Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Επαναστατικά μελίσσια: Ο Νίκος άφησε πίσω του την Αθήνα και ζει στην επαρχία με παρέα τις μέλισσες και τον σκύλο του τον Ραμόν.


Απογοητεύτηκα με την κατάσταση, ειδικά την πολιτική. Αποφάσισα να μην γίνω δούλος του συστήματος. Είμαι πολύ απογοητευμένος με τον κόσμο, γιατί όλα είναι στο χέρι του κόσμου και δεν το αντιλαμβάνεται. Δες τους ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας, δεν δέχονται την μαλακία που έχουν κάνει. Βλέπουν τα λάθη που έχουν γίνει 40 χρόνια, αλλά αντί να τα παραδεχτούν, νομίζουν ότι επαναστατούν με την Χρυσή Αυγή. Κλασικοί ελληνάρες μπετόβλαχοι. Και εγώ είμαι πατριώτης, γιατί αγαπάω αυτό το χωράφι για τον πολιτισμό του, για την ιστορία του. Αλλά ο κόσμος έχει πολωθεί, έρχεται εμφύλιος έτσι όπως πάμε.


Ο Νίκος είναι 32 χρονών. Μια μέρα κατάλαβε ότι η Αθήνα δεν τον σήκωνε άλλο και εκείνος δεν την άντεχε πια, έτσι, μετακόμισε στην Λακωνία και έγινε μελισσοκόμος. Σήμερα ζει ήσυχα, με τον σκύλο του, Ραμόν, σε έναν μικρό οικισμό, που ο ίδιος αποκαλεί «Ανεξάρτητη Αντιφασιστική Χώρα της Πικρής». Μόλις πλησιάσεις την περιοχή, όλα αποκτούν χρώμα. Η ζωή του είναι ελεύθερη, πολύχρωμη και επαναστατική, όπως και ο ίδιος άλλωστε.
Πώς ένας νέος άνθρωπος αποφασίζει να φύγει από την Αθήνα και να απομονωθεί;
Απογοητεύτηκα με την κατάσταση, ειδικά την πολιτική. Αποφάσισα να μην γίνω δούλος του συστήματος. Είμαι πολύ απογοητευμένος με τον κόσμο, γιατί όλα είναι στο χέρι του κόσμου και δεν το αντιλαμβάνεται. Δες τους ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας, δεν δέχονται την μαλακία που έχουν κάνει. Βλέπουν τα λάθη που έχουν γίνει 40 χρόνια, αλλά αντί να τα παραδεχτούν, νομίζουν ότι επαναστατούν με την Χρυσή Αυγή. Κλασικοί ελληνάρες μπετόβλαχοι. Και εγώ είμαι πατριώτης, γιατί αγαπάω αυτό το χωράφι για τον πολιτισμό του, για την ιστορία του. Αλλά ο κόσμος έχει πολωθεί, έρχεται εμφύλιος έτσι όπως πάμε.
NYXNYX2014-11-10 17.39.19
Και φεύγοντας ξέφυγες από το σύστημα;
Κοίτα, εγώ είμαι αναρχικός αντιεξουσιαστής. Αντιεξουσιαστής σίγουρα, τώρα αναρχικός όποιος το λέει και το πιστεύει είναι μαλάκας, γιατί είμαστε παιδιά που μας έχει γαλουχήσει το σύστημα. Η αναρχία ακούγεται ωραία, αλλά δεν την έχουμε ζήσει και αυτοί που κάνουν τους αναρχικούς είναι υποκριτές. Λίγοι φεύγουν για να ακολουθήσουν μια άλλη στάση ζωής. Οι άλλοι απλά κάθονται στην Αθήνα και παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τα ΜΑΤ και ρίχνουν κανένα γκομενάκι εναλλακτικό. Και όντας στο περιθώριο γίνονται οι χειρότεροι του συστήματος. Εγώ αυτό το παιχνίδι του συστήματος δεν θέλω να το παίξω, γι’ αυτό έφυγα.
Με τα μελίσσια πως ασχολήθηκες; Τι έχεις τελειώσει;
