Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

ΠΟΣΟ ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΕΡΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ;


Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Φίλες και φίλοι μου ήρθε ένα εξαιρετικό άρθρο, που είχε φιλοξενηθεί στην ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ το 2010 Του Γιάννη Ζαχαρίου από το Καρλόβασι της Σάμου
.

Λέει τόσες αλήθειες μέσα σε λίγες μόνο γραμμές όσες δεν λένε δεκάδες άλλες επιφανειακές σελίδες, και απαντάει με τον καλύτερο τρόπο στους υπέρμαχους των συμβατικών κηρηθρών, και επίσης είναι διδακτικό για τους κατασκευαστές κηρηθρών...Του Γιάννη Ζαχαρίου 

 Μελισσοκομική Επιθεώρηση               12 Ιανουαρίου 2010

Με το άρθρο μου αυτό απευθύνομαι σε όλους τους συναδέλφους μελισσοκόμους και επικαλούμαι ταυτόχρονα και τις δικές τους μαρτυρίες και παρατηρήσεις-κυρίως, όμως, απευθύνομαι στους προμηθευτές μελισσοκομικών εφοδίων. 

Στις μεγάλες μελιτοσυλλογές της Άνοιξης  και του  Φθινοπώρου τοποθετώ φύλλα κηρήθρας του εμπορίου σε όλα τα μελίσσια για τους γνωστούς λόγους (ανακύκλωση κηρήθρων, καλύτερο γενετικό υλικό, αποφυγή σμηνουργίας, καλύτερη συλλογή μελιού-γύρης). Οι κηρήθρες που χρησιμοποιώ θα έλεγα ότι δεν είναι επώνυμες- μιας και το πρόβλημα που θα αναφέρω το παρουσιάζουν όλες στο σύνολό τους, καθώς έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς φύλλα από τους περισσότερους προμηθευτές μας. Συγκεκριμένα: Στην αποδοχή των άχτιστων φύλλων έχω να κάνω δύο σημαντικές  παρατηρήσεις τις οποίες και καταγγέλλω. Η πρώτη είναι ότι τα 2/3 των κηρήθρων κόβονται κάτω από το δεύτερο οριζόντιο σύρμα του πλαισίου λίγες ημέρες από την τοποθέτησή τους στην κυψέλη. Η δεύτερη είναι η παραμόρφωση του ανάγλυφου περιγράμματος των κελιών αμέσως κάτω από την κεντρική στερέωση του φορέα (πλαίσιο) και καθ’ όλη την επιφάνεια της κηρήθρας που στο τέλος καταλήγει σε μια λεία επιφάνεια που ακουμπά με περίσσεμα στον κάτω ξύλινο φορέα.
Συνάδελφοι, όλα αυτά συμβαίνουν σε θερμοκρασίες Άνοιξης και Φθινοπώρου, το πολύ μέχρι 30ᵒC.  Αν το περιστατικό διαφύγει της προσοχής μας και προχωρήσει το χτίσιμο, σκεφτείτε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα : η οπισθοδρόμηση της αποικίας… (και καλά να συμβεί σε ένα μελίσσι..) και φυσικά, τα δυσάρεστα συναισθήματα και η απογοήτευση του μελισσοκόμου.  
Γιατί εξαφανίστηκαν από την αγορά οι λεπτές κηρήθρες ; «στην Ελλάδα παράγονται φύλλα κηρήθρας με τα εξής χαρακτηριστικά:197 Χ 419 mm και βάρος 50-58 gr» (ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ, Μ. Υφαντίδης, σελ. 201, 1983). Και αναφερόμενος στην σωστή σύσταση του κεριού ο καθηγητής κ. Υφαντίδης γράφει: « η χρησιμοποίηση εξάλλου ΄΄σκληρυντικών΄΄ ουσιών όπως είναι η παραφίνη, η κηροζίνη, το καρναουβικό κερί, το υδρογονωμένο ρετσινόλαδο κ.ά. για την ενίσχυση του φύλου της κηρήθρας πρέπει να αποφεύγεται. Η τεχνική για την κατασκευή της κηρήθρας πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να χρησιμοποιείται μόνο καθαρό κερί μέλισσας. Η σημαντική αντίρρηση εναντίον της νοθείας του μελισσοκεριού με ΄΄σκληρηντικά΄΄ είναι ότι δεν μπορεί να είναι γνωστή η σύνθεση του κεριού που παίρνεται αργότερα από τέτοιες κηρήθρες». Σελ. 200.
Μήπως κάτι χρησιμοποιώ λάθος; Τα ερωτήματα είναι πολλά: το κάθησε να βγάλουμε το δικό σου κερί που μας έφερες, μέχρι και του τι μπαίνει μέσα στη συνέχεια, αν πράγματι υπάρχει η δυνατότητα να επεξεργαστούν τα κεριά μας. Απλώς μας δουλεύουν «ψιλό γαζί» …;. Ποιος, όμως, θα επέμβει σε κάποιες περαιτέρω αναλύσεις; Γιατί, μεταξύ μας, ποιος βγάζει κεριά στην έρημη Ελλάδα που τα πάντα κατάντησαν της αρπαχτής και εισαγόμενα; Το τρομερό είναι ότι οι προμηθευτές μας στερούνται απλής νοημοσύνης και δεν σκέφτονται πως αν νοθέψουν και τον σκελετό του μελισσιού, δεν θα αναπτυχθεί η μελισσοκομία για να πουλήσουν τα διάφορα αξεσουάρ ………..
Για περαιτέρω προβληματισμό παραθέτω τα χαρακτηριστικά του κεριού από την ΕΠΙΤΟΜΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ του Γεωργίου Σελλιανάκη σελ.146-147.
«Το κερί των μελισσών και το κερί της Κίνας είναι τα μόνα ζωικά κεριά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το δεύτερο (κερί της Κίνας) παράγεται στη μεγάλη αυτή χώρα από έντομα, τα οποία περιβάλλουν μ’ αυτό τα αβγά τους. Αυτό το κερί (Κίνας) ανταγωνίζεται το κερί των μελισσών, γιατί είναι επίσης ζωικό, είναι φτηνότερο και βρίσκει περισσότερες εφαρμογές, λόγω του υψηλότερου σημείου τήξης του (85ᵒC έναντι 62-64ᵒC) ! Από το λιμάνι της Οσάκα γίνονται εξαγωγές σε όλο τον κόσμο…………..
Εκτός από τα Ζωικά κεριά (των μελισσών και των εντόμων της Κίνας), υπάρχουν επίσης τα φυτικά  και τα ορυκτά κεριά.   
Τα φυτικά κεριά είναι:
Το καρναουβικό (αποβάλλεται από την πάνω επιφάνεια των φύλλων, φοίνικα της Βραζιλίας).
Το ιαπωνικό  (παίρνεται από τους καρπούς του Ρούτου του κηροφόρου, που καλλιεργείται στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Καλιφόρνια), και
Το σινικό (εκκρίνεται από την επιφάνεια των σπερμάτων του φυτού Στυλεγειά η σμηγματοφόρος, ιθαγενούς της Κίνας).
Τα ορυκτά κεριά είναι:
Η παραφίνη (μίγμα στερεών υδρογονανθράκων).
Ο οζοκηρίτης (βρίσκεται στα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα), και
Η κηροζίνη (παίρνεται από τον οζοκηρίτη μετά από κάθαρση με θειικό οξύ και αποχρωματισμένο με ζωικό άνθρακα).»
Εμείς άραγε, τι απ’ όλα αυτά έχουμε στον κόρφο μας;
                                                                               

MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 


          

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη επιτέλους έθιξες το θέμα.Συγχαρητήρια και στον αρθρογράφο.

Με τις τιμές να ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 0.90€/κηρήθρα και την τάση να είναι ανοδική,πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι τι φταίει.

1)Φταίει ο νόμος που επιτρέπει την προσθήκη παραφίνης στο κατά τα άλλα 100% "φυσικό" κερί μελισσών που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές;

2)Φταίμε εμείς που ζητάμε όσο το δυνατόν φτηνότερες κηρήθρες θυσιάζοντας την ποιότητα στο βωμό του κέρδους;

3)Φταίμε εμείς που δεν μας ενδιαφέρει τι βάζουμε μελίσσια μας και τι επιπτώσεις έχει αυτό όχι μόνο στο τελικό προϊόν αλλά και στην ίδια την αποικία;

4)Φταίει ο εκάστοτε έμπορος/παραγωγός που πατάει στην ανυπαρξία του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών και προσθέτει οτι μπορεί μέσα στο τελικό προϊόν του ούτως ώστε να κερδίσει παραπάνω;

5)Φταίει ο εκάστοτε έμπορος/παραγωγός που εξαπατά τον πελάτη του διαφημίζοντας το προϊόν του ως 100% αγνό και φυσικό ΑΠΟΚΡΥΠΤΩΝΤΑΣ την πραγματικοτητα;

6)Φταίμε εμείς που ανεχόμαστε χρόνο με το χρόνο να πληρώνουμε υπεραξίες αδιαμαρτηρητα για προϊόντα που δεν αξίζουν;

Nα σου πω την προσωπική μου γνώμη:
-Η μόνη που δεν φταίει σε τίποτα είναι η μέλισσα.

-ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΦΤΑΙΜΕ . Εμείς τους δίνουμε τη δύναμη και παίζουν αυτά τα παιχνίδια στις πλάτες μας.

(Αναφέρομαι σε όσους δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να τυπώσουν δικές τους κηρήθρες)

Υ.Γ 1:Επειδή τον τελευταίο καιρό ψάχνω κηρήθρες χωρίς παραφίνη και κατάλοιπα από φάρμακα και έχω μιλήσει με όλους σχεδόν τους μεγάλους παραγωγούς,οι περισσότεροι παραδέχονται την παρουσία παραφίνης ενώ οι υπόλοιποι απλά δεν την αρνούνται.Λίγη πίεση και τηλέφωνο στα κεντρικά τους θα σας πείσει.

Υ.Γ 2:Πως γίνεται και όταν αυξάνεται η τιμή εισαγωγής του κινέζικου και γενικά κάθε άγνωστης προέλευσης και χαμηλής ποιότητας κεριού να αυξάνεται και η τιμή της 100% ελληνικής κηρήθρας δε μπορώ να το κατανοήσω.

Φιλικά
Κώστας

MELISSOCOSMOS είπε...

Ευχαριστω Κωστα θελω κι εγω να πω οτι τετοια αρθρα δεν ειναι καθολου ευκολο να δημοσιευονται γιατι οι εταιρειες διαμαρτυρονται.
Μην κοιτατε που ειμαι τρελος και δεν χαμπαριαζω, παντως πιεσεις υπαρχουν.

Ανώνυμος είπε...

Πιέσεις κατανοώ ότι υπάρχουν. Το blog αυτό ομως,εμείς το στηρίζουμε, όχι οι εταιρίες.Για εμάς δημιουργήθηκε και απλά επειδή ή αναγνωσιμότητα του έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα,βρίσκουν βήμα και οι εταιρίες. Να σέβονται όμως αυτούς που τις ταιζουν.Φτάνει πια.

Ανώνυμος είπε...

Κώστα τα ειπες όλα.

MELISSOCOSMOS είπε...

Συμφωνώ απολύτως

Ανώνυμος είπε...

