Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Παουλόβνια: Ένα άριστο μελισσοκομικό δέντρο που μπορούμε να φυτέψουμε


Η Παουλόβνια είναι φυλλοβόλο δέντρο με καταγωγή από την κίνα και το όνομα της το εχει πάρει προς τιμήν της Βασίλισσας Άννας Pavlovna της Ολλανδίας(1795-1865) κόρη του Τσάρου Paul της Ρωσίας.
Για τον ίδιο λόγο ονομάζεται "δέντρο Princess".

Η Παουλόβνια εχει την καταπληκτική ετήσια ανάπτυξη 3-5μετρα τον χρόνο και εχει πάρει τον τίτλο του πιο γρήγορου αναπτυσσομένου δέντρου στον κόσμο.
Ένα δέντρο τριών ετών φτάνει τα 10-15 μέτρα ενώ ένα ώριμο δέντρο παουλοβνιας φτάνει το μέγιστο ύψος των 20 μέτρων.


Μέλισσα σε άνθος Παουλόβνιας
Είναι ένα εκπληκτικό δέντρο που ακόμα κι αν κοπεί δεν θα χρειαστεί ξανά καινούργια φύτευση διότι μετά την κοπή, το δέντρο ξαναπετάει από τη βάση του καινούργιο βλαστό που αναπτύσσεται σε καινούριο κορμό με ακόμα πιο ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης αφού το ριζικό του σύστημα είναι ήδη ανεπτυγμένο.
Την Παουλόβνια την καλλιεργούν για την ξυλεία της.
Μπορεί να αποδώσει ξυλεία 1 κυβικού μέτρου υψηλής αξίας και μισό κυβικό καυσόξυλα από τους πλάγιους βλαστούς μέσα σε μόλις 8 με 10 χρόνια και σε 1 στρέμμα μπορεί να φυτευθούν μέχρι 80 δέντρα.


Αποτελεί ένα άριστο μελισσοκομικό φυτό αφού τα άνθη της παουλονιας είναι πλούσια σε βιολογικά ενεργές ουσίες με αποτέλεσμα τα μελίσσια κοντά σε δάση παουλοβνιας να παράγουν υψηλής ποιότητας μέλι με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες που θα δούμε πιο κάτω.

Στην χώρα μας μπορεί να φυτευτεί και να ευδοκιμήσει άνετα.

Αναδασώσεις. Η γρήγορη ανάπτυξη της αναδασώνει γρήγορα κατάλληλες εκτάσεις.


Αν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι της χώρας λειτουργούσαν θα μπορούσαν να οργανώσουν δεντροφυτευσεις με τα μέλη τους τους μελισσοκόμους, είτε συντονισμένα σε αναδασωτέες εκτάσεις είτε μεμονωμένα, ο κάθε ένας μερικά δέντρα κοντά στο μελισσοκομείο του, και τότε μέσα σε μόλις 2 χρόνια θα είχαν μια ακόμα δυνατή ανθοφορία στην περιοχή τους.

Μπορούμε να το βρούμε εύκολα και σε προσιτή τιμή των 2.5 Ευρώ έως 5 Ευρώ ανάλογα το μέγεθος του φυτού.

Σε ότι αφορά το μέλι, έψαξα για πληροφορίες και βρήκα πολύ ενδιαφέρον πράγματα.


Η Παουλόβνια έχει πολλά λουλούδια που μάλιστα είναι πλούσια σε νέκταρ.
Το μέλι του είναι ελαφρύ, διαφανές και αρωματικά.
Είναι το χρώμα που βλέπετε στην φωτογραφία πιο πάνω.
Το μέλι της Παουλόβνιας μπορεί να συγκριθεί γευστικά μόνο με το μέλι ακακίας.
Ωστόσο δεν είναι απλά νόστιμο.
Μπορεί να χαρακτηριστεί με λίγα λόγια ως  φάρμακο.
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, τους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα.

Φίλος αναγνώστης σχολίασε σχετικά:
Θέμης Μαγγανάρης είπε...
Καλησπέρα σας Εχω ήδη φυτεμένα δέντρα παουλόβνιας (1 και 2 ετών) και έχω έτοιμα προς διάθεση φυτά. Ξεκίνησα να φυτεύω για τις μέλισσες μου αλλά θα φυτέψω για την ξυλεία τους. Προσαρμόζονται σε όλα τα εδάφη απλά θέλουν άρδευση μέχρι το 3 έτος. Δίνει πολύ νέκταρ και γύρη,έχει ανθοφορία 7 εβδομάδες περίπου και δεν επηρεάζεται από βροχή και αέρα λόγω του σχήματος του άνθους (καμπανούλα).

