Translate this page

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Πόσο εύκολο είναι να απογειωθεί η Ελληνική Μελισσοκομία; Τα βήματα που πρέπει να γίνουν...


Φίλες και φίλοι μια ημέρα έφτασε στα χέρια μου ένα έντυπο που ενημέρωνε για μια νέα επένδυση που έκανε η Ένωση Αγρινίου στην περιοχή.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 6,7 εκατ. ευρώ που αφορά στην κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος, η δραστηριότητα της οποίας αρχικά θα περιορίζεται στην παραγωγής φέτας και κίτρινων τυριών. Για τη νέα σεζόν έχει υπογράψει συμφωνία με μεγάλη αμερικανική αλυσίδα για την εξαγωγή φέτας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
«Όταν η νέα μονάδα μπει σε πλήρη λειτουργία –σε βάθος τριετίας- υπολογίζεται ότι η ποσότητα γάλακτος θα φτάσει τους 20.000 τόνους, η παραγωγή φέτας και κίτρινων τυριών τους 5.400 τόνους και ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ», τον χρόνο.
Από την παραγόμενη ποσότητα των τυριών, το 80% θα εξάγεται και μόλις το 20% θα κατευθύνεται στην ελληνική αγορά.


Ας μην σας κουράζω όμως θα περάσω στο ψητό.
Βλέπουμε πως μια μόνο Ένωση αυτή του Αγρινίου έκανε μια επένδυση 6.7 εκατομμυρίων ευρώ, και θα κάνει τζίρο από τα τυριά κτλ 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Τα προϊόντα της οποίας θα ταξιδεύουν κυρίως στο εξωτερικό και θα φέρνουν ζεστό χρήμα στην Ελληνική μας οικονομία.
Φυσικά η Ένωση Αγρινίου έχει επενδύσει τεράστια ποσά, και αγοράζει και δημητριακά και βρώσιμες ελιές πολλών ακόμα εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, τα οποία εξάγει στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

Για την ιστορία θα πω ότι έχουμε πάνω από 40 Ενώσεις Αγροτικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα.
Αν λοιπόν 1 μόνο έχει αυτή την δύναμη, σκεφτείτε Χ40 τι δύναμη έχουν.

Πάμε τώρα στο ελληνικό μέλι.
Η χώρα μας παράγει περίπου 10-15 χιλιάδες τόννους μέλι τον χρόνο.
Ενώ στο εμπόριο διακινούνται περίπου 5 χιλιάδες τόννοι τον χρόνο, με τιμή κόστους, τιμή παραγωγού δηλαδή μ.ο τα 5 ευρώ το κιλό μιλάμε για ένα ποσό των 25 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Σκέφτομαι τώρα το απλό.
Αν μια Ένωση της δυναμικότητας σαν αυτής του Αγρινίου αποφάσιζε να ασχοληθεί με την εμπορία μελιού, θα είχε την δυνατότητα να αγοράσει όλη την ποσότητα, σχεδόν σε τιμές μετρητής από την πρώτη χρονιά και να την εξάγει στο εξωτερικό.

Τι θα γινόταν όμως αν προς αυτή την κατεύθυνση ακολουθούσαν καμιά δεκαριά ακόμα ενώσεις;
Γιατί δεν χωράει αμφιβολία πως αν γίνει η αρχή θα ακολουθήσουν και άλλες ενώσεις.

Αυτό που θα γινόταν στα σίγουρα είναι μια εκτόξευση της ζήτησης για Ελληνικό μέλι.
Και φυσικά στο ελεύθερο εμπόριο είναι νόμος, και όταν ο ανταγωνισμός και η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή, τότε η τιμή ανεβαίνει.
Και αντιστροφα, οταν η παραγωγη ειναι μεγαλυτερη της ζητησης (οπως τωρα) τοτε η τιμη πεφτει.

Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε;
Απλά να ενημερώσουμε τις μεγάλες ενώσεις της χώρας και να τους ζητήσουμε να στραφούν και προς τον χώρο του ελληνικού μελιού.

Ποιος πρέπει να το κάνει αυτό;
Οι συνδικαλιστές μας, οι μελισσοκομικοί μας σύλλογοι, και οι μελισσοκομικοί  συνεταιρισμοί.
Είναι εύκολο να γίνει αυτό;
Απολύτως εύκολο, και με δεδομένο ότι το μέλι δεν χρειάζεται μεταποίηση, δηλαδή αγοράζεται, εμφιαλώνεται, και πωλείται απευθείας, ενώ δεν έχει και ημερομηνία λήξεως, είναι μια άκρως συμφέρουσα επένδυση που οι ενώσεις είναι αδύνατον να μην συζητήσουν.
Θα το κάνουν αυτό οι συνδικαλιστές μας, οι Μελισσοκομικοί μας Σύλλογοι, και οι Μελισσοκομικοί μας Συνεταιρισμοί;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Γιατί Όχι;
Γιατί επιθυμούν την διατήρηση του Status quo στην μελισσοκομία, και φοβούνται κάτι διαφορετικό που δεν μπορούν να υπολογίσουν τι ρόλο θα διαδραματίζουν σε αυτό.
Υπάρχει άλλος τρόπος να προσκαλέσουμε τις ενώσεις σε αυτόν τον διάλογο;
ΝΑΙ.
Μπορούν να γίνουν ομάδες σοβαρών παραγωγών που γνωρίζουν το θέμα, και να ζητήσουν συναντήσεις με τα κατά τόμους ΔΣ των ενώσεων της περιοχής τους.

Επίσης και μεμονωμένα σοβαρά άτομα που σχετίζονται με την μελισσοκομία και δραστηριοποιούνται στις ενώσεις μπορούν να ανοίξουν το θέμα.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε ενώσεις να δραστηριοποιηθούν στα του ελληνικού μελιού στο μέλλον;
Σίγουρα ναι, απολύτως ναι.

Το θέμα είναι πως όσο γρηγορότερα το δούμε, τόσο καλύτερα για την ελληνική μελισσοκομία.

Επαναλαμβάνω ότι.

Αν στην Ελλάδα έχουμε 10 δυνατούς εμπόρους, που να αγοράζουν για αρχή σε τιμές μετρητής και εξάγουν αυτό το μέλι, τότε οι τιμές θα εκτοξευτούν πολύ γρήγορα.
Και με μεγαλύτερες τιμές θα αυξηθεί και η παραγωγή μελιού, και οι μελισσοκόμοι, και τα μελίσσια, και οι νομές ακόμα, ναι γιατί μπορούμε να δημιουργήσουμε μελιτογόνα δάση, αρκεί να το θελήσουμε.
Να θυμίσω το παράδειγμα της Γαλλίας, που διψάει για θυμαρίσιο μέλι, και εμείς ίσως η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή θυμαρίσιου μελιού στον κόσμο είμαστε εκτός της Γαλλικής αγοράς...

Από την άλλη όμως...
Αν  τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν...
Η σταθερή ή η πτωτική τιμή του μελιού, θα οδηγήσει σε πτώση την παραγωγή μελιού, σε λιγότερους μελισσοκόμους, μικρότερο τζίρο της μελισσοκομικής οικονομίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Συνεπώς δεν είναι καθόλου δύσκολο.
Μερικές σωστές κινήσεις, αν γίνουν όλα θα αλλάξουν, και η ελληνική μελισσοκομία θα απογειωθεί σε χρόνο ντετέ...

MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσώνRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...