Translate this page

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Η Περέσκια και τα μυστικά της


Γράφει ο ερευνητής Νικόλαος Αργύριος Μητσιώτης από το Σαο Πάολο της Βραζιλίας

Επιστημονική ονομασία φυτού:
Pereskia aculeata mill


Καλημέρα Βασίλη Ξεσφίγγη

Σύμφωνα με τα όσα σου έγραψε ο κ. Άρης, η Περέσκια που υπάρχει στην Πρέβεζα αποδεικνύει ότι είναι το είδος το οποίο έχει την δυνατότητα να επιζήσει και ευδοκιμήσει σε όλα τα παραθαλάσσια μέρη του ιδίου γεωγραφικού πλάτους, και περισσότερο στα θερμότερα.

Μην περιμένετε να την πολλαπλασιάσετε με σπόρους, αλλά να κάνετε μοσχεύματα από το φυτό της Πρέβεζας και να παράγετε νέα φυτά.Η εικόνα πιο πάνω δείχνει πόσο μήκος πρέπει να έχει κάθε μόσχευμα για να είναι ολιγότερο ευαίσθητα,δηλαδή περισσότερο ανθεκτικά.

Οπότε αν κανείς δεν μπορεί να τα ποτίσει κάποια μέρα να μην ξεραθούν (να μην αφυδατωθούν).

Ας τα δούμε διαφορετικά:
Το κομμάτι του κλαδιού που θα το κάνουμε μόσχευμα να έχει μήκος τόσο, όσο να κατέχει πέντε ζευγάρια αγκάθια.
Φυτεύουμε χώνοντας στο χώμα τρία ζευγάρια αγκάθια και αφήνουμε δυο ζευγάρια έξω από το χώμα.


Τα φυτεύουμε σε σακουλάκια πλαστικά ειδικά για παραγωγή νέων φυτωρίων, αφού εμπλουτίσουμε το χώμα με χωνεμένη κοπριά.
Εκθέτουμε τις σακουλές με τα μοσχεύματα σε μέρος που να σκιάζεται λίγο στις ώρες που ο Ήλιος είναι πολύ δυνατός.

Ποτίζουμε κάθε μέρα δυο φορές, στους πρώτους δυο μήνες και μετά μια φορα την ημέρα (μέχρι τον Σεπτέμβρη) έχοντας σκοπό να αναπτυχθουν οι ρίζες.

Στα παραθαλάσσια μέρη μπορούν να ευδοκιμήσουν, αρκεί να φυτεύονται οριστικά σε μέρη ηλιόλουστα που να προστατεύονται από βόρειους ανέμους

Στα νησιά, ειδικά στην Κρήτη, επειδή έχει θερμότερο κλίμα, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν τα φυτώρια τα κεντρικά, και από εκεί να ταξιδεύουν ταχυδρομικά για τα υπόλοιπα νησιά ή τα παραθαλάσσια μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας.Θα ταξιδεύουν τα μοσχεύματα με (κουρεμένες) γυμνές ρίζες όπως φαίνονται στην εικόνα πιο πάνω.

Μια λεπτομέρεια...
Στα χέρια ενός φυτοκόμου που θα αναλάβει συνειδητά το υπάρχον φυτό στην Πρέβεζα, μπορεί να κάνει και φυτώρια με δυο ή τρία ζευγάρια αγκάθια (χώνει στο χώμα το ένα ή δυο ζευγάρια και αφήνει ένα ζευγάρι έξω), αλλά έτσι θα πρέπει να ποτίζει τα μοσχεύματα τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα.


Ο έμπειρος φυτοκόμος μπορεί να εκμεταλλευτεί και τα κλαδάκια τα οποία σε <τέτοια ηλικία> έχουν κορμό όπως στην εικόνα πιο πάνω.

Να φυτεύει τα μοσχεύματα σε γλάστρες οριζόντιες, χώνοντας στο χώμα 7-10 εκατοστά και να διατηρεί τις γλάστρες σε ημισκιερό μέρος και να ποτίζει 3-4 φορές την ημέρα μέχρι 3-4 μήνες, για να ριζώσουν.


Στις μέρες της ανθοφορίας οι μέλισσες πολλών ειδών, οι πεταλούδες και οι βομβίνοι επισκέπτονται εντατικά τα άνθη της Περέσκιας, επειδή παράγουν πολύ νέκταρ και γύρη που συλλέγονται πολύ εύκολα.Τα φρούτα της Περέσκιας έχουν υπόξινη γεύση και περιέχουν πολύ βιταμίνη C.

Στο εδώ γεωγραφικό πλάτος και οροπέδιο του Σαο Πάολο, Βραζιλίας η εποχή που ανθίζουν οι Περέσκιες είναι από Δεκέμβριο έως Μάιο.
Για το εδώ κλίμα είναι η εποχή των βροχών και της υψηλής θερμοκρασίας.

Τα φυτά ανθίζουν κάθε δεκαπέντε ημέρες, αλλά η ανθοφορία διαρκεί 2-3 ημέρες.
Οι πιο πλούσιες σε ποσότητα ανθέων είναι οι ανθοφορίες του Γενάρη και Φλεβάρη.

Οι Περέσκιες είναι αναρριχητικά φυτά, γνωρίζω φυτό 30 ετών σε ηλικία.

Συνεχίζεται...

Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Οι μήνες ανθοφορίας που δίνει ο κύριος Μητσιώτης είναι για το νότιο ημισφαίριο και την Βραζιλία καλοκαίρι και φθινόπωρο.
Δηλαδή στην Ελλάδα ανάλογοι μήνες είναι από Μάιο έως Νοέμβριο περίπου.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...