Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2016

Ξεχειμώνιασμα


Βασίλη θα προσπαθήσω να αναπτύξω μια ακόμη σκέψη μου σχετικά με την μελισσοκομία και ειδικά με το ξεχειμώνιασμα , προσεγγίζοντας το θέμα αρχικά οικονομικά . 
Δεν είναι δικές μου σκέψεις αλλά τις έχω διαβάσει σε μελισσοκομικά βιβλία και στο διαδίκτυο , έχω πειστεί ότι είναι σωστές , και συχνά βλέπω να ξεφεύγουμε από τις τακτικές αυτές με αποτέλεσμα να χάνουμε εισοδήματα .Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι διατηρούν τον ίδιο ή σχεδόν τον ίδιο αριθμό κυψελών όλες τις εποχές . 
Το οικονομικό κόστος είναι υψηλό όταν συντηρείς πολλά μελίσσια μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αυτοσυντήρησης τους .
Αν για παράδειγμα έχεις 100 μελίσσια την Άνοιξη ,που κυνηγάς ανθοφορίες , όταν τελειώσουν οι ανθοφορίες  θα πρέπει να αποφασίσεις ποια είναι τα καλύτερα 10  μελίσσια σου να τα κρατήσεις και τα υπόλοιπα να τα χαλάσεις . Όταν λέω χαλάσεις δεν είμαι της άποψης να τα σκοτώσεις αλλά στην τελευταία κύρια ανθοφορία να κάνεις συνενώσεις τέτοιες ώστε να δημιουργήσεις υπερκυψέλες με υπερπληθυσμούς και υπεραποδώσεις .
Ας κάνουμε κάποιους υπολογισμούς για δούμε τι κόστος έχουμε συντηρώντας ένα μελίσσι . Αν , σύμφωνα με την ορθή μελισσοκομική τακτική , αφήσουμε από 10 κιλά μέλι σε κάθε μελίσσι στα 100 μελίσσια πρέπει να αφήσουμε 10Χ100=1000 κιλά μέλι με 7€ το κιλό μας κάνει 7000€ !!!! δηλαδή το ετήσιο εισόδημα μας !!  Αν όμως συντηρήσουμε 10 κυψέλες θα έχουμε αντίστοιχα 10Χ10=100 κιλά μέλι με 7€ το κιλό μας κάνει 700€ . Η διαφορά είναι μεγάλη αφού 7000-700=6300€ . . Εδώ πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν μας συμφέρει να συντηρούμε μελίσσια τις μεγάλες περιόδους που δεν είναι δυνατή η αυτοσυντήρηση τους .Για χάρη της κουβέντας θα θεωρήσουμε σαν μία τέτοια περίοδο τον χειμώνα και την διαδικασία του ξεχειμωνιάσματος .  
Θα προσπαθήσω να αναλύσω τους παράγοντες που μας οδηγούν σε αυτή την λάθος τακτική δηλαδή να έχουμε πάντα τον ίδιο αριθμό μελισσών παραβλέποντας το κόστος . 
Σαν πρώτο παράγοντα θεωρώ την μη τήρηση της ορθής μελισσοκομίας .
Δεν γνωρίζω κανέναν (δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν) που να αφήνει 10 κιλά μέλι στην κάθε μια κυψέλη αντίθετα γνωρίζω πολλούς που χρησιμοποιούν υποκατάστατα τροφής .Γνωρίζω και αρκετές συνταγές για τροφές όπως και εταιρίες παρασκευής τροφών . Αλλά ας μπούμε σε οικονομικά και πάλι χρησιμοποιώντας το προηγούμενο παράδειγμα . 
Αν έχουμε 100 μελίσσια και δεν αφήσουμε μέλι αλλά τροφοδοτήσουμε με υποκατάστατα θα 10€ ανά κυψέλη  (συνυπολογισμένων και των μετακινήσεων και κοστολογώντας τις εργατοώρες θα έλεγα ότι είναι με επιείκεια η τιμή των 10€ ανά κυψέλη) θα έχουμε στο τέλος της περιόδου 100Χ10=1000€ και  άγχος για τον καιρό (αν θα φτιάξει ώστε να μπορέσουμε να ανατροφοδοτήσουμε στις επόμενες μέρες αφού δεν υπάρχουν συσκευασίες υποκατάστατων τροφών των 7 κιλών που θα μας βοηθούσαν ) και αρκετή κούραση . 

