Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Έφτασε η κιβωτός των σπόρων που έστειλε ο μεγάλος Νίκος Μητσιώτης από την Βραζιλία...photos


Επιτέλους έφτασε το κουτάκι με τους σπόρους που έστειλε από το Σαο Πάολο της Βραζιλίας ο μεγάλος Νίκος Μητσιώτης για τους Έλληνες μελισσοκόμους.



Ανοίγοντας το, αντίκρισα τρία σακουλάκια με χιλιάδες σπόρους.
Το πρώτο σακουλάκι που έχει τους περισσότερους σπόρους...


Το φυτό Χοβένια (Hovenia dulcis), επίσης γνωστό ως ιαπωνικό σταφιδόδεντρο ή σταφιδόδεντρο της Ανατολής, είναι ένα ανθεκτικό δέντρο που βρέθηκε στην Ασία, από την ανατολική Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα ως τα Ιμαλάια (σε υψόμετρο μέχρι 2.000 μ.). Προτιμάει ηλιόλουστες τοποθεσίες με υγρό αμμώδες ή αργιλώδες έδαφος. Έχει εισαχθεί σε διάφορες χώρες σαν καλλωπιστικό, αλλά οι καρποί του είναι φαγώσιμοι επίσης. Ανήκει στο γένος Hovenia της οικογένειας Rhamnaceae και είναι ένα από τα τρία είδη Hovenia. Τα άλλα δύο είναι το acerba και το trichocarpa. Αυτό το ιδιαίτερο είδος, το dulcis, έχει δύο παραλλαγές γνωστές ως Tomentella και Koreana.

Αναπτύσσεται κυρίως σαν δέντρο, και σπανιότερα σαν θάμνος, είναι φυλλοβόλο και φτάνει στα 10 με 30 μέτρα ύψος. Σχηματίζει λεία κλαδάκια σε καφέ ή μαύρο-μωβ χρώμα με δυσδιάκριτες κουκίδες. Τα γυαλιστερά φύλλα του είναι μεγάλα και μυτερά. Τον Ιούλιο, τα δέντρα παράγουν τσαμπιά από μικρά κρεμ ερμαφρόδιτα άνθη. Οι δρύπες (καρποί με σκληρό κουκούτσι) εμφανίζονται στα άκρα των βρώσιμων μίσχων, που είναι σαρκώδεις και αποτελούν τμήμα του καρπού, κάτι σαν εξαρτήματα των φρούτων.

Πρόκειται για σπουδαίο μελισσοτροφικό φυτό.

Το δεύτερο σακουλάκι έχει τους λιγότερους σπόρους...


Το δεύτερο σακουλάκι ομολογώ ότι με ξάφνιασε λίγο.

Πρόκειται για ένα φυτικό σφουγγάρι.
Το φυτό λούφα είναι ένα κολοκυνθοειδές, μιας ομάδας φυτών, όπου συμπεριλαμβάνονται οι κολοκύθες, νεροκολοκύθες, και τα αγγούρια.

Τα γονιμοποιημένα λουλούδια μεγαλώνουν σε κυλινδρικά πράσινα φρούτα που μοιάζουν με τεράστιο αγγούρι (έχει μήκος 40-60 εκατοστά). Περιβάλλονται από ένα είδος δέρματος-φλούδας που μέσα του κρύβει το σφουγγάρι που τελικά εξελίσσονται σε έναν λοβό σπόρων που γεμίζει με πολλές ίνες κυτταρίνης. Το εξωτερικό περίβλημα αφαιρείται για να αποκαλύψει το " σφουγγάρι ".



Καλλιέργεια
Οι τεχνικές καλλιέργειας είναι κατά βάση ίδιες με εκείνες που αναφέρονται στην αγγουριά.
Ο χρόνος που χρειάζεται για την ανάπτυξη της λούφας, την ανθοφορία έως και την ωρίμανση μπορεί να ποικίλει. Συνήθως απαιτείται περίπου 160 ημέρες ή περισσότερο, αλλά θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε 130 έως 220 ημέρες ή περισσότερο .
Όταν τα λουλούδια γονιμοποιούνται, εμφανίζονται μικρά-λεπτά αγγούρια, όπως τα λαχανικά. Οι καρποί παραμείνουν μαλακοί μέχρι να δέσει το εξωτερικό περίβλημα. Τότε η ίνες και οι σπόροι αρχίζουν να διαμορφώνονται. Το φυτό συνεχίσει να αυξάνεται και να παράγει νέα φρούτα, ενώ τα παλαιότερα ωριμάζουν σε ‘’σφουγγάρι’’ . Μπορούν να συλλέγονται κάθε φορά που διαπιστώνουμε ότι είναι έτοιμα. Συνήθως εμφανίζουν ένα κίτρινο/καφέ χρώμα και γίνονται ελαφρύτερα σε βάρος επειδή στεγνώνουν εσωτερικά.

Ο Μητσιώτης μου γράφει ότι είναι εξαιρετικό μελισσοτροφικό φυτό.

Το τρίτο σακουλάκι έχει σπόρους...


ocimum gratissimum

Βασικά αυτό είναι βασιλικός.
Η συγκεκριμένη είναι μια ινδική ποικιλία Βασιλικού που δίνει μέλι και γύρη.


Ο Μητσιώτης μου έστειλε χιλιάδες σπόρους θεωρώντας ότι πρέπει να σπαρθούν στην Ελληνική ύπαιθρο.
Τα σπόρια αυτά είναι επιθυμία του να μοιραστούν στους αναγνώστες του Blog σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η επιθυμία του θα ασφαλώς θα γίνει πραγματικότητα.

MELISSOCOSMOS



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share