνουργίας.
Μετά από αυτό αν θέλουμε αφαιρούμε τα διαφράγματα.

Όσο για το νέο υπερσμήνος που φτιάξαμε;

Στην δημιουργία του δεν χρησιμοποιούμε ούτε μυρωδικά για την ένωση ούτε εφημερίδα, γιατί πρόκειται για νεαρές μέλισσες κυρίως που θα ενωθούν από 25 διαφορετικά μελίσσια, και οι τόσες φερομόνες θα δημιουργήσουν εξουδετέρωση ταυτότητας της μιας με την άλλη μέλισσα.

Αυτό το σμήνος είναι μια μηχανή παραγωγής μελισσοκομικού πολτού.
Σε αυτό θα δώσουμε 5 πλαίσια με εμβολιασμένα βασιλοκελιά, δηλαδή συνολικά 600 βασιλοκελιά.
Γι αυτό χρησιμοποιήσαμε 25 γόνους στην τριώροφη κυψέλη εξάλλου, για να υπάρχει χώρος να μπουν και τα 5 πλαίσια με τις βέργες.
Και όπως είναι ένα μεγάλο ορφανό σμήνος με μέλισσες κυρίως παραμάνες και νεοεκκολαπτόμενες αρχίζουν να γεμίζουν με πολτό τα βασιλικά κελιά.
Με πολύ πολτό όμως...

Στο σμήνος αυτό θα κάνουμε έναν εμβολιασμό κάθε τρεις ημέρες.
Την τρίτη ημέρα θα συλλέγουμε τον πολτό και θα εμβολιάζουμαι ξανά.
Συνολικά θα κάνουμε 7 εμβολιασμούς σε διάρκεια 21 ημερών.
Θα παίρνουμε περίπου 300 γραμμάρια πολτό σε κάθε κύκλο, δηλαδή ίσως πάνω από 2 κιλά πολτό στις 21 ημέρες.

Στο τέλος του κύκλου χωρίζουμε το μελίσσι σε παραφυάδες δίνοντας του από 1 βασιλικό κελί ή έτοιμη βασίλισσα σε κλουβάκι.

Σε κάθε εμβολιασμό διεγείρουμε το σμήνος με 3 κιλά ιμβερτοποιημένο σιρόπι και γυρεόπιτα.
Χρησιμοποιούμε ιμβερτοποιημένο σιρόπι ώστε να μην περάσουν σάκχαρα στον βασιλικό πολτό, και γυρεόπιτα οπωσδήποτε με ελληνική γύρη, γιατί αν χρησιμοποιήσουμε γύρη ή γυρεόπιτα εισαγωγής υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο σε έλεγχο του βασιλικού μας πολτού να προκύψει ότι είναι εισαγόμενος, αφού θα ανιχνευτούν γυρεόκοκκοι σε αυτόν από φυτά που δεν έχουμε στην Ελλάδα. 

Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε την διαδικασία τότε τοποθετούμε τα διαφράγματα σε άλλα 25 μελίσσια και δημιουργούμε καινούργιο υπερσμήνος κτλ.

Συνάδελφοι, μόλις μάθαμε έναν τρόπο για μεγαλύτερες παραγωγές βασιλικού πολτού.
Προέρχεται από την πρώην ΕΣΣΔ και μας τον έκανε γνωστό ο Μόσχος Ντιώνιας.
Δείτε τον στο παρακάτω βίντεοΔείτε και την παραγωγή με την ίδια διαδικασία από την Κίνα...Καλή επιτυχία σε όσους τον δοκιμάσουν.

MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


          

21 σχόλια:

γιωργοσ κ είπε...

