Τι λέει η ζυγαριά το φθινόπωρο!!! - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Τι λέει η ζυγαριά το φθινόπωρο!!!


10-11-13

Το φθινόπωρο τείνει προς το τέλος του συνάδελφοι και βρίσκει τα μελισσάκια μας να δουλεύουν ακόμα και να διατηρούν γόνους (εκτός μικρών εξαιρέσεων).
Αυτό είναι αρκετά καλό, καθώς και μέλια βάζουν αλλά και πληθυσμούς αυξάνουν, που σημαίνει ότι ο χειμώνας δεν θα τα ρίξει και πολύ.

Η ζυγαριά καταγράφει αύξηση βάρους αν και οι καλές μέρες περιορίζονται από τις βροχές.

Συγκεκριμένα από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου το μελίσσι της ζυγαριάς έχει καταγράψει αύξηση βάρους κατά 3 κιλά.


Το βάρος αυτό καταγράφεται από το νέκταρ της κουμαριάς που έρχεται στις κυψέλες.
Όπως σας είχα πει λοιπόν πριν από τις βροχές η κουμαριά δούλευε πολύ καλά.

Μέτα τις βροχές η δουλειά μειώθηκε και η αύξηση βάρους εμφανίστηκε ξανά 4 ημέρες μετά την βροχή, και είχε ανοδική τάση μέχρι σήμερα 10-11-13 που έδειξε αύξηση κατά 490 γραμμάρια.

Η υγρασία το βράδυ ήταν στο 91% και η θερμοκρασία στους 16 C.

Αμέσως μετά όμως άρχισε να βρέχει πολύ στην περιοχή, οπότε αναμένεται ξανά να κόψει η νεκαροέκκριση.

Όπως σας αποκάλυψα ήδη τα μελίσσια έχουν ρίξει πολλούς γόνους σε αρκετά πλαίσια.
Επίσης η βαρρόα άρχισε να εμφανίζεται ξανά, κάτι που είναι λογικό όμως.

Ελπίζω να συνεχίσει η κουμαριά και μετά τις νέες βροχές.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη φυσικά θα σας ενημερώσω!!!MELISSOCOSMOS


3-11-13

Μια ακόμα ενημέρωση για τα δεδομένα της Μελισσοκομικής ζυγαριάς σήμερα!!!

Ξέρω ότι οι ενημερώσεις αυτές σας ενδιαφέρουν πολύ, αφού βλέπω τα στατιστικά στις αναζητήσεις σας που το αποδεικνύουν.
Κάτι που είναι πολύ λογικό καθώς από τις ενδείξεις αυτές μπορούμε να έχουμε μια γενική εικόνα για το αν και πόσο θα χρειαστεί να ταΐσουμε τα μελίσσια και κατ επέκταση θα ξοδευτούμε τον χειμώνα που έρχεται...

Ελπίδες αισιοδοξίας έχω να σας δώσω λοιπόν από την ζυγαριά που βάλθηκε έστω και την τελευταία στιγμή να μας κάνει να χαμογελάσουμε κάπως!Όπως σας είχα πει και προ ημερών τα μελίσσια είχαν αρχίσει να δουλεύουν σχετικά καλά στην κουμαριά.


Αυτό συνεχίστηκε με εξαίρεση κάνα δυο ημέρες που είχε αέρα στην περιοχή και είχαμε έτσι μικρή πτώση.

Χτες και σήμερα όμως που οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες, η ζυγαριά κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 540 και 760 γραμμαρίων αντίστοιχα.
Λέω ότι η άνοδος είναι εντυπωσιακή για τα δεδομένα του φθινοπώρου, καθώς δεν μπορεί να συγκριθούν τα μελίσσια σε σχέση με την άνοιξη ούτε σε πληθυσμούς, ούτε σε δουλειά, ούτε σε διαφορές βάρους.

Για φθινόπωρο λοιπόν πάνε καλά.

Για αύριο αναμένεται ξανά άνοδος αφού ο καιρός θα είναι καλός, ενώ από μεθαύριο θα βρέξει οπότε μετά δεν μπορώ να ξέρω αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν τα μελίσσια ή αν θα συνεχίσει να δίνει η κουμαριά...

Πιστεύω πάντως πως θα συνεχίσει αν και αυτό το λέω με επιφύλαξη.

Αυτό που πρέπει να ελπίζουμε είναι να δούλευαν τα μελίσσια έστω για μια εβδομάδα ακόμα έτσι καλά, για να μπει 4-5 κιλά μελάκι ακόμα στις κυψέλες, και να μην χρειαστούν τροφή τον χειμώνα τα μελίσσια.