Θα πάρω σαν δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες και από 100 κυψέλες αρχικά ξεχειμωνιάζουν και οι 100 . Θα πάρω όμως και σαν δεδομένο ότι η ανάπτυξη και υγιεινή των μελισσιών που ταϊστήκαν με υποκατάστατα υστερεί από αυτά που ταΐστηκαν με μέλι και γύρη . Άρα η μη τήρηση της ορθής μελισσοκομικής τακτικής μας οδήγησε σε 1000€ έξοδα αντί 700€ άρα επιπλέων έξοδα 300€ και στο τέλος έχουμε 100 μέτριας υγιεινής και ανάπτυξης μελίσσια .
Σαν δεύτερο παράγοντα θεωρώ τις ελλείπεις γνώσεις χειρισμών στην μελισσοκομεία .
Ακόμα μία φορά δεν γνωρίζω κανέναν που να μπορεί να αναπτύξει τα μελίσσια του από 10 σε 100 σε μικρό χρονικό διάστημα . 
Αντίθετα όλοι πολλαπλασιάζουν με ερασιτεχνισμούς τα σμήνη τους και τρέχουν να πιάσουν τα «πουλιά» που τους φεύγουν . Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μου είναι αδιανόητο ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος να μην κάνει επιλεκτική βασιλοτροφία αλλά να «σπάει» ένα «δυνατό» μελίσσι σε 2-3 παραφυάδες με σκοπό να ανανεώσει τις βασίλισσες ,που δεν έχει επιλέξει ,και για να μη τρέχει να μαζέψει τους αφεσμούς . 
Αυτό τελικά που πετυχαίνει είναι να βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση όταν «χαθούν» πολλά μελίσσια του να αγοράσει , βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη , από εξειδικευμένους μελισσοκόμους που ασχολούνται με βασιλοτροφία και παραφυάδες . Η βασιλοτροφία και η παραγωγή βασιλικού πολτού (την αναφέρω μιας και είναι άμεσα συνδεδεμένες ) είναι μία μελισσοκομική διαδικασία που απαιτεί γνώση που έρχεται μέσα από διάβασμα αλλά και σεμινάρια , επιδεξιότητα , αυστηρή τήρηση χρονοδιαγράμματος κλπ. 
Τα οφέλη είναι η εκτροφή επιλεγμένων βασιλισσών , η γρήγορη ανάπτυξη παραφυάδων , η καταστολή τις σμηνουργίας , ο ελάχιστος κόπος πολλαπλασιασμού των σμηνών . Δεν θέλω να επεκταθώ στον τρόπο που από 10 κυψέλες μπορείς να φτιάξεις 100 παραγωγικές αφού σκοπός μου δεν είναι να αναπτύξω τους τρόπους βασιλοτροφίας αλλά τους παράγοντες που οδηγούν στο να μην κάνουμε σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς .
Στον τρίτο παράγοντα πιστεύω ότι είναι η νομοθεσία . 
Το αναφέρω γιατί , αν κάνω λάθος ενημερώστε με , δεν μπορείς να δηλώσεις ότι αύξησες τα μελίσσια σου πάνω από 30% . 

