Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Ξεχειμώνιασμα


Βασίλη θα προσπαθήσω να αναπτύξω μια ακόμη σκέψη μου σχετικά με την μελισσοκομία και ειδικά με το ξεχειμώνιασμα , προσεγγίζοντας το θέμα αρχικά οικονομικά . 
Δεν είναι δικές μου σκέψεις αλλά τις έχω διαβάσει σε μελισσοκομικά βιβλία και στο διαδίκτυο , έχω πειστεί ότι είναι σωστές , και συχνά βλέπω να ξεφεύγουμε από τις τακτικές αυτές με αποτέλεσμα να χάνουμε εισοδήματα .Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι διατηρούν τον ίδιο ή σχεδόν τον ίδιο αριθμό κυψελών όλες τις εποχές . 
Το οικονομικό κόστος είναι υψηλό όταν συντηρείς πολλά μελίσσια μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αυτοσυντήρησης τους .
Αν για παράδειγμα έχεις 100 μελίσσια την Άνοιξη ,που κυνηγάς ανθοφορίες , όταν τελειώσουν οι ανθοφορίες  θα πρέπει να αποφασίσεις ποια είναι τα καλύτερα 10  μελίσσια σου να τα κρατήσεις και τα υπόλοιπα να τα χαλάσεις . Όταν λέω χαλάσεις δεν είμαι της άποψης να τα σκοτώσεις αλλά στην τελευταία κύρια ανθοφορία να κάνεις συνενώσεις τέτοιες ώστε να δημιουργήσεις υπερκυψέλες με υπερπληθυσμούς και υπεραποδώσεις .
Ας κάνουμε κάποιους υπολογισμούς για δούμε τι κόστος έχουμε συντηρώντας ένα μελίσσι . Αν , σύμφωνα με την ορθή μελισσοκομική τακτική , αφήσουμε από 10 κιλά μέλι σε κάθε μελίσσι στα 100 μελίσσια πρέπει να αφήσουμε 10Χ100=1000 κιλά μέλι με 7€ το κιλό μας κάνει 7000€ !!!! δηλαδή το ετήσιο εισόδημα μας !!  Αν όμως συντηρήσουμε 10 κυψέλες θα έχουμε αντίστοιχα 10Χ10=100 κιλά μέλι με 7€ το κιλό μας κάνει 700€ . Η διαφορά είναι μεγάλη αφού 7000-700=6300€ . . Εδώ πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν μας συμφέρει να συντηρούμε μελίσσια τις μεγάλες περιόδους που δεν είναι δυνατή η αυτοσυντήρηση τους .Για χάρη της κουβέντας θα θεωρήσουμε σαν μία τέτοια περίοδο τον χειμώνα και την διαδικασία του ξεχειμωνιάσματος .  
Θα προσπαθήσω να αναλύσω τους παράγοντες που μας οδηγούν σε αυτή την λάθος τακτική δηλαδή να έχουμε πάντα τον ίδιο αριθμό μελισσών παραβλέποντας το κόστος . 
Σαν πρώτο παράγοντα θεωρώ την μη τήρηση της ορθής μελισσοκομίας .
Δεν γνωρίζω κανέναν (δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν) που να αφήνει 10 κιλά μέλι στην κάθε μια κυψέλη αντίθετα γνωρίζω πολλούς που χρησιμοποιούν υποκατάστατα τροφής .Γνωρίζω και αρκετές συνταγές για τροφές όπως και εταιρίες παρασκευής τροφών . Αλλά ας μπούμε σε οικονομικά και πάλι χρησιμοποιώντας το προηγούμενο παράδειγμα . 
Αν έχουμε 100 μελίσσια και δεν αφήσουμε μέλι αλλά τροφοδοτήσουμε με υποκατάστατα θα 10€ ανά κυψέλη  (συνυπολογισμένων και των μετακινήσεων και κοστολογώντας τις εργατοώρες θα έλεγα ότι είναι με επιείκεια η τιμή των 10€ ανά κυψέλη) θα έχουμε στο τέλος της περιόδου 100Χ10=1000€ και  άγχος για τον καιρό (αν θα φτιάξει ώστε να μπορέσουμε να ανατροφοδοτήσουμε στις επόμενες μέρες αφού δεν υπάρχουν συσκευασίες υποκατάστατων τροφών των 7 κιλών που θα μας βοηθούσαν ) και αρκετή κούραση . 