Τέλος να πω και για τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να καταγράφουν για να μπορούμε να τις συγκρίνουμε του χρόνου πχ ότι, η υγρασία στην περιοχή σήμερα το βράδυ ήταν στο 92% και η θερμοκρασία στους 17C.

Ότι άλλο θετικό ή αρνητικό καταγράψει η ζυγαριά θα σας το κοινοποιήσω εδώ στον MELISSOCOSMO!!!
29-10-13

Συνάδελφοι το ρείκι στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας τελείωσε ή τελειώνει όπου να ναι...

Λίγοι είναι οι μελισσοκόμοι όμως που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της ανθοφορίας του αν κρίνω από τις πληροφορίες που έρχονται στο Blog.
Αντίθετα τα νέα από τα πεύκα είναι πολύ καλύτερα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν μελίσσια κοντά σε πευκοδάση δηλαδή.
Αλλά και η κουμαριά δείχνει καλά σημάδια προς το παρόν όπου έχει ξεκινήσει.


Στην περιοχή μου 3 μέρες έχει που ξεκίνησε η κουμαριά και η ζυγαριά είχε θετικό πρόσημο, κατά 20 γραμμάρια την πρώτη ημέρα, κατά 400 την δεύτερη και κατά 450 γραμμάρια την τρίτη μέρα, σήμερα δηλαδή.
Η υγρασία στην περιοχή το βράδυ είναι στο 83% και η θερμοκρασία στους 17C.
Τα μελίσσια δείχνουν τάση να μαζέψουν μέλι κι όχι να απλώσουν γόνους, ενδεχομένως λόγο της περασμένης εποχής.

Με λίγη τύχη που φέτος δυστυχώς έχει πάψει να μας χαμογελάει .. θα μπορούσαν αν δούλευαν έτσι καλά για 10 ημέρες να μαζέψουν τις προμήθειες του χειμώνα.

Τέλος αν και δεν θέλω να σας τρομάξω δεν μπορώ να μην πω ότι παλαιοί μελισσοκόμοι έμπειροι θεωρούν ότι τον φετινό χειμώνα θα έχουμε πρόβλημα με την Νοζεμίαση ή και άλλες ασθένειες!!!

Μακάρι να μην επαληθευτούν αλλά εγώ το καταγράφω και θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη της ζυγαριάς άξιας σχολιασμού εννοείται ότι θα σας ενημερώσω ξανά!!!MELISSOCOSMOS
22-10-2013

Σιγά σιγά οδεύουμε προς τα τέλη του Οκτώβρη συνάδελφοι.
Ένας Οκτώβρης αρκετά πιο κρύος από πέρυσι είναι αυτός που διανύουμε και η μέχρι τώρα φθινοπωρινή δουλειά των μελισσιών δεν με ικανοποιεί καθόλου.

Το ρείκι δηλαδή ενώ είχε ξεκινήσει καλά το έπιασαν βροχές εν μέσω ανθοφορίας και βοριάδες και το έκαψαν.

Ευτυχώς τα μελίσσια πρόλαβαν κι έριξαν κάποιους γόνους και θα βγει ο χειμώνας πληθυσμιακά αρκετά καλά, αλλά οπωσδήποτε θα χρειαστεί να μπει το χέρι αρκετά βαθιά στην τσέπη για να αγοραστούν τροφές.
Στην τσέπη που δυστυχώς είναι άδεια αφού δεν προλαβαίνουμε όλοι πιστεύω, να πληρώνουμε τα αλλεπάλληλα χαράτσια και τα κέρατα των πολιτικών!!!

Μαθαίνω από πολλές πήγες ότι το πεύκο πάει απρόσμενα καλά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, και πως πάνε μελίσσια στην Εύβοια άρον άρον αυτές τις μέρες.


Όσον αφορά την ζυγαριά, στην περιοχή μου το ρείκι κάηκε όπως σας είπα, και δουλεύουν λίγο την κουμαριά τώρα που όμως δεν άνοιξε καλά.

Έτσι σήμερα είχαμε οριακή άνοδο 20 γραμμαρίων με 96% υγρασία και θερμοκρασία 17 βαθμών το βράδυ στο μελισσοκομείο μου.
Το μελίσσι της ζυγαριάς ζυγίζει 33.80 κιλά τώρα!

Αύριο η θερμοκρασία θα έχει άνοδο και θα φτάσει τους 28 βαθμούς με νοτιάδες στην περιοχή.
Θεωρώ ότι αύριο λοιπόν ίσως τα μελισσάκια δουλέψουν καλύτερα.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όμως το ρείκι είναι σε πλήρη ανθοφορία ενώ υπάρχουν και λίγες περιοχές που τώρα ανοίγει, και μακάρι να έχουν καλύτερη τύχη από την δική μας!

