Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Μετκάλφα (Metcalfa pruinosa) το έντομο που γεμίζει ασφυκτικά τις κυψέλες μέλιΦίλες και φίλοι ο MELISSOCOSMOS όπως ήδη σας υποσχέθηκε σας δίνει σήμερα μια μεγάλη μελισσοκομική ευχάριστη είδηση που όμοια της δεν υπάρχει ίσως εδώ και δεκαετίες.
Πρόκειται για την έλευση και στην Ελλάδα του εντόμου Metcalfa pruinosa, που παράγει τεράστιες ποσότητες εκλεκτού μελιού.
Το Metcalfa pruinosa είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο που συναντάται σε μεγάλη ποικιλία δέντρων και θάμνων, τρέφεται με τους βλαστούς του και απεκκρίνει μια μελιτώδη ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες και την μετατρέπουν σε μέλι.
Λέγεται μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του MELISSOCOSMOU πως η εξέταση που έγινε σε Ελληνικό μέλι από Metcalfa pruinosa από τον καθηγητή Ανδρέα Θρασυβουλου ότι έδειξε πως πρόκειται για μέλι ανωτέρας ποιότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα μελιτώματα που παράγει η χώρα.


Επιπλέον, οι ποσότητες μελιού που παράγει το έντομο αυτό, η διάρκεια μελιτωεκρισης και η ποικιλία από πολλά και διαφορετικά δέντρα και φυτά το κάνουν ασυναγώνιστο.
Το έντομο αυτό προέρχεται από την Αμερική και έκανε την εμφάνιση του στην Ευρώπη πριν 30 χρόνια από την Ιταλία και σταδιακά εξαπλώθηκε, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και τακτοποιήθηκε και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα πεταλουδακι όπου γεννά στα δέντρα τα αβγά του και ακολουθείται η γνωστή διαδικασία μεταμορφώσεων του σε έντομο.
Έχει έναν μόνο αναπαραγωγικό κύκλο τον χρόνο, όπου μικρά και μεγάλα έντομα ρουφάνε χυμούς από τα δέντρα και τα φρούτα και εκκρίνουν μελίτωμα.


Το δε μελίτωμα όπως είπα μαζεύουν με λαιμαργία οι μέλισσες και το μετατρέπουν σε ένα παχύρρευστο κοκκινωπό εξαιρετικής ποιότητας μέλι.


Στην Ιταλία Ίδη παράγονται μεγάλες ποσότητες μελιού προερχόμενες από Metcalfa pruinosa και αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επικοινωνία του MELISSOCOSMOU με Ιταλούς μελισσοκόμους υποστήριξαν πως συχνά η μέση παραγωγή ανα κυψέλη από μελίτωμα μέτκαλφα ξεπερνάει τα 50 κιλά.


Ωστόσο πρέπει και να τονίσω ότι δεν είναι όλα τόσο ρόδινα, αφού το έντομο Metcalfa pruinosa προκαλεί σημαντικές ζημιές και σε αγροτικές καλλιέργειες κυρίως ακτινιδίων και αμπελιών και οι αγρότες το βομβαρδίζουν κυριολεκτικά να το ξεκανουν με χημικά κυρίως αφού οι φυσικοί του εχθροί στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι.


Η αντιμετώπιση του πλέον δεν είναι πολύ δύσκολη αφου βρέθηκε ότι με ψεκασμό ζεόλιθου το έντομο δεν πλησιάζει τις καλλιέργειες. Έτσι απλά και βιολογικά.

Το Metcalfa pruinosa προσβάλει μια σειρά από αγροτικές καλλιέργειες και δέντρα όπως μηλιά, ροδακινιά, λεμονιά, πορτοκαλιά, καρυδιά, συκιά, ελιά, ακτινίδια, βερικοκιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά και καλλωπιστικούς θάμνους.
Ωστόσο παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ένα χρήσιμο έντομο για την μελισσοκομία.
Ο εμβολιασμός μιας περιοχής είναι ευκολότατη υπόθεση.
Αρκεί η απελευθέρωση μερικών ενήλικων εντόμων και μετά περιμένεις ο χρόνος να κάνει την δουλειά του.

Ίσως μερικοί μελισσοκόμοι μου πουν εύστοχα, ότι καλά τι μας λες τώρα βρε Βασίλη, πόσο ηθικό είναι να απελευθερωθεί σε μια περιοχή ένα επιβλαβές έντομο;
Ή ακόμα ότι οι φορείς τα έβαλαν με τον εργάτη του πεύκου που δεν προσβάλει καν τις καλλιέργειες οπότε φαντάσου τι θα γίνει με το  Metcalfa pruinosa.

Έχω να απαντήσω όμως το εξής απλό.
Καθόλου ηθικό δεν είναι να απελευθερώσεις ένα επιβλαβές έντομο προκειμένου να τα οικοδομήσεις εσύ ο μελισσοκόμος και να καταστραφεί ο αγρότης...
ΟΜΩΣ!!!

Και πόσο ηθικό είναι όταν βλέπεις τον αγρότη να ψεκάζει μέσα στο μεσημέρι προκείμενου αυτός να προστατέψει την καλλιέργεια του για να τα οικονομήσει καταστρέφοντας όμως τον μελισσοκόμο;

Ίσως το Metcalfa pruinosa ήρθε για να ισορροπήσει κάπως αυτό το θέμα, αν και αυτό ακούγεται κάπως σκληρό.