Θα πάρω σαν δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες και από 100 κυψέλες αρχικά ξεχειμωνιάζουν και οι 100 . Θα πάρω όμως και σαν δεδομένο ότι η ανάπτυξη και υγιεινή των μελισσιών που ταϊστήκαν με υποκατάστατα υστερεί από αυτά που ταΐστηκαν με μέλι και γύρη . Άρα η μη τήρηση της ορθής μελισσοκομικής τακτικής μας οδήγησε σε 1000€ έξοδα αντί 700€ άρα επιπλέων έξοδα 300€ και στο τέλος έχουμε 100 μέτριας υγιεινής και ανάπτυξης μελίσσια .
Σαν δεύτερο παράγοντα θεωρώ τις ελλείπεις γνώσεις χειρισμών στην μελισσοκομεία .
Ακόμα μία φορά δεν γνωρίζω κανέναν που να μπορεί να αναπτύξει τα μελίσσια του από 10 σε 100 σε μικρό χρονικό διάστημα . 
Αντίθετα όλοι πολλαπλασιάζουν με ερασιτεχνισμούς τα σμήνη τους και τρέχουν να πιάσουν τα «πουλιά» που τους φεύγουν . Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μου είναι αδιανόητο ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος να μην κάνει επιλεκτική βασιλοτροφία αλλά να «σπάει» ένα «δυνατό» μελίσσι σε 2-3 παραφυάδες με σκοπό να ανανεώσει τις βασίλισσες ,που δεν έχει επιλέξει ,και για να μη τρέχει να μαζέψει τους αφεσμούς . 
Αυτό τελικά που πετυχαίνει είναι να βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση όταν «χαθούν» πολλά μελίσσια του να αγοράσει , βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη , από εξειδικευμένους μελισσοκόμους που ασχολούνται με βασιλοτροφία και παραφυάδες . Η βασιλοτροφία και η παραγωγή βασιλικού πολτού (την αναφέρω μιας και είναι άμεσα συνδεδεμένες ) είναι μία μελισσοκομική διαδικασία που απαιτεί γνώση που έρχεται μέσα από διάβασμα αλλά και σεμινάρια , επιδεξιότητα , αυστηρή τήρηση χρονοδιαγράμματος κλπ. 
Τα οφέλη είναι η εκτροφή επιλεγμένων βασιλισσών , η γρήγορη ανάπτυξη παραφυάδων , η καταστολή τις σμηνουργίας , ο ελάχιστος κόπος πολλαπλασιασμού των σμηνών . Δεν θέλω να επεκταθώ στον τρόπο που από 10 κυψέλες μπορείς να φτιάξεις 100 παραγωγικές αφού σκοπός μου δεν είναι να αναπτύξω τους τρόπους βασιλοτροφίας αλλά τους παράγοντες που οδηγούν στο να μην κάνουμε σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς .
Στον τρίτο παράγοντα πιστεύω ότι είναι η νομοθεσία . 
Το αναφέρω γιατί , αν κάνω λάθος ενημερώστε με , δεν μπορείς να δηλώσεις ότι αύξησες τα μελίσσια σου πάνω από 30% . 

Έτσι αν δηλώσεις στο βιβλιάριο σου ότι ξεχειμώνιασες 10 μελίσσια δεν δέχονται ότι στο τέλος της Άνοιξης να δηλώσεις 100 αν δεν προσκομίσεις τιμολόγια αγορών !! Έτσι σε αναγκάζουν να μην δηλώνεις την πραγματική εικόνα του μελισσοκομείου σου .
Στον τέταρτο παράγοντα θα έβαζα την «περπατημένη»
«Αφού ξέρουμε έναν τρόπο και δουλεύει ικανοποιητικά τι θέλεις και ψάχνεσαι με διαφορετικά πράγματα ; » Αυτό μου είχε πει έμπειρος μελισσοκόμος όταν τον ρωτούσα με αφορμή αυτά που διάβαζα και αυτά που παρατούμε ότι δεν συμβαδίζουν. Δεν είναι εύκολο να ξεχάσουμε τις συνήθειες μας αλλά αξίζει να πειραματιζόμαστε με «νέες» ιδέες έστω και σε μικρή κλίμακα . Θα αναφέρω ενδεικτικά την τράπεζα βασιλισσών που έχεις παρουσιάσει με την χρησιμότητα της στο ξεχειμώνιασμα  .
Σαν τελευταίο παράγοντα βάζω την τεχνολογία .
Θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν δύο τύποι μελισσοκόμων , οι παλιοί που τα ξέρουν όλα και δεν δέχονται κουβέντα για ότι νέο και αν τους πεις και οι νέοι που θέλουν να μάθουν . Οι παλιοί δεν συμμετέχουν σε σεμινάρια δεν αγοράζουν βιβλία ούτε καν σερφάρουν για μελισσοκομική ενημέρωση . 
Οι νέοι , που συνήθως είναι και μικρότερης ηλικίας είναι εξοικειωμένοι με το internet και βρίσκουν τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν από αυτό . Πολλές φορές όμως βασίζονται μόνο σε αυτό και δεν ανοίγουν και άλλες πόρτες πληροφόρησης όπως τα βιβλία και τα σεμινάρια . Το αποτέλεσμα είναι να υιοθετούν κάποιες λάθος τακτικές και αυτό γιατί δεν τονίζεται συστηματικά η ορθή μελισσοκομία . Θα δώσω δύο παραδείγματα : Υπάρχουν πολλές συνταγές για «τροφές» και σχεδόν ποτέ δεν τονίζεται ότι δυο είναι οι τροφές για την μέλισσα , το ΜΕΛΙ αλλά και η ΓΥΡΗ και δεν αντικαθιστώντας με υποκατάστατα . Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται οι τροφές αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι στην μελισσοκομική καθημερινότητα . Ένα δεύτερο είναι οι «εύκολοι» τρόποι πολλαπλασιασμού των σμηνών που περιγράφονται στο διαδίκτυο αψηφώντας ότι η βασιλοτροφία είναι η ποιο σημαντική δουλειά αφού από την ποιότητα της βασίλισσας θα εξαρτηθεί και η ανάπτυξη του σμήνους αλλά κυρίως η απόδοση της κυψέλης .    
          

