Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Πρέπει να προσέχουμε τους όρους που χρησιμοποιούμε, και όχι να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας!!!


Αν δεν θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας λοιπόν και ο κόσμος να αρχίσει να αγοράζει τίποτα σιρόπια, τότε πρέπει να προσέχουμε τους όρους που χρησιμοποιούμε προκειμένου να προωθήσουμε τα προϊόντα μας!!!
Σήμερα πήγαμε στο Σούπερ Μάρκετ.
Όπως πάντα η Φρόσω χάζευε τα ράφια με διάφορα αξεσουάρ, ενώ εγώ το ράφι με τα μέλια.
Περνάω αρκετή ώρα εκεί.
Κοιτάζω τις τιμές, τις ποικιλίες των μελιών, τις χώρες προέλευσης, παίρνω και ιδέες για την συσκευασία του μελιού κτλ.
Μου αρέσει να τα ψάχνω.
Σήμερα λοιπόν είδα ένα μέλι που μου τράβηξε την προσοχή.
Έγραφε ΑΘΕΡΜΟ ΜΕΛΙ στην ετικέτα του.Το πήρα το επεξεργάστηκα το κοίταξα.
Ήταν ένα απλό κρυσταλλωμένο μέλι με την προσθήκη αμυγδάλων μέσα.
Το όνομα του βασικά με χάλασε πολύ.
Γιατί άφηνε να εννοηθεί ότι αυτό είναι άθερμο ενώ τα άλλα προφανώς τα ρευστά μέλια είχαν υποστεί θέρμανση.
Ως απλός πελάτης του καταστήματος εγώ έτσι το αντιλήφθηκα τουλάχιστον.
Και μου κακοφάνηκε.

Δεν θέλω να κρυφτώ.
Είναι γνωστό πως ορισμένα μέλια διυλίζονται.
Όπως είναι γνωστό όμως πως και κάποια άλλα από φυσικού τους δεν κρυσταλλώνουν.
Ο όρος Άθερμο Μέλι, για ένα κρυσταλλωμένο μέλι, εγώ θεωρώ ότι θίγει τα υπόλοιπα.

Ως μελισσοκόμος αυτές οι τακτικές δεν μου είναι άγνωστες.
Ξέρω ότι κάποιοι μελισσοκόμοι προπαγανδίζουν ότι το δικό τους μέλι είναι το καλύτερο ότι δεν κρυσταλλώνει κτλ κτλ.
Λες και τα μέλια που κρυσταλλώνουν δεν είναι καλά.

Πολλές φορές μου έρχονται αγγελίες πωλήσεως μελιού.
Κάποιες από αυτές, γράφουν, ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ, ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΛΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ, ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΜΕΛΙ.

Όλες αυτές οι αγγελίες κόβονται από εμένα.
Εξηγώ ευγενικά στον συνάδελφο, ότι δεν είναι σωστό προκειμένου να προωθήσουμε το δικό μας προϊόν να αφήνουμε σκιές για τα υπόλοιπα.
Μερικοί το καταλαβαίνουν και μου στέλνουν διορθωμένη την αγγελία.
Άλλοι μουλαρώνουν και αρνούνται να την διορθώσουν, όπως αρνούμαι κι εγώ να την δημοσιεύσω.

Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω σήμερα με αυτή την ανάρτηση.
Εχθρός μας δεν είναι ο συνάδελφός μας.
Εχθρός μας είναι το εισαγόμενο μέλι, μα ακόμα και αυτο δεν ειναι σωστό να σηκωφαντηθεί.

Το συγκεκριμένο μέλι αντι για Άθερμο θα μπορούσε να ονομαστεί Ελληνικό Κρυσταλλωμένο μέλι, και να εξηγεί η ετικέτα ότι είναι προτιμότερο να καταναλωθεί κρυσταλλωμένο, παρα να ζεσταθεί.
Θα ήταν πιο τίμιο, και πιο σωστό.

