Η αξία του δασόμελου - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Η αξία του δασόμελου

                              

Καλύπτει το 65% της εθνικής μας παραγωγής. Οχι πολύ γλυκό, συνεπώς δίνει λιγότερες θερμίδες. Βαθύχρωμο, δεν κρυσταλλώνει, πλουσιότατο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα. Η θαλερότης δεν συνιστά ελάττωμα, αποτελεί χαρακτηριστικό του.

Για το πευκόμελο ο λόγος, η αξία
και η ποιότητα του οποίου -μαζί με τα άλλα δασόμελα (ελάτης, βελανιδιάς, καστανιάς κ.ά.)

 Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως, μεταξύ άλλων, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα και άλλες, παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες μελιού τους από το δάσος. Το δασόμελο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Να σημειώσουμε ότι το μέλι δεν αλλοιώνεται, το χαλάει μόνο η υγρασία. Δεν έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων, είναι παντελώς απαλλαγμένο από αντιβιοτικά».

Η Ευρώπη είναι ελλειμματική στο μέλι και έχει ανάγκη εισαγωγών.

Η Ελλάδα έχει καταγεγραμμένα 1.450.000 μελίσσια. Στην Ελλάδα, με τη χλωρίδα και το ξηροθερμικό κλίμα της, ένα μελίσσι αποδίδει κατά μέσο όρο 10 κιλά, ενώ στην υγρή βόρεια Ευρώπη ένα μελίσσι αποδίδει 30 κιλά. Το μέλι προέρχεται από τα λουλούδια και από το μελίτωμα, δηλαδή το 70% της ελληνικής παραγωγής (60% πευκόμελο & 10% ελατόμελο), και μόνο από λουλούδια βελανιδιάς (1%) και περίπου 30% ανθόμελο (μόνο το 3-4% θυμαρίσιο).

Οσο για τη συσκευασία του; Η γυάλινη είναι καλή γιατί το υλικό αυτό είναι ουδέτερο και δεν αντιδρά με το μέλι ώστε να αλλοιώσει την ποιότητά του. Παράλληλα ο καταναλωτής βλέπει τι αγοράζει (χρώμα, ρευστότητα, κρυστάλλωση, καθαρότητα). Η τενεκεδένια συσκευασία βοηθάει περισσότερο στη διατήρηση της βιολογικής αξίας του μελιού γιατί δεν επηρεάζεται σημαντικά η βακτηριοστατική δράση του μελιού. Τα πλαστικά βάζα που δεν αναγράφουν την ένδειξη «για τρόφιμα» είναι ακατάλληλα και πρέπει να αποφεύγονται. *

Μια τροφή θησαυρός

**Τα ζάχαρά του είναι απλά, απορροφώνται αμέσως, γι' αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό για του αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.
**Εχει ανόργανα στοιχεία γνωστά ως ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και στη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και, τέλος, ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.
**Η συγκέντρωση των βιταμινών που έχει το μέλι δεν είναι αρκετή για τις ημερήσιες ανάγκες μας, βοηθά όμως στην απορρόφηση των ζαχάρων.
**Εχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς.
**Μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
**Η κατανάλωση μελιού βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω σιδήρου που περιέχει.
**Βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κάποιος γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.
**Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθά ιδιαίτερα άτομα που λόγω της καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
**Εχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.
**Είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών.

Ρεπορτάζ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

ΠΗΓΗ: Ανδρέας Θρασυβούλου - ΑΠΘ

Αναδημοσίευση απο...
http://www.enet.gr/