Συμπερασματικά θα πω ότι κάνοντας το λάθος να ξεχειμωνιάσουμε όλες τις κυψέλες οδηγούμαστε στα παραπάνω λάθη που στοιχίζουν σε μελλοντικές αποδώσεις αλλά και σε άμεσο χρήμα  . Επίσης καλό θα ήταν να μπούμε στην διαδικασία, όλοι όσοι θέλουμε να λεγόμαστε μελισσοκόμοι, να αναπαράγουμε επιλεκτικά τις βασίλισσες και να μη αφήνουμε στην τύχη την βασιλοτροφία .

Με εκτίμηση, Μίμης 


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


          

7 σχόλια:

Theodoros είπε...

Οι μέλισσες το χειμώνα καταναλώνουν λιγότερες τροφές από κάθε άλλη εποχή.
Επομένως συμφέρει να διατηρείς περισσότερα μελίσσια το χειμώνα (που ζητάνε λιγότερα λεφτά)και να ξεκινάς την άνοιξη με ένα πολυπληθή στόλο έτοιμο σε λίγο καιρό να σου παράξει.
Εσύ μας λες να διατηρούμε λιγότερα μελίσσια το χειμώνα και με τον ερχομό της άνοιξης να ξεκινήσουμε με 10 καχεκτικά μελισσάκια τα οποία αφού περιμένουμε να ορθοποδήσουν (με ποιόν τρόπο), μας προτρέπεις να τα κόψουμε και να τα κάνουμε 100 και μάλιστα να προλάβουμε να τα κάνουμε δυνατά και έτοιμα για να κυνηγήσουν και ανθοφορίες.
Κι όλα αυτά χωρίς ταϊσματα την άνοιξη. Σε ποιό σινεμά το παίζει αυτό το έργο να πάω να το δω;

Ανώνυμος είπε...

Μιμη ευγε.
Εξαιρετικο αρθρο τοσο απο οικονομικης αναλυσης οσο και απο μελισσοκομικης
πρακτικης.Θα σου πω οτι κατι αναλογο γινεται (τηρουμενων των αναλογιων) στις βορειες περιοχες του πλανητη Καναδας,Β Ηνωμενες πολιτειες,σκανδιναβια και αλλου.
Με συνεπικουρεια της Ν Ζηλανδιας σε μελισσοδεματα,παγκοσμιως η πρωτη δυναμη........
Προμηθευει με μελισσια δεκαδες χιλιαδες μελισσοκομεια,για σκεψου καθε ανοιξη λοιπον
ο μελισσοκομος να παραλαμβανει τα μελισσια του δηλαδη τα κυρια εργαλεια του αποπαρασιτωμενα
με νεες και επιλεγμενες βασιλισες,ετοιμος για το κυνηγη της σοδειας του.
Με εκτιμηση Ματθαιος

Ανώνυμος είπε...

Ειναι ακριβως οπως τα γραφεις.Oι νεοι μελισσοκομοι αν βασιστουν μονο στο ιντερνετ θα πεσουν πανω σου και στα απιθανα που γραφεις.Παρε εσυ 10 μελισσια το χειμωνα και φτιαξε 100 παραγωγικα την ανοιξη και θα σου δωσουν το νομπελ μελισσοκομιας.Αυτο το να το πω εχει ξαναμπει.Βαλτο βασιλη συνεχως καποιος θα δικαιωσει και το Μιμη.

Δημήτρης Κ. είπε...

