Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Κρας τεστ σκευασμάτων κατά της Νοζεμίασης έγινε στην Αμερική: Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ενδιαφέρον...

Νέο άρθρο

Ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου, η καρδιά των μελισσοκόμων παει να σπάσει από την αγωνία για την πορεία της υγείας των μελισσιών τους εν όψη του χειμώνα.
Ασφαλώς κι εγώ δεν θα μπορούσα να αποτελέσω εξαίρεση.
Ο λόγος για την Νοζεμίαση που τα τελευταία χρόνια θερίζει κυριολεκτικά τα μελίσσια οδηγώντας στο θάνατο πολλές χιλιάδες αποικίες μελισσιών κάθε χειμώνα στην χώρα.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι θορυβημένοι μελισσοκόμοι αναζητούν εναγωνίως λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.
Με δεδομένο ότι το Φουμιντίλ έχει απαγορευτεί, και το ότι η θυμόλη που μας προτείνουν οι ερευνητές μάλλον δεν τραβάει, κυριαρχεί στις συζητήσεις των μελισσοκόμων η ανησυχία και η ανασφάλεια.
Εδώ πρέπει να πω ότι δεν είναι μόνο οι απώλειες των μελισσιών του χειμώνα, μα πολύ περισσότερο είναι ότι την άνοιξη τα μελίσσια είναι ασθενικά και δεν αναπτύσσονται.


Ειδικά φέτος που το πεύκο πήγε καλά και ένας πολύ μεγάλος όγκος μελισσιών μπήκε στα πεύκα τα οποία συμβάλουν στην έξαρση της ασθένειας, θα το πω λαϊκά ότι αναμένεται να κλάψουνε μανούλες λόγω της Νοζεμίασης.

Προσωπικά έχω αποφύγει όλα αυτά τα χρόνια να πω στους μελισσοκόμους τι να χρησιμοποιήσουν κατά της Νοζεμίασης.
Γιατί ότι λειτουργεί είναι απαγορευμένο, ενώ ότι δεν είναι απαγορευμένο δεν είναι σίγουρο ότι λειτουργεί, οπότε δεν θέλω να πάρω κανέναν στον λαιμό μου.

Σήμερα θα σας γνωστοποιήσω μια ενδιαφέρουσα έρευνα από την Αμερική.
Όπως κάθε τι που δημοσιεύεται εδώ ενοχλεί πολλούς, και δεν σας κρύβω ότι αρκετοί είναι οι <<φίλοι>> που προσπαθούν να ρίξουν το blog.

Παρόλα αυτά εγώ θα κάνω την ανάρτηση κι ας λένε ότι θέλουν.

Στην Αμερική λοιπόν δοκιμάστηκαν κάποια σκευάσματα και ορισμένες μέθοδοι που λέγεται ότι δρουν κατά της Νοζεμίασης.
Από την δοκιμή προέκυψαν συμπεράσματα που θεωρώ ότι καλό είναι να γνωρίζετε.
Όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία δοκιμάστηκαν...

Το καναδέζικο Φουμιντιλ, το οποίο τονίζω ότι στην Ελλάδα είναι απαγορευμένο.
Η θυμόλη.
Το HoneyBHealty.
Το Nozevit.
Το VitaFeed Gold.
Το χλώριο.

Χρησιμοποιήθηκαν 28 μελίσσια που μολύνθηκαν με την ασθένεια N. ceranae, και οι εφαρμογές έγιναν με την μέθοδο της διαβροχής...


Και της ενστάλαξης.


Έγιναν 4 εφαρμογές και το πείραμα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει άλλη εναλλακτική αλλά και αποτελεσματική λύση πέραν της fumagillin (φουμιντίλ) κατά της ασθένειας.
Εδώ να πω ότι δεν θέλω να δώσω πολλές λεπτομέρειες για τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, γιατί πιστεύω ότι δεν πρέπει να αντιγράφουμε, αλλά αν θέλουμε να βοηθήσουμε πρέπει να κάνουμε κι εμείς έρευνες...

