Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Κλείστε μου τα μάτια δεν μπορώ να βλέπω άλλο...


ΤΡΥΓΟΣ ΣΕ ΒΑΜΒΑΚΙ 2015

Φίλες και φίλοι παλιότερα, πριν κάνουν την εμφάνιση τους τα νεονικοτινοειδή φάρμακα οι μελισσοκόμοι της χώρας που κατεβάζανε τα μελίσσια τους στον κάμπο έκαναν χρυσούς τρύγος.
Με την έλευση αυτών των φυτοφαρμάκων όμως πέταξε το πουλάκι, ή μάλλον το μελάκι.
Πριν δυο χρόνια ωστόσο η Ε.Ε διέταξε να σταματήσει δοκιμαστικά η χρήση αυτών των ουσιών.
Αν και η Ελλάδα ψήφισε κατά αυτού του μέτρου αναγκάστηκε να το ψιλοεφαρμόσει.
Λέω να το ψιλοεφαρμόσει γιατί οι ουσίες αυτές εξακολουθούν να κυκλοφορούν με την δικαιολογία ότι υπήρχε στοκ στην αγορά.
Έτσι από πέρυσι όσες περιοχές είναι καθαρές από αυτές τις ουσίες άρχισαν να δίνουν ξανά μελάκι το καλοκαίρι.
Το γνωστό καλό μελακι από βαμβάκι.
Και μιλάμε για πολύ μέλι.

Ένας συνάδελφος μια ημέρα είδε που έγραψα ότι το 2015 δεν πήρα παραγωγή, και μου λέει...

-Τι κάθεσαι και σκοτώνεσαι εκεί πέρα με τα πεύκα και τα παλιούρια;
Ανέβα στον κάμπο να δεις πως βγαίνει το μέλι...

Και μου έστειλε ένα βίντεο από τρύγο στο βαμβάκι το καλοκαίρι του 2015.
Και το είδα.
Και πόνεσα...
Κυρίως για τα μελισσάκια μου που φέτος έμειναν παραπονεμένα, και μετά για εμένα.

Και μίλησα στην Φρόσω, έλα να δεις τρύγο σε βαμβάκι της λέω...

- Δεν πάω εγώ σε βαμβάκι μου λέει, πέφτουν πολλά φάρμακα και μπορεί να χάσω τα μελίσσια μου.

Αλλά από τα πολλά ήρθε.
Κι όταν το είδε...

- Που είπες είναι αυτή η περιοχή μου λεει;

Πράγματι συνάδελφοι είναι χάρμα οφθαλμών.

Μιλάμε για 20 κιλά μέλι και παραπάνω καλοκαίρι μήνα στον κάμπο της Θεσσαλίας φυσικά.

Όχι εγώ δεν μπορώ να βλέπω άλλο, μόνο θεωρώ ότι έχω ευθύνη να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε του χρόνου και τα δικά μου μελισσάκια να τύχουν ανάλογης νεκταροέκκρισης.

Δείτε το βίντεο.
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

          

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν μιλάμε για τα φάρμακα των γεωργών καλύτερα θα ήτανε να σκεφτούμε πρώτα τα δικά μας φάρμακα, όπως τακ τικ, φουμεντίλ, τεραμικίνη, θειάφι, και ένα πλήθος μη εγκεκριμένων αλλά και απαγορευμένων ουσιών που εφαρμόζουμε ασύστολα, ανεξέλεγκτα και ασυνείδητα.

PANAGIOTIS είπε...

εσησ κυριε που γραφεται οτι πρεπη πρωτα να σκεφτουμε τα δικα μασ και μετα να κοιταξουμε τουσ αλλουσ σωτα και αγια μπορη μερηκοι να βαζουν οτη τουσ καπνειση μεσα στησ κυψελαισ του αλλα πηστευο οτι κανουμε οτι μπορουμε να ειναι τουλαχηστο οσο μπορουμε ποιο ανωδυνο φουμεντιλ τεραμικινη ειναι απαγορευμενα και πολη νεοι ουτε καν ταξερουν οτι μπορησ να βρησ απο καποιεσ αλλεσ χωρεσ δεκτο τη θειαφη τη χρησιμοποιο για τον κυροσκορο στην αποθεικη δεν νομηζω οτι δημιουργη καποιο πρωβλημα στο μελι χρησημοποιητε και στη βιολογικη γεωργια ειμαι απο νιση που καλιεργουν τη μαυρη σταφηδα το φεβρουαριο αρχηζουν με το ραουντα για τα χορτα μετα θαρηξουν νητρικη αμωνια στο αναμεταξη αν εχη βρεξη καιεχουν πλημυρησι δεν τουσ ενδειαφερη που θα ερθη το νερο στην δικη μου αυλη ερχεται και ρειχνη δηπλα στην πορτα σου και δεν τον νιαζη τα πηγαδια καταστραφηκαν ημαστε αναγκασμενη να αγοραζουμε νερο και αρχεσ απριλη μεχρη τελοσ μαη μεσα στο φαρμακο για τον περονοσπωρο βαζουν ρογκορ και υγρη θειαφη οποσ την αποκαλουν που δεν εχη καμια σχεση με τη θειαφη οταν πεφτουν τετοια φαρμακα και φυσαη φανταστητε τη γηνεται αν υπαρχουν και εικοσητα ζωα τοση μεγαλη ζυμια δεν την κανουν οι μελησοκομοι ευχαρηστο για την φηλοξενεια

Ανώνυμος είπε...

Θέλω και εγω

Ανώνυμος είπε...

Όπως πολύ σωστά λές ότι υπάρχουν νέοι που δεν ξέρουν καν από φουμεντίλ και τηραμικίνη, έτσι υπάρχουν και αγρότες που χρησιμοποιούν Ενεργούς Μικροοργανισμούς και άλλα παρόμοια που σέβονται τον άνθρωπο και την φύση. Τι γίνεται όμως με το σύνολο? Ας το ψάξουν οι ειδικοί καλύτερα.

πέρης είπε...

καλησπέρα σε όλους. περσυ έγινε δοκιμαστική καλιέργεια ενός υβριδίου βαμβακιού χωρίς επενδεδυμένους σπόρους στην περιοχή των φαρσάλων. περίπου 1000 στρέματα.
τα μελίσσια όντως μαζέψαν πολύ καλά σε σχέσει με άλλες περιοχές. μήπως έγινέ εκεί ο τρύγος που περιγράφεις? δεν έμαθα νέα από την παραγωγή σε βαμβάκι, ελπίζω να πήγε καλά για να μπορέσουμε ξανά να συνυπάρξουμε με αμοιβαίο όφελος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...