Οι περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς Metcalfa pruinosa στην Ελλάδα μέχρι αυτή την στιγμή είναι η Κέρκυρα και στην βόρεια Ελλάδα στην περιοχή κοντά στον Νέστο.
Μελισσοκόμος μάλιστα που επικοινώνησε με τον MELISSOCOSMO με ενημέρωσε ότι τα μελίσσια κυριολεκτικά χτίζουν καπάκια, ότι ρίχνουν τρελούς γόνους και δυναμώνουν πολύ σε αντίθεση με αλλες μελιτωφοριες που αδυνατίζουν τα Μελίσσια.
Από την συγκεκριμένη περοχη ήταν το δείγμα που εστάλη στον κύριο καθηγητή μάλιστα.
Θα ελεγα πως αν υπάρχουν μελισσοκόμοι σε μερικές περιοχές που απορούν από που συλλέγουν οι μέλισσες τους, πως τότε δεν αποκλείεται η απάντηση να κρύβεται σε αυτό εδώ το άρθρο...


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


          

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που προτείνετε είναι απίστευτα ανήθικο και εντελώς ηλίθιο. Να προσβάλεις καλλιέργειες για να έχεις προσωρινή υπερπαραγωγή? Να καταστρέψεις κάποιους για να έχεις αυξημένη παραγωγή? Για το ανήθικο της υπόθεσης. Για το πανηλίθιο: Αύξηση προσβολών σημαίνει μείωση παραγωγής για τον αγρότη με μοναδική διέξοδο φυτοφάρμακα. Τι φάρμακα νομίζεις ΄το θα χρησιμοποιηθούν για να καταπολεμήσουν ένα τέτοιο έντομο και πόσο ακίνδυνα νομίζεις ότι θα είναι για τις μέλισσες?
Παρακαλώ σοβαρευτείτε, κανείς δεν ξέρει τις συνέπειες τέτοιων εγχειρημάτων. Σταματληστε να κοιτάτε μόνο την τσέπη σας και το εφήμερο κέρδος. Δεν υπάρχουν μαγικά και ξεκούρατα κόλπα, μόνο σκληρή δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

Νεα καρυά, χρυσούπολη και χρυσοχωρι γινεται χαμος ιούνιο,ιούλιο,αύγουστο 1 δοχειο τη κυψέλη.(Εδω και 9 χρονια!!!)

Ανώνυμος είπε...

Καλα σοβαρά τώρα?Λες για απελευθέρωση μετκαλφα σε καλλιέργεια στον αντιποδα επειδή ραντίζουν οι αγρότες?Σαν μέρος της αγροτιάς που είσαι και εσύ,θα πρεπε να ξέρεις και να ΣΕΒΕΣΑΙ τον κόπο της παραγωγής,ακόμα και αν ένα μέρος αυτής δεν σε βολεύει.Το να χτυπάει η μία μεριά την άλλη και να βγάζουμε τα ματάκια μας μεταξύ μας δεν είναι καθόλου καλή ιδέα και ειδικά όταν γράφεται δημόσια.Έχουμε τον καιρό,έχουμε το κράτος,αν έχουμε και ο ένας τον άλλο καταστραφήκαμε.Και μην μου πεις για τα ραντισματα κτλ...πάντα υπάρχει λύση και φυσικά ώριμη σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

O κυριος Θρασυβουλου σε μια συζητηση που ειχαμε στο συνεδριο της Αλεξανδρουπολης μας ειπε πως αν το εντομο καταφερει να ερθει κατω απο την κεντρικη Ελλαδα θα εχουμε πολλα προβληματα!!!Εμεις που εκτος απο μελισσια εχουμε ελιες αμπελια και κυπευτικα απλα την πατησαμε!

MELISSOCOSMOS είπε...

Γιατι οι ανωνυμοι μου βγαζουν γλωσσα;
Το εντομο εχει φτερα αν δεν το γνωριζουν.
Αυτο σημαινει πως και 50 χλμ το χρονο αν προχωραει σε 10 χρονια θα ειναι σε ολη την Ελλάδα.
Ουτε γιατι τρομαζετε δεν ξερω, στην Ιταλια που υπαρχει εδω και δεκαετιες δεν εβλαψε κανεναν.
Εδω ηρθαν μυκητες θανατηφοροι απο το Μεξικο και επληξαν τις ελιες, και θα φοβηθουμε ενα πεταλουδακι το οποιο δεν βλαπτει την ελια;
Επισης το εντομο υπαρχει στην Κερκυρα πολλα χρονια, ειδατε να παθουν τιποτα τα αμπελια και οι ελιες;

Ειδατε πως νιωθουν οι μελισσοκομοι που τους βλαπτετε τα μελισσια με τα ραντισματα τωρα;

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα,,

Παιδιά όλοι λίγο πολύ είμαστε αγρότες , αγρότες - μελισσοκόμοι και κάποιοι μελισσοκόμοι αλλα λόγου βλακείας και για μια ακόμη φορά θέλουμε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να έχουμε όλοι αυτό που θέλουμε.

α) Οι αγρότες τις μέλισσες δίπλα για να έχουν μια καλή πραγωγή ΠΧ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ άλλα που να καταλάβουν τα βόδια να ραντίζουν ζεόλιθο η αργά το βράδυ θέλουν μέρα μεσημέρι οκ αυτοί είμαστε ντουγάνια τέλος.

β) Ο μελισσοκόμος να έχει φούλ μέλι το ένα χέρι νίβει το άλλο!!!!!! άλλα και εμείς οι μελισσοκόμοι φούλ επίθεση κάτσε να μαζευτούμε να κουβεντιάσουμε να εξηγήσουμε τι και πώς το μόνο που μας νοιάζει είναι να λένε οι πρόεδροι στα σεμινάρια τους νέους μελισσοκόμους κάντε μελίσσια κάντε μελίσσια ενώ όπου υπάρχει πρόβλημα ΣΙΩΠΗ.

best
TZENARO

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...