Έτσι αν δηλώσεις στο βιβλιάριο σου ότι ξεχειμώνιασες 10 μελίσσια δεν δέχονται ότι στο τέλος της Άνοιξης να δηλώσεις 100 αν δεν προσκομίσεις τιμολόγια αγορών !! Έτσι σε αναγκάζουν να μην δηλώνεις την πραγματική εικόνα του μελισσοκομείου σου .
Στον τέταρτο παράγοντα θα έβαζα την «περπατημένη»
«Αφού ξέρουμε έναν τρόπο και δουλεύει ικανοποιητικά τι θέλεις και ψάχνεσαι με διαφορετικά πράγματα ; » Αυτό μου είχε πει έμπειρος μελισσοκόμος όταν τον ρωτούσα με αφορμή αυτά που διάβαζα και αυτά που παρατούμε ότι δεν συμβαδίζουν. Δεν είναι εύκολο να ξεχάσουμε τις συνήθειες μας αλλά αξίζει να πειραματιζόμαστε με «νέες» ιδέες έστω και σε μικρή κλίμακα . Θα αναφέρω ενδεικτικά την τράπεζα βασιλισσών που έχεις παρουσιάσει με την χρησιμότητα της στο ξεχειμώνιασμα  .
Σαν τελευταίο παράγοντα βάζω την τεχνολογία .
Θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν δύο τύποι μελισσοκόμων , οι παλιοί που τα ξέρουν όλα και δεν δέχονται κουβέντα για ότι νέο και αν τους πεις και οι νέοι που θέλουν να μάθουν . Οι παλιοί δεν συμμετέχουν σε σεμινάρια δεν αγοράζουν βιβλία ούτε καν σερφάρουν για μελισσοκομική ενημέρωση . 
Οι νέοι , που συνήθως είναι και μικρότερης ηλικίας είναι εξοικειωμένοι με το internet και βρίσκουν τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν από αυτό . Πολλές φορές όμως βασίζονται μόνο σε αυτό και δεν ανοίγουν και άλλες πόρτες πληροφόρησης όπως τα βιβλία και τα σεμινάρια . Το αποτέλεσμα είναι να υιοθετούν κάποιες λάθος τακτικές και αυτό γιατί δεν τονίζεται συστηματικά η ορθή μελισσοκομία . Θα δώσω δύο παραδείγματα : Υπάρχουν πολλές συνταγές για «τροφές» και σχεδόν ποτέ δεν τονίζεται ότι δυο είναι οι τροφές για την μέλισσα , το ΜΕΛΙ αλλά και η ΓΥΡΗ και δεν αντικαθιστώντας με υποκατάστατα . Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται οι τροφές αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι στην μελισσοκομική καθημερινότητα . Ένα δεύτερο είναι οι «εύκολοι» τρόποι πολλαπλασιασμού των σμηνών που περιγράφονται στο διαδίκτυο αψηφώντας ότι η βασιλοτροφία είναι η ποιο σημαντική δουλειά αφού από την ποιότητα της βασίλισσας θα εξαρτηθεί και η ανάπτυξη του σμήνους αλλά κυρίως η απόδοση της κυψέλης .    
          

Συμπερασματικά θα πω ότι κάνοντας το λάθος να ξεχειμωνιάσουμε όλες τις κυψέλες οδηγούμαστε στα παραπάνω λάθη που στοιχίζουν σε μελλοντικές αποδώσεις αλλά και σε άμεσο χρήμα  . Επίσης καλό θα ήταν να μπούμε στην διαδικασία, όλοι όσοι θέλουμε να λεγόμαστε μελισσοκόμοι, να αναπαράγουμε επιλεκτικά τις βασίλισσες και να μη αφήνουμε στην τύχη την βασιλοτροφία .

Με εκτίμηση, Μίμης 


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


          

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ,ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΥΓΕΙΑ,ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ TH ΦΡΟΣΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΛΕΣ ΣΟΥ.[MELISSAKIAS]

Ανώνυμος είπε...

