Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Συνεχίζουμε την δουλειά μας: Αποκτάμε την εμπειρία που χρειαζόμαστε συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία από την γνώση καταξιωμένων ανθρώπων του χώρου!!! photos


Η παραγωγή βασιλικού πολτού, εν μέσω του θέρους σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Γιατί ο καύσωνας καταπονεί τον μελισσοκόμο, στεγνώνει το σκουλήκι στα βασιλοκελιά με αποτέλεσμα να έχεις απώλειες, μειώνει την δυνατότητα παραγωγής βασιλικού πολτού του μελισσιού, μειώνει την παραγωγή γύρης των φυτών και δημιουργεί πολλά ακόμα προβλήματα.
Κι όμως συνεχίζουμε δυνατά αυξάνοντας μάλιστα την παραγωγή μας.
Γιατί είχαμε την τύχη να έχουμε πρόσβαση στην γνώση καταξιωμένων ανθρώπων του χώρου.

Οι βασιλοτρόφοι Δημήτρης Γκλαβάς, Γρηγόρης Λεπίδας, Στέργιος Στεργάτος, Χρήστος Τσακανίκας, ο φίλος μου Θύμιος Σαμπρίκης από την Άρτα, και ο δάσκαλος Μόσχος Ντιώνιας είναι μερικοί μόνο από όσους βοήθησαν με την τεράστια πείρα τους στο να φτάσουμε  στο σημείο που είμαστε σήμερα.Και σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας, και να έχουμε μεγάλη αποδοχή κελιών που θα είναι ασφυκτικά γεμάτα με βασιλικό πολτό.
Ξεκινάς στα θολά, με μικρή αποδοχή και με κελιά που έχουν μέσα λίγο πολτό, και σιγά σιγά ξεκλειδώνεις τα μυστικά και βρίσκεις λύσεις που βοηθάνε στο να αυξήσεις την ποσότητα.
Ειδικά αν έχεις φίλους που βοηθάνε με τις συμβουλές τους.
Μετά προσαρμόζεις αυτές τις συμβουλές στα δικά σου δεδομένα, στον τρόπο που δουλεύεις, και βλέπεις τους κόπους σου να δικαιώνονται.
Εφαρμόσαμε την μέθοδο που δουλεύει ο Δημήτρης Γκλαβάς, με βασιλεμένα μελίσσια δηλαδή.
Με πολύτιμες συμβουλές του Γρηγόρη Λεπίδα για το μείγμα εμβολιασμού ξεκινήσαμε.
Βρήκαμε δυσκολίες στην αποδοχή των κελιών όμως, και ο Χρήστος Τσακανίκας μας συμβούλεψε να ενισχύσουμε τις αναλογίες στην τροφοδοσία.
Τα βρήκαμε σκούρα στην συλλογή του πολτού, όταν περνούσαν κεράκια κατά την συγκομιδή, και το ξεπεράσαμε με τις συμβουλές του Θύμιου Σαμπρίκη.
Ήθελα μεγαλύτερη ποσότητα πολτού στα κελιά, και την λύση μας την έδωσε ο δάσκαλος Μόσχος Ντιώνιας.
Τώρα αναζητούμε λύση στο να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες πολτού για την διαδικασία του εμβολιασμού, και πολλοί φίλοι μας έχουν δώσει ιδέες τις οποίες θα αρχίσουμε να δοκιμάζουμε.
Χρησιμοποιούμε μονωμένα καπάκια της ANEL αλλά και τα έξυπνα καπάκια της BEENECTAR στα μελίσσια βασιλοτροφίας προκειμένου να μην ζεσταίνονται πολύ οι μέλισσες ώστε να μην εγκαταλείπουν το πατώματα και τα κελιά λόγω ζέστης το μεσημέρι.


Χρησιμοποιούμε βέργες και των τριών εταιρειών, ΑΡΙΣΤΕΑΣ, ANEL, ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, προκειμένου να δούμε ποιες μας ταιριάζουν καλύτερα.
Βρήκαμε ότι κάθε μια έχει μοναδικά πλεονεκτήματα έναντι της άλλης, όπως επίσης ότι κάποιες βέργες βγάζουν πολύ περισσότερο βασιλικό πολτό, λόγω μεγέθους των κελιών.
Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και τις τρεις τύπους των βεργών, μα δεν μπορώ να γράψω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά για να μην μου έρθει πάλι κάνα εξώδικο.
Γιατί οι εταιρείες μάλλον αρέσκονται να διαβάζουν τα πλεονεκτήματα τους, μα όταν τους λες που πονάνε τους σηκώνεται η τρίχα κάγκελο.

Η ανάγκη του να βρούμε τον τρόπο να συλλέγουμε μεγαλύτερες ποσότητες μας οδήγησε να παραγγείλουμε βασιλοκελιά ακόμα και από το εξωτερικό προκειμένου να δοκιμαστούν, για να δούμε αν χωράνε περισσότερο πολτό από ότι τα ελληνικά.
Ερευνάμε συνεχώς δηλαδή, ρωτάμε, μαθαίνουμε, δοκιμάζουμε, βελτιώνουμε, ανακαλύπτουμε...


Στόχος μας είναι να βγάζουμε βασιλικό πολτό συνέχεια έως τον Νοέμβριο ώστε να έχουμε απόθεμα όλο τον χειμώνα.
Εκτός κι αν στην πορεία αντιμετωπίσουμε προβλήματα αποδοχής κτλ.
Γιατί άλλο είναι να κάνεις σχέδια επί χάρτου κι άλλο στην πράξη.
Όλα αυτά τα κάνουμε οι δυο μας, εγώ και η Φρόσω, δημιουργώντας τρόπους να είναι εφικτή η διαδικασία εμβολιασμού και συλλογής σε 20 πολύ δυνατά μελίσσια, με δυο βέργες στο καθένα κάθε φορά.

Για όλα όσα προανέφερα θα μιλήσουμε και θα τα εξηγήσουμε βήμα προς βήμα, εδώ στο Blog των μελισσοκόμων...

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για λεπτομέρειες
http://www.melissocosmos.com/2016/05/blog-post_53.html


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share