Πρέπει να προσέχουμε τους όρους που χρησιμοποιούμε.
Να είμαστε ένθερμοι οπαδοί και υποστηρικτές όλων των Ελληνικών μελιών, χωρίς να κατηγορούμε ούτε τα εισαγόμενα, απλά να τονίζουμε την ανωτερότητα των εγχώριων λόγω κλίματος και συνθηκών.
Αν το κάνουμε αυτό, τότε πολύ γρήγορα θα δούμε ότι ο κόσμος θα στραφεί ακόμα περισσότερο προς το ελληνικό μέλι και γρήγορα θα ξεπουλάμε τα μέλια μας.

Αντίθετα αν αρχίσουμε να συκοφαντούμε τους συναδέλφους μας και τα υπόλοιπα μέλια, τότε ο κόσμος από φόβο θα απαξιώσει το μέλι, και είναι ικανός να στραφεί αλλού.

Για την ιστορία θα πω ότι στο ίδιο ράφι υπήρχε και ένα άλλο προϊόν που έγραφε ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ...

Αν δεν θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας λοιπόν και ο κόσμος να αρχίσει να αγοράζει τίποτα σιρόπια, τότε πρέπει να προσέχουμε τους όρους που χρησιμοποιούμε προκειμένου να προωθήσουμε τα προϊόντα μας!!!


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

          

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γατακια γεια σας.

Εγω δεν βλεπω κατι κακο στην ετικετα αθερμαστο μελι.

Επιλεγεις ποια στοιχεια του προιοντο σου θα προβαλεις σε σχεση με τον ανταγωνισμο παντα.

Ψεματα δεν ειπε;

Τι δλδ πρεπει ολες οι ετικετες να ειναι ιδιες του τυπου...ωραιο μελι...καλο μελι...ομορφο μελι...κλπ;

Ανταγωνισμος ειναι Βασιλη οχι συναγωνισμος και εχει και ονομα
Μαρκετιγκ και επικοινωνια.

Ακομα και οι μελισσοκοκοι μεταξυ τους ανταγωνισμο εχουν οχι συναγωνισμο.

Και να σε προλαβω, εγω μπορει να μην ανηκω σε αυτη την κατηγορια αλλα οι περισσοτεροι μελισσοκομοι ανταγωνισμο εχουν.

Αναλυση σ αυτο next time.

Ola ta alla einai the ass of the nine days.

Συγνωμη κιολας.

΄Στράτος Σαραντουλάκης είπε...

Καλησπέρα,
καταρχάς ο όρος είναι άθερμο μέλι. Θα μου επιτρέψετε μερικές διευκρινήσεις:

Δεν είναι όλα τα μέλια άθερμα. Για παράδειγμα τα μέλια των μεγάλων εταιριών στην Ελλάδα, που δεν αναγράφουν φυτική και γεωγραφική προέλευση ΔΕΝ είναι άθερμα αλλά ΧΑΡΜΑΝΙΑ. Έχουν υποστεί δηλαδή θερμική επεξεργασία, χάνοντας τα θρεπτικά τους συστατικά. Δεν είναι λοιπόν τα ίδια μέλια. Είναι βιομηχανικά και άρα κατώτερα!

Όλα σχεδόν τα μέλια που παράγουν οι μικροί μελισσοκόμοι ανά την Ελλάδα (και προφανώς και εσύ Βασίλη) είναι άθερμα! Εκτός αν κάποιος φτιάχνει χαρμάνια.

Στο εξωτερικό φυσικά και επιτρέπεται η αναγραφή άθερμο, άβραστο, αγνό και τα λοιπά. Στην Ελλάδα όμως έπειτα από καταγγελία του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών (!!!) –Συσκευαστών –Εξαγωγέων μελιού (οι οποίοι τονίζω ΔΕΝ είναι μελισσοκόμοι αλλά ΕΜΠΟΡΟΙ που φτιάχνουν χαρμάνια) απαγορεύτηκε η επιγραφή στην ετικέτα των λέξεων αυτών, διότι θίγονται τα συμφέροντα τους.

Αντί λοιπόν να καταλάβετε ότι σαν μελισσοκόμοι πρέπει να συσπειρωθούμε και να ανατρέψουμε ένα ανόητο νόμο που ωφελεί τυποποιητές που παράγουν προϊόν κατώτερο απ' το δικό μας και το οποίο με αυτό το νόμο εξισώνουν με το δικό μας, κάθεστε και τσακώνεστε μεταξύ σας.