Ρε Βασίλη εσύ τώρα που έχεις και κάποια εμπειρία μεγαλύτερη από εμένα το διάβασες το άρθρο αυτό πριν το δημοσιεύσεις; Πως επιτρέπεις τον κάθε άσχετο να ανεβάζει τέτοια άρθρα με τέτοιες συμβουλές στο blog σου;
Λασιθιώτης Μελισσοκοσμος

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητε φιλε Μιμη

Ολα οσα αναφερεις στο κειμενο ειναι ευλογες απορριες και πολυ ευστοχα ερωτηματα ομως τι γινεται οταν ενας μελισσοκομος εχει σαν "οχημα" τα 100μελισσια και ανεβαζει πληθυσμους την ανοιξη (200-300) και μετα στο τελος της χρονιας κανει το "downsizing" η αλλιως την "συμπτηξη" προς τα κατω? Δηλαδη μπορει να γινει αυτο που λες αλλα οχι σε αναλογια 1/10 (ενα προς 10) αλλα στο 1/3(ενα τριτο)....
Ειναι τα εξοδα πολλα και πρεπει με καποιο τροπο να κανουμε οικονομια. Στην καλη διαχειριση μπορεις να γλιτωσεις αρκετα χρηματα

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΙΑ. ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΕΙΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΩΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ) ΑΝ ΑΝΑΠΤΥΣΟΤΑΝ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟ 10 ΣΕ 100 ΕΩΣ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΙΟΥ. ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΔΙΦΕΡΩΝ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΦΙΛΙΚΑ ΣΠΥΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

mimh tis egrapses pali tis p@p@ries sou...

Ανώνυμος είπε...

Ολοκληρο το αρθρο σου Μιμη ειναι ακυρο.
καλη χρονια.

Ανώνυμος είπε...

Καλή Χρονιά
Ο γνωστός Μίμης ξαναχτύπησε πρωτοχρονιάτικα με τις γνωστους του υπολογισμούς. Παρατηρώ όμως ότι δεν αναφέρει πουθενά πως θα κάνει την άνοιξη τα 10 μελίσσια 100 και παραγωγικά αλλά και πόσο είναι το κόστος
Μίμη κάτσε στα αβγά σου νκαι μην ποστάρεις σκέψεις. Αν έχεις να παραθέσεις κάτι που το εφάρμοσες και απέδωσε κάντο
Βασιλακη καλό είναι να μην ποστάρεις θέματα που ούτε εσύ πιστεύεις αλλά και ούτε εφαρμόζεις. Να έχεις στο μυαλό σου ότι διαβάζουν και άνθρωποι νέοι στην ηληκία αλλά και στην ενασχόληση και μπορεί να καταστραφούν.
Θωμάς Κ.

Ανώνυμος είπε...

Νικος0 νομιζεται τωρα εσεις οτι τον νοιαζει τν βασιλη.αν τν ενοιαζε δν θα τα ανεβαζε αλλα που μυαλο....αυτος ο δασκαλος και μεντορας της μελισοκομιας...ο ανθρωπος που αγγιζει την τελειοτητα...στην θεωρια ολα ευκολα ειναι αλλα στην πραξη διαφερουν πολυ

Χρήστος είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά από την παγωμένη καβάλα. Το άρθρο αν και ενδιαφέρον παραμένει σε φιλολογικά επίπεδα χωρίς δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής. Είναι πρακτικά αδύνατο τουλάχιστον για την βόρεια Ελλάδα να κάνει κάποιος 100 μελίσσια από 10 και μάλιστα παραγωγικά. Ακόμη και αν προμηθευτεί βασίλισσες νωρίς τον Μάρτιο από βασιλοτροφο της νότιας Ελλάδας. Αυτή είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πολύ ψυχρά κλίματα π.χ. Καναδάς και στην ουσία κάθε χρόνο οι μελισσοκόμοι καταστρέφουν τα μελίσσια τους στην αρχή του χειμώνα και ξεκινούν από την αρχή αργά την Άνοιξη με μελισσοδεματα. Πάντως το άρθρο δίνει τροφή για σκέψη για άλλους μελισσοκομικούς χειρισμούς ανάλογα με τον προγραμματισμό του καθενός. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως όλοι θα πρέπει να σκεφτούν τι θέλουν να πετύχουν για τον χρόνο που έρχεται και να εφαρμόσουν κάποια μέθοδο, οποιαδήποτε αρκεί να ακολουθήσουν μια. Πολλές ευχές, Χρήστος από Καβάλα.