Σπούδασα πληροφορική. Δεν μου άρεσε πολύ όμως, γιατί έκανα το μηχανογραφικό μου και με πέταξε σε μία σχολή. Και μετά το σύστημα με πέταξε σε μία δουλειά και γενικά προσπαθούσε να με κάνει ρομπότ. Άρχισα να το αρνιέμαι όλο αυτό το πράγμα. Πιο παλιά πήγαινα από ανανέωση συμβάσεων σε ανανέωση συμβάσεων. Λίγο πριν την κρίση άρχισα να τρώω πόρτες και να μην μπορώ να βρω μια δουλειά που να αντικατοπτρίζει τα όνειρά μου και τον μόχθο μου. Για να καταλάβεις, δούλευα στο Πλαίσιο 3 μήνες, μέχρι την δολοφονία του Γρηγορόπουλου και την επόμενη μέρα τους παίρνω τηλέφωνο και τους λέω: δεν έρχομαι, πάω στην πορεία. Μια μέρα γράφτηκα για ένα σεμινάριο μελισσοκομίας, -μέχρι τότε φοβόμουν τις μέλισσες. Οι πιο πολλοί ήταν συνταξιούχοι στο σεμινάριο, με τον μόνο που τα λέγαμε καλά ήταν ο φίλος μου ο Λος.
2014-11-10 17.25.032014-11-10 17.37.382014-11-10 17.23.402014-11-10 17.17.172014-11-10 17.16.492014-11-10 17.15.04
Στο σεμινάριο έγινε λοιπόν η αρχή;
Σε κάποια εκδρομή που διοργάνωσε το σεμινάριο, που μάλιστα ήταν να μην πάω γιατί ήμουν ξενυχτισμένος. Μας πήγαν σε έναν μεγάλο παραγωγό στην Πάτρα και στην ξενάγηση πάνω ακούμε ότι έψαχναν 2 άτομα επιπλέον για δουλειά και λέμε ωραία είναι εδώ, φύση, ζωάκια. Τα φρικιά μέσα στα μελίσσια. Κάθισα 2 σεζόν, ήταν δύσκολα αλλά έμαθα πράγματα. Έφυγα από εκεί, ήρθα στην Λακωνία και άρχισα να το κάνω μόνος μου. Ο φίλος μου ο Λος πήγε στην Καλαμάτα και κάνει το ίδιο πράγμα.
Γιατί κάποιος που θέλει να αγοράσει μέλι να προτιμήσει κάποιον σαν εσένα;
Γιατί οι μεγάλοι παραγωγοί και οι χοντρέμπορες παντρεύουν τα μέλια, το θυμαρίσιο με το μέλι ζαχαροπλαστικής. Και οι έμποροι σαν τις μεγάλες φίρμες μελιού έχουν κάνει τον κόσμο να ξεχάσει τι πάει να πει μέλι. Οι δε μικροί παραγωγοί κρέμονται από τα δέντρα ακόμα.
Τι εννοείς «κρέμονται από τα δέντρα» ;
Φαντάσου ότι τους μελισσοκόμους της περιοχής δεν τους ενδιαφέρει ο συνεταιρισμός, να βάλουμε κάτω κάποια χρήματα για να αγοράσουμε μηχανήματα. Γι’ αυτό και εγώ τα αγόρασα μόνος μου. Αυτούς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην πέσει η τιμή κάτω από τα 15 ευρώ το κιλό -ενώ άλλοι πουλάνε στα 20 μέχρι και 25 ευρώ- για να βγάλουν πιο μεγάλο κέρδος. Εγώ πουλάω στα 12 και τους χαλάω την πιάτσα. Εξάλλου δεν απευθύνομαι σε έναν καταναλωτή που έχει χρήματα. Σίγουρα έχει ένα κόστος να βγει το μέλι, αλλά πρέπει να σεβαστώ και το τι περνάει ο κόσμος.
Μπορείς να βιοποριστείς από αυτό;
Φέτος έβγαλα 500 κιλά μέλι, χωρίς να κλέβω πολύ τα μελίσσια μου. Με 10 -12 ευρώ που το δίνω, βγάζω γύρω στα 5.000 με 6.000 ευρώ το χρόνο. Αυτή τη στιγμή κάνω μια δουλειά που την γουστάρω, έχω άπλετο χρόνο και κάνω την ψυχοθεραπεία μου στην φύση, είμαι άρχοντας του εαυτού μου και βγάζω όσα βγάζει ένα παιδί που το σκίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, Δευτέρα με Παρασκευή. Εγώ βγάζω ένα τάλιρο και το κάνω ό, τι γουστάρω και σιγά-σιγά προσπαθώ να επεκταθώ και να κάνω κι άλλα μελίσσια.
2014-11-10 17.45.51-12014-11-10 17.42.022014-11-10 17.37.562014-11-10 17.22.492014-11-10 17.19.002014-11-10 17.17.57
Είσαι ευχαριστημένος με την ζωή σου εδώ; Δεν σου λείπουν πράγματα;