Σαφώς και στην ετικέτα ΠΡΕΠΕΙ να αναγράφεται αν είναι ΑΘΕΡΜΟ όπως επίσης και αν έχει ΘΕΡΜΑΝΘΕΙ. ΜΕ ΝΟΜΟ!!!! ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ!!!

Εν κατακλείδι. Το μέλι μου και το μέλι σου Βασίλη είναι ΑΘΕΡΜΟ και ΑΓΝΟ. Το μέλι γνωστής εταιρίας, η οποία δεν αναφέρει φυτική και γεωγραφική προέλευση ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ και ΚΑΤΑΤΑΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

Στράτος Σαραντουλάκης
Μελισσοκόμος

Ανώνυμος είπε...

καλα κρασια .τα χαρμανια αν γινουν στην σωστη θερμοκρασια ειναι αχρηστα.τι αλλο θα ακουσω...........

΄Στράτος Σαραντουλάκης είπε...

Τα χαρμάνια θερμαίνονται στους 70ο C για 5-10 λεπτά. Οι ζυμομύκητες δεν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και καταστρέφονται. Έτσι το προϊόν μπορεί να διατηρηθεί σε ρευστή φάση για περισσότερο διάστημα, αλλά χάνει σε θρεπτική αξία (Πρακτική Μελισσοκομία – Ανδρέα Θ. Θρασυβούλου, 1998).

Μην υιοθετείτε τα επιχειρήματα των εμπόρων. Όσο περισσότερο "πειράζεις" ένα προϊόν τόσο χάνει.

΄Στράτος Σαραντουλάκης είπε...

2:48 Αφού εξισώνεις τα χαρμάνια με το αγνό, άθερμο μέλι, διάβασε λοιπόν στην Πρακτική Μελισσοκομία – Ανδρέα Θ. Θρασυβούλου, 1998 σελ 256. Εκεί θα δεις και για τα φίλτρα που χρησιμοποιούν για να αφαιρούν τη γύρη, ώστε να καθυστερεί η κρυστάλλωση. Μιας και η κρυστάλλωση για τους τυποποιητές είναι εντιεμπορική... Αλλά και τις επιπτώσεις στο μέλι της "προσεκτικής" θέρμανσης...

Ανώνυμος είπε...

στους 50 βαθμους το μελι γινεται χαρμανι.. δεν ειναι αναγκη να φτασει 70.και 70 να παει για μερικα λεπτα δεν παθενει τιποτα αν κρυωσει γρυγορα.

΄Στράτος Σαραντουλάκης είπε...

8:28 Μετά τους 45 βαθμούς το μέλι έχει απώλειες. Στους 70 έχει καταστραφεί. Αφού υπερασπίζεστε τόσο τα χαρμάνια γιατί δεν γράφετε λοιπόν στις ετικέτες σας ΜΕΙΓΜΑ ΜΕΛΙΩΝ και ΠΡΟΪΟΝ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ;

Για να τελειώνουμε, εμείς ζητάμε την ανατροπή αυτού του άθλιου νόμου που μας απαγορεύει να αναγράφουμε στις ετικέτες μας τις λέξεις ΑΓΝΟ και ΑΘΕΡΜΟ και ζητάμε να υποχρεωθούν όσοι κάνουν χαρμάνια να αναγράφουν τις σημάνσεις ΜΕΙΓΜΑ ΜΕΛΙΩΝ και ΠΡΟΪΟΝ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Το χαρμάνι είναι μέλι που μπορεί μεν να καταναλωθεί άφοβα, αλλά ΔΕΝ είναι αγνό. Πως θα γίνει δηλαδή. Αφού επεξεργάστηκε.Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι όλα τα μέλια αθερμα...το ίδιο είναι εγώ που απολεπιζω με απλό μαχαίρι κ ο άλλος που απολεπιζει με θερμό? Πάνω από τους 55 το μέλι καταστρεφεται,είναι γνωστό,το κερί λιώνει στους 72 άρα όλα τα θερμά μα χέρια σίγουρα πιάνουν πάνω από 55 και σίγουρα ένα μέρος του μελιού καταστρεφεται κατά την απολέπιση...μη τρελαθούμε κιόλας,γιατί υπάρχουν μηχανήματα ψυχρής απολέπισης,για το εφέ μόνο? Ξέρω ότι πολλοί χρησιμοποιειτε θερμά μαχαίρια,απλά αποδεχτείτε την αλήθεια,δεν είναι κακό,δεν είναι όλο το μέλι άχρηστο,μόνο μέρος αυτού... ελάτε τώρα αμφισβητιες πυροβολειστε...

όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια...

Ανώνυμος είπε...

Σωστός ο κύριος Σαραντουλακης...

Ανώνυμος είπε...

Άποψή μου και από αυτά που έχω διαβάσει, τα τυποποιημένα μέλια για να διατηρηθούν στα σούπερ μάρκετ για μεγάλο χρονικό διάστημα υπόκεινται σε επεξεργασία, όπου επηρεάζεται έστω και λίγο η ποιότητα τού μελιού.
Αλλά επί ουδενί λόγο δεν πρέπει να τυποποιείται το θυμαρίσιο μέλι και τις πορτοκαλιάς, γιατί είναι ευαίσθητα σε θερμοκρασίες πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο, που σε αναφορές τους και ο κύριος Θρασυβούλου ότι προτιμά τον παραδοσιακό τρόπο τριγισματος, και τις κυρίας Γούναρης που παροτρύνει τον κόσμο να προτιμά να αγοράζει μέλι από Μελισσοκόμους. ΑΝΤΟΝΗΣ Β.

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερα αντί για αντίλογο εγώ λέω να προβληματιστειτε όλοι εσείς που απολεπιζετε με θερμά μαχαίρια... κάπου πήρε το μάτι μου και ένα άλλο ακραίο που ένας τύπος απολεπιζε με πιστόλι θερμού αέρα,το κρατούσε μέχρι να λιώσει το κερί και να αρχίσει να τρέχει...τραγικά πράγματα...Απλά αυτό μετά δεν είναι μέλι,είναι γλυκαντική ουσία με γεύση μελιού...

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη το μελι του σουπερ μαρκετ, που ειναι το μισο που κυκλοφορει στην ελληνικη αγορα ειναι β'ποιοτητα για εσας! Το λαδι; Η τυποποιμενη φετα; Τοτε να περνουμε μελι μόνο απο παραγωγους. Αλλα πως να γινει αυτο οταν ολη η ελλαδα, παροτι εχει 20.000 μελισοκομους, εχει 30 μονο πιστοποιημενα τυποποιητηρια μελιου; Να παρουμε απο τη λαικη, απο τους πλανωδιους; Αφηστε τους σωστους τυποποιητες και μεγαλους συνεταιρισμους, και πιαστε τους εμπορους απο τα ωραια καστρα και φερνουν το κινεζικο, αγοραζουν και λιγο ελληνικο, κ το πουλανε στα γερμανοσουπερμαρκετ με 5 ευρω το κιλο για ελληνικο. Βασιλη, γραψε αφου τα ξερεις, τι φοβασαι

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου έτσι είναι,όλα αυτά του σούπερ μάρκετ τα προσιτά στον πολύ κόσμο είναι Β διαλογής. Έχεις πάρει λάδι πρώτο χέρι από παραγωγό να δεις διαφορά? Έχεις πάρει φέτα από τον τσοπάνη εκεί που πας τα μελισσια σου όλο κ κάποιο βοσκό θα έχεις συναντήσει... Τότε αν το είχες κάνει δε θα ρώταγες ρητορικα αν είναι Β διαλογής τα περισσότερα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ... Στην Ελλάδα αυτό έχουμε,μικρές ποιοτικές παραγωγές,όπου ο κάθε παραγωγός το πονάει αυτό που φτιάχνει,το αγαπάει,το φτιάχνει όπως θα το έτρωγε κ ο ίδιος... Όπου μπαίνει μέσα μεγάλη παραγωγή για την κονόμα η ποιότητα πέφτει... ουκ εν τω πολλώ το ευ,αλλά εν το ευ το πολύ...

Ανώνυμος είπε...

