Καυκάσια μελισσα (Apis mellifera caucasica) - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Καυκάσια μελισσα (Apis mellifera caucasica)

Του Χάρη Σταμάτη
Η καυκάσια μέλισσα είναι μια ιθαγενής φυλή μέλισσας που προέρχεται από τον κεντρικό Καύκασο στους πρόποδες των Ουραλίων Όρεων, κοντά στην Κασπία θάλασσα της ανατολικής Ευρώπης.

H καυκάσια μέλισσα με χρωμα σκουρο καφε εως ασημένιο γκρι αναπτύσσεται πιο αργα την ανοιξη και ειναι σχετικα ημερη χωρις επιθετικη συμπεριφορα τις περισσοτερες φορες.
Επίσης ειναι αρκετα παραγωγικές σε μελι και μπορούν να συγκριθούν σε αποδοση με τις ιταλιδες μελισσες.
Παρουσιάζουν μια αυξημένη προδιάθεση για συλλογή προπολης στην κυψελη δίνοντας ετσι μεγαλο πλεονεκτημα στους μελισσοκομους που τη συλλεγουν.

Το μειονέκτημα με αυτην την αυξημένη τάση για χρηση προπολης ειναι η δυσκολια του μελισσοκόμου στις εργασιες του πανω στη κυψελη αφου με την προπολη το μελισσι γινεται αδιαπέραστο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτης της μελισσας ειναι η εξαιρετικά αναπτυγμένη προβοσκίδα της, φτανει τα 7.2 χιλιοστά σε σχεση με αλλες φυλες, που της επιτρεπει να συλλεγει νεκταρ απο ανθη που αλλες μελισσες δεν μπορούν , κατι που ειναι πολυ σημαντικό για την κοινωνια τους εφόσον αυτο το ειδος μπορει να συλλέγει απο περισσότερα φυτα νεκταρ αυξανοντας ετσι και την παραγωγη της , που ετσι και αλλιως θεωρείται αυξημενη..!!!


Ένα τετοιο φυτο πχ που οι μέλισσες δύσκολα φτανουν να παρουν το νεκταρ του στην Ελλάδα ειναι η ασφάκα.

Η Καυκάσια μέλισσα παρουσιάζει τα εξης μειονεκτήματα , πλεονεκτήματα.


Πλεονεκτηματα

Χαμηλή ταση σμηνουργιας , μεγάλο και ισχυρό πληθυσμό , σχετικά ήρεμη χωρις επιθετική συμπεριφορα , καλο ξεχειμωνιασμα ξογονιαζει την σωστη περιοδο , συλλέγει νωριτερα και σε μερες με χαμηλες θερμοκρασιες , αυξημενη παραγωγη προπολης , διαθετει μεγαλυτερη προβοσκιδα απο καθε αλλη φυλη παρουσιαζοντας ετσι πλεονεκτημα στην συλλογη νεκταρ απο μεγαλυτερη γκαμα και ποικιλια φυτων .

Μειονεκτήματα

Επιρρεπης στην νοζεμιαση , αργο ξεκινημα την ανοιξη , εχουν προδιάθεση για λεηλασία , εαν περασουν σε επιπεδο συναγερμου δυσκολα ηρεμουν και ειναι αναποφευκτα τα τσιμπήματα , αυξημένη χρηση προπολης που δυσκολευουν τις εργασιες του μελισσοκομου!!!

Λίγο ή πολύ κάπως έτσι έχουν τα πράγματα για την μέλισσα του Καυκάσου...


Σιγά σιγά θα γνωρίσουμε και άλλες φυλές μελισσιων, καθώς καλώς ή κακώς πολλες είναι η φυλές που εχουν ερθει στην Ελλάδα και πρέπει να γνωρίζουμε την συμπεριφορα τους.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών