Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Κατάπτυστο άρθρο διαιτολόγου βγάζει άχρηστο τον βασιλικό πολτό...


Συνάδελφοι πριν λίγο έλαβα ένα e-mail το όποιο μου γνωστοποίησε ένα άρθρο ενός διαιτολόγου που ούτε λίγο ούτε πολύ βγάζει τον βασιλικό πολτό άχρηστο και τα χρήματα για αυτόν πεταμένα λεφτά.
Ασφαλώς θα έλεγα ότι ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, πάντως νομίζω πρέπει οι μελισσοκόμοι να το διαβάσουν ώστε να ξέρουν τι να λένε και στους πελάτες τους.
Θα θυμάστε πριν λίγο καιρό δυο εμετικά άρθρα που είχαν σκάσει εναντίον του μελιού, τώρα ήρθε και αυτό εναντίον του βασιλικού πολτού.
Άραγε είναι τυχαίο;
Έτσι από το πουθενά μια ωραία ημέρα κάποιοι αποφάσισαν να τα βάλουν με τα προϊόντα της μέλισσας;
Εγώ δεν το πιστεύω.

Δείτε το μήνυμα που πήρα και πιο κάτω το άρθρο...
Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σχόλια της ανάρτησης φυσικά!!!

Φίλε Βασίλη καλησπέρα !
Μια και θα ασχοληθείς με τον βασιλικό πολτό..(και καλά θα κάνεις, κι εγώ κάποια στιγμή θα ξεκινήσω) διάβασε αυτό το μικρό άρθρο και δημοσίευσε το για να δουν οι μελισσοκόμοι ότι οι χειρότεροι εχθροί της μελισσοκομίας στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι οι Έλληνες... και μάλιστα όσοι ηλίθιοι εξ αυτών έχουν "βήμα" μέσω διαδικτύου ή πελατών τους.
Ο σκοπός τους είναι απλώς.... να δηλώσουν τη "διαφορετικότητά" τους μέσω της μ@λ@κίας τους... Διάβασε άρθρο Διατροφολόγου που μηδενίζει τον βασιλικό πολτό (!!!) και τις ιδιότητές του. Και μην τα βάλετε με τους διατροφολόγους...
Γιατί και ο γιος μου διατροφολόγος σπουδάζει, μόνο που δεν είναι ηλίθιος και επιπλέον έχει πατέρα μελισσοκόμο...
Απόλαυσε το άρθρο αλλά και τα σχόλια των αναγνωστών του.....
Τίτλος: Το παραμύθι του βασιλικού πολτού


Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο


Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε τι είναι πραγματικά ο βασιλικός πολτός. Τι να πρωτοπεί κανείς για την προπαγάνδα που έχει διαδωθεί γι’ αυτό το προϊόν.

Η προπαγάνδα και η αλήθεια


Το όργιο της παραπληροφόρησης στον βασιλικό πολτό γίνεται με τα γνωστά ξύλινα λόγια , “είναι φυσικό προϊόν”, ” χρησιμοποιείται από την εποχή του Ιπποκράτη” , ενώ εξαπολύονται κατά σμήνη εκατοντάδες πρακτικά αδιάφορες πληροφορίες (info-σκουπίδια) αποκλειστικά για την βιολογική σημασία του βασιλικού πολτού στις μέλισσες.

Κανείς δεν νοιάζεται στ’ αλήθεια γι’ αυτές τις πληροφορίες, ενδεχομένως το μόνο σκοπό που εξυπηρετούν είναι να υπνωτίσουν τον αναγνώστη. Κάτι χρήσιμο για μία μέλισσα μπορεί να είναι πρακτικά άχρηστο για έναν άνθρωπο αφού η διαφορά τους σαν βιολογικά συστήματα είναι εξόφθαλμη. Όμως αυτό δεν εμποδίζει κανέναν να κάνει τεράστια λογικά άλματα. Έτσι σαν αποτέλεσμα, ακούμε και διαβάζουμε ασύλληπτες απόψεις πως “αυξάνει την μακροζωία”,”συμβάλλει στην ψυχική διάθεση” και άλλα που μόνο στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας μπορούν να αποδωθούν.’Ολα αυτά είναι τόσο διαδεδωμένα στα ελληνόφωνα άρθρα του διαδικτύου που είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για ένα μέσο χρήστη να αξιολογήσει μη-δημοκρατικά (όχι δηλαδή βάσει πλειοψηφίας), αλλά ποιοτικά τις πληροφορίες που δέχεται. Η ψυχολογία του πλήθους έχει τεράστια πειθώ, κάτι που το “λένε όλοι” είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί.Καμιά φορά νιώθω σαν τη Βίρνα.