γεια σου βασιλη.στο παραπανω αρθρο μασ λεσ οτι πρεπει τουσ σφραγισμενουσ γονουσ,να τουσ εχουμε βαλει σε ενα δυνατο μελισσι με διαφραγμα για να μην εχουνε καθολου γονο φρεσκο,και θελω να σε ρωτησω,εαν παρω τα πλαισια τα σφραγισμενα οπωσ ειναι,χωρισ να τα βαλω στο διαφραγμα,και μετα παω απο μια εβδομαδα και κανω εναν καλο ελενχο και χαλασω τα βασιλοκελια που μπορει να εχουν γινει,ετσι που το σκεφτηκα θα εχω καποιο προβλημα?και κατι δευτερο φρεσκο γονο διπλα απο τα εμβολιασμενα βασιλοκελια,δεν βαζουμε καθολου?ευχαριστω.

Ανώνυμος είπε...

Μετά παίρνουμε μια άδεια κυψέλη, την στήνουμε κάπου βολικά στο μελισσοκομείο μας και αρχίζουμε να μεταφέρουμε γόνους σε αυτήν.

από που μεταφέρουμε γόνους?

Παίρνουμε 1 πλαίσιο ψημένο γόνο από κάθε μια κυψέλη μαζί με τον πληθυσμό του και τον τοποθετούμε στη νέα κυψέλη δημιουργώντας μια μελισσοκομική ορφανή από βασίλισσα τριώροφη βόμβα με 25 πλαίσια πληθυσμό και γόνο.

από που μεταφέρουμε 1 πλαίσιο ψημένο γόνο?

MELISSOCOSMOS είπε...

6.54 απο τις 25 δυνατες κυψελες που εχουμε χρησιμοποιησει διαφραγματα.
Στον επανω οροφο γραφω οτι ανεβαζουμε σφραγισμενουν γονους.
Απο εκει λοιπον θα παρουμε 1 πλαισιο απο την καθε κυψελη.

MELISSOCOSMOS είπε...

4.05 Δεν μπορουμε να περιμενουμε μια εβδομαδα για να χαλασουμε τα κελια, γιατι οσο οι μελισσες μεγαλωνουν απο ηλικια τοσσο λιγοτερο πολτο παραγουν.
Η μεθοδος ειναι αυτη που περιεγραψα ομως.
Αν εσεις θελετε να κανετε παραλαγες καντε, απλα το αποτελεσμα θα ειναι λιγοτερες αποδοσεις σε βασιλικο πολτο.

Αν βαλεις φρεσκο γονο διπλα απο τα εμβολιασμενα κελια, τοτε αντι να πιασουν τις βεργες θα πιασουν και θα κανουν βασιλοκελια στον φρεσκο γονο της κηρηθρας.

Ανώνυμος είπε...

Χρησιμοποιούμε διάφραγμα για να περιορίσουμε την βασίλισσα στον εμβρυοθάλαμο, και ανεβάζουμε πάνω όλους τους σφραγισμένους γόνους.

μόλις τελειώσει η διαδικασία, πάρουμε από τον πάνω όροφο το ένα πλαίσιο γόνο και βγάλουμε το διάφραγμα, μετά τί κάνουμε με τις διώροφες κυψέλες?

george είπε...

δεν προκειται να παρεις 300 γρ με 600 κελια .μεσω ορο 150 γρ λογο αποτυχιας και καιρικων συνθηκων 4 κελια συνηθως κανουν 1 γρ συμπεριλαμβανοντας και τα ακυρα σε ποσοστο 20%
τα εργατικα ειναι παρομοια σε σχεση με την αποδοση οχι ανα μελισσι αλλα με τον χρονο που χρειαζεσαι να δουλεψεις σε 1 μερα .
Οι κινεζοι εχουν κατι μικρους εξαγωγεις και τρυγανε μελι ανωριμο διπλα στην κυψελη ωστε να μην μπλοκαρουν ποτε απο μελι και χρησιμοποιουν σε 20αρι μελισσι 16 παλισια ωστε να περισευουν μελισσες και αυτες να κρεμιουνται στα κελια ετσι οι παραπανισιες μελισσες περιποιουνται τα κελια . καπως ετσι το σκεφτικε και ο παπαβαγγελης να το κανει σε ορφανα με 5 κερηθρες γιατι στην ελλαδα δεν συνηθηζουμε να τρυγαμε τον γονο η ανωριμο μελι

Ανώνυμος είπε...