Δεν ήθελα να είμαι δούλος στην Αθήνα, έφυγα από επιλογή μου, για να κάνω κάτι δικό μου. Στην επαρχία μου λείπουν άλλα πράγματα. Έτσι πάει, κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις. Εδώ είναι πιο μοναχικά και επειδή είμαι κοινωνικός μου στοιχίζει που δεν έχω βρει ανθρώπους να μπορώ να συνεννοηθώ. Αλλά έχω κάνα δυο φίλους και φυσικά τον Ραμόν (το λυκόσκυλό του). Τις περισσότερες φορές όμως είμαι ευχαριστημένος που έφυγα. Κι αν με πετύχεις με σκυμμένο το κεφάλι, να με χτυπάς πιο δυνατά να έρθω στα ίσα μου πάλι, που λέει και ένας αγαπημένος στίχος.
Θα ξαναγύριζες Αθήνα ποτέ;
Μόνο για καμιά συναυλιάρα. Η Αθήνα για μένα είναι πλέον μόνο για διακοπές και το να γύριζα πίσω θα ήταν σαν να παραδίνομαι. Την έκανα, τέλος.
Τις μέλισσες τις αγαπάς; Εννοώ, σίγουρα δεν είναι σαν ένα κατοικίδιο, αλλά στενοχωριέσαι όταν σου πεθαίνουν;
Πάρα πολύ. Εφιάλτες βλέπω. Μια φορά είχα ξεχάσει κλειστό ένα μελίσσι όταν τις μετέφερα και τις βρήκα μετά από 2 μέρες σκασμένες. Δεν μπορείς να καταλάβεις, 6 μήνες έκανα να το ξεχάσω. Οι μέλισσες για μένα δεν είναι ένα έντομο απλά, είναι ψυχάρες.
Εξήγησέ μου τη δομή της κοινωνίας του μελισσιού.
Είναι μια τρομερά αξιοκρατική κοινωνία. Υπάρχει η βασίλισσα, που δεν είναι η κακομαθημένη γαλαζοαίματη που φανταζόμαστε, γιατί μέχρι την στιγμή που θα πεθάνει, δουλεύει ατελείωτα και τρώει βασιλικό πολτό, γιατί γεννάει συνεχώς. Μετά υπάρχουν οι παλιές εργάτριες, που φυλάνε το μελίσσι, οι οποίες θα σε τσιμπήσουν μόνο αν θεωρήσουν ότι κινδυνεύει το σπίτι τους. Επίσης υπάρχουν οι νέες εργάτριες, που κάνουν δουλειές όπως το να καθαρίσουν το μελίσσι, άλλες εργάτριες ταΐζουν την βασίλισσα και την ακολουθούν μονίμως. Και μην ξεχνάμε και τους παρεξηγημένους κηφήνες, οι οποία τα δίνουν όλα για να γονιμοποιήσουν την βασίλισσα και μόλις το κάνουν, πεθαίνουν.
Υπάρχει ισορροπία στην κοινωνία τους;
Σαφώς, και την ορίζουν οι ίδιες. Είναι μια οργανωμένη κοινωνία και όλοι έχουν μια δουλειά να κάνουν. Αν για παράδειγμα πέσει πείνα στο μελίσσι, τους πρώτους που διώχνουν είναι τους κηφήνες. Ή αν η βασίλισσα δεν είναι αποδοτική, την σκοτώνουν και βγαίνει γόνος για καινούρια βασίλισσα. Επίσης μου αρέσει πολύ που η κάθε μέλισσα ξέρει επιστρέφει στο μελίσσι της.
2014-11-10 17.17.17NYX2014-11-10 17.16.49
Πώς ξέρει ποιο είναι το δικό της;
Το κάθε μελίσσι έχει την δική του μυρωδιά, άλλα και με τα χρώματα τα αναγνωρίζουν, γι’ αυτό και τα ζωγραφίζω. Αλλά και πολύ μακριά να πάνε, πάλι βρίσκουν το δρόμο για το σπίτι τους. Οι μέλισσες λειτουργούν σαν GPS και βρίσκουν το μελίσσι τους με μαγνητικά πεδία.
Είσαι νέος, πως φαντάζεσαι το μέλλον; Ποιες είναι οι προσδοκίες σου;
Θέλω να καταφέρουμε να πάρουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας, σαν νέοι άνθρωποι με κάποιες αξίες και ιδανικά. Δεν θέλω να είμαι το ίδιο πράγμα σε συνέχεια. Κι επειδή είμαι γραφικός και ονειροπόλος, θέλω αυτό που διάλεξα να το παλέψω μέχρι τέλους. Και δεν έχω όνειρο να γίνω πλούσιος. Είμαι άνθρωπος που ξέρει τι πάει να πει αξιοπρέπεια και μπορώ να ζήσω αξιοπρεπώς και να κάνω 2-3 πράγματα σε αυτή τη γαμημένη τη ζωή, με αυτά που μπορώ να βγάλω και να μοιραστώ με κάποιον συνάδελφο, συνέταιρο, συναγωνιστή. Πιστεύω στο συνεταιρίζειν και συνεταιρίζεσθαι, γιατί 2 χέρια δεν μπορούν να κάνουν όσα κάνουν 4, 6, 8…