Όπως και να έχει, για να δούμε αν όντως υπάρχει value for money πρέπει να αφήσουμε στην άκρη το marketing και να εξετάσουμε την χημική σύσταση του βασιλικού πολτού. Ο βασιλικός πολτός αποτελείται κατά μέσο όρο δείγματος) από 67% νερό , περίπου 12,5% αμινοξέα, βιταμίνες Β, ίχνη βιταμίνης C, υδατάνθρακες και μερικά λιπαρά οξέα σε συγκέντρωση περί το 5%. Τέλος περιέχει ίχνη από μέταλλα και μικρή συγκέντρωση ουσιών με αντιφλεγμονώδη δράση. Τίποτα το εντυπωσιακό δηλαδή, όσο και να σκάψει κανείς στην σύσταση του βασιλικού πολτού δεν βρίσκει χρυσάφι.Παρ’ όλα αυτά κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με όλα αυτά μπορεί να θαμπωθεί από την συνύπαρξη πέντε-έξι επιστημονικών όρων στην ίδια πρόταση και να συμπεράνει ότι ο βασιλικός πολτός κουβαλά θεραπευτικά συστατικά ή πως είναι κάτι το εξωτικό,όμως η ουσία είναι πως δεν υπάρχει κάτι μαγικό στην χημική του σύσταση.

Κάνει καθόλου καλό ο βασιλικός πολτός;


Ναι ο βασιλικός πολτός κάνει πολύ καλό. Άλλωστε “όλοι το λένε”. Αρκεί να είσαι μέλισσα. Δεν χρειάζονται τεράστιες γνώσεις βιολογίας για να γνωρίζει κανείς ότι αυτή η προϋπόθεση είναι αρκετά σημαντική αλλά για κάποιον λόγο συχνά ξεχνιέται από την σχετική διαφημιστική εκστρατεία. Από την άλλη, αν είσαι άνθρωπος, ο βασιλικός πολτός δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ποσοτικά οι έρευνες που έχουν ασχοληθεί μαζί του είναι πολύ λίγες (αν υπήρχε υπόνοια πως κάνει καλό θα ήταν περισσότερες) ενώ από ποιοτική άποψη, είναι ακόμα πιο λίγες αυτές που δείχνουν κάτι το στοιχειωδώς θετικό. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Μερικά από τα συστατικά του βασιλικού πολτού έχουν ένα δυναμικό για να έχουν μία προστατευτική δράση αλλά και οι λίγες έρευνες που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο συνήθως δεν γίνονται σε ανθρώπους αλλά σε καλλιέργειες κυττάρων στα πλαίσια ενός εργαστηρίου.Βασιλικός πολτός: Πιασάρικο όνομα. Προέλευση που σε κάνει να αηδιάζεις. Το φαγητό της κάμπιας.

Συμπέρασμα


Πέρα από τις τυμπανοκρουσίες και τις φανφάρες ο βασιλικός πολτός είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με αδικαιολόγητη τεκμηρίωση για την πομπώδη προώθησή του ως συμπλήρωμα-πανάκεια. Αλλά η βιολογική του προέλευση και ο τρόπος που συντίθεται στην φύση δίνει χώρο στις σχετικές διαφημήσεις να πλέκουν διθυράμβους ώστε ο αγοραστής να θεωρεί πως πίνει τον μαγικό ζωμό του Πανοραμίξ.


Βιβλιογραφία

Leung R, Ho A, Chan J, Choy D, Lai CK. Royal jelly consumption and hypersensitivity in the community. Clin Exp Allergy. 1997 Mar;27(3):333-6. PMID: 9088660.
Takahama H, Shimazu T. Food-induced anaphylaxis caused by ingestion of royal jelly. J Dermatol. 2006 Jun;33(6):424-6.
Lombardi C, Senna GE, Gatti B, Feligioni M, Riva G, Bonadonna P, Dama AR, Canonica GW, Passalacqua G. Allergic reactions to honey and royal jelly and their relationship with sensitization to compositae. Allergol Immunopathol (Madr). 1998 Nov-Dec;26(6):288-90.
Thien FC, Leung R, Baldo BA, Weiner JA, Plomley R, Czarny D. Asthma and anaphylaxis induced by royal jelly. Clin Exp Allergy. 1996 Feb;26(2):216-22.
Leung R, Thien FC, Baldo B, Czarny D. Royal jelly-induced asthma and anaphylaxis: clinical characteristics and immunologic correlations. J Allergy Clin Immunol. 1995 Dec;96(6 Pt 1):1004-7.
Bullock RJ, Rohan A, Straatmans JA. Fatal royal jelly-induced asthma. Med J Aust. 1994 Jan 3;160(1):44.


Το άρθρο υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο
http://metavolismos.com/?p=860


          

4 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ απο ΚΡΗΤΗ είπε...

Πως ονομαζεται ο διατροφολογος? Η διαφορα ειναι σε ενα γραμμα και συγκεκριμενα στο δελτα. Εναι καλυτερα να αλλαξει στο επωνυμο του το γραμμα δελτα με το λαμδα !!! ΠΑΝΟΣ.

imerologiomelissokomou είπε...

Πρώτη φορά κουράζομαι τόσο για να γράψω ένα σχόλιο σε άρθρο και τελικά δε το γράφω....
Δε ξέρω για ποιο λόγο δε μου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσω κωδικό...
Είχα δικά μου bloggs "wordpress" και ποτέ δεν είχα τέτοιο πρόβλημα... ή ο προγραμματιστής του φταίει ή έπεσε ο server από τα σχόλια των μελισσοκόμων...!
Το site ασχολείται με συμπληρώματα διατροφής και σφιχτηδές ελαφρόμυαλους - κοινό και αρθρογράφος που δεν αξίζει να δώσουμε σημασία!!!
Το παράλογο όλων είναι ότι επιμένει να στηρίζει την άποψη του πως ο Β.Π. δεν προσφέρει κάτι στον άνθρωπο γιατί δεν έχει αποδειχθεί με κάποια έρευνα ή κάποιο επιστημονικό άρθρο αλλά παρόλα αυτά όταν του ζητήθηκε να δώσει μία βιβλιογραφία ή μία παραπομπή ή ένα επιστημονικό άρθρο που να αποδεικνύει τα λεγόμενα του, η απάντηση του ήταν ότι κάτι που δεν έχει αποδείξεις γι αυτά που προσφέρει δε χρειάζεσαι αποδείξεις για να αποδείξεις ότι δεν προσφέρει κάτι και ύστερα από αυτό θέλει να συνεχίσουμε να τον θεωρούμε ερευνητή γιατί λέει διαβάζει έρευνες και γράφει άρθρα που στο τέλος κλείνουν με πηγές επιστημονικών άρθρων και νομίζει πως έτσι κάνει και το δικό του ένα από αυτά... Το " Ανδρέας Ζουρδός, διαιτολόγος διατροφολόγος" δεν είναι όπως το "Ανδρέας Ζουρδός, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ"!!! Επιστήμη και η διαιτολογία, δε λέω, αλλά ποιος χέστηκε κιόλας... Εν ολίγοις αυτός λέει τα δικά του και ευχαριστεί τον εαυτό του και τους κομπλεξικούς αναγνώστες του και εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τα δικά μας. Δε μπορώ να ασχοληθώ άλλο με κάποιον που λέει ότι δεν κάνει κανένα καλό ο Β.Π. ενώ δεν έχει κανένα πρόβλημα να διαβάσει, να "κατανοήσει" και να παραδεχτεί τη χημική σύσταση ενός προϊόντος και να συνεχίζει να το μειώνει σαν προϊόν... Στην τελική αυτό είναι, θες φάτο, θες μη το τρως. Δε στο δώσαμε και με το ζόρι βρε άνθρωπε!!!! Βολέψου με τα χημικά σκευάσματα σου και άσε μας να ζούμε το παραμύθι μας.

Ο τίτλος σπουδών μου είναι τεχνολόγος γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Δεν είμαι και γιατρός αλλά 5 πραγματάκια μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε. Τα super foods είναι η μόδα της εποχής, αν θέλει μπορεί να τ ακυρώσει όλα, εμείς από την άλλη μπορούμε να τα πάρουμε και όλα και με γεια μας και χαρά μας.

Κλείνοντας να πω πως είναι σεβαστή η άποψη του αλλά παραμένει πάντα "άποψη του" και όχι τεκμηριωμένη και επιστημονικά αποδεχτή, όσες παραπομπές σε επιστημονικά άρθρα και να βάλει στο τέλος των κειμένων του....!

Καληνύχτα σε όλη τη παρέα και φτιάχνει και ο καιρός πάλι σιγά σιγά, έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε και να ασχοληθούμε από το συγκεκριμένο κύριο.

nikos grigoriadis είπε...

KLAΣΙΚΟς ΣΥΡΙΖΑΙΟς ΑΔΕΡΦΗ...

Ανώνυμος είπε...

Οι έρευνες που παραθέτει στη βιβλιογραφία είναι άκυρες με αυτα που γράφει. Απο κει και μόνο φαίνεται πόσο αστοιχείωτος είναι με το θέμα και το παίζει ειδικός. Οι ερευνες που παραθέτει αφορούν τις αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξία που έχουν ορισμενες ομάδες στο πολτό. Το ίδιο ισχύει για όλα τα προϊόντα όπως το τυρί, το γάλα, τα αυγά κλπ. Καποιοι εχουν αλεργία σε αυτα. Παραθέτει ένα σωρο μπουρδες σε ένα αρθρο και απο κατω μου κοτσάρει άσχετες ερευνες να το παίξει και έγκυρος.

Τελικά στο ιντερνετ κυκλοφορεί πολύ μπούρδα....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...