δεν προτεινεται ιμβερτοποιημενο σιροπι για να μην περασουν ζαχαρα στον πολτο αλλα για να μην φαινεται στο δειγμα αυξημενη σουκροζη

MELISSOCOSMOS είπε...

11.06 γραφω στο αρθρο τι κανουμε.
Αν θελουμε μπορουμε να αφερεσουμε το διαφραγμα το γραφω.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεν κατάλαβε κανένας τι είπε στο βίντεο. Απλά πράγματα. 20 πλαίσια με ψημένο γόνο από 20 διαφορετικά μελίσσια. Και ένα πάτωμα από πάνω με 5 χτισμένα. Οι 5 κενές θέσεις είναι για να μπούνε τα κελιά.

Ανώνυμος είπε...

δεν εννοω στην διαδικασια, αλλα μολις τελειωσουμε την ολη διαδικασια.
τα 25 μελισσια που εχουμε ανεβασει πανω τους γονους τί τα κάνουμε? τα αφήνουμε ως έχουν ή κάνουμε κάτι άλλο?

Γιάννης Καραγιαννόπουλος είπε...

Βασίλη, ο συμπαθέστατος Μόσχος κάτι έχει μπερδέψει και το λέει λάθος. Αν 30 κελιά δίνουν-όπως λέει- 10 γραμ. πολτό τότε τα 600 κελιά μας δίνουν 200 γραμ. και όχι 300 και κάτι που αναφέρει.Επομένως στα 7 μπολιάσματα η απόδοση είναι 1400 γραμ. και όχι πάνω από 2 κιλά που υποστηρίζει.Σίγουρα εξαιρετική απόδοση, πλην όμως τα 2/3 εκείνης που αναφέρεται...
Επίσης, το κάθε πλαίσιο χωράει μάξιμουμ 3 βέργες των 30 κελιών η καθεμία δηλαδή 90 κελιά το πλαίσιο. Ο χώρος που έχουμε στο τρίτο πάτωμα της κυψέλης είναι κενός για 5 πλαίσια τα οποία μας κάνουν 450 κελιά, οπότε μας λείπουν 150 κελιά...
Και κάτι τελευταίο: ποιός ο λόγος να βάλουμε 5 άδεια(;) χτισμένα πλαίσια στο τρίτο πάτωμα;

Ανώνυμος είπε...

" Στην δημιουργία του δεν χρησιμοποιούμε ούτε μυρωδικά για την ένωση ούτε εφημερίδα, γιατί πρόκειται για νεαρές μέλισσες κυρίως που θα ενωθούν από 25 διαφορετικά μελίσσια, και οι τόσες φερομόνες θα δημιουργήσουν εξουδετέρωση ταυτότητας της μιας με την άλλη μέλισσα."

Βασίλη εσύ το βρίσκεις απόλυτο αυτό;

Καλές γιορτές με την ευκαιρία!

Ανώνυμος είπε...

Την πολιτική σου προπαγάνδα την έχεις παντως ;) δεν μας λες και τα καλά της ελεύθερης οικονομίας? Από τη μεκα της ελευθερίας μεταλλαγμένα αρρώστιες και φάρμακα σα δε ντρεπεσαι λέω εγω

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΚΟΥΡΑΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΗΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ Η΄ΛΑΘΗ. ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ ΚΡΑΤΑ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΞΕΡΑΙΤΙΚΑ ΕΠΩΔΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΝΑ ΨΑΞΕΙΣ 25 ΔΥΟΡΟΦΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗ ΜΑΝΑ. ΕΔΩ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΙΣ.ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΦΙΛΙΚΑ ΣΠΥΡΟΣ

γιωργοσ κ είπε...