Όχι πολλά νέα αυτή την φορά ούτε και καλά συνάδελφοι, ας ελπίσουμε σύντομα να υπάρξουν καλύτερα!!!MELISSOCOSMOS16-10-2013

Στην περιοχή μου συνάδελφοι το ρεικι δεν πηγαίνει και τοσο καλα.

Γονοι υπήρξαν αλλα πλεον το ρεικι μετραει μερες μεχρι να τελειωσει και το βαρος των μελισσιων δεν αυξήθηκε.

Ενδεικτικά αναφέρω πως το μελίσσι της ζυγαριας πριν παει στο ρεικι ηταν 34.03kg ενω τωρα που το ρεικι τελειωνει το βαρος του ειναι 34.39kg.

Απόλυτη αποτυχία λοιπον τουλάχιστον για την περιοχη μου, με μονη ευχαρίστηση την αύξηση των πληθυσμών.


Ομως ακολουθεί η κουμαρια που μπορει με την βοηθεια του καλου καιρου να ανατρέψει την κατασταση ή και να την επισφραγίσει.

Τις τελευταίες μερες υπηρχε αύξηση βαρους απο 100 εως 300 γραμμάρια την ημερα.

Σημερα ομως εβρεξε παρα πολυ και καπου εδω νομιζω οτι πρεπει να τελείωσε και το ρεικι που ούτως ή άλλως στο μεγαλυτερο μερος του ειχε καεί.

Υπαρχουν περιοχες ομως που το ρεικι δεν άνθισε ακομα, και φυσικα στα μερη μου περιμένουμε την κουμαρια οπως ειπα οποτε ελπίζουμε σε καλύτερες μερες...

Θα δείξει!!!MELISSOCOSMOS
Ήρθε λοιπόν και το φθινόπωρο συνάδελφοι.

Η αρχή του μελισσοκομικού έτους, και μάλιστα στην περίπτωση μου νιώθω σαν να ήρθε πολύ γρήγορα φέτος, αφού ούτε που κατάλαβα πως πέρασε το καλοκαίρι.
Ένα καλοκαίρι ιδιαίτερα άνυδρο στην περιοχή μου.
Όλο το καλοκαίρι η ζυγαριά δεν έδειξε ούτε μια μέρα αύξηση βάρους, διαγράφοντας με τον τρόπο αυτό τα όνειρα του καλοκαιρινού τρύγου για μια ακόμα χρονιά.


Το καλοκαίρι δεν δούλεψε η βελανιδιά, δεν δούλεψε καλά η λυγαριά, δεν δούλεψε το θυμάρι, δεν δούλεψε το πεύκο δεν δούλεψε τίποτα απολύτως και καλά θα ήταν να μην ξανάρθει τέτοια ξεραΐλα...
Έφτασε το φθινόπωρο λοιπόν και μαζί του και οι ελπίδες για συγκομιδή έστω των προμηθειών του χειμώνα από τα μελίσσια, αλλά και οι ελπίδες για ανανέωση των πληθυσμών τους στο ρείκι.

Η βροχή άργησε απελπιστικά να έρθει όμως, και τα ρείκια είναι πολύ αδύναμα.

Γύρες στις κυψέλες έφτασαν αρκετές μα από μελάκι ελάχιστες ποσότητες.
Οι γόνοι αυξήθηκαν αρκετά, μα η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως το φετινό φθινόπωρο δεν μπορεί να συγκριθεί με το περσινό σε τίποτα.

Σήμερα τοποθέτησα εκ νέου την ζυγαριά στο μελίσσι το οποίο ζυγίζει 33.78 kg.
Η υγρασία είναι στο 91% το βράδυ και η θερμοκρασία στους 21 βαθμούς.

Καθημερινά λοιπόν θα σας δίνω τις πληροφορίες της ζυγαριάς για το ρείκι το οποίο άρχισε κάπως να δουλεύει μετά τις βροχές.
Το ρείκι έχει ήδη περάσει από το 50% και θα πάει περίπου ως τις 20 Οκτώβρη όπως το υπολογίζω ενώ θα υπάρχει μια μικρή καθημερινή αύξηση βάρους σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα.

Σε καμιά εβδομάδα θα αρχίσει να δουλεύει και η κουμάρια, η οποία πέρυσι στην περιοχή μου δεν έδωσε ούτε σταγόνα σε αντίθεση με το ρείκι που πήγε πολύ καλά.

Αναμένεται ένα δύσκολο φθινόπωρο πιθανότατα από πλευράς νεκταροέκκρισης σύμφωνα με αυτά που βλέπω, και το κακό είναι ότι το φθινόπωρο είναι δείκτης για την νέα χρονιά που ακολουθεί...


Θα τα λέμε εδώ λοιπόν και το φθινόπωρο με τα νέα της ζυγαριάς!!!MELISSOCOSMOS