Ανώνυμος είπε...

Όντως θα συμφωνήσω με τους προλαλίσαντες... Μιμακο ρε φίλε,η θεωρία από την πράξη απέχουν πρασάγκας.Όταν αποκτήσεις πολλά μελισσια ή ακόμα καλύτερα όταν το βασικό σου εισόδημα θα είναι από τα μελισσια ξαναδιάβασε τα άρθρα που έγραφες τότε που είχες 2-3 μελισσια και έκανες το χόμπι σου.Δεν θέλω να σε προσβάλω,απλά πιστεύω πως αυτή είναι η αλήθεια...Δεν είναι λάθος η βάση σε αρκετά από αυτά που λες (όπως στο άσκοπο τάισμα στα όρια (?) της νοθειας που κάνουν πολλοί) αλλά στην πράξη είναι πολύ αλλιώς.Στο λέει κάποιος που κάνει βιολογική μελισσοκομια κ ταΐζει σπανίως έως ποτέ,κ ως εκ τούτου μεταφέρει τα μελισσια του όπου υπάρχει τροφή ακολουθώντας έναν απλό απαράβατο μελισσοκομικο αξίωμα που λέει:γλυκό-πικρό-γλυκό-πικρό κ.ο.κ.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης...αν εσύ τα 10 τα κάνεις 100 κ πάρεις κ μέλι είσαι μάγος!βασικά σου προτεινω το εξής ρεαλιστικό πείραμα.Από το ένα μελισσακι που έχεις φτιάξε 10 κ πάρε κ παραγωγή ίση με αυτή των 10.κ 10 όχι 20αρια,εγώ σου λέω 15αρια-16αρια μελίσσια άμα προλάβεις είσαι μάγος...Η αναλογία μελίσσια/παραφυαδα φίλε Μιμή στη πραγματική μελισσοκομια είναι 1/2 αντε 1/3... κ δεν είναι όλα ετσι όπως τα λες,τη νοζεμίαση την έχεις ακούσει?Σίγουρα δεν την έχεις βιώσει.Ακόμα κ να δεχτουμε οτι μπορεις απο 1 μελισσι να φτιαξεις 10 κ να γινουν κ παραγωγικα (ούτε ο Χριστος δεν μπορεί να το κάνει αυτό,αλλά λέμε τώρα...) ποιος θα κάνει τα μελίσσια του από 100, 10 ρισκαρωντας για κάθε ένα που μπορει να χαθεί 10 μελισσια από την παραγωγή...

Όπως είπε κάποιος φίλος διαβάζουν κ νέοι κ μπορεί να καταστραφουν αν πιστέψουν αυτά που γράφεις...

Ναι στη διαχειμανση λιγότερων μελισσιων,ναι στις συνεννωσεις (σε λογικά πλαίσια,όχι η μέθοδος Χαλκια είναι ανεφαρμοστη!),ναι στην επιλογή κ βασιλοτροφια,ναι στο κόψιμο όλων (όσων το αντεχουν) των μελισσιων..

Εσύ κοίτα να αυξήσεις τα μελισσια σου κανωντας τα απλά πράγματα κ μετα έλα να τα ξαναπούμε :)

Βασίλη,τι αναιβάζεις κ εσύ μωρέ,τίποτα δε φιλτραρεις?Σε παίρνει κ εσένα ή μπάλα έτσι κ σε παίρνουν στην πλάκα μετά...