βασιλη πολυ καλη αναρτηση και συκωνει συζητηση.στον τριτο οροφο τα 5 πλαισια ειναι χτισμενα αλλα τι να εχουν αυτα,γυρη,μελι,να ειναι κενα,να εχουν σφραγισμενο γονο?και τελοσ στον τριτο οροφο ποια θα ειναι η διαταξη τον πλαισιων?ολα τα βασιλοκελια μαζι?αν ξερεισ να μασ γραψεισ την σειρα και τι θα εχει το καθε πλαισιο στον τριτο οροφο.πχ το πρωτο πλαισιο μελι το δευτερο να εχει γυρη,μετα βαζουμε τα βασιλοκελια η ενα πλαισιο με βασιλοκελια,κτλ.ευχαριστω

MELISSOCOSMOS είπε...

12.11 Εσυ στην αναρτηση βρηκες πολιτικη προπαγανδα;
Πως εξηγεις οτι κανενας αλλος εκτος απο εσενα δεν ειδε κατι τετοιο;
Να μην γραψω την ιστορια της μεθοδου επειδη εγινε στην ΕΣΣΔ δηλαδη;
Αυτο το blog οσο υπαρχει θα λεει τα πραγματα με το ονομα τους οσο κι αν ενοχλουν, και καλα θα κανουν οι διαφωνουντες ή να το χονεψουν αυτο ή να σκασουν.

Ανώνυμος είπε...

Νίκος0 αντε ρε λαμογιο που θα πεις στον κοσμο σκασε..σα δεν ντρεπεσαι...νομιζεις και ποιος εισαι.ακου να σκασει.να σκασεις εσυ που μιλας ετσι..

Ανώνυμος είπε...

ει τουβλο σκασε και βουλωνε...ακουσε εκει πολιτικη προπαγανδα..καλα βλαμενος εισαι αγορι μου..ο βασιλης ειναι αξιοθαυμαστος ανθρωπος αγαπαει τηην μελισσα και αυτο που κανει.φετος δεν καταφερε να βγαλει καν παραγωγη για να καλυψει καν τα εξοδα του.παρολα αυτα χωρις να παραιτειται συνεχιζει το εργο του να ενημερωνει ασχετους σαν και εσενα και να μεταδιδει γνωση δωρεαν.εχει καθε δικαιωμα να εκφραζει την γνωμη του και τα πιστευω του αν χρειαστει.εγω ξερω την μελισοκομια πολυ καλα αλλα καθε βραδυ μπαινω στο μπλοκ και παρακολουθω για καινουργιες γνωσεις.μπραβο βασιλη εγω προσωπικα σε θαυμαζω.συνεχισε ετσι.σου ευχομαι η καινουργια χρονια να σε ανταμοιψει με πολυ μελι.μελισοκομος απο τον εβρο.34ετων.και εσυ βλαμενο ανοιξε τα ματια σου να ξεστραβωθεις απο αυτα που διαβαζεις για να μαθεις πως βγαινει το μελι και τα υπολοιπα προιοντα.

Ανώνυμος είπε...

Νικος0 εμενα ειπες βλαμενο?οκ κοιτα και θα δεις για να μαθαινεις και να μην βριζεις..θα σου πω εγω καλα

evangelos naxios είπε...

χρόνια πολλά ωραία ανάρτηση!!!

Θαυμάζω το κουράγιο σου,πάντως ακούς πολλές μαλακίες........αυτό με την προπαγάνδα....όλα τα λεφτά!!!!!πόσο μαλακία πέφτει......η ανάρτηση φέτος θα την εφαρμόσω,πάντως είναι ορθή μελισσοκομικά!!!!!

MELISSOCOSMOS είπε...

Επισης φιλε Βαγγελη χρονια πολλα, σε ευχαριστω.
Αν τις ακουγα μοναχα θα ηταν λιγο το κακο, να ηξερες τι τραβαω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...