Κείμενο: Εβίτα Μαντζαβίνου
Φωτογραφίες: Βασίλης Μεϊμέτης


ΠΗΓΗ


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


          

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτα τα αντι σου μην τα λες πολύ στην Λακωνια γιατι σε βλεπω να φευγεις με κλωτσιες απο εκει.

nikos grigoriadis είπε...

ειμαΙ ΑΠΟ ΛΑΚΩΝΙΑ..
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΩΤΗ..ΜΑς λεει μπετοβλαχους κ χρυσαυγιτες...
εδωκατω ηρθε τωρα που επεσε πεινα..αν δεν ηταν η κριση θα εκανε τον προτευουσιανο κ εμεις θα ειμαστε οι παρακαλτιανοι βλαχοχωριατες..λεει οτι κανουμε επανασταση με τη χρυση αυγη...δικαιωμα του καθε ανος που μενει σε δημκρατικη χωρα να υποστηριζει οτι θελει..να μασ πει για τον φιλο του τον τσιπρα τον επαναστατη αριστερο με το μνημονιο του...οπωσ κ το κκε που αφησε ανεργουσ επειδη πουλησε σταθμο κ ραδιοφωνο...
λεει οτι πουλανε μελι 15-20-25 ευρο...10 ευρο πουλανε ολοι το θυμαρι στη λακωνια..12 πολυ σπανια..ολοι πανε στη μελισσοκομια γιατι κ καλα δεν εχει πολυ δουλεια οπωσ πχ τα αρνια κ τα κατσικια...ηρθαν απο την αθηνα με την ουρα στα σκελια ολοι κ μας κανουν κ μαθηματα ηθικης..εμεις που εχουμε φαει την αγροτικη ζωη με το κουταλι...μην μασ κουναει το δαχτυλο τωρα κ κατηγορει ολο το κοσμο.ενταξει ειναι σκληρο απο τον καφε στο κολονακι με τα πιπινια να πινει καφε στο καφενειο με τουσ μπαρμπαδες...υπομονη θα στρωσεις φιλαρακο..

Ανώνυμος είπε...

στα 32 με 5000 το χρονο ζεις και αγορασες και μηχανήματα και αναπτύσσεις και τα μελίσσια σου . αναρχικός με τα λεφτα του μπαμπα μου μυρίζει . τα κλασικά δηλαδή .

Ανώνυμος είπε...

sth φοτο βλεπω 40 μελισσια περιπου κ βγαζει 500 κιλα μελι...χρεωκοπια σκετη..δευτερον μηχανηματα οπωσ λεει κ ο φιλοσ ποιο πανω κ κυψελες πωσ τα εκανε οντας ανεργος??εμεινε απο δουλεια διοτι οσο ηταν ο σαμαρασ κ οι αλοι στην εξουσια αυτοι ηταν οι μπαχαλακιδεσ του συριζα..τωρα που ο συριζα εγινε εξουσια δεν τουσ χρειαζετε...κ οσο για την πορεια για το γρηγοροπουλο τοτε..να του θυμησω οτι εγινε το μεγαλυτερο πλιατσικο στα μαγαζια τοτε κ πολοι μετα εβαλαν λουκετο στα κατεστραμενα μαγαζια τους...εξετιας των ανυεεξουσιαστων πλουσιοπαιδων των ιδιωτικων κολεγιων βγηκαν οικογενειες στο δρομο..μην πω για τη marfin...πουλαει 12 ευρο το θυμαρι κ νομιζει οτι το δινει κ τσαμπα κ συμπασχει με τουσ φτωχους..ενω οι αλοι κακοι μελισσοκομοι το πουλανε εωσ 25 ευρο...το τρικιλο μπορει..

honey peloponnisos είπε...