Αποτέλεσμα:
Όπως βλέπετε και οφείλω να πω ότι και εμένα με εκπλήσσει το Nozevit αποδείχτηκε καλύτερο ακόμα και από το Φουμιντίλ.
Ήρθε πρώτο σε αποτελεσματικότητα, αφού βρέθηκε πως μετά την θεραπεία στα μελίσσια που χρησιμοποιήθηκε το Nozevit υπήρχαν τα λιγότερα σπόρια.
Στην δεύτερη θέση ήρθε το Φουμιντίλ.
Στην τρίτη θέση το VitaFeed Gold.
Στην τέταρτη θέση το χλώριο.
Στην πέμπτη θέση η θυμόλη.
Στην έκτη θέση το HoneyBHealty.


Αξίζει να πω ακόμα πως...


Σημαντική θνησιμότητα ενηλίκων μελισσών μπροστά από τις κυψέλες παρατηρήθηκε σε μελίσσια που έλαβαν θεραπεία με VitaFeed Gold.

Οι αποικίες που έλαβαν fumagillin είχαν σημαντικά χαμηλότερες μετρήσεις σπορίων από τους ελέγχους ή άλλες θεραπείες, εκτός από το Nosevit (P <0,05) .
Δεν υπήρχε στατιστική διαφορά μεταξύ της fumagillin και του Nosevit.

Φίλες και φίλοι αυτά που διαβάζετε εδώ δεν σας τα λέει κανένα γατάκι.
Ούτε καν τα περιοδικά που τα πληρώνετε για να τα αγοράσετε.
Σε αυτά θα διαβάσετε κλαψουρίσματα του στυλ δεν έχουμε χρήματα για έρευνα...

Πρέπει ακόμα να τονίσω, ότι οι Αμερικανοί λένε ότι αυτό καταγράφηκε μεν, μα χρειάζονται και άλλες έρευνες, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα γίνουν κιόλας αυτές.
Καταλαβαίνετε όλοι νομίζω ότι τα συμφέροντα που διακυβεύονται σε παγκόσμιο επίπεδο για ένα φάρμακο κατά της Νοζεμίασης είναι τεράστια.
Δεν είναι εύκολο ένας ερευνητής να μας πει ότι το τάδε σκεύασμα θεραπεύει την ασθένεια και να κάνει πλούσια την εταιρεία που το παράγει, ανεξάρτητα με το αν το σκεύασμα αυτό θα σώσει τους μελισσοκόμους και τις μέλισσες.
Είναι πιο εύκολο για τον ερευνητή να βγάλει συνεργαζόμενος με μια εταιρεία ένα σκεύασμα με παραπλήσια σύνθεση και να το κυκλοφορήσει για ιδιον όφελος, να τα λέμε και αυτά.

Ένας τρελός Bloger όμως δεν νοιάζεται και πολύ για αυτά και δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομα τους.


Να κλείσω λέγοντας.

Η έρευνα λέει ότι χρησιμοποιήθηκε η πιο πάνω δόση θυμόλης καθώς η δόση που συνιστάται από τον Γιουτζέλ (2005) δεν δούλευε ολότελα.
Και πως το Nozevit είναι ένα βιολογικό σκεύασμα από φυτικές πολυφαινόλες που παράγεται από την φλούδα της Βελανιδιάς.
Είναι βιολογικό προϊόν, δεν αφήνει κατάλοιπα στο μέλι και είναι κατάλληλο ακόμα και για την βιολογική μελισσοκομία.

Στην αγορά το παράγει η εταιρεία apivita.

Η παρούσα ανάρτηση είναι ενημερωτική.
O MELISSOCOSMOS είναι σταθερά κατά της χρήσης απαγορευμένων σκευασμάτων στην μελισσοκομία και ως εκ τούτου η αναφορά του σε αυτά γίνεται μόνο για ενημερωτικούς και στατιστικούς λόγους.
Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί προϊόν διαφήμισης.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών          

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα ρε Βασσιλη αυτά τα δυο φαρμακα εχουν διαφορα δρασης,το nozevit όπως και η θυμόλη σκοτώνουν έναν αριθμο απο σπόρια της νοζεμίασης τα οποία θα ξαναδημιουργηθουν στην πορεία με βροχές,αυξημένη υγρασία κτλ.Ενώ το φουμιντιλ χτυπα ακριβώς στη πηγή της νοζεμίασης, σταματά τη δημιουργία σποριών,δηλαδη την θεραπεύει...κι εκει ειναι ολη η ιστορία!!!

