Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Μείζον ζήτημα για συνταξιούχους αγρότες και μελισσοκόμους


Διαβάστε το σχόλιο του MELISSOCOSMOU στο τέλος του ποστ!!!

«Επειδή η νέα καλλιεργητική περίοδος ήδη ξεκινάει με τα σιτηρά, προτίθεστε να διευκρινίσετε άμεσα, επίσημα και αναλυτικά τι πρόκειται να γίνει με τους συνταξιούχους αγρότες, θα περικοπούν οι συντάξεις τους ναι ή όχι;
Αν ναι από πότε, σε τι ποσοστό και για ποιες κατηγορίες; Τι πρόκειται να γίνει με τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης που διαθέτουν, θα πρέπει να τα μεταβιβάσουν κι αν ναι, έχετε επεξεργαστεί όρους, προϋποθέσεις και χρονοδιάγραμμα, και πότε θα τα ανακοινώσετε;». Καταιγισμό ερωτήσεων θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που απευθύνει προς τους αρμόδιους υπουργούς εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης & κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τους συνταξιούχους αγρότες που συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα.Όπως αναφέρει ο Θεσσαλός πολιτικός «ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου που αρχίζει τις επόμενες μέρες με την σπορά των δημητριακών και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, σύγχυση και ανησυχία επικρατεί μεταξύ των συνταξιούχων αγροτών για το αν, τελικώς, θα περικοπούν οι συντάξεις τους σε περίπτωση που καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.
Ως γνωστόν, με το νέο ασφαλιστικό νόμο, τα Ταμεία εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ωστόσο, με το νέο νόμο είναι ασαφές αν το προηγούμενο νομικό πλαίσιο (νόμοι 2676/1999 και 3863/2010), που εξαιρούσε από την περικοπή των συντάξεων τους συνταξιούχους αγρότες του ΟΓΑ που συνέχιζαν την αγροτική τους δραστηριότητα, εξακολουθεί να ισχύει».

Όπως επισημαίνει ο κ. Χαρακόπουλος «οι συνταξιούχοι αγρότες, όπως και οι ενεργοί αγρότες, αποδεικνύουν την αγροτική απασχόλησή τους με την δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), που καταθέτουν μέχρι τις 15 Μαΐου κάθε χρόνο, καθώς και με τη φορολογική τους δήλωση.
Παράλληλα, η δήλωση καλλιέργειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων. Μετά και την έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, όπου δικαιώματα έχουν ενεργοί και συνταξιούχοι αγρότες, τα αναφερόμενα στο νόμο 4387/2016, έχουν δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίσει ότι «σε λίγο καιρό στη Θεσσαλία θα αρχίσει η σπορά των σιτηρών.
Οι αγρότες που βγήκαν στη σύνταξη το 2016, καθώς και αυτοί που έπονται για το 2017, αναρωτιούνται αν πρέπει ή αν αξίζει να καλλιεργήσουν, δεδομένου ότι αυτό συνεπάγεται έξοδα και τα ανάλογα παραστατικά.
Ανησυχούν επίσης, όπως και οι ήδη συνταξιούχοι των παλαιοτέρων ετών, για το αν πρέπει να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης ή όχι, καθώς ανατρέπεται κάθε είδους προγραμματισμός που έχει γίνει στις αγροτικές οικογένειες».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «είναι ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός και όσων δεν έχουν διάδοχο στην αγροτική τους εκμετάλλευση και οι συντάξιμες αποδοχές τους θα κινούνται οριακά στα 350 με 400 ευρώ μηνιαίως.
Εύλογα, λοιπόν, προβληματίζονται για το πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν, εάν υπάρξει περικοπή της σύνταξής τους στην περίπτωση που συνεχίσουν να καλλιεργούν».

Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Με λίγα λόγια...
Η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει κατά 60% τις συντάξεις ΟΓΑ αν ο αγρότης, ψαράς, μελισσοκόμος, κτλ, ο άνθρωπος του πρωτογενούς τομέα δηλαδή εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμα του όταν βγει στην σύνταξη.
Προσέξτε τώρα.
Η απλή αγροτική σύνταξη αυτή την στιγμή είναι 304 ευρώ τον μήνα.
Τουλάχιστον η μητέρα μου τόσα παίρνει κι ας πλήρωσε κανονικά ασφαλιστικές εισφορές.
Τα 400 ευρώ που βλέπετε πιο πάνω να αναφέρει ο βουλευτής είναι για ασφαλισμένους στην ακριβή κατηγόρια ΙΙΙ.
Αν η σύνταξη αυτή λοιπόν ήταν υψηλή, π.χ 1.000 ευρώ θα έλεγα ότι ο νόμος είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Αν όμως ο άλλος είναι 70-75 χρονών και έχει και 20 πρόβατα είναι γιατί δεν τον φτάνουν τα 300 ευρώ τον μήνα και θέλει να συμπληρώσει.
Αν του αφήσουν μετά τις μειώσεις 100 ευρώ τον μήνα σύνταξη όπως σχεδιάζουν, ας μου πει κάποιος πως θα ζήσει αυτός ο άνθρωπος;

Και τέλος θα πω.
Γιατί αυτή η πρεμούρα για τους αγρότες συνταξιούχους;
Εγώ ξέρω ένα σωρό ηλικιωμένους γιατρούς που βγήκαν στην σύνταξη και διατηρούν και ιατρείο, ή δικηγόρους κτλ.
Εκεί θα έχουμε την ίδια αντιμετώπιση;
Αλλά κι αν την έχουμε την ίδια αντιμετώπιση ο γιατρός θα κατορθώσει να ζήσει με το ιατρείο.
Ο γέρος αγρότης τι θα γίνει;

Λοιπόν δεν πάμε καθόλου καλά.
Έχουμε προ πολλού χάσει κάθε έννοια λογικής εδώ πέρα.
Ψηφίζονται νόμοι που είναι απαράδεκτοι μόνο και μόνο για να βγουν τα νούμερα του προϋπολογισμού, και δεν τους καίγεται καρφί για τον παράγοντα άνθρωπο.
Αυτόν μόνο στις εκλογές τον σκέφτονται, μα καλά του κάνουν από την άλλη γιατί εξακολουθεί και τους ψηφίζει.

