Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Συμβουλές αναγνώστη για Ασκοσφαίρωση, Νοζεμίαση και σφήκες!!!


Αγαπητέ φίλε Βασίλη

Θα ήθελα να σε ενημερώσω για κάποιες κινήσεις που έκανα για θεραπεία ασκοφέρωσης και νοζεμίασης που παρατήρησα σε κάποιες κυψέλες μου καθώς επίσης και για την καταπολέμηση σερσεγγιών και σφηκών.

Για τη θεραπεία της ασκοφέρωσης.

Έκοβα ένα πορτοκάλι στη μέση και έβαζα το κομμένο μέρος πάνω στα πλαίσια. Αυτή τη διαδικασία την έκανα δύο φορές την εβδομάδα για ένα μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν 90% θεραπεία.

Για τη θεραπεία νοζεμίασης:


Βράζεις θυμάρι (βάζεις με το μάτι) σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό. Αφού πάρει βράση (όπως βράζουμε τσάι), όπως είναι ζεστό το βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με 1 κιλό ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε μπουκάλια 500 gr του νερού και το βάζουμε πάνω στα πλαίσια (κάνουμε μια τρύπα πάνω στο λαιμό του μπουκαλιού με μια σακοράφα). Κάθε 3 ημέρες πάω και βάζω από ένα καινούργιο μπουκάλι σε κάθε κυψέλη και συνολικά για 15 ημέρες. Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία 3 φορές το χρόνο.

Για την καταπολέμηση σερσεγγιών και σφηκών:

Η διαδικασία αυτή γίνεται τον Απρίλιο όταν υπάρχουν μάνες. Παίρνω μπουκάλια φτηνής πορτοκαλάδας αναψυκτικού με ανθρακικό των 2 λίτρων και το μοιράζω σε τρία μπουκάλια του νερού του ενάμισι λίτρου. Το κάθε μπουκάλι θα έχει και το καπάκι του. Τα κρεμάω πάνω σε αγραπιδιές με ένα σκοινί, και κάνω μια τρύπα 2 εκατοστών κοντά στο λαιμό του μπουκαλιού. Η επιτυχία είναι πολύ μεγάλη. Το έκανα φέτος τον Απρίλιο και το καλοκαίρι δεν είχε καθόλου σερσέγγια στο χωριό μου.


Κάποιες λεπτομέρειες που θα ήθελα να αναφέρω, αν και νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι θα πρέπει να γνωρίζουν είναι:

1. πριν ξεκινήσει η θεραπεία για την ασκοφέρωση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί απολύμανση των κυψελών και των πλαισίων με φλόγιστρο.

2. σε περίπτωση μεγάλης προσβολής του πληθυσμού από την ασθένεια, θα πρέπει να ληφθούν πιό δραστικά μέτρα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Παναγιώτης Πετσίνης


Σχόλιο MELISSOCOSMOU

Φίλε αναγνώστη αν έχεις και εσύ κάτι να πεις στον Μελισσοκομικό κόσμο της χώρας τότε το Blog αυτό όπως πάντα έτσι και τώρα είναι στην διάθεση σου να το δημοσιεύσει.
Στέλνετε το κείμενο σας με mail στο melissocosmos@yahoo.gr και ο λόγος σας γίνεται μελισσοκομική είδηση εντός και εκτός Ελλάδας όπου υπάρχουν Έλληνες!!!


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


          

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω πολλούς μεγάλους (σε νούμερα μελισσιών) μελισσοκόμους που λογικά δεν πρέπει να έχουν καθόλου νοζεμίαση γιατί επί χρόνια τώρα κάνουν την θεραπεία που ανέφερες αλλά την κάνουν Ιούνιο στα θυμάρια... Εμ πες το έτσι, και εγώ νόμιζα ότι νοθεύουν, θεραπεία κάνουν οι άνθρωποι... :)

Ανώνυμος είπε...

παναγιωτη ποσα χρονια εισαι μελισσοκομος,ποσες φορες εχεις κανει αυτα τα τελετουργηματα,και προπαντος ποιος σου τα εμαθε και τα προβαλλεις στο μπλοκ[ΕΠ.Μ/ΟΣ]

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ: ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ? ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ 90% ΕΠΙΤΥΧΙΑ?
ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ: Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ? ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ Κ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ? ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΕΤΗΣΙΩΣ?

Ανώνυμος είπε...

Για την πορτοκαλάδα, δεν θα πάνε και μέλισσες στην παγίδα μια που έχει ζάχαρη???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...