Φιλέ melissokosme......Όταν κάτι γίνεται μόδα δε λέγεται επανάσταση.....όσο για το εγώ έχω μέλι καλό επειδή έχω και λίγα μελίσσια....και ότι κάνω επένδυση,κανω μελισσοκομια και επιβίωνε με 6.000 ευρώ το χρονο.....αυτά είναι μπαρουφες....... Δεν έκανα καν τον κόπο να διαβάσω όλο το άρθρο..... ΓΙΑΤΙ.... Έφυγα από την Αθήνα το 2000,παράτοντας μια δουλειά (με μισθό 1400 ευρώ )οικογενεια και κοπελα όταν στην Ελλάδα ήταν ακόμα οι παχιές αγελάδες απλά γιατί δε μου άρεσε ή ζωή μου εκεί,και ενώ πήγα σε σχολή μελισσοκομίας για δύο ολόκληρα χρόνια........ξέρω μετά από 15 χρόνια πόση δουλειά αλλά κυρίως ποσά πολλά χρήματα χρειάζονται για να φτιάξεις μια μελισσοκομική εκμετάλευ από την οποία να επιβιώνει ή οικογενεια σου......όλα τα υπόλοιπα είναι για το θεαθηνε....με τέτοια άρθρα ρίχνεις την υποσταση του blog σου. Καλές γιορτές να έχετε όλοι σας!

Ανώνυμος είπε...

Βρε χρυσάυγουλα καημενα και σπασμένα εσείς τι σας κόβει που βρήκε ο άνθρωπος τα λεφτά;εφορία είστε;επειδή κάτι ζώα σας βάλανε στο μαντρί και σας κάνανε βουλευτές την είδατε και εφορία τώρα;λοιπόν ακούστε απόγονοι τάγματασφαλιτων δοσιλογων ρουφιάνων ,σαν το παλικάρι αυτό είμαστε αρκετοί που έχουμε ξεφυτρώσει τριγύρω

Ανώνυμος είπε...

τελικά ρε ταγματασφαλιτες είστε οχιες μην δείτε άνθρωπο ευτυχισμένο ( η έστω να προσπαθεί ) .

Ανώνυμος είπε...

πετάχτηκε και η αλλη αναρχική κλανιά .

Ανώνυμος είπε...

δυο αναρχες μίλησαν στα σχόλια και οι δυο απειλουν. ο ενας με εμφύλιο και ο αλλος είμαστε πολλοι λεει και απειλεί αυτους που εγραψαν τα αυτονόητα . κατα τα αλλα η χρυσή αυγη εχει ρητορική μίσους .

MELISSOCOSMOS είπε...

Κρατηστε χαμηλους τους τονους βρε παιδια.
Μια συνεντευξη ειναι μην στραβωνετε.

Ανώνυμος είπε...

pros toys απλυτους της ψευτοαριστερας..εδω ειναι μελισοκομικο σαιτ κ οχι ΚΝΕ ..δευτερον οι απειλες των καροτακιδων δεν περνανε σε πατριωτες..οσο για το ποιοι ειναι απογονοι ταγματασφαλιτων να του πω οτι εμεις δεν σφαζαμε παιδια με τα κονσερβοκουτια στο μελιγαλα...κ τελος το παλικαρι που δεν εχω τιποτα μαζι του (αυτος γραφει για μπετοβλαχους κ μικρους μελισσοκομους που ζουν ακομα στα κλαδια)οπα ρε μεγαλε ...κοψε κατι...εσυ ηρθες απο αθηνα σανβρεγμενη γατα γιατι σταματησε να σασ χρηματοδοτει το αριστερο παρακρατος..κ μας κανεις μαθηματα ηθικης κ μελισσοκομιας???
να του θυμισω οτι εδω που ηρθε στη λακωνια kyriarxei h xrysh aygh o basilias k o papadopoylos!!!

Ανώνυμος είπε...

Συνέντευξη που προκαλεί όμως Βασίλη. Και εμείς μείναμε στα χωριά μας λόγω μελισσοκομίας αλλά τέτοιες μπαρούφες δεν λέμε. Ταπεινά και με πολύ δουλειά προχωράμε.

