Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Ζάχαρη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε, ποιότητα, επεξεργασία, κατηγορίες.


H λέξη ζάχαρη προέρχεται ετυμολογικά από την σανσκριτική λέξη śarkara, που αρχικά σήμαινε άμμος ή χαλίκι. Το αρχαίο ινδικό όνομά της γκάουρα προφανώς προήλθε από την ονομασία "Γκουρ", αρχαίας ηγεμονίας της Βεγγάλης. Σήμερα στην Ινδία ονομάζεται γκυρ. Το ζαχαροκάλαμο καλλιεργούνταν στην Ινδία ήδη από την 1η χιλιετία π.Χ., αλλά έφτασε στη Βόρειο Αφρική και τη Νότια Ευρώπη τον 8ο αιώνα π.Χ. Η παρασκευή ζάχαρης φέρεται να ήταν γνωστή στην Ινδία από την 3η χιλιετία π.Χ.

Η ζάχαρη παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο, ζαχαρότευτλα, σφένδαμνο, κριθάρι, σόργο, άγρια χουρμαδιά, φοίνικα της Παλμύρας, φοίνικα τόντυ, κοκκοφοίνικα, ζαχαροφοίνικα, και ως ζαχαρούχος χυμός από τη γιουβαία και νύπα. Η παρασκευή ζάχαρης από ζαχαρότευτλα είναι πιο δύσκολη γιατί περιέχουν περισσότερες φυσικές και δύσοσμες ξένες ουσίες (ακαθαρσίες) από το ζαχαροκάλαμο.


Τρόπος παρασκευής
Στις μέρες μας η παρασκευή (παραγωγή) ζάχαρης, λόγω των βαρέων μηχανημάτων που απαιτούνται είναι βιομηχανική και πραγματοποιείται από ειδικά εργοστάσια καλούμενα βιομηχανίες ζαχάρεως. Στον ζαχαρόμυλο οι κομμένες φυτικές πρώτες ύλες τεμαχίζονται και συμπιέζονται σε πρέσες. Ο χυμός που προκύπτει καθαρίζεται με την προσθήκη ασβέστη και κατόπιν βράζεται σε μερικό κενό (που χαμηλώνει την θερμοκρασία βρασμού του) μέχρι να γίνει πηχτό σιρόπι που αποκτά καφέ χρώμα από τις συμπυκνωμένες προσμίξεις.
Καθώς το νερό εξατμίζεται, η ζάχαρη συμπυκνώνεται τόσο πολύ που το υγρό δε μπορεί πλέον να την συγκρατήσει και μετατρέπεται σε στερεούς κρυστάλλους. Οι υγροί κρύσταλλοι στεγνώνονται σε φυγόκεντρο, ένα διάτρητο τύμπανο παρόμοιο με εκείνο του πλυντηρίου που απομακρύνει το νερό από τα ρούχα καθώς περιστρέφεται. Το σιρόπι (μελάσα) απομακρύνεται αφήνοντας μια βρεγμένη καφετιά ζάχαρη που περιέχει μίγμα από μύκητες, βακτήρια, χώμα, ίνες και διάφορα άλλα υπολείμματα φυτικά και εντόμων.

1) Κρυσταλλική ή επιτραπέζια ζάχαρη 2) Ζάχαρη castor ή caster 3) Μαύρη ζάχαρη 4) Καστανή 5) Άχνη ζάχαρη 6) Άχνη που δεν υγρασιάζει (decorsuc) 7) Ζάχαρη σε κύβους 8) Ζάχαρη φούρνου 9) υγρή 10) Ντεμεράρα 11) Jaggery


Κρυσταλλική ή επιτραπέζια ζάχαρη 

Η άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλα είτε από ζαχαροκάλαμο. Η ακατέργαστη καφετιά ζάχαρη μεταφέρεται στο εργοστάσιο επεξεργασίας όπου καθαρίζεται με πλύση, επαναδιάλυση, βρασμό για επανακρυσταλλοποίηση και φυγοκέντρηση δύο φορές ακόμη, οπότε η ζάχαρη καθίσταται σταδιακά πιο λευκή. Η κλασική άσπρη ζάχαρη ονομάζεται, ανάλογα με το πάχος των κρυστάλλων της (κατ' αύξουσα σειρά), κρυσταλλική (refined), λεπτή (caster) και άχνη

Ζάχαρη άχνη

Είδος ζάχαρης με πολύ λεπτούς κόκκους που συνήθως περιέχει ένα 3% άμυλο αραβοσίτου ώστε να μην απορροφά υγρασία. Χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή γλάσων ζαχαροπλαστικής και γενικότερα για τη διακόσμηση διαφόρων γλυκών, όπως στο γλάσο ρουαγιάλ ή στην κρέμα σαντιγί, λόγω της άμεσης διάλυσής της.Καστανή ζάχαρη 

Πιο αρωματική, χημικά μη καθαρή (ή μερικώς καθαρή) μαλακή ζάχαρη, αποτελούμενη από κρυστάλλους σακχαρόζης με υπολείμματα μελάσας από ζαχαροκάλαμο ή παράγεται συνηθέστερα λόγω με επαναπρόσθεση της μελάσας σε άσπρη ζάχαρη από ζαχαρότευτλα. Η καστανή ζάχαρη περιέχει από 3.5% μελάσα (ανοιχτή καστανή ζάχαρη) ως 6.5% μελάσα (μαύρη ζάχαρη) κατά όγκο. Κατά βάρος η καστανή ζάχαρη του εμπορίου περιέχει μέχρι 10% μελάσα.


