Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Κουιζ μελισσοκομικών γνώσεων


Είναι γνωστό ότι τα μεγάλα μελίσσια πολύ δύσκολα αποδέχονται βασίλισσα σε κλουβάκι.
Μελίσσια με πληθυσμό από 7 έως 20 πλαίσια έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να δεχτούν την βασίλισσα σε σχέση με μια παραφυάδα 3 έως 5 πλαισίων.

Γιατί γίνεται αυτό;


Θα ήθελα να γράψετε την γνώμη σας με σχόλιο.
Αύριο 1-5-16 θα δημοσιευσω την σωστή απάντηση.

MELISSOCOSMOS


          

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτο γινεται γιατι ειναι περιεργος ο μελισσοκομος. Σε μεγαλα μελισσια οι φερομονες δεν φτανουν σε ολο το μελισσι οποτε μολις ελευθερωνεται η βασιλισσα αποκτα καποιες μελισσες-προστατες κ δεν αφηνουν τις αλλες να την κουβαριασουν. Σταδιακα γυρνωντας στην κυψελη θα την αποδεχτουν ολες. Συνηθως ομως ο μελισσοκομος απο περιεργεια να δει αν εγινε αποδεχτη ανοιγει την κυψελη προωρα με αποτελεσμα να χανονται οι φρουροι της μανας κ οι αλλες την σκοτωνουν. Νεκ

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλος αριθμός εργατριών.

ΓΙΑΝΝΗΣ Μ. είπε...

ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΦΥΑΔΑ ΤΟ ΣΜΗΝΟΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΣΤΟ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

ΚΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΚΗ ????

ΜΑΡΙΝΟΣ είπε...

Το μεγάλο μελίσσι έχει μεγάλο αριθμό συλλεκτριών. Οι μέλισσες που επιτίθενται στη νέα βασίλισσα είναι οι παλιές συλλέκτριες οι οποίες αναγνωρίζουν την νέα βασίλισσα σαν εχθρό και θα την σκοτώσουν στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το μελίσσι τους. Στο μικρό μελίσσι ο αριθμός των μελισσών - παλαιών συλλεκτριών που θα κυνηγήσουν την βασίλισσα είναι μικρός και ως εκ τούτου η βασίλισσα έχει περιθώριο να ξεφύγει. Αντίθετα, οι νεαρές μέλισσες είναι ακίνδυνες και δεν αντιδρούν στην εισαγωγή νέας βασίλισσας.

Sotiris είπε...

Επειδη λογω πλυθησμου δεν ειναι σε απογνωση. Ενα μικρο μελισσι ειναι σε κατασταση κινδυνου και υποχωρει για να επιβιωσει.

Nick G. είπε...

Ίσως γιατί στο μεγάλο πληθυσμό δεν προλαβαίνουν να εξαπλωθούν οι φερομόνες της. Για τον ίδιο λόγο νομίζω, όταν σηκωνουμε πατώματα μπορεί να δούμε βασιλοκελια στη γονοφωλια, αν η βασίλισσα εχει ανέβει ψηλα. Εξασθενουν οι φερομονες και νομίζουν ότι την έχασαν.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί η μάνα σε κλουβάκι που θα βάλουμε, μέχρι να προσαρμοστεί(είτε λόγω της μεταφοράς -είτε λόγω στρες) δεν θα γεννάει αμέσως τον αριθμό των αυγών που γεννούσε η προηγούμενη μάνα του μεγάλου μελισσιού και έτσι θα την κόψουν.Ενώ το 3-5αρακι δεν θα καταλάβει τη διαφορά και θα τη δεχτεί εύκολα.
Χρήστος,Ναύπακτος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...