Κ αυτό είναι το κακό που θα πάθουμε σε λίγα χρόνια,λόγω της επιβληθησας φορολογισης κανένας μικρός παραγωγός δεν θα μπορέσει να ανταπεξελθει,θα επιβιώνουν μόνο οι μεγαλοπαραγωγοι-επιχειρήσεις. Έτσι δεν θα μπορούμε να ανταγωνιστουμε κανέναν στο εξωτερικό αφού μέχρι τώρα είχαμε ποιότητα όχι ποσότητα,τώρα θα χάσουμε την ποιότητα,θα πέσουν τα έσοδα των εξαγωγών,θα με θυμηθείς μια μέρα...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι σωστό προκειμένου να προωθήσουμε το δικό μας προϊόν να αφήνουμε σκιές για τα υπόλοιπα.
Έχει δίκιο ο Βασίλης. Η ουσία του θέματος είναι ότι κουτοπόνηροι συνάδελφοι συκοφαντούν με τον δικό τους έμμεσο τρόπο...
Μακάρι να ήμασταν όλοι αγνοί στην ψυχή και η χώρα μας δεν θα είχε αυτό το χάλι...

΄Στράτος Σαραντουλάκης είπε...

10:45 Δεν λέμε ότι το μέλι του σούπερ μάρκετ είναι κατώτερο. Λέμε ότι το μέλι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία είναι κατώτερο.

Για την εισαγωγή του Κινέζικου μελιού και τη μείξη του με Ελληνικό, που λες, υπάρχει επίσης άθλιος νόμος στην ΕΕ ο οποίος το επιτρέπει. Και μάλιστα με σήμανση ότι παράγεται στην ΕΕ.

Αυτό το μέλι δεν είναι κατώτερο;

Ξαναρωτώ όμως.

Εγώ αρκούμαι στο μέλι που παράγουν οι μέλισσες. Δεν έχω δικαίωμα να γράψω ΑΓΝΟ γιατί λέει υπονοώ ότι των άλλων δεν είναι.

Ωραία λοιπόν. Αυτός που ανακάτεψε 300 κιλά ανθόμελο με 200 θυμάρι και έβγαλε μισό τόνο θυμαρίσιο, πουλάει αγνό μέλι; Αφού το έφτιαξε μόνος του. Το επεξεργάστηκε. Δεν είναι ΦΥΣΙΚΟ προϊόν μέλισσας. Του έριξε και την σχετική υγρασία, το ξάνθυνε και λίγο να γίνει πιο εμπορικό και όλα αυτά με νόμιμο τρόπο. Είναι όμως αυτό το μέλι ΑΓΝΟ; Είναι ΦΥΣΙΚΟ; Είναι ΑΘΕΡΜΟ;

Χρησιμοποιώ επίτηδες αυτές τις λέξεις γιατί απαγορεύονται.

Ανώνυμος είπε...

Γατακια γεια σας.

Κατ αρχην ο Κ. Σαραντουλακης εβαλε το θεμα στην σωστη του βαση και συμφωνω μαζι του και μπραβο του.

Αν ψαξετε την νομοθεσια περι ετικετας τι επιτρεπεται και τη οχι θα συμφωνησετε και οι αλλοι με τα μαχαιρια τα πιρουνια και τα κουταλια σας.

Μολις τωρα μιλησα με φιλο στο Μεξικο.
Ετικετα μελιου στο Σουπερ Μαρκετ cosco "μελι μελισσας" οποιος καταλαβε καταλαβε!!!

Αν δε προσθεσω και λιγο TTIP βλεπω μελι μελισσας στα 3€ το κιλο!!!

Νιαουου
Παω για εγκεφαλικο..😿

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΑΝΤΑΡΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΕΤΟΣ

Pantelis είπε...

Ego eimai kata tis thermansis tou meliou se opiadipote thermokrasia... To meli otan thermenete xani treptika sistatika...kai idika stous 70 batmous einai gia petama kate me... Protimo na mou kristalosi to meli para na to thermano...kai an se kapion den tou aresi kristalomeno na min to agorasi stin teliki... As pari to meli tou souper market... Oti dineis perneis... Ego prosopika meli den mou exei mini apoulito pote... Kai afto giati thelo to meli mou na einai piotiko... An exete kalo meli tha to protimisi o kosmos...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...