Φίλε Μίμη , καλή η προσπάθειά σου για απόλυτο οικονοτεχνικό έλεγχο των μελισσιών, αλλά το αποτέλεσμα είναι μη πραγματοποιήσιμο άρα λάθος..Αλλά αφού δεν είναι σωστό να καταδικάζουμε αν δεν έχουμε αντιπρόταση θα κάνω και εγώ την δική μου: Έχω 100 μελίσσια την Άνοιξη , κάνω βασιλισσοτροφεία σε 2-3 και κόβω την δέκατη μέρα από τον εμβολιασμό όλα τα μελίσσια στη μέση φτιάχνοντας μεγάλες παραφυάδες πάνω από 5-6 πλαίσια (αποφεύγοντας σμηνουργία), τροφοδοτώ-αναπτύσσω , στην ανθοφορία συνενώνω ανανεώνοντας ταυτοχρόνως τις παλιές βασίλισσες , παίρνω αρκετό μέλι = λεφτα στην τσέπη και μένω με 100 και πάλι. Αν θέλω να αυξήσω το κοπάδι το κάνω με βασιλισσοτροφεία τον Οκτώβριο κόβοντας παραφυάδες τις οποίες με αρκετό σιρόπι αναπτύσσω κτίζοντας κεριά και μαζεύοντας πλαίσια με μέλι. Το χειμώνα τους αφήνω 3-4 κιλά μέλι (είναι υπέραρκετό για παραφυάδα 3-4 πλαισίων)το υπόλοιπο μέλι που προήλθε από τροφοδοσία το αναμιγνύω με άχνη 100/25 και φτιάχνω σουπερ ζυμάρι με 75 λεπτά το κιλό για νωρίς την Άνοιξη. Η Άνοιξη με βρίσκει με πολύ νέες βασίλισσες χωρις κίνδυνο σμηνουργίας και αρκετά εφόδια. Άν το δώ αντίστροφα και φτιάξω παραφυάδες την Άνοιξη θα τις ταιζω όλο το καλοκαίρι , μέλι δεν θα πάρω και στο τέλος θα χάσω τις μισές από , πείνα - βαρρόα κτλ και θα μπώ μέσα οικονομικά με τις πάντες...

Νικος Βλάμης είπε...

"Δεν θέλω να επεκταθώ στον τρόπο που από 10 κυψέλες μπορείς να φτιάξεις 100 παραγωγικές αφού σκοπός μου δεν είναι να αναπτύξω τους τρόπους βασιλοτροφίας αλλά τους παράγοντες που οδηγούν στο να μην κάνουμε σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς ."Αυτό είναι το λάθος σου στο άρθρο,που
δεν αναφέρεσαι έστω και περιληπτικά στον τρόπο που από 10 κυψέλες μπορείς να φτιάξεις 100 παραγωγικές,αφου αναφέρεσαι ,όμως, αναλυτικα σε νούμερα και αριθμούς για τα έξοδα.Ετσι δείχνει
λειψό,"αστειο"για τους παλιούε και μη τεκμηριωμένο για τους νεους
ΦΙΛΙΚΑ ΝΙΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ ωραία όλα.Το βιβλίο του Prost αναφέρει έναν Αμερικανό που έγινε γνωστός γιατί το χειμώνα επνιγε τις μελισσες.Αναγκαίο κακό, τρώνε και δεν προσφέρουν τίποτα. Μόνο μια απορία. Με επιλεκτική βασιλοτροφια, πως θα γίνουν τα 10 ,8αρια ας πούμε, αρχές ανοιξης , 100 ,15αρια έστω , αρχές καλοκαιριού?
Με εκτίμηση, Θοδωρής. Περιμένω απάντηση με αγωνία.

Ανώνυμος είπε...

Ενα μελίσσι 7-10 πλαισίων μου κοστίζει 11-12 ευρώ σε τροφές , για να βγαλει το χειμώνα δηλαδη Οκτωβριο-Μάρτιο. Ποιός ο λόγος να συρικνώσω τα μελίσσια για να μην ταϊζω. Απο το μέλι που παραγει ενα μελισσι καλύπτεται. Εκτος αν τρέφετε αντιπαραγωγικα μελισσια.

Το κόστος της μελισσοκομίας δεν είναι εκεί. Είναι στα καύσιμα, στη συντρηση οχηματων, στην εφορία, στον ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στους Λογιστές, στον φόρο των προϊόντων.

Αν ασκεις τη μελισσοκομία για να ζήσεις ή εξαρταται ενα μερος της επιβίωσης σου απο εκει, τότε φαινονται αυτα τα προβλήματα. Τωρα με 20 μελισσια αν πουλας βαζακι χερι χέρι στους συγγενείς , δεν φαίνεται και δεν χρειαζεται να μπεις σε αυτα τα εξοδα. Απλα πραγματα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...