Ακόμα και τα ίδια τα άνθη της όμως  θεωρούνται θεραπευτικά.
Ενδείκνυνται για την θεραπεία της βρογχίτιδας για το στομάχι, την σπλήνα και την χολή.
Πρόσφατα, τα άνθη της άρχισαν να χρησιμοποιούνται και στην βιομηχανία καλλυντικών και αρωμάτων.

Ας μην τα περιμένουμε λοιπόν όλα από τον Θεό συνάδελφοι, πόσα να πρωτοπρολάβει και αυτός, έτσι δεν είναι;
Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να συμβάλουμε στον εμπλουτισμό της χλωρίδας της χώρας μας, μα δυστυχώς δεν τα κάνουμε.

Ας όμως ελπίσουμε από τέτοιου είδους αναρτήσεις να βλαστήσει η ελπίδα και η όρεξη για δημιουργικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορείτε να αγοράσετε Παουλοβνια κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο πιο κάτω

http://www.texnagron.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%8C%CE%B2%CE%BD%CE%B9%CE%B1-p-386.html

Για τις ανάγκες του άρθρου συλλέχθηκαν πληροφορίες από τα site http://www.texnagron.gr/ και http://microcrop.eu/


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

          

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πότε είναι η ανθοφορια της;

Ανώνυμος είπε...

Μπορουμε να το βρουμε και στο ebay...

melimia είπε...

Στα δημοτικά φυτώρια Ραιδεστού Θεσ/νίκης υπάρχουν δένδρα με 2e.Βασίλη έστειλα πριν καιρό μία αγγελία πώλησης φακελωτής...έλαβες το e-mail?

MELISSOCOSMOS είπε...

Που να θυμαμαι...
Αν το δημοσιευσα θα το ελαβα, ενω αν δεν το δημοσιευσα δεν θα το ελαβα...

Νεκτάριος είπε...

Αρχικώς Βασίλη σε ευχαριστούμε διότι ότι αναρτάς, τα αναρτάς χωρίς δόλο, τουναντίον φαίνεται ότι το κάνεις με αγάπη προς τις μέλισσες και τον συνάδελφο μελισσοκόμο. ΌΜΩΣ (υπάρχει πάντα ένα "όμως" ) κάποια πεδία είναι για σένα εκτός του αντικειμένου σου και η άγνοια σου δικαιολογείται μέχρι ενός ορίου όμως. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορώ να πάρω αβίαστα ένα δέντρο μίας ξένης χλωρίδας και να το εισάγω "αβρόχοις ποσί" στην Μεσογειακή. Π.χ. παλαιότερα σε πολλά πευκοδάση μετά από πυρκαγιά, άκουσον άκουσον, οι μεγάλοι φυσιολάτρες-οικολόγοι-ηλίθιοι σκέφτηκαν αντί για πεύκα να φυτέψουν ευκαλύπτους (αυστραλιανό και δη επεκτατικό δέντρο)χωρίς μελέτη του οικοσυστήματος. Μέγα λάθος!! Το ίδιο ισχύει και για την ΠΑΥΛΟΝΙΑ (ορθή ονομασία) η οποία σε πληροφορώ πως είναι εξαιρετικά επεκτατική και δεν αφήνει τίποτα στο πέρασμα της από άλλα είδη. Το ριζικό της σύστημα επεκτείνεται πολύ γρήγορα και σε βάθος. Έτσι δεν μπορεί ο καθένας να πάρει μία παυλόνια και να την φυτέψει στον κήπο του και όλα καλά. Ούτε οι σύλλογοι να πάρουν αλόγιστα δέντρα και να πάνε να επενδύσουν στο "μέλλον" τους. Επίσης ένα πρακτικό ερώτημα είναι ότι ποιος μου λέει ότι το μέλι από παυλόνια δεν είναι ο δούρειος ίππος του κινέζικου μελιού ή ακόμη καλύτερα της κατάργισης της ταμπέλας "ελληνικό μέλι" στην (πολύπαθη) Ελλάδα λόγω της απληστίας του Έλληνα; Υποθέτω ότι πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε τα θέματα πιο σφαιρικά και μην τα μετραμε όλα με τα χρήματα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...