δεν καταλαβαινω γιατι ολοι διαμαρτυρονται για παραφινες.
1. Μπορεί κανείς να αποδείξει την παρουσία της; αν ναι, ας πάει σε ένα ειδικό χημείο και μετά να κατηγορήσει τον κατασκευαστή. Αλλιώς, την λάσπη την τρώνε όλοι, χωρίς διάκριση.
2.Αν έχουν όλοι παραφίνη, και είναι και ακριβά, τότε γιατί αγοράζετε ρε παιδιά; Ας κάνουμε όλοι 1 χρόνο μποικοταζ, να πέσουν οι τιμές.Ας μην αυξησουμε φέτος μελίσσια στην τελική, μιας και η χρονιά μοιάζει, όπως λέτε, άσχημη!
3. Ακόμα και αν έχουν παραφινη, τι μας πειράζουν άμα τα χτίζουν μια χαρά οι μέλισσες; Κανονικά, αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο ποιότητας, μιας και τα συστατικά δεν τα γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε εύκολα να τα εξακριβώσουμε.
4. Το κερί θα πάει φέτος 1,20€-1,30€ η κηρήθρα, τώρα οι περισσότεροι έχουν ακόμα περσινά αποθέματα, γύρω στο Πάσχα θα με θυμηθείτε. Βασίλη, άσε το σχόλιο για κανένα δίμηνο, να δεις πώς θα επιβεβαιωθώ.
5. Ακόμα λοιπόν και αν ακριβύνουν τα κεριά, σιγά το μεγάλο κόστος!!! Για κάποιο με 100 μελίσσια, θα βάλει 2-3 νέα φύλλα ανά μελίσσι, δηλαδή 3000 φύλλα. Δηλαδή αν πλήρωσε 3000 ευρώ (με 1ευρώ το φύλλο), θα πληρώσει 3600-3900 )με (με 1,30 ευρώ το φυλλο). Σοβαρή διαφορά! Εδώ έχει πέσει το πετρέλαιο 40%, αυτό και αν είναι ευχάριστο νέο! Το ίδιο και η ζάχαρη σε σχέση με 5 χρόνια πριν.

Σταματήστε ρε παιδιά να σας φταίνε όλα, και ασχοληθείτε με το πραγματικό πρόβλημα: τις ελληνοποιήσεις κινεζικων μελιών και την πιστοποίηση του ελληνικού πολτού.

ΓΙΩΡΓΟΣ, ΘΕΣ/ΚΗ

Ανώνυμος είπε...

100*3 κάνει 300 όχι 3000.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΩΡΓΟ ΘΕΣ/ΚΗ

Δεν ξερω για το μέλι που παράγεις,πάντως εμείς που παραπονιόμαστε για την παραφίνη και τα φάρμακα,περισσότερο μας νοιάζει η ποιότητα του τελικού προϊόντος γι αυτό και τα αποφεύγουμε.Δεν παω με κριτήριο αν θα χτίσει η μέλισσα το κερί,αλλά αν το προιόν που παράγω με ικανοποιεί σαν καθαρότητα και σαν ποιότητα.Καλά κανουν και ελληνοποιούν και τα κινέζικα και όλα τα μέλια στο κάτω κάτω,αφου εμείς εδώ κοιμόμαστε,τους δινουμε ζεστό χρημα και μας κοροιδευουν.Η ΟΜΣΕ είναι μονο για selfie σε event και για να βολέψει κανενα απομεινάριο του παλιού συστηματος,δεν νοιαζεται η ιδια για τον Ελληνα μελισσοκόμο.
Και να ξερουν κατι,ας δωσουν καθαρες κηρηθρες και ας τις πανε 1,20 και 1,30,αλλιώς θα τα βάλω να τις χτίσουν μονα τους

Ανώνυμος είπε...

εσεις λοιπόν που παραπονιέστε για την παραφίνη, μπορείτε να αποδείξετε την παρουσία της;

Ανώνυμος είπε...

Aνώνυμς - 7:32 π.μ.

Δεν χρειάζεται να το αποδείξουμε εμείς,μας το επιβεβαιώνουν οι παραγωγοί οι ιδιοι.

Ανώνυμος είπε...

οι παραγωγοί λένε ότι βάζουν παραφινη οι "άλλοι" παραγωγοί, και αυτοί όχι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...