Ανώνυμος είπε...

Ότι του φανεί του λολοστεφανη. Μην κάνει κανένας τις βλακείες του σαινιού γιατί θα μείνει χωρίς μελισσια. Συνενώσεις μόνο μελισσιών 2-3 πλαισίων που δεν έχουν δύναμη για ξεχειμωνιασμα. Τα άλλα ούτε στην μελισσοκομία της Ουγκάντα

MELISSOCOSMOS είπε...

10.54 Εχεις χαρη που διαβαζουν και ιερωμενοι το blog αλλιως θα σου ελεγα τι δεν θα σου κανω οσο κι αν επιμενεις...
Ειπα εγω ποτε οτι ειμαι δασκαλος, μεντορας ή οτι αλλο ξεστομιζεις;

Δε σου εχω πει οτι δεν θελω τετοιους αναγνωστες;
Πηγαινε να διαβαζεις αλλα blog και μη μου πριζεις το συκωτι.

Ανώνυμος είπε...

Νικο0 σιγα ρε παπαδοπαιδι εσυ...

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΟ ΣΠΑΖΟΧΛΑΜΠΑΝΙΑ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ...........

Ανώνυμος είπε...

Νικος0 ουστ εκει που ξερεις και μην διανοηθεις και ξαναβρισεις

Ανώνυμος είπε...

Λαμβάνω όλα τα σχόλια με ενδιαφέρον και νομίζω ότι η μόνη διαφωνία είναι για το αν μπορούμε να κάνουμε τα 10 μελίσσια 100 παραγωγικά! Πάντως είναι σχετικά εύκολο να δεχτείτε ότι ένα μελίσσι μπορεί να γίνουν τρία. Αν δεχτείτε αυτό και πιστέψετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε αφήστε το 1/3 των μελισσιών σας επιλέγοντας τα δυνατότερα για ξεχειμώνιασμα και βασιλοτροφία. Είμαι νέος μελισσοκόμος και χωρίς να ενδιαφέρομαι για οικονομικό έσοδο από την μελισσοκομία. Έτσι δεν είμαι σε θέση να συμβουλέψω όσους ασκούν την μελισσοκομία χρόνια και με βιοποριστικό σκοπό. Ας προβληματιστούμε όλοι για εναλλακτικές μεθόδους που θα μειώσουν το κόστος συντήρησης των μελισσών την περίοδο που δεν υπάρχει ανθοφορία και ας το πράξουμε.
Με εκτίμηση, Μίμης
Υ.Γ.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι από 10 μελίσσια μπορούμε να κάνουμε 100! Και ας είμαι νέος και άπειρος.