Ανώνυμος είπε...

na πω ακομα στο φιλοπου μιλαει για ''μπετοβλαχους'' κ αλλα τετοια επαναστατικα πουτ τους μαθαινουν στα κατηχιτικα τησ σταλινικης αριστερας οτι εμεις ειχαμε τα αρχιδια να μεινουμε στην επαρχια κ στην αγροτικη ζωη οταν ολοι πηγαιναν στην αθηνα για την μεγαλη ζωη κ τον καλο μισθο χωρισ να βρωμανε βοιδιλασ τραγιλας κ να τουσ τσιμπανε οι κακες μελισσες...τωρα ηρθαν πισω κ σαν τη βλαχα που πηγε στην αθηνα μασ κανουν κ μαθηματα ιθικησ κ κουνανε το δαχτυλο..η σνεντευξη ειναι προκλητικη κ εμετικη...ηρθε εχτεσ στην επαρχια κ μασ κανει τον ξυπνιο...κ λεει οτι ειναι κ πατριωτης...αναρχικος κ πατριωτησ δεν πανε μαζι..τυχεροσ που δεν εχουμε καθεστωσ 21 απριλιου γιατι θα εκανε διακοπες στη μακρονησο...ειρθε ο πουθενας να κρινει τον αγροτη...στου ρε λακηηηηηη

Γιωργος είπε...

Γιατι 12:32 τα εγραψες σε γκρικλις? τόσο μεγάλος παρτιώτης εισαι?

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά σε όλους το άρθρο είναι παλιό το εχω ξαναδιαβάσει στον μελισσοκοσμο πριν κυβερνήσει ο Τσίπρας ας το επιβεβαιώσει ο Βασίλης

Ανώνυμος είπε...

Αχάριστο σκουπίδι ίχνος αγάπης δεν έχεις! άνθρωπος που δεν αγαπάει πατρίδα, παύει να είναι άνθρωπος και κάτι ακόμα για να ζεις και να είσαι λάου λάου με τα μελισσάκια σου και να πίνεις το αναρχοτσιγαράκι σου, οι παππούδες σου έχυσαν αίμα πολεμώντας για το κτήμα που αράζεις
!

MELISSOCOSMOS είπε...

Aσφαλως και το αρθρο ειναι παλιο και δεν ειναι καν του MELISSOCOSMOU.
Για να ειμαι ειλικρινης δεν περιμενα να στραβωσουν τοσοι πολλοι με αυτο το αρθρο.

Ανώνυμος είπε...

Και μετα ηρθε ο ψωμιαδης.. ο τσοχατζο.. λιαπης..κ.λ.π..πατριωτες γνησιοι ... πλυμενοι και καθαροι.. με γραβατες και αυτοκινηταρες.. και σεις απο κατω με σκυφτο το κεφαλι κλαπ κλαπ τα χερακια ... για την πατριδαμας ρε γαμωτο ...κλαπ κλαπ...

Ανώνυμος είπε...

ασφαλως και δεν ταυτιζόμαστε ολοι οι νεοι που αποκεντρωθήκαμε με τον "αναρχικο" φιλο του αρθρου, ουτε και ειμαστε ολοι παιδια που κανουμε χομπι με τα λεφτα του μπαμπα. πατριώτης είναι αυτος που υπερασπίζεται με τη ζωη του την πατριδα μας από κάθε ξενη εισβολή, οποιος δε χωραει σε αυτή τη περιγραφή να μην οικειοποιείται και τον τιτλο για το ξεκαρφωμα...ειδικα όταν ασπαζεται ξενες εισβολες και εισβολεις κάθε είδους

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς στα χωριά μείναμε και μερική πατριώτες ελληνες προοδευτική( αριστερή ) παρά το κυνηγητό από τους δοσιλογους και είμαστε χαρούμενη να βλέπουμε νέα παιδιά να επιστρέφουν σε αυτά ( ασχέτου πολιτικού προσανατολισμου ) και πάλι ΟΛΟΙ μαζί να εργαστούμε να παράγουμε και να σταματήσουμε την παρακμή

Ανώνυμος είπε...

«Καλύτερος σύμβουλος για την αρετή αποδεικνύεται εκείνος που χρησιμοποιεί τη συμβουλή και την πειθώ παρά εκείνος που χρησιμοποιεί το νόμο και τον εξαναγκασμό»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...