Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Σας έχουν λιώσει ποτέ κηρήθρες; Γνωρίζετε στους πόσους βαθμούς λιώνει το κερί και στους πόσους η παραφίνη;

 
Αλήθεια πόσες φορές δεν έχουμε βρει λιωμένες κηρήθρες μέσα στις κυψέλες μας;
Και δεν εννοώ να σπάσουν από το βάρος του μελιού, αλλά να λιώσουν.
Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άχτιστα φύλλα κηρήθρας το καλοκαίρι.
Είναι φυσικό αυτό όμως;
Εγώ δεν θέλω να δώσω την απάντηση, αλλά θέλω μόνοι σας να σκεφτείτε.
Το κερί της μέλισσας λιώνει στους 62C.
Η παραφίνη ξεκινάει από τους 47 η μαλακή και από τους 55 η σκληρή.
Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι το καλοκαίρι, μας λιώνουν οι κηρήθρες εντός της κυψέλης πρέπει να σκεφτούμε απλός λογικά.

62C δόξα το Θεό στην Ελλάδα δεν κάνει, αν υποθέσουμε ότι το κερί μας είναι καθαρό δεν θα έπρεπε να  λιώσει, αλλά κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι μέσα στην κυψέλη υπό ειδικές συνθήκες η θερμοκρασία πήγε στους 62C τότε θα πέθαιναν οι μέλισσες.
Οπότε για να λιώνουν οι κηρήθρες κάτι άλλο συμβαίνει...
Και θα προτείνω και κάτι.
Όσοι είστε μερακλήδες και έχετε τα εργαλεία, για κάντε το πείραμα, λιώστε μια κηρήθρα του εμπορίου και μετρήστε στους πόσους βαθμούς έλιωσε.
Έτσι για να μην έχετε αμφιβολίες!!!

Διαβάστε πιο κάτω μερικά χρήσιμα στοιχεία.

Το κερί είναι μια λιπαρή ουσία που παράγει η μέλισσα από τους κηρογόνους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στην κοιλιά της σε διάταξη κατά ζεύγη, σε τέσσερα σημεία.
Από τους κηρογόνους αδένες το κερί βγαίνει σε λέπια, που η μέλισσα πιάνει με τα πόδια της, τα φέρνει στο στόμα της και τα πλάθει με τις σιαγόνες της για να σχηματίσει τις κερήθρες.
Το σημείο τήξης του κεριου ειναι στους 62oC και βράζει στους 230 βαθμούς.


Η Παραφίνη ή αλλιώς κορεσμένοι υδρογονάνθρακες ή αλκάνια ειναι μείγμα υδρογονανθράκων που αποτελεί μέρος του υπολείμματος της κλασματικής αποστάξεως των πετρελαίων
Το όνομά της οφείλεται στη μικρή χημική δραστηριότητά της. Παραλαμβάνεται από το υπόλειμμά της κλασματικής απόσταξης των πετρελαίων, το οποίο καθαρίζεται με συνεχείς κατεργασίες με καυστικό νάτριο και θειικό οξύ και με πλύσεις με νερό. Τελικά καθαρίζεται με υπέρθερμους υδρατμούς και αποχρωματίζεται με ζωικό άνθρακα.Η παραφίνη διακρίνεται ανάλογα με το σημείο τήξεως σε μαλακή (σημείο τήξης 47οC), σε σκληρή (σημείο τήξης 55οC) και σε υγρή ή παραφινέλαιο. Είναι ουσία λευκή, στερεή, άοσμη, άγευστη, αδιάλυτη στο νερό, αλλά διαλυτή (υγρό) σε ορισμένους οργανικούς διαλύτες.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών          

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

βαριεται ρε Ξεσφιγγη ο κοσμος να σχολιαζει τις κακιες σου. Τι εχεις παθει τελος παντων με τις κερηθρες? Δεν σε πληρώνουν?

MELISSOCOSMOS είπε...

Κοιτα, οτι δεν με πληρωνουν δεν με πληρωνουν.
Μα οποιος βγαζει σωστες κηρηθρες δεν εχει τιποτα να φοβηθει απο τις αναρτησεις μου.
Συμβουλες προς τους μελισσοκομους ειναι αυτα.

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη μη μάσας.
Κάποιοι ενοχλούνται με αυτά σου τα άρθρα. Και όσο θίγονται αυτό πάει να πει πως και κανείς σωστά. Συνέχισε έτσι. Για τέτοια άρθρα σε διαβάζουμε όχι για τις τροφοδοσίες. Είναι απαράδεκτο να πηγαίνουμε καλοκαίρι και να βρίσκουμε κηρηθρες διπλωμένες στα 2.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που με νευριάζει εμένα είναι που γράφουν 100% κερί ...... έλεγχος μηδέν.

Ανώνυμος είπε...

Καλά δεν ντρέπεστε ειδικά εσύ ο πρώτος που γράφεις το πρώτο σχολιο με τον αντικειμενικό Βασίλητα βαλάτε που είναι μαζί μας και λέει αλήθειες άμα τα έπαιρνε που δεν του τα δίνετε γιατί νομίζω ότι είσαι από εταιρεία εσύ που γράφεις να του τα δίνεις για να μη γράφει όταν γράφει λες να του τα δίνουν Προχώρα Βασίλη μαζί σου είμαστε σ' ευχαριστούμε για ό,τι γράφεις και ότι κάνεις για μας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...