Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ


Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Στο τέλος του άρθρου υπάρχει προσευχή που μπορούν να διαβάσουν οι μελισσοκόμοι στο Μελισσοκομείο τους επ ευκαιρίας της εορτής του Αγίου Φιλαρέτου!!! 


Γιορτάζουμε σήμερα 1 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Φιλαρέτου, του Ελεήμωνος, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Φιλάρετος ήταν υπόδειγμα κάθε αρετής και ιδιαίτερα της αγαθοεργίας. Έζησε στους χρόνους του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου και της μητέρας αυτού Ειρήνης της Αττικής (780 - 797 μ.Χ.). Γεννήθηκε στο χωριό Αμνία (ή Αμνεία) της Γάγγρας (Παφλαγονία) από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Άννα. Παντρεύτηκε την Θεοσεβώ και απόκτησε τρία παιδιά.


Ένα γιο, τον Ιωάννη, και δύο κόρες, που την πρώτη έλεγαν Υπατία και τη δεύτερη Ευανθία. Ο Φιλάρετος ήταν γεωργός και από τα εισοδήματα του, πλουσιοπάροχα μοίραζε ελεημοσύνη στους φτωχούς. Πεινασμένο έβρισκε; τον χόρταινε. Γυμνό; τον έντυνε. Χήρα και ορφανό; βοηθούσε και παρηγορούσε.

Αλλά ο Θεός επέτρεψε και ο Φιλάρετος κάποτε κατάντησε πολύ φτωχός. Τα κτήματα του τα άρπαξαν οι γείτονες του και το βίος του διασκορπίστηκε .Όλα αυτά τα υπέμεινε χωρίς ποτέ να λυπηθεί ή να βλαστημήσει ή να αγανακτήσει. Στο τέλος του έμειναν μόνο τα μελίσσια του, 250 κυψέλες, δυνατές και παραγωγικές. 

Και όταν ερχόταν προς αυτόν κάποιος φτωχός, μη έχοντας τι άλλο να του δώσει, τον έπαιρνε, πήγαινε στα μελίσσια, τρυγούσε μια κυψέλη και έδινε το μέλι στο φτωχό για να χορτάσει. Με τον τρόπο αυτό είτε ήταν καιρός για να τρυγήσει είτε δεν ήταν, εξάλειψε όλα τα μελίσσια του.

Ο Θεός που είδε την ασυναγώνιστη πίστη του οικονόμησε με την πρόνοια Του, ώστε ο Κωνσταντίνος ο γιος της βασίλισσας Ειρήνης, να πάρει για γυναίκα του την εγγονή του Αγίου, Μαρία, επειδή ήταν πολύ ωραία στην ψυχή και στο σώμα. Τους γάμους τέλεσε ο Άγιος Ταράσιος τον Νοέμβριο του 788 μ.Χ., ο οποίος ήταν τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Τον δε Φιλάρετο, ο Αυτοκράτορας τον τίμησε με το αξίωμα του υπάτου (έπαρχος). Έτσι έγινε κάτοχος πολλού πλούτου, που τον διαμοίραζε ακόμα πιο άφθονα στους φτωχούς.

Λίγο πριν πεθάνει, κάλεσε τους συγγενείς του και είπε τα εξής: «Παιδιά μου, μη ξεχνάτε ποτέ τη φιλοξενία, μη επιθυμείτε τα ξένα πράγματα, μη λείπετε ποτέ από τις ακολουθίες και λειτουργίες της Εκκλησίας, και γενικά όπως έζησα εγώ έτσι να ζείτε και εσείς». Και αυτά αφού είπε, ξεψύχησε με τη φράση: «γενηθήτω το θέλημά σου».

Ο Άγιος Φιλάρετος είναι ο προστάτης της Μελισσοκομίας.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ήχος γ'. Θείας πίστεως.

Θείας πίστεως περιουσία, διεσκόρπισας τοις δεομένοις τον προσιόντα σοι πλούτον, Φιλάρετε, και ευσπλαχνία κοσμήσας τον βίον σου, τον χορηγόν του ελέους εδόξασας, Ον ικέτευε δοθήναι τοις ευφημούσι σε ρανίδα οικτιρμών και θείον έλεος.Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

http://www.agioritikovima.gr/Σχολιο MELISSOCOSMOU

Έλαβα την προσευχή στον Άγιο Φιλάρετο, ταχυδρομικά από τον κύριο Δημήτρη Αλβανό από την Λαμία.

Τον ευχαριστώ πολύ.


………………………………………………………………………………………………………..

Δέσποτα Κύριε ο Θεός ημών ο έχων εξουσίαν πάσης κτίσεως, σου δεόμεθα και σε παρακαλούμεν.

Ως ευλόγησας και επλήθυνας τον μελισσώνα του δικαίου σου Φιλαρέτου ευλόγησον και τα μελίσσια ταύτα του δούλου σου (όνομα) και πλήθυνον και ενδυνάμωσον αυτά και ποίησον αυτά εις χιλιάδας και μυριάδας, και ρύσαι ταύτα εκ της δυναστείας του διαβόλου και πάσης επιβουλής εχθρών και αύρας θανατικής και λοιμικής νόσου.
Περιφρούρησον αυτά δια Αγίων Αγγέλων σου πάσαν ασθένειαν πάντα φθόνον και πειρασμού φαρμακίας και γοητείας, εξ ενεργείας επερχομένης του διαβόλου, αποδιώκων εξ αυτών.

Ότι σου εστίν η Βασιλεία και η δύναμη και η δόξα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων Αμήν.


………………………………………………………………………………………………………


Συνάδελφοι είναι μια εξαιρετική προσευχή, και καλό είναι όποιος πιστεύει στο μάτι, στις ατυχίες, κτλ να την διαβάσει στο μελισσοκομείο του.