MELISSOCOSMOSΠηγή: Agrocapital.gr

          

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς αλλά αυτή είναι μια πραγματικότητα για οποιονδήποτε συνταξιοδοτηθεί στην Ελλάδα. Από τη μια πλήρωνε μια ζωή για να πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη και να μπορεί να ζήσει. Από την άλλη το "κράτος" έκοψε σχεδόν στο μισό αυθαίρετα τις συντάξεις και καλείτε ο καθένας από αυτούς τους ανθρώπους να καλύψει την απώλεια του προϋπολογισμένου εισοδήματος προκειμένου να επιβιώσει. Το "κράτος" όμως απαγορεύει σ'αυτόν να ενισχύσει το εισόδημα του με οποιαδήποτε μορφής απασχόληση με το πρόσχημα ότι αφαιρεί θέσεις εργασίας. Αν όμως ζούσαμε σε ένα "κράτος" δικαίου και όχι αυτό το διαλυμένο χωριό θα έπρεπε να επιτρέπει την απασχόληση έως του ποσού της περικοπής της σύνταξης του. Δηλαδή αν η προϋπολογισμένη σύνταξη κάποιου ήταν προ μνημονίων 800€ και μετά έφθασε το 500€ τα 300€ θα ήταν δίκαιο να του επιτρέπει να τα καλύψει το ποσό που του αφαίρεσαν. Τα ποσά των συντάξεων που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι είναι ποσά που έχουν καταβληθεί τα προηγούμενα έτη και δεν μπορούν να παραγράφονται ούτε να μειώνονται μονομερώς από το "κράτος" όπως και οι δανειστές δεν παραγράφουν ούτε μειώνουν τα χρέη του "κράτους" (των τραπεζών για την περίπτωση της Ελλάδας").

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ είπε...

Ο κ.Μαξ.Χαρακοπουλος ας παει μια βολτα σε κανενα ψυχιατρο να τον κοιταξει .Οταν στα μπλοκα του περασμενου Γεναρη ,υποστηριζε τις καταστροφικες προτασεις των Μεγαλοαγροτων συνδικαλιστων που προσκεινται στην παραταξη του[βλεπε προτασεις του μπλοκου των Τεμπων,των Γιαννιτσων],δεν ηξερε οτι υπαρχουν και συνταξιουχοι αγροτες -μικροκαλλιεργητες? τΩΡΑ ΤΟΥς ΘΥΜΗΘΗΚΕ? ας θυμηθουμε ομως τις προτασεις που προτειναν οι συνδικαλιστες του κομματος τους.Διαχωρισμος επαγγελματιων αγροτων απο τους μη κατα κυριο επαγγελμα αγροτες-μικρικαλλιεργητες με απαλλαγη φορολογιας για τους πρωτους,τους δυνατους και μεταθεση των φορων στους δευτερους τους αδυνατους .Κατοχυρωση αγροτικου επαγγελματος, την στιγμη που η ευρωπη παει να σπασει τα καρτςελ των κλειστων επαγγελματων,[εφοσον αυτο ειναι αντιθετο με τους νομους της ελευθερης αγορας κατι που πρεσβευουν και οι ιδεολογικες αρχες του κ.Χαρακοπουλου]..Καλλιεργωντας λοιπον και υποστηριζοντας τετοιες προτασεις επομενο ηταν να φτασουμε και στην φορολογηση των συνταξιουχων αγροτων και μελισσοκομων. Ο κ. Χαρακοπουλος δεν γνωριζει προφανως τον ορο της φορολογικης κλιμακας.Δηλαδη να ορισθει μια κλιμακα φορολογησης με βαση το εισοδημα του καλλιεργητη, αφηνοντας εν μινιμουμ αφορολογητο ποσο,για αξιοπρεπη διαβιωση ως ελαχιστο εγγυημενο εισοδημα που εχουν ολες οι χωρες της Ευρωζωνης.Υπαρχουν συνταξιουχοι αγροτες με ιδιοκτησιες των 200, 300,η 500 στρεμ. ,Υπαρχουν συνταξιουχοι με χαμηλες συνταξεις και 20,30 στρεμ.Δεν θα μπουν ολοι στον ιδιο τουρβα Τελος να υπενθυμισω στον κ.Χαρακοπουλο οτι προιοντα που ειναι ελλειμματικα στην Ελλαδα, οπως μελισσοκομικα προιοντα ,κρασι ,αρωματικα φυτα,ειδη ξυλειας οχι μονο δεν δεν πρεπει ΝΑ παρεμποδιζεται φορολογικα η παραγωγη τους, αλλα αντιθετα να ενθαρρυνεΤαι ο παραγωγος τους απο την Πολιτεια.Και αυτα τα ελλειματικα προιοντα κρατουν την οικογενεια στην υπαιθρο της εΛΛΑΔΑς.αΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ

Ανώνυμος είπε...

σωστότατος ο Γιώργος από Γιαννιτσά,
Ο χαρακόπουλος ήταν (και είναι) με τον Σιδερόπουλο, τον Κοκκινούλη, τον Αντωνίου, τον Νασίκα... όλοι τους αγροτοσυνδικαλιστές με πάνω από 1000 στρέματα που φάγανε φάγανε φάγανε!!!
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112951798

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...