Ανώνυμος είπε...

Αντιθετος αναφερεται οτι μετα τη θεραπεια με φουμεντιλ ενω στην αρχη μειωθηκε σημαντικα το ποσοστο των σποριων ομως μετα απο λιγο καιρο δεκαπλασ ι αστηκε απο οτι ηταν στην αρχη,ενω με νοζεβιτ παρεμεινε σε χαμηλα επιπεδα

MELISSOCOSMOS είπε...

3.15 πολυ σωστα.

Ανώνυμος είπε...

Ποια ή διάφορα του nozevit με το nozevit+

Αγνωστος Αγνωστος είπε...

Ποση θυμολη στο σιροπι εβαζαν αυτοι στη δοκιμη τους;

MELISSOCOSMOS είπε...

Δεν δινω περισοτερες λεπτομερειες, αντι να τα περιμενουμε ολα απο τους ξενους, πιεστε τους Ελληνες ερευνητες να κανουν ερευνες.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά το fumidil δεν θεραπεύει. Απλά παγώνει την περαιτέρω ανάπτυξη των σποριων, δεν τους επιτρέπει να βλαστησουν. Μόλις φύγει η δράση του τα σπόρια κάνουν την δουλειά τους μια χαρά.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ?ΕΛΕΟΣΣΣΣΣΣ

Ανώνυμος είπε...

Το φουμιντίλ είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία, έλεος κάφροι!!! Βάζετε στα μελίσσια ότι να'ναι, φάρμακα για σκύλους και για βόδια και αρνιά και μετά αποκαλείται το μέλι σας αγνό! Ντροπή σας. Το φουμιντίλ είναι θάνατος. Ξυπνάτε ρε καράβλαχοι, μορφωθείτε και λίγο... τακ τικ, ασουντόλ, φουμιντίλ, ζάχαρες... ωραία μελισσοκομία... μέλι αγνό!

MELISSOCOSMOS είπε...

4.17 ολοι γνωριζουμε για το φουμιντιλ, και ψαχνουμε να βρουμε ενα νεο προιον που να θεραπευει την ασθενεια και να ειναι και βιολογικο.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Βασίλη δεν το ψάχνεται καλά, εγώ γιατί γνωρίζω για το νοζεβιτ (και το χρησιμοποιώ) εδώ και 3 χρόνια, φέτος 4η χρονιά... Εξίσου δεν το ψάχνετε και για άλλα πράγματα. Και εσύ ακόμα που υποτίθεται το ψάχνεις, γράφεις για το ένα και για το άλλο, αλλά ακόμα τακ-τικ κάνεις και βαρροστόπ.... Δεν το λέω για να παρεξηγηθούμε αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα... Υπάρχει κι άλλος δρόμος, πολύ πιο δύσκολος αφού έχει παραπάνω κόπο αλλά θα το πάρεις πίσω στο προϊόν σου στην αξία του. Βαριέμαι, τα έχω γράψει πόσες φορές... Κάντε ότι θέλετε!

MELISSOCOSMOS είπε...

Δεν ξερω τι κανεις εσυ στα μελισσια σου, ουτε εσυ ξερεις τι κανω εγω στα δικα μου.
Ποτε δεν εχω μιλησει για φουμιντιλ, ποτε δεν εχω μιλησει για τακτικ, οποτε οταν μιλας για το τι κανω εγω στα μελισσια μου να μην υποθετεις αλλα να με ρωτας.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε ανωνυμε 2:44 μηπως εχεις την καλοσυνη να πας πεις τον αλλο δρομο για την Βαρροα, γιατι πολλοι απο εμας θα θελαμε να την δοκιμασουμε.
Προφανος το χειμωνα οι περισσοτεροι κανουμε οξαλικο, τι αλλο βιολογικο εχουμε για την υπολοιπη χρονια? το Μυρμηκικό οξύ σε τζελ FORBEEVAR? αν ναι τι αλλο?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...