Τα παλιότερα χρόνια που ο κόσμος ήταν ποιο αγνός πήγαιναν Παπά συχνά στα ζωντανά τους και τους τα διάβαζε.
Σήμερα έχουμε απομακρυνθεί από το δρόμο του Θεού εντελώς.

Εγώ πάντως θα την διαβάσω την προσευχή στο μελισσοκομείο μου.


MELISSOCOSMOS


          

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο θεός και ο Άγιος Φιλάρετος να προστατεύουν και να δίνουν υγεία και ευτυχία σε εμάς και τα μελίσσια μας.
Ας μιμηθούμε λίγο και εμείς την στάση ζωής του προστάτη της μελισσοκομεία και ας δώσουμε κάτι σε κάποιον συνάνθρωπο μας που έχει ανάγκη.
Μίμης

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι φιλοι και συναδερφοι Βασιλη και γενικα ολοι οι φιλοι του μπλοκ χρονια πολλα και με υγεια τα μελισσια μας μην ξεχνατε ειναι μεγαλη μερα για μας Ναστε ολοι καλα Κωσταντινος απο Λαρισα.

Ανώνυμος είπε...

Ή προσευχή είναι για κάποια συγκεκριμένη ασθένεια ή τις πιάνει όλες? Σοβαρευτειτε λίγο.

Elias Elias είπε...

ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΥΠΆΡΧΕΙ ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΆΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΙΕΡΈΑ.

Ανώνυμος είπε...

Γιαυτό έχουμε τόσες ασθένειες στα μελισσακιαμας ανώνυμε θέλουμε χωρίςτην ββοήθεια του θεού να γίνουμε μελισσοκομοι και με μια τόσο μικρή ψείρα ,νοζεμιαση, πλημμύρα, να χάνουμε όλη την περιουσία μας και σε μια νύχτα Μάλιστα χχρόνια πολλά ανώνυμε και με τη βοήθεια του θεού όλα θα πάνε καλα με αγαπη Ντίνης πετρια

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή στις χώρες που λατρεύουν άλλους θεούς και ακμάζει ή μελισσοκομία τι συμβαίνει? Αγαπάει και τους αλλόθρησκους ο θεός σας? Ή μήπως και οι δικοί τους θεοί είναι αληθινοί? Φιλέ αν περιμένεις η προσευχή να σου διώξει τη βαρροα και τη νοζεμιαση τις λυπάμαι τις μέλισσες σου.

MELISSOCOSMOS είπε...

Επειδη ορισμενοι ειστε αθεοι πρεπει να γινουμε ολοι αθεοι;
Σε ενοχλει που πιστευω ανωνυμε;
Δεν γνωριζω τι γινεται στις αλλες θρησκειες αλλα τις σεβομαι και αυτες, οπως σεβομαι και την επιλογη σου να εισαι αθεος αλλα μην με προκαλεις κιολας.
Οτι θεραπεια ειναι να γινει θα γινει αλλα και η προσευχη επιπλεον δεν προκειται να βλαψει τα μελισσια αυτο ειναι βεβαιο

Ανώνυμος είπε...

δεν θα τα βλαψει ,ειναι βεβαιο.δεν ειπα οτι η προσευχη κανει ζημια, αλλα αλλο τοσο βεβαιο ειναι οτι δεν θα τα ωφελησει οπως δεν εχει ωφελησει ποτε κανενα οταν αναφερεται σε υπαρκτο και πραγματικο προβλημα και οχι του μυαλου του. οταν λες να μη σε προκαλω τι θα κανεις ,θα μου αποδειξεις την υπαρξη του οποιοδηποτε θεου? σε προκαλω λοιπον.

MELISSOCOSMOS είπε...

Πολυ καλα λοιπον, τοτε κοιταξε μεσα στα ματια του παιδιου σου και ειμαι σιγουρος οτι εκει θα δεις τον Θεο.

Ανώνυμος είπε...

βασιλη εσυ και ο φωσκολος.το παιδι μου το αγαπαω οσο τιποτα στο κοσμο αλλα οταν κοιταω στα ματια του βλεπω ενα υπερεξελιγμενο οργανο ορασης που εχει δημιουργηθει μετα απο εκατομυρια χρονια εξελιξης. ο θεος βασιλη ειναι ο ανθρωπος και οταν το καταλαβουμε αυτο ολα θα γινουν καλυτερα.τελωσπαντων δεν θελω να προσβαλω κανενα απλα μου φαινεται χαζο να κατηγορουμε για ολα τα κακα που μας βρισκουν το διαβολο και να ευχαριστουμε για ολα τα καλα το θεο.η ζωη του καθενος ειναι στα χερια του και μονο.

MELISSOCOSMOS είπε...

Το καλο και το κακο ελεγχεται απο τον Θεο.
Ο διαβολος εχει την ταση να προκαλει τα κακα για να την σπαει στον Θεο κατα καποιο τροπο, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν ελεγχεται η κατασταση ή ο διαβολος.
Ο Θεος επιτρεπει να γινονται και τα καλα και τα ασχημα, για διαφορους λογους, μη κατανοητους απο τον ανθρωπινο νου πολλες φορες.

Εσυ τον Θεο μπορει να τον εκλαμβανεις ως ανωτερα δυναμη, ή σαν την μητερα φυση δεν ξερω, παντως ειναι η ιδια εννοια.

Δεν ειμαι ουτε αξιος ουτε καταλληλος για να μιλησω για τον Θεο, γιατι ενδεχομενως να πω και μπαρουφες και να σε μπερδεψω περισοτερο, οποτε μιλα μου για μελισσες ή για πιο απλα θεματα.

Ανώνυμος είπε...

Α γεια σου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...