Μαύρη ζάχαρη
Επίσης αρωματική, με περισσότερη μελάσα. Η ακατέργαστη καστανή ζάχαρη (ή απλώς ακατέργαστη ζάχαρη) είναι καστανή ζάχαρη που παρασκευάζεται από την πρώτη κρυσταλλοποίηση του ζαχαροκάλαμου. Η ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, αν εν συνεχεία γίνει κατεργασία, αποδίδει περίπου 70% κατά βάρος άσπρ.


Ντεμεράρα

Ανοικτή χρυσαφί καφετιά ζάχαρη από τον Μαυρίκιο από χυμό ζαχαροκάλαμου. Ο χυμός θερμαίνεται για να εξατμιστεί το νερό και να κρυσταλλοποιηθεί, εν συνεχεία με φυγοκέντρηση απομακρύνονται ακαθαρσίες και στεγνώνει η ζάχαρη. Το όνομά της προέρχεται από την αποικία Ντεμεράρα στη Γουιάνα, όπου παρασκευαζόταν αρχικά.

Διαφορές μαύρης και λευκής ζάχαρης

Κατά τη παρασκευή της ζάχαρης το ζαχαροκάλαμο διαχωρίζεται σε σουκρόζη και μελάσες.
Η σουκρόζη αποτελεί τη γνωστή σε όλους μας ζάχαρη (άσπρη) ενώ η μαύρη ζάχαρη αποτελείται από 90% άσπρη ζάχαρη «περικυκλωμένη» από μελάσα, η οποία δίνει και στη μαύρη το χρώμα της.
Η μαύρη ζάχαρη έχει 380 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ενώ η άσπρη 387.
Τόσο η μια όσο και η άλλη περιέχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά κι ενώ η μαύρη περιέχει ελαφρώς μεγαλύτερες ποσότητες αυτές είναι αμελητέες, και δεν κάνουν καμία διαφορά στη διατροφή σας.
Άρα λοιπόν η μαύρη ζάχαρη λανθασμένα θεωρείται πιο υγιεινή από την άσπρη.
Η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η λευκή είναι χημικά επεξεργασμένη και γι’ αυτό έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.ΠΗΓΗ
http://www.stean.gr/
Επιμέλεια άρθρου MELISSOCOSMOS

          

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στη βιολογική μελισσοκομία μπορούμε να χρησιμοποιούμε ζάχαρη; Πόσο ; Μέχρι πότε; Ποια ήδη ζάχαρης; Κατω απο ποιες συνθήκες ώστε να μένουμε στη βιολογική;

Vasilis Lotsios είπε...

εμάς πια μας προτείνετε? να παίρνουμε για να κάνουμε τα σιρόπια μας

MELISSOCOSMOS είπε...

Κανα μια δυο ημερες υπομονη και θα μαθεις Βασιλη

MELISSOCOSMOS είπε...

7.18 στην βιολογικη μελισσοκομια επιτρεπεται η βιολογικη ζαχαρη μονο οταν υπαρχει μεγαλη αναγκη στα μελισσια.
Δεν σου προτεινω να μπεις σε βιολογικη μελισσοκομια ομως

Ανώνυμος είπε...

η "βιολογικη μελισσοκομία" είναι η μεγαλύτερη μούφα και επίσης απάτη για τον καταναλωτη. Τι θα πει ταϊζω βιολογικη ζαχαρη και όχι της συμβατική; Αυτα είναι μούφες. Ολα τα μελια αν δεν είναι νοθευμενα και δεν εχου υπολλείματα, πιάνουν το άριστο δυνατό ποιοτικά....Ασε που πολλα δήθεν βιολογικά προερχονται απο συμβατικές μονάδες που με διάφορες κομπίνες και παραθυράκια πηραν έγκριση. Είδαμε και με πολλα αλλα γεωργικα προίοντα τι κομπινες στηθηκαν και τι σαβουρα πασαρεται ως "βιολογικο" και καποιοι κερδοσκοπουν. Ξυπνατε!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι σωστό να τσουβαλιάζουμε τους πάντες και τα πάντα. Οι περισσότεροι βιομελισσοκόμοι δίνουν μεγάλο αγώνα για ένα ποιοτικό προιόν που έχει να κάνει με τις θεραπείες χωρίς χημικά φάρμακα, με τα μελισσοτόπια μακριά από καλλιέργειες και με τη διατροφή όταν χρειάζεται χωρίς ζάχαρη, μόνο με μέλι ή βιολογική ζάχαρη χωρίς κατάλοιπα θείου που κάνουν κακό στη μέλισσα. Ο καθένας τραβάει τον δικό του δρόμο στη μελισσοκομία ας κάνει σωστά τη δουλειά του και ας προσέχει πρώτα τα του οίκου του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...