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

ΦΙΛΕ ΜΙΜΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΞΗΜΟ. ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΕΧΕΙΣ ΥΦΟΣ ΑΥΘΕΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ. ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ. ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ (ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΙΩΝΤΑΙ) ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. ΣΤΟ Υ.Γ. ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΙΧΣΥΡΙΖΕΣΑΙ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ 10 ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 100 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ Ε΄ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΝΤΟ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΓΑΛΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΦΟΣ. ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΑΙ, ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ. ΣΥΝΧΩΡΕΣΕ ΜΕ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΛΟΠΡΟΕΡΑΙΤΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΛΕΜΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ. ΦΙΛΙΚΑ ΣΠΥΡΟΣ Υ.Γ. ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΠΕΝΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΘΩ ΚΑΤΙ, ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΑΘΑΙΝΩ Η΄ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ. ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ.ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΣΑΝ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Σπύρο, Χρήστο, Θωμά και ανώνυμε, νομίζω ότι η ΜΟΝΗ διαφωνία μας είναι αν μπορεί να χωριστεί ένα μελίσσι σε δέκα παραγωγικά. Δεν ξέρω τι αντιλαμβάνεσαι εσύ λέγοντας παραγωγικό μελίσσι αλλά ας δεχτούμε ότι παράγει το μέσο όρο ποσότητας μελιού ανά κυψέλη δηλαδή γύρω στα 15 ή και παραπάνω αν θέλεις κιλά. Θα πρέπει να καθορίσουμε και την ανθοφορία που θέλουμε να μας αποδώσει το μελίσσι τα 15-20 κιλά μέλι. Άλλο δηλαδή είναι να θέλουμε το μέλι από εσπεριδοειδή άλλο του έλατου και του θυμαριού και άλλο του πεύκου και της κουμαριάς! Αν θέλεις να κάνουμε σοβαρή κουβέντα και να αναλύσουμε χειρισμούς για τις δυνατότητες της ανθοφορίας που σε ενδιαφέρει άνοιξε ένα θέμα στο forum να μιλάμε ποιο άμεσα και να μην μπαίνουμε σε προηγούμενες αναρτήσεις και χάνουμε την μέρα μας, αν όχι διάβασε τα παρακάτω και ίσως καλυφθείς. Νομίζω ότι είναι εφικτό, με προϋποθέσεις όπως να έχεις χτισμένες κερήθρες, και όλα εξάρτιουνται από τις συνθήκες ξεχειμωνιάσματος. Το ύφος μου είναι τέτοιο διότι πιστεύω αυτά που γράφω, αν δεν τα πίστευα δεν θα τα έγραφα ούτε θα τα δοκίμαζα. Θα σου πω όμως ότι είναι η δεύτερη χρονιά που πειραματίζομαι με αυτό τον σκοπό και όταν το πετύχω να είσαι σίγουρος ότι δεν θα το κρατήσω για εμένα. Φέτος, για τον σκοπό αυτό, ξεχειμωνιάζω σφιχτό διώροφο μελίσσι με 15+ πλαίσια σφραγισμένο μέλι από ρείκι και κουμαριά. Πέρυσι που έκανα κάτι αντίστοιχο, αλλά με λιγότερο μέλι και πληθυσμό, όταν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι της περιοχής μου είχαν δεκάρια μελίσσια, έτσι ήταν και τα περισσότερα δικά μου μελίσσια, το είχα κάνει τριαντάρι και το έσπασα σε 5 παραφυάδες των 6 πλαισίων χωρίς όμως να έχω έτοιμες βασίλισσες και χωρίς να έχω κάνει βασιλοτροφία ώστε να έχω έτοιμα βασιλικά κελιά και χωρίς να έχω να δώσω επιπλέων χτισμένες κερήθρες. Θεωρώ ότι αν είχα έτοιμες βασίλισσες από βασιλοτροφία και ο καιρός βοηθούσε θα μπορούσα να επιτύχω και καλύτερα αποτελέσματα, και αυτό σκοπεύω να δοκιμάσω φέτος αλλά όχι με τις κλασικές κυψέλες.
Όσον αφορά το κράξιμο δεν το λαμβάνω υπόψη μου όταν δεν συνοδεύεται από αιτιολογία. Ευχαριστώ όσους μπαίνουν στον κόπο να σχολιάζουν άσχετα αν διαφωνούμε. Είμαι νέος μελισσοκόμος αλλά έχω το θάρρος, ή θράσος αν προτιμάτε, να προβληματίζομαι δημοσίως και να αμφισβητώ τα δεδομένα που αποδέχεστε οι περισσότεροι. Ελπίζω ότι κάποια μέρα θα καταλήξω σε κάτι που θα βοηθήσει την μέλισσα και τους μελισσοκόμους. Μέχρι τότε κράξτε όσο θέλετε αλλά τεκμηριώστε το κράξιμό σας ώστε να καταλάβουν και οι νέοι μελισσοκόμοι που διαβάζουν τις χαζές ιδέες μου ποια είναι η αλήθεια και ποια η υπερβολή.
Με εκτίμηση, Μίμης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...